Böcker som jag läste 2020

Röd Glada på jakt efter sorkar och möss

På den här sidan redovisar jag mina upplevelser och synpunkter om de femtionio böcker jag läst i år.

Marvatten

av Ann Rosman


Bonniers Förlag, inbunden 2020

I april 1849 kommer den unga Johanna Olsson till Marstrand för att tjäna piga hos f d guldsmedens änka, Sofia Margaretha Nordström. I angränsande hus bor även änkans son, Sven Edward. Han har tagit över guldsmedsyrket från sin far och driver även en liten guldsmedsbutik.

Hundrafemtio år senare är polisinspektör Karin Adler är barnledig men blir inkopplad på en misstänkt arbetsplatsolycka på ett lastfartyg. En matros hittas i lastrummet med en tung låda över sig. Karin är ju inte i tjänst så det är hennes kollegor Robert och Folke som startar utredningen. Dessutom är det Karins expojkvän som äger och arbetar på fartyget som kapten. Trots att Karin anses jävig så utverkar Robert att hon ska kopplas in på fallet eftersom hennes kunskaper om fartyg är ansenliga. Hon upptäcker ganska snart att Sjöfartsverket har utfört ovanligt många helikopterövningar på fartyget där matrosen hittades död.

Samtidigt får man växelvis följa Johanna som efter hon blivit med barn med sonen Sven Edward till slut gifter sig med honom. Och 1867 totalförstörs flera kvarter i Marstrand i en omfattande brand.

Det här är sjunde boken som Ann Rosman skrivit om Marstrand med Karin Adler i huvudrollen. Hon är makalös på att varva historia med nutid. Ett stycke svensk historia om just Marstrand och i slutet kan man läsa om familjen Nordströms sorgliga uppgång och fall.

Vargen

av Katarina Wennstam


Bonniers förlag, pocket 2019

En ung kvinna hittas död i Vitabergsparken och kriminalpolis Charlotta Lugn och hennes kollegor står först handfallna. Den unga kvinnan hade varit på fest, lämnade festen efter ett bråk med sina väninnor och kom aldrig hem. Dagen efter hittas hon av en hundpatrull.

Samtidigt står advokat Shirin Nouri inför sitt livs svåraste rättegångsfall där en man dödat sin f d flickvän och där mannens ombud gör allt han kan för att få rätten att döma med förmildrande omständigheter. Offret hade velat göra slut och uppträtt provokativt.

Katarina Wennstam ifrågasätter än en gång hur det överhuvudtaget är möjligt att få ett mildare straff när man utom allt rimligt tvivel är skyldig till mord.

Man blir arg och upprörd inför att lagen är skriven av män och att det är män som dömer.

Kungariket

av Jo Nesbö


Originaltitel: Kongeriket

Bonniers förlag, inbunden 2020

Bröderna Roy och Carl växer upp i en liten fjällby i norra Norge. Carl är den charmige killen som får mycket vänner medan Roy är mera inbunden och tystlåten. När båda deras föräldrar omkommer i en bilolycka reser Carl till USA medan Roy blir kvar. Han börjar som bilmekaniker men blir senare föreståndare för ortens bensinstation.

Men så återkommer Carl hem med högtflygande planer. Han ska sätta den lilla byn på kartan genom att bygga ett fjällhotell. Med sig har han en kvinna som heter Shannon. Hon är arkitekt och har ritat hotellet.

Genom tillbakablickar får man veta att Roy och Carls uppväxt inte var så lycklig som man inledningsvis tror och att Roy alltid varit storebrodern som skyddat sin lillebror.

Denne författare bygger en historia som till och från är lite seg och långsam men som senare klär av illusionerna om familjen och den lilla byn. Och hur långt kan en storebror tänkas skydda sin älskade lillebror? Helt enkelt lysande och Jo Nesbö har med denna bok skapat en ny genre.

Krokodilväktaren

av Katrine Engberg


Månpocket 2020

Det något udda kriminalpolisparet Jeppe Körner och Anette Werner blir kallade till en adress i centrala Köpenhamn där en ung kvinna hittats bestialiskt dödad.  Huset ägs av en pensionerad akademiker vid namn Esther de Laurenti. Esther ärvde huset av sina föräldrar och har bott i huset i sin lägenhet i hela sitt liv. På bottenplan inryms en kaffebar, på tredje våningen bor Esther och den äldre man som hittade offret. Andra våningen hyrs av två unga kvinnor, Julie och Caroline. Det är Julie som har knivskurits ned ett mönster inristat i ansiktet.

Esther har påbörjat en kriminalroman och inser snart att mordet på Julie i detalj har skett exakt som handlingen i boken är skildrat. Men hur kan detta vara möjligt? Boken är bara halvfärdig och inte utgiven. När så en av hennes bästa vänner också hittas dödad inser Jeppe och Anette att alltihop handlar om Esther och måste gå långt tillbaka i tiden för att hitta ett motiv.

En ny författarstjärna har fötts på himlen, åtminstone för mig. För det här var riktigt spännande och bra! Men vad är då en krokodilväktare? Jo, en fågel som äter matrester ur krokodilens mun, men han måste vara snabb för slår krokodilen ihop sina käkar blir fågeln kvar i krokodilens gap. En skröna enligt Wikipedia.

De drabbade

av Karin Wahlberg


Wahlström & Widstrand, storpocket 2020

Kriminalpolis Claes Claesson och hans hustru Veronika Lundborg, som är kirurg, har lämnat Oskarshamn och flyttat till Lund. Veronika har fått jobb på kirurgen i Malmö och Claes hamnar rakt in i ett sommarstugemord. Det är en kvinna vid namn Carolina Broms som hittats död i sitt fritidshus. Av de skador hon har kan man med stor sannolikhet misstänka att hon bragts om livet. Vid obduktionen finner man dessutom Fentanyl i hennes blod. Den döda arbetade administrativt inom Region Skåne som sjukvårdsstrateg. För att lösa fallet är Claes och hans nya kollegor tvungna att gå långt tillbaka i offrets liv för att finna svaret på varför hon mördats.

I alla förhör med offrets arbetskollegor och vänner gestaltas en drivande och stark kvinna som inte verkat skyr några medel för att få som hon vill. Vem har Carolina kört över någon gång och vad har hon gjort som kan vara ett motiv för mord? Dessutom verkar det som om hon hade en kärleksrelation med någon som inte ger sig till känna.

I hemmet brottas Claes och Veronika med vardagsproblem, som att äldsta dottern inte trivs i sin nya skola. De försöker lära känna sin nya bostadsort med nya kollegor och grannar.

Jag har svårt att kalla denna bok deckare även om den säkert klassas i den genren. Den var lite seg och berättelsen gick sakta framåt. Ingen bladvändare direkt men ändå småmysig att läsa. Lite ”feel-good” t o m.

Ålevangeliet

av Patrik Svensson


Bonniers Förlag 2019

På 300-talet före Kristus skrev Aristoteles att de flesta fiskar lägger ägg och leker. Men ålen är ett undantag. Ålen har inga fortplantningsorgan och är varken hona eller hane. Den kommer från någon annanstans. Idag vet man naturligtvis mer. Man tror sig veta att ålen fortplantar sig i Sargassohavet, men vet man säkert? Den finns i stort sett i hela världen och den har förmågan att anpassa sig att leva i både salt- och sötvatten. Den har funnits i flera tusen år och den har förbryllat forskare över hela världen. Och nu håller den på att dö ut och varför vet man inte säkert.

Detta är en berättelse om detta mytomspunna och gåtfulla djur naturen har skapat men den är också en berättelse om författaren och dennes far som genom ålfisket fick en alldeles särskild relation.

Boken belönades med Augustpriset 2019.

Drakar lyfter i motvind

av Frida Moisto


Bokfabriken, pocket 2020

Johan Lundblad betraktas som Jönköpings innekille nr ett, hittas svårt knivskuren och som senare dör på Ryhovs sjukhus blir kriminalpolis Lisa Engström och hennes kollega Sten Johansson inkallad på fallet. Utredningen blir känslig eftersom Johans mor, Katarina Lundblad, är chef för en stor bank och morbrodern är polis. Morbrodern, Leif Blomqvist, är dessutom besatt av hämndbegär mot Lisa efter det att hon kraftigt avvisat honom då han sexuellt har närmat sig henne.

När så en nära vän till Johan också hittas mördad framträder intriger och mycket udda åsikter som kan anses som motiv till morden.

Samtidigt brottas Lisa med sin bakgrund och sina försök att frigöra sig. Och Leif Blomqvist är henne tätt i hälarna.

Detta är den andra fristående delen om Lisa Engström och kriminalpolisen i Jönköping. Bra och spännande.

Vargasommar

av Hans Rosenfeldt


Norstedts Förlag, inbunden 2020

I Haparanda är det en ovanligt varm sommar. Utanför Kattilsaari hittas en vargtik och hennes valp döda. De har blivit förgiftade och vid obduktionen vid SVA hittar man delar av människokött i magen på båda. På väg hem från en fest råkar ett ungt par köra på en man som plötsligt befinner sig på vägen framför dem. De vågar inte polisanmäla utan gömmer den döde mannen men i hans bil hittar de något som de inte kan motstå. När den döda mannen till slut hittas ser man att vargarna tagit sig en munsbit av just honom.

Detta är upptakten till den mest omvälvande sommar som kriminalpolis Hannah Wester någonsin har upplevt. Hon och hennes kollegor inser snart att det är en knarkhandeluppgörelse som gått snett. Men tiden rinner iväg för den som äger det som det unga paret hittade vill ha tillbaka det som är hans. Och han har skickat en torped. En ung ryska som kallas Katja.

Det här var invecklat och man måste verkligen ha tungan rätt i mun för att kunna hänga med i svängarna. Men denne författare är skicklig och knyter ihop alla ledtrådar till slut, eller inte? Fortsättning följer för det måste det göra, för denna historia är inte avslutad!

Och i Wienerwald står träden kvar

av Elisabeth Åsbrink


Natur & Kultur, pocket 2012

En tidig och kall morgon i februari 1939 står det sextio barn på en tågperrong i Wien. De ingår i ett projekt som den dåvarande svenska ärkebiskopen startat. De ska räddas från nazisternas judeförföljelser i Österrike och Wien. En av dem heter Otto Ullman och är tretton år. Hans mor och far lovade honom att skriva ett brev varje dag till dess de kunde återförenas.

I Sverige kommer Otto först till ett barnhem i Skåne. En efter en av barnen blev hämtade och placerades i fosterhem men Otto blev kvar. Han blir lantbruksdräng och får gå från gård till gård. När han är sjutton år kommer han till godsherre Feodor Kamprad  i Agunnaryd i Småland. På gården finns sonen Ingvar och Otto och Ingvar blir vänner. En vänskap som kom att vara i många år. Och Otto blev en av de först anställda i Ingvar spirande möbel verksamhet, IKEA.

Elisabeth Åsbrink har använt sig att alla brev som Ottos föräldrar skickade till honom fram till andra världskrigets slut. Hon hittade också Ingvar Kamprads tidiga engagemang i nynazismen i Sverige. Hon berättar om ett Sverige vi helst vill glömma, ett Sverige som präglades av främlingsfientlighet och judehat.

Otto och hans föräldrar återförenades aldrig, Sista livstecknet kom från Theresienstadt där de hamnade till sist.

Elisabeth Åsbrink fick Augustpriset 2011 för bästa faktabok.

Ett kallt fall

av Peter May


Originaltitel: Extraordinary People

Bokförlaget Modernista, inbunden 2019

Den f d skotske kriminalteknikern Enzo Macleod antar ett vad för att försöka ta reda på vad som hände Jaques Gaillard. Han var en briljant lärare vid en skola som undervisade landets mest begåvade elever och försvann spårlöst för tio år sedan. Enzo är övertygad om att han blev mördad men måste försöka ta reda på hur och också finna kroppen.

Detta gör han genom att åka runt till olika platser i Frankrike. Han följer upp ledtrådarna och till sin hjälp har han dottern, Sophie samt en ung kvinnlig student, Nicole. För tio år sedan fanns inte internet men nu kan han och Nicole använda även modern teknologi.

Peter May har övergett Fin Macleod och flyttat sin berättelse till Paris och skapat en ny huvudrollsinnehavare. Lewis-böckerna han har skrivit om Yttre Hebriderna var formidabla och jag tycker nog han ska återvända till Skottland. Det här var ensidigt och ofattbart. Upplösningen var dock spännande.

Cilkas resa

av Heather Morris


Originaltitel: Cilka’s Journey

Bokförlaget Nona, inbunden 2020

Cecilia Klein föddes i Slovakien 1926. Hon kallades Cilka och hade inte begått något brott, mer än att hon föddes just där i östra Slovakien. När andra världskriget bröt ut annekterade Tyskland det område som idag heter Tjeckien. Ungern ställde sig på tyskarnas sida och alla judar i Ungern och i östra Slovakien sändes till koncentrationsläger. Under 1942 började nazisterna samla ihop alla judar i den slovakiska regionen och de skickades iväg i boskapsvagnar till Auschwitz. Däribland Cilka, hennes syster och mor.

Vid krigsslutet 1945 byttes nazisterna mot röda armén. Vilket faktiskt var ännu värre.

Cilka är bara sexton år när hon kommer till Auschwitz. Lägerchefen får ögonen på henne och gör henne till sin älskarinna. Därmed får hon bättre matransoner och ett eget rum i block 25. Efter befrielsen stämplas hon som kollaboratör (eftersom hon ”har sovit med fienden”) och skickas till Sibirien (Gulag). Hon hade överlevt Auschwitz men kom nu till en vidrigare plats, Vorkuta.

Denna berättelse är, enligt författaren, till viss del fiktiv där händelserna bara delvis är återberättade av de arma människorna som överlevde Vorkuta.

Cilka överlevde även Gulag-lägret och blev befriad efter Stalins död 1963. Hon träffade kärleken i lägret i Sibirien och levde i Kosice i Slovakien med sin man fram till sin död 2004.

Änkorna

av Pascal Engman


Bookmark Förlag, inbunden 2020

Två personer hittas döda på Gärdet i Stockholm. Den ena är en manlig polis och den andra är en ung kvinna. Mannen arbetade med kriminella nätverk och har blivit skjuten i ryggen och kvinnan blev knivmördad. När Vanessa Frank kommer till platsen och får se kropparna känner hon igen kvinnan.

Nicolas Peredes är tillbaka i Stockholm efter ett år i London där han arbetat som livvakt för ett brittiskt säkerhetsföretag. Mannen och hans familj som han arbetat för att skydda känner sig hotad i London och vill tillbaka till Sverige.

Dubbelmordet på Gärdet leder Vanessa in i en mycket snårig utredning som handlar om penningtvätt och en islamistisk terrorgrupp.

När så en väl ansedd minister i Sveriges regering blir brutalt skjuten på ett lyxhotell blir utredningen än mer besvärlig. Vad Vanessa inte vet är att ministern hade sällskap på hotellrummet av en lyxeskort och hon överlever.

Det här är den tredje boken om Vanessa Frank och Nicolas Peredes och man blev inte besviken. Det är en röra som innehåller polismord, IS och lyxprostitution men som vanligt knyter författaren ihop även denna säck. Oerhört spännande med ett ”öppet” slut så vi får nog läsa mer om Vanessa och Nicolas.

Där kräftorna sjunger

av Delia Owens


Originaltitel: Where the Crawdads Sing

Forum Förlag, inbunden 2020

När Catherine Clark är sex år gammal ser hon sin mor lämna hemmet. Hon har växt upp med tre äldre syskon men de två äldsta har redan lämnat och strax efter att modern lämnat, lämnar också brodern, Jodie. Kya, som hon kallas tvingas stanna kvar med sin far som är våldsam och tittar oftast lite för djupt i whisky-flaskan. Strax därpå försvinner även fadern och Kya tvingas växa upp i ett skjul långt ute i våtmarken i North Carolinas träskmarker. Helt ensam lyckas hon ändå överleva och genom sin uppfinningsrikedom lyckas hon få pengar till mat. Hon lär sig hur fåglarna, insekterna, grodorna och eldflugorna kommunicerar med varandra. Hon tvingas till skolan men går där bara en dag.

Hennes storebror Jodies vän, Tate, är också intresserad av naturen och Kya och Tate blir vänner. Han lär henne läsa. Då är hon tio år gammal.

Kya växer upp till en mycket vacker kvinna och i den lilla tätorten som är belägen närmast träskmarken sprids rykten om ”Träskflickan”. En morgon hittas ortens talangfulle quarterback som är både snygg och omtyckt död nedanför ett brandtorn i utkanten av träsket. Och nu börjar ”häxjakten”. Men Kya är inte den som alla tror och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Detta är en berättelse om människors rädsla inför sådant som inte är ”vanligt” men också om grupptryck på en liten plats. Men det är också en storslagen hyllning till naturen.

En helt underbar historia som håller läsaren trollbunden.

Dotter saknad

av Anna Jansson


Norstedts Förlag, storpocket 2020

Kriminalinspektör Kristoffer Bark har i fem års tid inte kunnat släppa vad som hände hans dotter Vera. Hon försvann under sin egen möhippa och antogs ha drunknat. Kroppen hittades aldrig. Kristoffers ex-fru Ella är på väg att gå under av förtvivlan.

Tre år senare försvann ytterligare en ung kvinna, Camilla. Hon hittades heller aldrig. Kristoffer lyckas öppna utredningen igen men det är inte lätt att få grannar och vittnen att komma ihåg efter så många år. Men han känner att det finns något sorts samband mellan fallen om inte annat än att de var väldigt lika utseendemässigt.

I historien finns även en ung kvinna, Denise, som har ärvt sitt hus efter sin farmor. Kristoffer får känslan av att Denise kan vara ett nytt offer eftersom även hon liknar Vera och Camilla.

Det här tyckte jag initialt var en lite tradig och enkel historia men som snabbt blev en riktig bladvändare. Upplösningen blev en riktig aha-upplevelse. Här har Anna Jansson lyckats.

Jamåhonleva

av Anders Roslund


Bonniers Förlag, pocket 2019

För sjutton år sedan blev Evert Grens kallad till en lägenhet och hittar där en hel familj avrättad utom en liten flicka som precis fyllt fem år. Det är modern, fadern, en dotter och en son och på bordet i köket står en tårta med fem ljus i. I en garderob finner Evert en liten flicka. Han räddar henne, han bär henne till sin arbetsplats, han placerar henne i ett skyddat boende och ser senare till att hon får en ny identitet och en ny familj. Flickan hette Zana Lilaj.

Nu är vi i bokens handling nutid och det sker ett inbrott på samma adress som morden på familjen inträffade. Ett inbrott på Dalagatan 74 men där inget stjäls. Då förstår Evert Grens att han då för sjutton år sedan missade något i utredningen samtidigt som han även inser att den man han hade häktad för morden och var tvungen att släppa är tillbaka. Och han måste ta reda på den lilla flickans identitet men när han beger sig ner till det skyddade arkivet finner han mappen tom.

Samtidigt är Piet Hoffman, f d kriminell och f d infiltratör, på rätt sida om lagen. Han driver ett litet vaktbolag och bor med fru Zofia och tre barn i villa i Enskede. En dag finner han en handgranat förklädd till en liten plastfigur i sin yngste sons händer. Handgranaten är inte laddad utan detta är så klart en varning och ungefär samtidigt får han ett telefonsamtal där han beordras introducera ett nytt vapen in i Stockholms kriminella värld. När också hela hans familj hotas beslutar han sig för att med Evert Grens hjälp ta reda på vem han har att göra med.

Utredningen som Grens och Hoffman bedriver leder rakt in i polisens hemliga arkiv och slutligen till Albanien.

Med precision och driv får man här en historia byggd på hämnd där det förflutna inte går att komma ifrån. Mycket spännande!

Goda grannar

av Mattias Edvardsson


Forum Förlag, inbunden 2020

Micke och Bianca flyr Stockholm och bosätter sig i skånska Kävlinge. De har två barn, William och Bella. Orten är liten och idyllisk där det verkar som att alla känner alla. Micke är gymnastiklärare och får snabbt en tjänst på skolan. Bianca är mäklare och hittar till slut ett jobb i Lund.

I samma villaområde bor också Jacqueline och hennes femtonårige son Fabian. Där bor också Ola, frånskild bankman och pensionärerna Åke och Gun-Britt. De sistnämnda verkar inte ha något annat att göra än att iaktta och observera allt vad deras grannar gör.

Initialt känner både Micke och Bianca hur bra allt känns och hur välkomnande alla verkar vara men under ytan finns något annat. Jacqueline är f d fotomodell, fortfarande otroligt snygg så klart och det går rykten om att hennes största mål är att förstöra andras lyckliga förhållanden. Sonen, Fabian, verkar ha någon form av bokstavsdiagnos. Han är mobbad i skolan och mår understundom riktigt dåligt.

En eftermiddag blir Bianca påkörd av en bil precis utanför huset där hon och Micke bor. Hon skulle bara lite snabbt cykla till ICA då Jacqueline och Fabian kommer i sin bil och krocken blir är ett faktum. Medan Bianca kämpar för sitt liv på sjukhuset med svåra skallskador inleder polisen en undersökning om vållande till kroppsskada.

Man får hela historien genom de inblandades berättelser och händelseförloppet är före och efter olyckan.

Detta var en sträckläsningsbok. Påminner lite om författarens tidigare bok ”En helt vanlig familj” då den berättas på samma sätt.

Pojken i snön

av Samuel Björk


Originaltitel: Gutten som elsket rådyr

Månpocket 2020

Iklädd balettkjol och tåspetsskor hittas en ung kvinna död i en sjö uppe på fjället. Inte långt därifrån hittar man en kamera som är riktad mot platsen. I linsen hittar man också ett nummer inristat.

Kriminalpolisen Holger Munch och hans kollega Mia Krüger blir inkopplade på fallet och snart hittas också en ung jazzmusiker död på ett hotellrum där även där en kamera på ett stativ som är riktat mot den döde mannen. Och även i den kameran finns ett nummer inristat. När så ännu en man hittas död, denna gång en präst bli förvirringen total. Man hittar inget som helst sammanhang mellan offren och både Holger och Mia står handfallna.

Till sist får Mia en infallsvinkel och till hennes bestörtning verkar det handla om henne själv.

Det här är den tredje boken om Holger Munch och Mia Krüger där handlingen utspelar sig i Oslo. En mycket invecklad historia som sträcker sig tillbaka till de andra böckerna. Otroligt spännande och jag läste ut den på bara några dagar. Det var bara lite för mycket för mig. Människan kan vara ond och kanske t o m sjuk men finns verkligen sådana människor på riktigt?

Bomullsängeln

av Susanna Alakoski


Natur och Kultur, pocket 2020

Detta är början på en svit böcker om fyra generationers kvinnor. Det börjar med Hilda som föds i maj 1905. Hon föds på en gård som heter Sorola som var beläget i Österbotten. Närmaste stad är Vasa.

Hilda växer upp på gården och lär sig allt som ingår i en gårds skötsel. Hilda är brådmogen och hamnar, som man sa på den tiden, i olycka. Hon och hennes lilla son fördrivs från gården och hon hamnar som piga på en annan gård. Där lär hon känna Helli och tillsammans säger de upp sig och beger sig till staden Vasa och börjar arbeta på bomullsfabriken där.

Under usla arbetsförhållanden framlever Hilda sitt liv. Hon gifter sig till slut och får två barn, dottern Greta och sonen Jonni. Men i all denna fattigdom och sjukdomar som följer på undernäring finns det ändå en glädje i att leva. En förnöjsamhet som vi med dagens sätt att se är mycket svår att förstå.

Hilda överlever både första och andra världskriget. Hon överlever lungsot och mycket annat och när berättelsen går mot sitt slut är Greta 28 år gammal och längtar bort.

Jag blir förundrad över vilket omfattande research-arbete denna författare har lagt ner. Susanna Alakoski säger själv i slutet att arbetet tagit mer än tio år. Jag förstår det. Jag är djupt imponerad.

Ödesmark

av Stina Jackson


Bonniers Förlag, inbunden 2020

När många som föddes och växte upp i byn Ödesmark utanför Arvidsjaur lyckats ta sig därifrån är Liv Björnlund den som blivit kvar. Hon bor hemma hos sin far, Vidar, med sin 17-årige son Simon. Hon arbetar på Q8-macken i byn och Vidar är den som kör henne till och från jobbet varje dag. Vidar är en mycket egen man som skyr människor och som styr Liv och Simon med järnhand. Det sägs att Vidar samlat ihop en stor förmögenhet genom att köpa upp mark i hela byn. Och vem som är far till Simon skvallras det om, men ingen vet.

När så Vidar hittas skjuten och död vid en myr riktas misstankarna mot Liv.

Det här var en mörk berättelse om bristen på initiativkraft och rädsla. Den höll mig trollbunden från första sidan. Det här är också den andra spänningsromanen som denna författare skrivit som beskriver livet i bortglömda byar i Lappland. Mycket bra.

Klickad

av Karin Bojs


Bonniers Förlag, inbunden 2019

Doris har en kontraktsanställning på tidningen Nyhetsbladet som både ger ut en papperstidning och en internettidning. Konkurrensen är stenhård och det gäller att hela tiden ligga i framkant med nyheter som ger mest ”klick”. På fritiden tränar Doris med några entusiaster den ryska kampsporten systema. Där lär hon känna en ung kvinna som heter Marina. En dag kommer inte Marina till träningen och Doris tycker det verkar konstigt eftersom hon inte anmält något förhinder till tränaren Andrej. När hon senare kommer tillbaka till sin redaktion får hon veta att en ung kvinna hittats död i sin lägenhet i Årsta. Det visar sig att det är Marina som hittats död.

Men i stället för att följa upp dödsfallet får Doris uppdraget att bevaka Nobelpriset i medicin. Detta år är det en svensk som får utmärkelsen för sin forskning om schizofreni. Detta intresserar Doris särskilt eftersom hennes egen bror har denna sjukdom.

Plötsligt befinner sig Doris i ett kaos med sin psykotiske bror, en nyskild väninna med en mycket ouppfostrad labrador och en mystisk rysk systema-tränare där hon försöker ta reda på vad som egentligen hände sin väninna.

Karin Bojs har skrivit en mängd vetenskapliga böcker och detta är hennes första spänningsroman. En klurig historia som jag sträckläste.

Boktjuven

av Markus Zusak


Originaltitel: The Book Thief

Wahlströms förlag, pocket 2019

Det är januari 1939 och den unga flickan Liesel Meminger har upplevt att båda hennes föräldrar hämtats och satts i arbetsläger på grund av avvikande politiska åsikter. Hennes lillebror dog på tåget till en av Münchens förorter där hon blivit placerad i en fosterfamilj. Nio månader senare ska Adolf Hitler invadera Polen och andra världskriget är ett faktum.

Liesel är fascinerad av ord och ordens betydelse och börjar stjäla böcker. Hon kan inte läsa men hennes fosterpappa lär henne att både läsa och skriva. Och i källaren har familjen gömt en judisk ung man. Det är familjens stora hemlighet. När sedan de allierade börjar bomba de stora tyska städerna sitter Liesel i skyddsrummet och läser för gatans boende.

Det här är Liesels berättelse och om de som bodde på Himmel Strasse när bomberna föll och det är döden själv som berättar. Och han har aldrig haft så mycket att göra som åren mellan 1939 och 1943.

Du måste dö

av Peter James


Originaltitel: Need You Dead

Massolit pocket 2019

Lorna Belling lever i ett kaotiskt äktenskap som hon är på väg att lämna. Nu har hon till sin stora lycka hittat mannen i sitt liv och har hyrt en liten lägenhet där hon och nya kärleken kan träffas ostörda.

En dag går en hantverkare från ett elbolag i lägenheten och finner henne död i badkaret.

Kriminalpolis Roy Grace blir kallad till platsen och ganska snart riktas misstankarna mot offrets brutale make. Men allt eftersom utredningen fortskrider dyker det andra potentiella förövare upp. När de till slut nästan är på väg att lösa brottet visar det sig att det inte alls är som Roy Grace trott utan mycket värre.

Hans f d fru, som försvann och sedan tog sitt liv, efterlämnade en son som Roy Grace inte kände till. Nu står han inför uppgiften att hämta hem sonen och försöka ge honom ett så tryggt liv det går.

Jag har läst några böcker av denne författare och de har varit drivet skrivna och mycket spännande. Den här höll inte riktigt det måttet. Det är dessutom den trettonde boken i serien om kriminalpolisen Roy Grace.

Ett enklare liv

av Anna Fredriksson


Forum förlag, pocket 2020

Lagom till Midsommar öppnar Sally sitt pensionat i Kivik. Vanja har flytt hals över huvud tillbaka till Köpenhamn men tvingas inse att det egentligen är i Kivik hon vill bo. Josefin och Harald kämpar på med sitt självhushåll på gården de köpt. De är ständigt utan pengar och till slut inser Josefin att hon måste bort för att försöka tjäna lite pengar. Genom en tillfällighet träffar hon en kvinna som driver en klädbutik i Malmö och får ett sommarjobb där. Hon ringer sin mor-mor, Vanja, och frågar om hon får bo hos henne i Köpenhamn och lämnar gården och en översiggiven Harald. Men då har redan Vanja åkt tillbaka till Kivik så Josefin får tillbringa sommaren ensam i Köpenhamn.

På gården där Vanja har sitt boende och ateljé bor Peter som är änkeman men som kommer att bli nära vän. Sally har lämnat ett turbulent förhållande kvar i Stockholm och känner sig mer och mer dragen till Peter. Och hon känner att hon inte kan knyta an till sin mor, Vanja.

Det här är andra boken om dessa kvinnor i tre generationer. Första boken: Mellan himmel och hav var mycket bra och det är denna också om än lite seg och för sentimental. Men det är svårt att laga det som en gång gått sönder och det som är gjort är ju också gjort. Ser fram emot lösningen som förhoppningsvis kommer i bok nummer tre.

Det innersta rummet

av Jörn Lier Horst


Originaltitel: Det innerste rommet 

Wahlström & Widstrand, pocket 2020

En dag blir William Wistling kallad till ett möte hos riksåklagaren där han blir informerad om att stortingspolitikern Bernhard Clausen är avliden. Clausen dog av en massiv hjärtinfarkt på sjukhus. Dagen efter hade hans partisekreterare tagit sig till Clausens fritidshus för att plocka ihop dokument som Clausen möjligtvis glömt i stugan. Han hittar då nio kartonger med pengar i euro, dollar och engelska pund. Beloppet uppskattas till ca 80 miljoner norska kronor. Wistlings uppdrag bli att utreda hur dessa pengar hamnat i en socialdemokratisk politikers sommarstuga. Men uppdraget är naturligtvis mycket hemligt och Wistling kallar snabbt ihop några kollegor han litar på. Han inviger även dottern Line som, i sin egenskap av journalist, kan närma sig personer runt Clausen ur en mindre polisiär vinkel.

Ganska snart inser Wistling att han måste kontakta Adrian Stiller på Cold Case-gruppen. Stiller har precis börjat titta på ett försvinnande av en ung man, Simon Meier, som försvann under en fisketur vid en sjö. Det var den 29 maj 2003 och samma dag rånades ett schweiziskt flygplan på Gardermoen. Pengarna hittades aldrig och inte heller Simon Meier, som antogs ha drunknat.

Wistling och en kollega lyckas rädda kartongerna med pengarna dagen innan Clausens sommarstuga brinner ner till grunden. Och Line får en känsla av att vara förföljd och får hotfulla meddelanden. För någon vill inte att utredningen ska fortsätta.

Jag har läst många böcker av denne författare, en del bra, en del mindre bra men den där var en riktig fem-etta! En invecklad och klurig historia som jag inte kunde lägga ifrån mig.

Bokcirkeln vid världens ände

av Frida Skybäck


LB Förlag, pocket 2020

I maj 1987 kommer Madeleine Grey till en liten by på Österlen. Hon ska praktisera under ett år vid ett frikyrkosamfund. Församlingen drivs av en mycket karismatisk pastor och ganska snart inser Madeleine att allt inte står rätt till i församlingen. I augusti samma år försvinner Madeleine.

Trettio år senare får Madeleines syster, Patricia, ett brev innehållande det halsband som hon köpte till Madeleine på hennes artonårsdag. Patricia har plågats i alla dessa år utan att veta vad som hände Madeleine och varför hon försvann. Hon inser att hon än en gång måste besöka platsen där Madeleine försvann och försöka få ett svar. Hon tar in på ortens enda hotell som drivs av Mona, som blivit känd för sina goda tångbullar. På hotellet lär hon också känna några andra kvinnor som regelbundet besöker Mona och hennes hotell. Tillsammans har de startat en bokcirkel. Tillsammans med de andra kvinnorna börjar de nysta i mysteriet med Madeleines försvinnande. Men en del vet inget och en del vill inte berätta. ”Locket har lagts på” helt enkelt. Men Patricia ger sig inte och dessutom har hon bara två veckor på sig innan hon måste återvända hem.

Man kan kalla detta för en ”feel-good”-bok. Ingen stor litterär upplevelse men ändå småmysig och lättläst.

Mellan djävulen och havet

av Maria Adolfsson


Wahlström & Widstrand Förlag, inbunden 2020

Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby har tillsammans med sina kollegor i över ett halvårs tid jagat en brutal våldtäktsman men inte lyckats komma en millimeter närmare lösningen. Plötsligt slår mannen till igen och nu har han blivit lite vårdslös så äntligen får de fram ett dna. Gripandet kommer bara bli en formalitet efter att Karen lyckats hitta en koppling mellan de olika offren.

Samtidigt befinner sig en mega-stjärna på ön Doggerland. Hennes artistnamn är Luna och är född och uppvuxen på ön. Hon är där för att spela in ny musik efter nästan tio års tystnad. Han har valt att arbeta med Karens inneboende Leo Friis. När inspelningarna är klara avslutar hela studion med en fest och en eftersits i huset som Luna hyr. Hela besöket är oerhört hemligt eftersom man vill hålla media på avstånd. Morgonen efter festen är Luna försvunnen. Karen får i uppdrag att så diskret som möjligt göra lite efterforskningar om vad om kan ha hänt. Alla som har känt Luna och de som känner henne berättar att hon brukar göra så ibland. Försvinna några dagar och sedan bara dyka upp. Men denna gång dyker hon inte upp igen.

Som vanligt väver författaren en mycket spännande händelseutveckling samtidigt som Karen får privata problem att ta itu med.

Mellan himmel och hav

av Anna Fredriksson


Forum  Förlag Pocket 2020

När Sally var liten lämnade hennes mor henne. Hon växte upp med sin pappa, George, men har i hela sitt liv känt sig övergiven samtidigt som hon fått leva med smärtan att inte ha en mamma. Sally är nu 52 år gammal, arbetar som servitris och bor ensam i en lägenhet i Stockholm. Dessutom har hon en sporadisk kontakt med sin egen dotter, Josefin. Josefin har flyttat till Kivik och köpt en gård tillsammans med sin pojkvän, Harald.

En dag ringer Josefin för att berätta att Sallys farbror, Åke, hastigt avlidit. Sally har inte satt sin fot i Kivik på många år men känner nu att hon måste återvända om inte annat för att gå på begravning. Vad hon inte vet är att hennes mor, Vanja, också återvänt till Kivik. Vanja och Josefin har kommit att får en nära och kärleksfull relation. En relation som Josefin hållit hemlig för Sally. Vid begravningens eftersits träffas Vanja och Sally. Dessutom får Sally veta att hon ärvt familjens släkthus i Kivik.

Det här var en mycket gripande roman om komplicerade relationer och om val man gör i livet. En berättelse om tre kvinnor i tre generationer. Och om konsekvenserna av de val man gjort.

Det är den första av tre romaner. Ett relationsdrama om tillkortakommande, om ånger men framförallt om kärlek.

Falskt Namn

av Ida Axelsson


Mima Förlag inbunden 2019

Det börjar bli vår i Helsingborg. En dag får polisen ett tips om ett brutalt knivmord i staden. Det är en granne till offret som ringer in och anmäler. Ganska snart är Linn Wide och hennes kollega Mattias på plats. Det visar sig att den döde mannen inte är den han utgett sig att vara. Det går dock ganska snabbt att få fram hans rätta identitet. Något av en svindlare skulle man kunna kalla honom. Allt eftersom utredningen fortskrider känner både Linn och hennes kollega att mannen nog fick vad han förtjänade men i Sverige måste ju rättvisan ha sin gång.

Samtidigt kommer Linn i kontakt med en kvinna på förskolan som också har en liten pojke i samma ålder som Linns son, Dante. Hanna, som kvinnan heter, har flytt från Göteborg till Helsingborg, för att komma undan sitt ex och ett våldsamt förhållande. När Hanna får veta att Linn är polis söker hon hjälp hos henne vilket egentligen inte är tillrådligt då de känner varandra.

Det här är den tredje boken om kriminalpolis Linn Wide där man också får mer och mer kunskap om Linns uppväxt och uppslitande barndom. Demoner som hon bär med sig hela tiden.

Nio främlingar

av Liane Moriarty


Originaltitel: Nine Perfect Strangers 

Bonniers Förlag, pocket 2020

Nio människor med olika bakgrunder och medföljande ”bagage” har anmält sig till ett hälsohem. Det är två singelkvinnor, två män, ett ungt gift par samt en familj bestående av mor och far och en dotter i tjugoårsåldern. Av olika anledningar har de valt att tillbringa tio dagar på en plats som heter Tranquillum House. Hemmet drivs av en viljestark och karismatisk kvinna vid namn Masha. Hon har utarbetat ett s k transformeringsprogram för sina gäster. Tillsammans med sina assistenter, Yao och Delilah, har hon specialdesignat måltider och träningsprogram. Vad dessa nio deltagare inte vet är att de är försökskaniner i ett alldeles nytt program. Efter tio dagar är det tänkt att de ska ha ”kommit till insikt” och bli totalt renade från sina gamla liv. Det är bara det att metoderna denna Masha använder sig av ter sig mer och mer märkliga.

I berättelsen får man följa dem alla med tillbakablickar från deras liv. Det här var en finurlig historia berättad med både humor och värme och med lite allvar, för hur långt är en människa beredd att gå för nå sina drömmar och när behövs samarbete?

Fruset guld

av Cilla & Rolf Börjlind


Norstedts förlag, inbunden 2020

Olivia Rönning är precis hemkommen från en semesterresa i Mexiko tillsammans med sin pojkvän Lukas. Hon blir inkallad till nya chefen på NOA som vill att hon omedelbart åker upp till Arjeplogsfjällen där man hittat kvarlevorna av en skjuten man. Mannen är ännu inte identifierad. Olivia tycker att fallet borde utredas av ”Cold Case”-avdelningen men Mette Olsäters efterträdare insisterar på att Olivia ska bege sig dit.  På väg till fyndplatsen kraschar helikoptern hon färdas i och piloten blir svårt skadad och även Olivia. Hon lyckas ta sig därifrån men upptäcker snart att hon inte är ensam på fjället.

Mette Olsäter är numera pensionerad men får höra om Olivias olycka och kontaktar Tom Stilton, som lever ett tillbakadraget liv med sin Luna i Thailand. Han beger sig omedelbart hem till Sverige.

När Olivia hämtat sig återupptar hon utredningen om den döde mannen på fjället. Det visar sig att mannen var en affärsman som försvann för tjugo år sedan. Tillsammans med Mette (som var inblandad i fallet med den försvunna mannen 1999), Tom och två andra kollegor på NOA, börjar nu en omfattande utredning om vad som hände då för tjugo år sedan.

Det är många frågor som måste få ett svar. Kan det ha att göra med en miljöskandal eller finns svaret på gåtan ännu längre tillbaka?

Det här är den sjätte boken om dessa intressanta och personliga karaktärer som denna författarduo har skapat. Vi möter dem alla som Olivia Rönning förstås och Tom Stilton men också Mette och Mårten och inte för att förglömma ”Minken”, Toms gamla tjallare, eller informatör som han hellre vill kalla sig.

Det kommer dock att bli invecklat och svårt att förstå alla dessa karaktärer om man inte följt Olivia, Tom och Mette från början i den första boken ”Springfloden” och alla de andra fem.

Det var en fröjd att läsa det här. Känner mig avundsjuk på den som ännu har den här boken oläst!

Mytomanen

av Sofie Sarenbrant


Bookmark Förlag, inbunden 2020

Kriminalinspektör Emma Sköld blir kallad till Ålstensskogen i Bromma där en pojke hittats död, mycket kraftigt misshandlad. Ganska omgående riktas misstankarna mot ett gäng från Råcksta. Under utredningens gång försöker Emma och hennes kollega Krille förhöra de fyra pojkarna som varit inblandad i samband med ett rån av en av de fyra pojkarna. Men ingen vågar prata och det verkar fullständigt hopplöst. När så ytterligare en av dessa fyra hittats död blir det skarpt läge.

Men Emma känner starkt att det är något som inte stämmer. Och hennes nya kollega, Krille, verkar ha problem och är långt ifrån sig själv.

Det här är den åttonde delen om Emma Sköld och hennes ex Thomas Nyhlén (kallad Nyllet). Till och från är det ganska spännande och historien är lättläst utan några utvikningar. Men det krävs att man läst alla de andra böckerna för att kunna hänga med. Och upplösningen är inte svår eller invecklad.

Sofie Sarenbrant vann utmärkelsen Årets deckarförfattare 2019 och många av hennes tidigare böcker om Emma Sköld har fått stora framgångar.

Efter skandalen

av Sarah Vaughan


Originaltitel: Anatomy of a Scandal

Bonnier Pocket 2019

Kate Woodcroft är en duktig brottmålsadvokat som specialiserat sig på sexualbrott. Runt Westminster och här i sitt ämbetsrum i Swift Court 1 är hon trygg. Detta är hennes värld där hon i nitton år sökt och rättat till sanningar. Efter att ha förlorat ett våldtäktsmål i en nära relation kommer hennes notarie in på hennes rum med ett nytt smaskigt fall. En minister i den brittiska regeringen är anklagad för våldtäkt. Ministern det handlar om är mycket framgångsrik och populär. Han är gift och har två barn. Kvinnan som anklagar honom har haft en fem månaders relation med honom. Han heter James Whitehouse och ingår i den inre kretsen runt premiärministern. För hans hustru, Sophie, rämnar hela hennes tillvaro.

Kate förbereder sig mer noggrant än inför något annat mål för hon är nämligen till 100 % övertygad om att James Whitehouse är skyldig. Kate läste under ett år i Oxford och det gjorde också James, den nuvarande premiärministern,  Sophie och Kates bästa vän, Ali.

Detta handlar om hur den aristokratiska världen fungerar. Hur unga män, som fötts med silversked i mun och gått alla de rätta skolorna och universiteten tror att de kan bete sig hur som helst och komma undan. Man skulle kunna likna det med det som kallas ”kårandan”.

Författaren beskriver mycket ingående mentaliteten på Oxford University och likaså minister- och regeringsvärlden. Man blir både tagen och fascinerad.

Våroffer

av Ander de la Motte


Bokförlaget Forum, inbunden 2020

På Valborgsmässonatten 1986 blev en ung flicka dödad genom kraftigt våld mot huvudet. Händelsen skedde under rituella former i närheten av ett slott. På orten i nordvästra Skåne hade man sedan mycket lång tid tillbaka utfört ritualer där man tillbad ”Bladmannen” på Valborgsmässoafton. Vintern skulle dö och genom ett ”våroffer” tillbad man våren och nytt liv. Flickan, som dog, hette Elita Stark och kom från en något ”tveksam” familj. Hennes styvbror, Leo, dömdes till brottet mot sitt nekande och fick sitta av ett fängelsestraff. Strax efter Elitas begravning försvann hela hennes kvarvarande familj spårlöst.

På våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind in i kuskhuset intill slottet. Hennes man, Daniel, är uppvuxen på orten och återvänder nu hem för att öppna en restaurang i slottet. Thea har fått en halvtidstjänst som distriktsläkare.

Thea drar genast paralleller med Elitas hemförhållanden och sin egen uppväxt i ett utanförskap och börjar göra egna små undersökningar.  Ingen vet vart Leo finns, han bara försvann efter fängelsestraffet och ingen verkar vara intresserade av vad som hände Elitas familj, som också bara försvann. Greven, som var den sista personen som fysiskt bodde på slottet testamenterade alltihop till en stiftelse och hans son, som är något av en ensamvarg bor i ett av annexen till slottet. Thea undrar varför och börjar lägga ett pussel med de bitarna hon har och hon blir nära nog besatt av att hitta alla pusselbitar till vad som egentligen hände Valborgsmässoafton 1986.

Det här var en klurig historia som inte lämnade mig någon ro förrän boken var slut. Detta är också den sista fristående delen i författarens hyllade årstidsromaner.

En halv gul sol

av Chimamanda Ngozi Adichie


Originaltitel: Half of a Yellow Sun

Bonnier Pocket 2008

Olanna och Kainene är tvillingsystrar och växer upp i en rik och välmående familj i Nigeria. Olanna har ärvt sin mors skönhet och finner snart sin stora kärlek i den begåvade och politiskt engagerade Odeningbo. Hon flyttar ganska omgående in hos honom och de får en dotter tillsammans. Kainene däremot, har inga som helst planer på att satsa på kärleken och samlivet med en man, men träffar ändå en man Richard, på en fest. Richard är engelsman och är i Nigeria för att studera och försöka skriva en bok. Richard blir upp över öronen förälskad i Kainene. Hon är inte alls lik Olanna, inte lika vacker men handlingskraftig och vill gå i sin fars fotspår och bli affärskvinna.

I Odeningbos bostad finns även hans tjänare Ugwu. Ugwu är en fattig pojke från landet men är också smart och bli ganska snart en medlem i familjen.

I slutet av 1960-talet vill staten Biafra bli självständigt och blir också erkänt som republik. Och då börjar kriget. Ett krig som varar i nästan tre år. Och krig är fasansfullt. Massor av människor dödas och slaktas som djur. Biafra kan inte försörja sig själva och befolkningen svälter. Och de människor som inte dödas av vapen, minor och andra typer av explosioner dör av svält.

Vi får följa Olanna, Odeningbo och Ugwu samt Kainene och Richard i deras kamp på mat och vettiga levnadsförhållanden. Författaren skildrar hur båda systrarna får anpassa sig från att varit rika och välmående till att knappt ha mat för dagen. I kampen efter mat kommer Kainenes driftighet väl till pass. Och som den affärskvinna hon är använder hon sig av alla de kanaler och kontakter hon känner till för att rädda sig själv, Richard och Olanna och Odeningbo samt dottern, Baby.

”Ät upp din mat! Tänk på barnen i Biafra” var faktiskt ett uttryck jag själv använde mig av en gång i tiden när mina barn rynkade på näsan åt maten ibland. Ett uttryck som jag egentligen inte förstod så mycket av, men efter att ha läst denna bok, gör jag det.

15 januari 1970 vann Nigeria slutligen kriget och Biafra införlivades med Nigeria.

Jag fann dig

av Lisa Jewell


Originaltitel: I Found You 

Printz Publishing, pocket 2017

Alice bor i liten stuga vid havet i en stad som heter Ridinghouse Bay i East Yorkshire. Hon bor där med sina tre barn och tre hundar. En morgon när hon tittar ut över stranden ser hon en man som sitter alldeles stilla i sanden. Det blåser och regnar den dagen och på eftermiddagen sitter mannen fortfarande kvar. Till slut gör hon en termos med hett te och går ut till honom. Det visar sig att han inte vet vad han heter eller hur han kommit dit. Utan att tänka särskilt länge bjuder hon in honom att bo i gårdsstugan.

Samtidigt har den unga Lily nyligen gift sig och flyttat från Kiev till England. Hennes man, Carl, går en morgon till sitt arbete men kommer inte hem igen. Dagen efter ringer Lily polisen och anmäler sin man försvunnen.

Detta handlar om en man, som mist minnet. En man som är spårlöst försvunnen. En kvinna som tar på sig uppgiften att hjälpa mannen utan minne. Samt den unga kvinnan som nygift förlorar sin man.

Det är ju ingen intrig som ger läsaren någon Aha-upplevelse precis. Men ack, så spännande och nagelbitande! Hur denna författare lyckas med att få läsaren att nästan stå upp och läsa upplösningen är skickligt. Mycket skickligt!

Bergens stjärnor

av Jojo Moyes


Originaltitel: The Giver of Stars

Printz Publishing inbunden 2019

Det är 1937 och den unga Alice Wright lever ett inrutat och tråkigt liv i England där dagarna mest handlar om vem man ska dricka eftermiddagste hos eller vilket kvällsevenemang man ska gå på. När hon träffar den stilige blonde amerikanen Bennet Van Cleve blir hon medryckt i en känslostorm hon aldrig känt innan. Efter några veckor friar Bennet och Alice börjar sin resa mot ett nytt spännande liv. Hon hamnar i en liten by, Baileybille, i Kentucky. Men äktenskapet blir inte alls som hon hoppats. Dagarna är långa och tråkiga och Bennet verkar vara totalt ointresserad av sin unga vackra hustru.

Vid ett församlingsmöte i byn håller en kvinna ett tal där hon ivrar för ett projekt som mrs Roosevelt driver. För att tillföra kunnande och vidsynthet ska ett ridande bibliotek startas och det ska vara kvinnor som ska rida runt i bergen på landsbygden och låna ut böcker. Projektet ska drivas av en viljestark och framåt kvinna vid namn Margery O´Hare. Alice ser sin chans att komma bort från Van Cleves hus och göra något annat. Och tillsammans med Margery och tre andra kvinnor börjar nu ett helt annorlunda liv för Alice där starka vänskapsband knyts.

Denna bok är en stark berättelse om vänskap, passion, kärlek och motsättningar. Och värst är de män som verkar kunna gå hur långt som helst för stoppa projektet. Boken bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky. De ridande kvinnliga bibliotekarierna bedrev sin verksamhet mellan 1935 och 1943 i bergskedjan Appalacherna i Kentucky.

Källaren

av Lori Roy


Originaltitel: Gone Too Long

Modernista Förlag 2020

Handlingen utspelar sig i en liten stad i Georgia, USA. En stad där Ku Klux Klan styrt staden i mer än 100 år. När ”Klanen” gör en aktivitet för att skrämma bort en familj från Puerto Rico dödas en ung flicka och ett barn försvinner.

När Imogene Coulters far dör vill modern att dottern,  Imogene ska röja upp efter sin far. En far, Edison Coulter, som varit ”Klanens” ledare i många år. När hon beger sig till det hus fadern bl a haft sina möten hör hon från husets källare konstiga ljud. Dörren till källaren är låst med tre lås men Imogene lyckas öppna dörren och nere i en fuktig och kall källare hittar hon en liten pojke.

Det här var en fasansfull berättelse om hur ”Klanen” går till väga när de rensar upp bland befolkningen i en stad, där polisen inte har några befogenheter alls och där också medlemmar i ”Klanen” är just poliser. De verkar inte veta tillräckligt mycket om Amerikas historia där urinvånarna bestod av indianer och var långt ifrån vita. Ett USA där den vita befolkningen faktiskt samtliga är invandrare. Usch och fy! En riktigt ruggig historia som förhoppningsvis är en fiktiv berättelse men som antagligen fortfarande är verkligheten i de södra staterna av USA.

Älska dig till döds

av Peter James


Originaltitel: Love You Dead

Massolit Förlag, pocket 2018

När Jodie växte upp betraktades hon som den fula ankungen både hemma, i skolan och bland de få vänner hon hade. Hon längtade efter skönhet och pengar, massor med pengar. Nu är Jodie vuxen och har spenderat alla sina besparingar på plastik-operationer. Hon är snygg men fortfarande fattig. Hennes plan är enkel: antingen arbetar man ihop sin förmögenhet eller gifter man sig till den.

Kriminalintendent Roy Grace har så sakta kommer över att hans första hustru, Sandy, lämnade honom och försvann spårlöst. Nu är han omgift med Cleo och har äntligen fått en liten son. Han borde vara lycklig men Sandys försvinnande hänger som en mörk skugga över både honom och Cleo.

När så märkliga dödsfall börjar inträffa i Brighton och även på andra ställen i världen där offren verkar ha dött av ormbett misstänker Roy att han har att göra med en ”svart änka”. Samtliga offren har dessutom på ett eller annat sätt anknytning till Brighton.

Detta är den tolfte boken om Roy Grace och jag har bara läst en innan, ”Tills döden för oss samman”. Kanske skulle jag läst fler för både den och den här var riktiga bladvändare. Och så får man lära sig en hel del om giftormar.

Dolda spår

av Ida Axelsson


Mima Förlag, pocket 2019

Linn Wide är tillbaka på sin tjänst vid kriminalpolisen i Helsingborg. Hon har varit sjukskriven i tre månader efter att hennes pojkvän begått självmord. Hon lever nu ensam med deras fyra-årige son Dante. Det är inte helt lätt då Dante lever ut sin sorg efter sin pappa med frustration och ilska.

En ung kvinna hittas död i en gammal tunnel i centrala Helsingborg av två tonårspojkar. Kvinnan är bragt om livet genom kraftigt våld mot kropp och huvud. Linn får utredningen på sitt bord och tillsammans med kollegan Mattias börjar de med att först fastställa offrets identitet. Det visar sig att den unga kvinnan är polska och har arbetat i Dubai hos en svensk familj. Vad hon gjorde i Sverige återstår att nysta i.

Samtidigt kommer det in en man, Anders Halvarsson, och anmäler sin syster försvunnen. Systern har varit borta i snart ett år.

Damir befinner sig på ett särskilt boende i Värmland och försöker bli fri från sitt drogberoende.

Tre personer och tre väsensskilda historier som tangerar varandra mer än en gång.

Skickligt skriven och mycket bra!

Livet kan börja

av Sheila O’Flanagan


Originaltitel: The Missing Wife 

LB Förlag, pocket 2019

Imogen och Vince har varit gifta i fem år. Ett äktenskap alla i deras närhet tror är ett mycket lyckligt äktenskap. Men under ytan utspelar sig någonting helt annat. Under två års tid planerar Imogen att fly. Och en dag får hon tillfälle.

Hon flyr till södra Frankrike till en liten by hon bodde i som barn. Hon ska skapa sig ett eget liv i ensamhet utan någon som bestämmer över henne. Men av någon anledning blir hon snart vän med många i byn och hela tiden ligger rädslan och gror att Vince ska hitta henne. Och vad kommer då att hända?

En mycket varm och rörande berättelse men också lite otäck om hur en manipulativ person kan förändra en stark och självständig människa. En äkta feel-good!

Offer 2117

av Jussi Adler-Olsen


Bonniers Förlag, inbunden 2019

En båt med flyktingar välter på Medelhavet och ett antal drunknade människor spolas upp på en strand på Cypern. Den frilansande journalisten Joan Aiguader tar sig dit för att göra ett reportage för sin katalanska tidning. Bland de döda finns en äldre kvinna som kommer att kallas för ”Offer 2117”. Bilden på den döda kvinnan blir ett nyhetsscoop.

Assad har arbetat tillsammans med Carl Mörck på avdelning Q i över tio år. När Assad får se bilden av den döda syriska kvinnan stannar tiden. Han känner igen henne och hela hans nuvarande liv ställs på ända. Hans förflutna kommer ikapp honom där och då men känner Carl och Rose honom egentligen? Han blir tvungen att berätta.

Samtidigt får en annan kollega på avdelning Q hotfulla telefonsamtal från en ung dansk pojke.

Det här är två parallella händelser som egentligen inte hänger ihop men båda är nervkittlande.

Jag har lästa många av Adler-Olsens böcker om avdelning Q och de första var mycket bra, men någonstans på vägen tröttnade jag. I den här får vi följa Assad i jakten på sitt förflutna och Rose som försöker på stopp på grabben som ringer in hotfulla samtal. En aning för mycket våld tycker jag, men en riktig bladvändare.

Gömställen

av Kathrine Webb


Originaltitel: The Hiding Places 

Historiska Media, pocket 2020

Det är sommar och året är 1922. Den lilla byn Slaughterford på den engelska landsbygden blir skakad i grunden när det stora pappersbrukets ägare hittas dödad på sitt kontor. Puddy Cartwright är hästflicka på brukets herrgård och blir förkrossad när hennes bror, Donny, blir misstänkt och häktad för brottet. Till saken hör att Donny har överlevt första världskriget men har kommit hem skadad både psykiskt och fysiskt. Han räknas inte som tillräknelig av byns invånare.

Puddy blir som besatt av att försöka finna den rätta gärningsmannen och till sin hjälp får hon godsägarens fru Irene. Men ju mer de gräver i fallet finner de mörka konflikter som är väl dolda.

Samtidigt får man följa Clemmie och Elis kärlekshistoria som inte kommer att bli accepterad av deras föräldrar.

Jag har läst några böcker av denna författare och hon är en mästare på att beskriva skönheten på den engelska landsbygden och den här boken var dessutom kryddad med en del våld. Men vad som verkligen blev en liten smolk i bägaren är att man tror att Puddys och Irenes detektivarbete och Clemmies och Elis historia utspelar sig samtidigt. Det är inte förrän i sista kapitlet som sanningen kommer fram. Det blir lite konstigt faktiskt. Samtidigt har jag nog inte läst en så bra bok av just denna författare.

Råttkungen

av Pascal Engman


Bookmark Förlag, inbunden 2019

Vanessa Frank och kollegan Ove kallas till en lägenhet där en ung kvinna hittats knivskuren till döds. Strax därefter blir flickvännen till en TV-kändis bortförd och hittad död. Samtidigt pågår en utredning av ett liknande fall som ännu är olöst. Dessutom hittar man DNA på en penna som överensstämmer med DNA från ett icke olöst våldtäktsfall. Samtliga kvinnor utom TV-kändisens flickvän hade pojkvänner som satt inne på Åkersbergaanstalten.

Incels kallar sig ett nätverk av kvinnohatare. Män som anser sig inte blivit sedda av kvinnor. De finns i hela världen och nu planeras något stort i just Stockholm.

Samtidigt blir Nicolas Peredes inblandad i en uppgörelse på en pizzeria i Bredäng. Och så möts de då igen Vanessa och Nicolas. När kollegan Ove bli oförklarligt svårt skadad efter ett vanligt upplysningsförhör känner Vanessa att hon behöver Nicolas hjälp. Men han har fått en erbjudande om ett jobb i London och tiden är knapp.

Det här är den andra boken om Vanessa Frank och Nicolas Peredes. En tät och finurlig intrig som höll mig fången i 428 sidor. Tummen upp för Pascal Engman!

Syskonen

av Tessa Hadley


Originaltitel: The Past

Wahlström & Widstrand inbunden 2018

Harriet, Roland, Alice och Fran återvänder till sina morföräldrars hus för att tillbringa tre veckor under sommarledigheten. De ska försöka komma fram till vad de ska göra med huset. Fastigheten är nedsliten och stort behov av renovering och pengar. Pengar som ingen av dem egentligen vill spendera. Men samtidigt är hela deras barndom förknippat med huset och dess omgivningar. Roland kommer dessutom inte ensam utan har sin nya fru, Pilar, med sig. Dessutom har han sin tonårsdotter, Molly, med sig. Och Alice kommer heller inte ensam – hon har med sig sin mans tonårsson, Kasim. Fran är yngst av syskonen och har med sig sina två barn, Avy och Arthur.

Det som var och en hade hoppats på, är ett par lugna och sköna veckor i lugn och ro för att ta ett beslut om huset, blir inte alls så.

Författaren beskriver målande omgivningarna och naturen. Mycket vackert skrivet. Men de syskonmotsättningar som skulle kunnat inträffa sker inte. Och därför blir berättelsen inte heller riktigt vad jag hade hoppats på.

Flickorna utan namn

av Mikaela Bley


Wahlström & Widstrand, inbunden 2019

17-åriga Linn Rosén är influencer och driver en egen blogg. Hon har också en adhd-diagnos och efter en traumatisk familjehändelse spårar Linns liv ur och hennes mamma Estelle skriver in Linn på en internatskola utanför Nyköping. Men det är något som inte stämmer på skolan och Linn känner sig inte trygg.

Samtidigt hittas först en avliden ung kvinna i en sjö i närheten och senare ytterligare en. TV4:as kriminalreporter Ellen Tamm får i uppdrag att bevaka morden bl a för att Nyköping är hennes hemtrakter. Ellen får veta att den kända Linn Rosén befinner sig på skolan men lyckas inte nå henne.

Polisen står och stampar i mordutredningen då ingen verkar sakna de döda flickorna. Ellen börjar undersöka på egen hand och sakta börjar ett häpnadsväckande mönster utkristalliseras.

Det här var spännande och lättläst, men med en alltför grund intrig.

Allt jag inte kan säga

av Emelie Pine


Originaltitel: Notes to Self: Essays by Emelie Pine 

Månpocket 2020

Författaren har här beskrivit de många händelser som format hennes liv. Hon gör det i fyra essäer.

Den första handlar om hur hon och hennes syster räddar deras far som håller på att supa ihjäl sig och hur det var att ha separerade föräldrar på Irland (då var det inte tillåtet att skilja sig på Irland).

Den andra handlar om hennes utåtagerande tonårstid (konstigt att hon överlevde eftersom hon då bodde med modern i London).

Den tredje handlar om hennes förtvivlade kamp att bli gravid och vad hon och hennes partner fick gå igenom i samband med detta. Hur det känns att få mens när man inte vill får mens t ex.

Och den fjärde handlar om hennes arbetsplats som är ett universitet där männen dominerar. Självutlämnande beskriver hon att hennes manliga arbetskamrater i högre utsträckning kommenterar hennes utseende än vad hon har att säga. Denna delen tyckte jag var den bästa i boken.

En grav för två

av Anne Holt


Originaltitel: En grav for to 

Piratförlaget, pocket 2020

När Hege Morell testar positivt för doping vid en blindtest raseras hela hennes liv och även för hennes far Jan Morell. Hege är Norges bästa kvinnliga längdskidåkare och Norges stora hopp inför OS ett par månader senare. Hege förstår inte alls varför någon skulle utsätta henne för sabotage och nekar ståndaktigt. När så Norges bästa manliga längdskidåkare hittas drunknad i ett dike intill den väg han tränade rullskidor och det senare visar sig att även han har Clostebol i blodet inser Norska Längdskidåkarförbundet att en skandal är ett faktum. Ämnet Clostebol finns bl a i salvan Trofodermin som läker svåra herpessår. Vid ett träningsläger i Italien hade en kollega till Hege blivit erbjuden denna salva för sina herpesutslag. När de kommer hem till Norge igen hittar Hege en tub längst ner i sin necessär. Hon blir upprörd och förtvivlad.

Jan Morell är affärsmannen som lyckats och anlitar advokaten Selma Falck i sitt arbete. Men Selma har en svaghet: hon spelar. Och hon har ”lånat” pengar från Morells klientkassa i den utsträckningen att hon nu tvingats sälja sin advokatbyrå, blivit lämnad av sin man och barn och är hänvisad till en sunkig lägenhet utan inkomst. Jan Morell erbjuder Selma ett avtal som går ut på att om hon lyckas frikänna dottern, Hege, så efterskänker han hennes skuld.

Sakta men säkert tar Anne Holt med oss läsare in i en korrupt värld, där pengar och och makt är mer värda än idrottsliga prestationer. Ett litet annorlunda upplägg av författaren, men som vanligt misslyckas inte Anne Holt. Samtidigt kan jag inte undvika att se en viss koppling till det som hände Therese Johaug för några år sedan. Men i detta fall var dopingmängden en så försumlig dos att det knappast hade förbättrat Hege Morells prestationer.

Svärmodern

av Sally Hepworth


Originaltitel: The Mother-in-Law

Printz Publishing inbunden 2018

Lucy är gift med Oliver och de har tre barn tillsammans, men har aldrig inte riktigt ”klickat” med sin svärmor Diana. Även om Diana aldrig varit otrevlig eller nedlåtande har Lucy aldrig känt att hon duger. Nu är hon trebarnsmor och Diana har alltid haft tid till barnen och alltid ställt upp och alla tre barnen älskar sin farmor. Även barnens faster Nettie har alltid funnits där, men nu är Nettie helt besatt av att skaffa egna barn, men tyvärr bli det inte så. Till saken, kan också nämnas, att Diana och farfadern Tom är mycket förmögna och den ekonomiska hjälp Oliver, Lucy, Nettie och hennes man Patrick har fått genom åren har gått genom Tom. Diana har vägrat.

En kväll får Oliver och Lucy besök av kriminalpolisen som meddelar att Diana hittats död. I anslutning till hennes kropp har man hittat ett avskedsbrev och man har även funnit gift i Dianas kropp. Slutsatsen blir att hon tagit sitt liv. Men polisen förklarar också att det inte helt stämmer. Diana verkar ha blivit kvävd.  Hela familjen blir lamslagna. Lucy har visserligen inte avgudat sin svärmor men aldrig önskat henne död. Vem kan ha velat henne så illa?

Det här var en lite klurig historia om familjerelationer och värderingar men framför allt om pengar.

Knutby

av Jonas Bonnier


Bonnier Förlag, inbunden 2019

Boken baseras på händelser som utspelades mellan 1997 och 2004 i en liten ort i Uppland. Av hänsyn till inblandade är samtliga namn på de verkliga personerna ändrade. Hela Sverige följde dramat som hade utspelats i Knutby och hur intrigerna slutade i två mord.

Jag kan inte sluta att fascineras av hur man kan manipulera en ung sårbar kvinna till att utföra det sista mordet. Eller hur man kan undanröja en människa som den omskrivne pastorn gjorde. Och allt detta i Guds namn. Och hur man kan få en hel församling att tro på att denna karismatiska och manipulativa kvinna är Kristi brud och att man tror att Jesus ska återvända till jorden och till just Knutby. En församling som tittar bort när de s k vägledande pastorerna använder sig av sex, utfrysning och ren mobbing för att plantera skräck i omgivningen.

En välskriven, häpnadsväckande och otäck berättelse. Trots att namnen är utbytta så vet man exakt vem som är vem. Som alla vet fick pastor Helge Forsmo livstid för anstiftan till mord och barnflickan fick rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mord och två mordförsök. Rätten kunde inte bevisa att Forsmo dödat sin första hustru.

Kastanjemannen

av Sören Sveistrup


Originaltitel: Kastanjemanden

Månpocket 2019

En kvinna hittas brutalt mördad vid en lekplats i Köpenhamn. I anslutning till kroppen är en liten figur placerad. Den är gjord av två kastanjer. Tätt därpå hittas ytterligare en kvinna dödad på exakt samma sätt och strax därpå hittas ytterligare en kvinna dödad. Vid samtliga offren finner man kastanjefigurer. När kriminalteknikerna undersöker kastanjerna finner man fingeravtryck från en ung flicka som försvann spårlöst för mer än ett år sedan. Flickan heter Kristine Hartung och var vid försvinnandet tolv år gammal. Hon var dessutom Danmarks socialministers äldsta dotter. Trots ett mycket omfattande utredningsarbete lyckas inte polisen hitta vare sig gärningsmannen eller Kristine. I nuläget är Kristine-fallet avslutat.

Kriminalpolis Naia Thulin får sig tilldelad en ny kollega för att utreda kvinnomorden. Kollegan Mark Hess har tjänstgjort vid Europool i Haag men har blivit hemskickad till Danmark. När de börjar utredningen ser de först inga som helst samband mellan de tre offren. Allt eftersom utredningen står och stampar blir Mark Hess mer och mer övertygad om att Kristine-fallet måste vara avgörande på något sätt. Han vill öppna upp utredningen igen men polischefen anser sig ha fått ett avslut. De har fått en gärningsman även om denne man inte kan peka ut vart Kristines kropp finns. Till slut ser Hess ett mönster och i detta mönster finns Kristine Hartungs mor, socialminister Rosa Hartung.

I ett rasande tempo berättas en av de mest spännande historier jag läst på länge. I pocketversionen är det 556 sidor som jag i stort sett sträckläste.

Blindtunnel

av Tove Alsterdal


Förlaget Lindt & Co, pocket 2019

Sonja och Daniel behöver starta om sina liv efter att de två barnen nu är vuxna och lever sina egna liv. De köper en gammal övergiven vingård i norra Tjeckien i ett område som förr gick under namnet Sudetenland. Gården är i stort behov av en omfattande renovering och Daniel tar sig an uppgiften med liv och lust. En dag hittar han en igenmurad vägg som han lyckas ta bort. Bakom väggen finns källaren och en tunnel. De börjar tillsammans utforska källaren och börjar treva sig fram i tunneln och hittar till slut vinkällaren. Vinet är odrickbart men de lyckas hitta namnet på druvan och årtalet 1938.

En dag går Sonja ensam ner i tunneln och gör ett makabert fynd. De ringer polisen men det tycks som om de inte är särskilt intresserade och gör en knapphändig utredning.

När Sonja kommer i kontakt med en gammal trädgårdsmästare och sakta får sig berättat om sanningen om Sudetenland kan hon inte släppa historien och påbörjar en egen liten utredning. Den tar henne tillbaka till 1938 och till början av andra världskriget.

Efter krigsslutet 1944 blev Sudetenland tjeckiskt igen efter att ha tillhört Tyskland från 1938 då Hitler tog området. Det här var en historielektion om händelser jag inte haft en aning om. Dessutom en liten lektion om vintillverkningen i Böhmen.

Briljant skrivet!

Vår älskade

av Kamila Shamsie


Originaltitel: Home Fire 

Polaris Förlag, pocket 2020

Isma har lagt sina egna studier åt sidan för att ta hand om sina småsyskon, tvillingarna Aneeka och Parvaiz, när modern och farmodern avlidit. Fadern, Adil Pascha, var en välkänd jihadist, och är sedan flera år tillbaka död. De är pakistanier men har hela sitt liv bott i London.

Nu är tvillingarna nitton år och tillräckligt vuxna för att ta hand om sig själva och Isma söker visum för att studera i Amherst USA. Då fadern var den han var, är det inte helt lätt att få utresevisum, men Isma lyckas till slut. I Amherst lär hon känna Eamonn, som hon genast känner igen som Englands inrikesministers son. Samtidigt oroar hon sig för Aneeka som är mycket viljestark och egensinnig och när brodern Parvaiz plötsligt försvinner ut ur landet befarar Isma det värsta.

Det här hade kunnat bli bra, med hur lätt det verkar vara för IS att värva medlemmar och hur förkrossad en lämnad familj känner sig när en kär familjemedlem blir någon annan. Men berättelsen höll inte hela vägen tyvärr.

Terapeuten

av Helene Flood


Bokförlaget Polaris, inbunden 2019

Sara och Sigurd har ärvt hans morfars gamla hus i ett välrenommerat område i centrala Oslo. Men huset är slitet och i stort behov av en större renovering. Men renoveringen går trögt och hela huset känns halvfärdigt. Samtidigt försöker Sara, som är psykolog, få fart på sin privatklinik. Sigurd har startat eget arkitektkontor tillsammans med två kollegor. En torsdagskväll säger Sigurd att han ska åka till en fjällstuga tillsammans med två av hans bästa vänner, Tomas och Jan-Erik. Han ska plocka upp Tomas tidigt för att ta tillvara dagen för skidåkning. Tidigt på fredagsmorgonen vaknar hon till av att Sigurd böjer sig över henne i sängen, ger henne en kyss på pannan och viskar: ”Jag går nu, fortsätt du att sova”. Och Sara somnar om.

Det är nu fredag morgon och Sara har tre patienter inbokade. I pausen mellan första och andra patienten har Sigurd ringt och meddelat att han är framme och att han ska ringa senare. Men han ringer inte och under hela fredagen försöker Sara ringa men Sigurd svarar inte.

På kvällen ringer Tomas och säger att han och Jan-Erik har väntat hela dagen på Sigurd men att han inte har kommit.  På lördagsmorgonen anmäler Sara, att Sigurd är försvunnen.

Det börjar kännas konstigt i huset tycker Sara. Saker försvinner men dyker upp igen. Hon vaknar en natt och tycker hon hör fotsteg någonstans i huset. Är hon paranoid och håller hon att bli galen?

Det här var en suggestiv och mycket spännande historia som inte alls är vad man först tror. Skicklig och välskriven och dessutom en debut av en norsk författare. Detta är hennes första spänningsroman.

Den sista flickan

 av Nadia Murad


Originaltitel: The Last Girl

I augusti 2014 angrep och intog IS (Islamiska staten) städer och byar i Irak och Syrien och bl a en liten by som heter Kocho i nordvästra Irak. Där levde Nadia med sin familj. De tillhörde en minoritetsfolk som heter yazidier.

Detta är Nadias berättelse om hur IS separerade samtliga familjer och avrättade alla vuxna män i byn. Kvinnor och barn förflyttades för att säljas som sexslavar. De torterades och våldtogs. IS tvingade flertalet av sina fångar att konvertera till islam då yazidiernas religion saharfadin inte ansågs som en rättrogen religion.

Nadia lyckades fly efter tre månader av ständiga sexövergrepp och våld. Hon lyckades att ta sig till Kurdistan med hjälp av många icke IS-anhängare. Hon flyttade senare till Tyskland och i november 2015 fick hon möjlighet att tala i FN:s forum för minoritetsfrågor. Hon fick Nobels fredspris 2018.

En smärtsam berättelse som hände i vår moderna tid och som också för alltid vara sår i själen för alla drabbade. Det är inte en skönlitterär bok så därför ger jag inget betyg.

Yazidier, länk till svenska Wikipedia.

Rovdjuret

av Jan-Erik Fjell


Originaltitel: Rovdyret 

Harper Crime Förlag, storpocket 2019

Oscar Fiva har suttit i fängelse i åtta år för mordet på sin bästa vän Henrik Zahl. Han har hela tiden nekat till brottet. En dag flyter det iland en död kropp på en dansk strand. Liket identifieras till Henrik Zahl och han kan inte ha varit död mer än högst en månad. Polisens utredning är en skandal och Oscar släpps fri.

Den polis som, för åtta år sedan, ledde utredningen är numera chef för Kripos, kriminalpolisen i Oslo. Anton Brekke är fortfarande satt i skamvrån och sjukskriven sedan incidenten med sin kollega Magnus Torp (förra boken). Chefen för Kripos kallar in Brekke och ger honom i uppdrag att försöka ta reda på vad som egentligen hände för åtta år sedan. Anton får gräva djupt och får gå långt tillbaka i tiden. Tiden då Oscar Fiva och Henrik Zahl var kompisar och där Oscar med hjälp av Henrik köpte kokain och sålde till höga priser. Tiden då det handlade om mycket pengar och makt.

Det här var, som vanligt, mycket spännande och intrigen komplicerad. Och som vanligt kommer upplösningen i slutet. Men den var inte lika kompakt som förra boken Hämnden. Men att Anton Brekke är tillbaka på Kripos det är i alla fall ett som är säkert.

Konklaven

av Robert Harris


Originaltitel: Conclave 

Bookmark Förlag, inbunden 2017

Påven är död och kardinaler från hela världen kallas till Rom och Vatikanstaten. Det är 118 kardinaler som har kallats till Sixtinska kapellet för att där, totalt avskilda från yttervärlden, rösta fram en ny påve. Det är kardinal Lomeli som ska leda ceremonin.

Men omröstningen drar ut på tiden och medan tiden går och omröstningarna fortskrider kommer oförrätter om två av påve-favoriterna upp i dagen. Lomeli känner att han inte kan med gott samvete låta någon som inte är tillräckligt rättstrogen bli framröstad som påve. I lönndom börjar han gräva bland den döde påvens arkiv och får fram obekväma rapporter.

Efter åtta omröstningar enas till slut konklaven om en kandidat och en ny påve är på väg att utses inför världen. Det ingen vet är att också han bär på en hemlighet.

Denna bok innehöll en massa historiska uttryck som bara används inom den katolska kyrkan. Och för att förstå hade jag Google till hjälp. En mycket lärorik berättelse om den katolska kyrkans maktfullkomlighet. För med Guds hjälp är allt tillåtet.

Mitt hjärta är ditt

av Anna Jansson


Norstedt Förlag, storpocket 2019

En vacker högsommarkväll tar 29-åriga Cecilia Svensson bussen till stan för att äta middag med sin pojkvän. På bussen får hon sällskap av en man med en stor ryggsäck. Två dagar senare anmäler pojkvännen henne försvunnen.

Samtidigt sitter ett medelålders par i sitt köksfönster med sina kikare och ser en man sätta upp ett litet tält på stranden. Med sig har en ung kvinna. Detta upprepas flera kvällar på rad och varje gång är det nya kvinnor.

Maria Werns kollega Per Arvidssons dotter har ett allvarligt hjärtfel och väntar på en transplantation. Och tiden håller på att rinna ut.

Detta var en historia om bl.a. organbristen som råder i Sverige och där den svenska sjukvården inte räcker till. När inte sjukvården räcker till finns det utrymme för mindre konventionella metoder.

Det var inte den bästa Anna Jansson har skrivit tyvärr. Jag frågar mig också varför Maria Wern alltid måste riskera livet i upplösningarna – det blir förutsägbart och platt – inte ens spännande!

Skuggjägaren

av Camilla Grebe


Wahlström& Widstrand, inbunden 2019

Den unga Elsie arbetar som polissyster i Stockholm. En mörk februarinatt bli hon och två kollegor kallade till en lägenhet i Klara-kvarteren. Man finner där en död kvinna fastspikad i golvet.

Trettio år senare är mördaren tillbaka i förorten Östertuna. Där arbetar Britt-Marie som polisinspektör. Britt-Marie blir nästan besatt av att försöka lösa fallet.

En dag försvinner Britt-Marie. Hon lämnar man och en liten son på tre år samt sitt arbete.

Tio år senare inträffar ytterligare mord med samma tillvägagångssätt. Polisen kallar in den unga profileraren Hanne. 1986 mördas Olof Palme och samtliga poliser i hela Stockholm blir indragna. Fallen med de fastspikade kvinnorna faller mellan stolarna.

2019 blir Malin Brundin och hennes kollega Manfred kallade till ett rivet parkeringshus i Östertuna där man hittat en död kropp.

I vår moderna värld blir polisarbete något lättare genom dna-analyser och till slut lyckas Malin och Manfred ringa in gärningsmannen.

Skuggjägaren är en historisk spänningsroman som skildrar kvinnors kamp till förvärvsarbete. 1944 fick inte kvinnor bli polis och Britt-Marie fick föra en hård kamp för att bli accepterad trots sin utbildning. En berättelse som sträcker sig över 65 år. Briljant och lysande! Tung att läsa men oerhört spännande!

En oväntad sommar

av Isabel Allende


Originaltitel: Más allá del invierno 

Norstedt Förlag, pocket 2019

Richard Bowmaster är lärare vid New York University och bor i sitt hus i Brooklyn tillsammans med sina tre katter. I källarvåningen i huset bor en kvinna från Chile som heter Lucia Maraz. Hon har också en tjänst vid universitetet och det är så de har så smått lärt känna varandra. En natt i januari drar ett kraftigt snöoväder in över staden New York. Den kvällen bär det sig inte bättre än att en av Richards katter blir sjuk och han beger sig med bilen till närmaste veterinärklinik. På vägen hem råkar han köra rakt in i en annan bil. Bakom ratten sitter en ung kvinna vid namn Evelyn Ortega. Richard lämnar sitt visitkort med en försäkran om att hans försäkring kommer att täcka skadorna på hennes bil.

Senare, samma kväll, ringer den unga kvinnan på dörren hos Richard. Hon är helt förtvivlad och försöker stammande förklara att i bagaget på bilen (som hon lånat av sin arbetsgivare) ligger en död kvinna. Evelyn förklarar att hon är papperslös emigrant från Guatemala och är fullkomligt skräckslagen. Richard känner att han inte riktigt vet hur han ska tackla situationen och rusar ner till Lucia i källarvåningen. Tillsammans beslutar de att hjälpa Evelyn. Och sakta börjar varma känslor spira mellan Richard och Lucia.

Samtidigt som historien fortskrider får man inblick i de inblandades bakgrundshistorier. Gripande berättelser om Chile och varför Lucia fick fly till USA och även Evelyns bakgrund i det fattiga Guatemala. Richard bär också på ett mycket tungt bagage.

Det är en fröjd att läsa en författare som kan berätta en bra historia. Men kanske ska man också ge översättaren en eloge för väl utfört arbete.

Varje steg du tar

av Lisa Jewell


Originaltitel: Watching You 

Printz Publishing, pocket 2018

Joey Mullen har tillbringat fyra år på Ibiza. Där har hon träffat Alfie som hon blivit störtförälskad i. Tillsammans beslutar de att återvända hem till Bristol. De får tillfälligt bo hos Joeys bror, Jack, som köpt ett stort hus tillsammans med sin fru Rebecca.

En dag möter hon en man, en man som är dubbelt så gammal som Joey. Han är rektor på den lokala högstadieskolan och hon blir besatt av denne man. Joey börjar så smått spionera på honom men det hon inte vet är att det finns andra personer i området som också spionerar.

Lisa Jewell har lyckats väva ihop en mycket smart psykologisk historia som höll mig fången från början till slut. Alla inblandade har hemligheter och till slut vet man inte vem som är ond och vem som är god. Mycket bra!

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.