Böcker som jag läste 2016

På den här sidan finns min uppfattning med lite eftertanke och några reflektioner av de  57 böcker jag läste under året.

En av oss

av Åsne Seierstad


Månpocket 2016

Det här är berättelsen om Anders Behring Breivik, baserat på fakta som författaren grävt fram. En berättelse om en ensam kille som egentligen inte hade några riktiga vänner under sin uppväxt. En liten kille som hade svårt att knyta an och som stod lite utanför. I skolan och på lekplatsen. Man kan under läsningen ibland tycka lite synd om honom. Hans mor-mor var galen och hans mor verkade heller inte riktigt mentalt frisk och sin far hade han ingen eller obefintlig kontakt med. Men detta är inte någon som helst ursäkt för det han gjorde den 22 juli 2011.

Det här är också berättelsen om de drabbade. De som dog och de som överlevde Utøya och ungdomarnas familjer. Det är också berättelsen om modernt rättsväsende. Hur kan det vara möjligt att en massmördare kan ställa krav och få dessa krav tillgodosedda? Skriva brev till kriminalvården och anklaga denna för brott mot mänskliga rättigheter? Jag blir till och från riktigt förbannad.

Under en timma på ön Utøya sköt han i genomsnitt en person i minuten. Antalet döda på ön och inne i Oslo slutade på 79 personer. Därmed skrev han in sig själv i historieböckerna.

Att vara galen kan betyda många olika saker. Att få en diagnos betyder inte att man blir inlagd på mentalsjukhus. Anders Behring Breivik ville inte få någon mental diagnos. Han ville uppfattas som mentalt frisk. Men han är ju bevisligen både skruvad och sjuk. Han fick Norges strängaste straff: 21 år! Domen föll den 24 augusti 2012. I år är det 2016. Han har redan suttit i fyra år. Detta innebär att om fjorton år är Anders Behring Breivik en fri man.

Den här boken betygsätter jag inte. Det kunde vara en riktig thriller/rysare om den vore skönlitterär. Det är den inte – den är sann – detta har hänt.

Jag tjänar inte 

av Jenny Åkervall


Norstedts pocket 2014

Psykiatern Anna arbetar på utbrändhetens gräns. Hon orkar inte med vare sig själv, sina patienter eller sin familj: maken Jacob och deras två barn. När hon blir kontaktad av Säpo för att göra en farlighetsbedömning av en ung kvinna som förföljer en av landets ministrar känns det som en nystart för Anna.

Emre Oktan är nytillsatt pressekreterare i regeringskansliet och kämpar med vikande opinionssiffror. När plötsligt anonyma mejl dyker upp i hans mejlkorg känner Emre att han måste gå till botten med detta. Bilderna föreställer centrala personer inom svensk politik och näringsliv i avslöjande situationer.

Detta är scenariot som från början verkar bli en riktig bladvändare. Men det händer inget mer och den uppbyggda spänningen försvinner och historien tar slut.

Jag tjänar inte är Jenny Åkervalls debut. Hon har arbetat som talskrivare åt Göran Persson och senare även åt Mona Sahlin. Hon beskriver regeringskansliets arbetsgång skickligt och naturligtvis väl underbyggt. Men det här är då verkligen inte en politisk thriller.

Flickorna på Englandsbåten 

av Lone Theils


Originaltitel: Pigerne fra Englandsbåden

Inbunden, utgiven av Norstedts 2016

Nora Sand är dansk journalist på tidskriften Globalt och bosatt i London. Under ett uppdrag i den lilla engelska kuststaden Brine besöker hon en antikvitetsaffär och köper en gammal resväska. Hemma i sin lägenhet i London lyckas hon öppna väskan och bakom fodret hittar hon ett antal foton på unga flickor och det är bl. a. ett foto som väcker hennes nyfikenhet. Fotot är nämligen taget framför en Englandsfärja i Danmark. Nora börjar med att försöka ta reda på flickornas namn och det lyckas hon med ganska snabbt. Lisbeth och Lulu försvann 1985 på Englandsfärjan. De återfanns aldrig. Plötsligt är de andra fotona högintressanta för den brittiska polisen och kopplas till en seriemördare som sitter på livstid i ett beryktat fängelse. Handlingen uppspelar sig både i England och i Danmark.

Sakta lotsar författaren sin läsare framåt och det är suggestivt och skickligt skrivet. Men på sidan 284 (boken innehåller 358 sidor) händer något som egentligen inte hade behövt hända. Nora Sand hade säkert löst mysteriet ändå. Och plötsligt liknar detta en mördarjakt som man kan likna med Keplers Stalker eller någon annan orimlig berättelse. Spännande, ja visst, men inte trovärdigt på något vis.

Det här är Lone Theils debut och det är spännande och bra. Ser fram emot att få läsa mer om Nora och kanske författaren lär sig att slipa lite mer på upplösningarna. För det här var bara too much!

Björnstad 

av Fredrik Backman


Inbunden, piratförlaget 2016

Det här handlar om en liten ort med stora drömmar. Det handlar om femtonåriga flickors vänskap och sjuttonåriga pojkar som spelar ishockey med en hel ort på sina axlar. Men, det handlar också om ett samhälle där många tittar bort och hur långt man kan gå för att nå framgång? Det är en berättelse om kärleken till en sport och om längtan efter att visa vem man egentligen är.

Hit har Peter rekryterats och flyttat tillbaka för att bli sportchef och att försöka bygga upp sin moderklubb igen.

Med Björnstad befäster Fredrik Backman sin position som författare. Det här är den första delen i en serie om Björnstad. Björnstad  – Andra säsongen utkommer 2017.

UltiMatum 

av Anders de la Motte


Månpocket 2016

ultimatumEtt näst intill oidentifierbart lik hittas av två dykare i Mälaren utanför regeringspartiets kursgård Källstavik. Fallet hamnar på kriminalinspektör Julia Gabrielssons bord. Tillsammans med en ny kollega, Omar Amante, ska de till att börja med identifiera kroppen.  Amante är inte polis utan kommer direkt från en Europoltjänstgöring i Haag. Han drar i lite trådar och lyckas få fram vem den döde är.

Justitieminister Jesper Stenberg har haft en spikrak karriär och förväntas bli partiets kronprins.

Polisöverintendent Oscar Wallin arbetar på justitiedepartementet som ministerns närmaste man och känner sig överkörd i samband med utnämnandet av rikspolischef.

Anders de la Motte tar oss in i härva där alla medel är tillåtna för att nå den yttersta makten. Han gör detta till en riktig bladvändare av stora mått. UltiMatum utsågs till årets bästa kriminalroman 2015.

Stål 

av Silvia Avallone


Originaltitel: Acciaio

Natur & Kultur, pocket 2015

stalAnna och Francesca är två 13-åriga flickor på väg in i vuxenvärlden. De har varit vänner sedan de var små och bor i samma trappuppgång i ett nedslitet bostadskomplex i kuststaden Piombino. I Piombino är det stålverket som härskar. Här arbetar alla män och pojkarna får börja arbeta när de är femton. Det är inte många som orkar bryta sig loss och ta sig ifrån stålverket och Piombino. Men Anna och Francesca drömmer om att läsa vidare och ta sig därifrån. Hela romanen andas uppgivenhet, hopplöshet och fattigdom. Författaren skildrar ett Italien de flesta inte känner till. Här finns inga romantiska piazzor eller vackra vyer. Här finns bara luften som fylls av sot och stränder där det ligger drivor med tång.

Det här är Silvia Avallones debut. Hon är 32 år gammal och bor i Bologna. En stor författare har sett dagens ljus!

Välkommen hem

av Ninni Schulman


Bokförlaget Forum 2016 – Inbunden

Detta är den femte boken om journalisten Magdalena Hansson, poliserna Petra Wilander och Christer Berglund och precis som tidigare utspelar sig historien i Hagfors.

valkommen-hemNågra eldsjälar har organiserat en återträff med sin högstadieklass. Magdalena känner enbart obehag inför festen, men låter sig övertalas att gå. Av någon underlig anledning faller alla in i gamla mönster och gamla oförrätter kommer till ytan, samtidigt som alkoholen flödar. Festen avslutas med en spökvandring och en av festdeltagarna hittas brutalt misshandlad och dödad. Magdalena letar upp sina gamla dagböcker och försöker komma ihåg hur det egentligen var då, för så många år sedan. När så ytterligare en klasskamrat från niondeklassen hittas död, börjar situationen kännas mer än obehaglig. Samtidigt bränns asylboenden runt om Hagfors ner till marken och Magdalena börjar få hotfulla mejl.

Det handlar om gamla hemligheter och om de som valde att titta bort.

Välkommen hem är lättläst och spännande. Men, jag tyckte nog att författaren ägnade lite för mycket tid åt själva festen. Det kanske var nödvändigt, för att få möjlighet att lära känna Magdalenas klasskamrater?

Ljuset vi inte ser 

av Anthony Doerr


Originaltitel: All the Light We Cannot See

Bookmark förlag, pocket 2016

Många böcker har skildrat andra världskriget. Men inte så här.

ljuset-vi-inte-serVi får följa Werner, en ung tysk pojke, och Marie-Laure, en blind ung fransyska. Boken börjar 1934 och avslutas 2014. Anthony Doerr skildrar den tyska fattigdomen efter första världskriget skoningslöst och verkligt. Kanske är det inte så underligt att någon som lovade guld och gröna skogar fick Tyskland med sig när andra världskriget startade. En skrämmande läsning om vad krig gör med människorna. En tysk skuld som följer flera generationer så långt fram som till 2014.

Anthony Doerr fick Pulitzer-priset 2015, för detta mästerverk. Det förstår jag.

Huset vid sjön 

av Kate Morton


Originaltitel: The Lake House

Bokförlaget Forum storpocket 2016

1933 i juni är det dags för årets stora Midsommarfest på godset Loeanneth i Cornwall. Här bor Eleanor och Anthony Edevane med sina barn: Deborah, Clementine, Alice och Theo. Under natten efter festen försvinner Theo, endast elva månader gammal. Han återfinns aldrig och tragedin splittrar familjen och de flyttar till London.

2003 har Sadie Sparrow blivit beordrad ”semester” från sitt arbete som polis i London och beger sig till sin morfar i Cornwall. En eftermiddag när hon är ute och joggar tillsammans med morfaderns labradorer, hittar hon det övergivna huset vid sjön. Hon hör talas om pojken som försvann och börjar göra sina egna efterforskningar i fallet. Inte så lätt, eftersom det är sjuttio år sedan det hände.

Alice Edevane, är nu en gammal dam som har gjort en storartad karriär som kriminalromanförfattare och lever ett tillbakadraget liv. En dag får hon ett brev från Sadie Sparrow som börjar ställa frågor om familjens förflutna. Hemligheter som Alice ägnat i stort sett hela sitt liv åt att förtränga.

Jag älskar verkligen den här typen av böcker. Kate Morton är en författare jag aldrig läst förut. Hon bor i Australien och skriver om Englands landsbygd och London med en infödd känsla. Så vackra landskapsbeskrivningar att man nästan kan känna blommornas dofter och höra vatten som porlar. Hon dukar upp ett bord med hemligheter om denna familj, som berör mig djupt. Underbart!

Vänd dig inte om 

av Tove Alsterdal


Lind & Co 2016, inbunden

Beckomberga mentalsjukhus började byggas 1929 och stod klart 1935. Det var då ett av Europas och Sveriges största mentalsjukhus med plats för ca 2 000 patienter. 1995 lades sjukhuset ned och kvarvarande patienter ca 250 omplacerades till S:t Görans sjukhus. Idag är Beckomberga bland annat ett sjukhus i Bromma, Raoul Wallenbergs friskola, Carema omsorgsvård och villaområden. Många av byggnaderna har renoverats och omvandlats till bostäder.

vand-dig-inte-omSvante Levander är en av dem som köpt ett boende i Beckomberga tillsammans med sin nya kärlek. På väg hem från ICA-affären blir han knivhuggen till döds. Eva, hans exfru, som följt efter honom den kvällen har ett kort samtal med honom strax innan mordet och hon bli huvudmisstänkt. Den enda som kan ha sett händelsen är en utländsk kvinna, som satt utanför butiken och tiggde, men hon är nu plötsligt försvunnen.

Samtidigt hittar några småpojkar rester av mänskliga kroppar i närheten av mordplatsen och rädslan smyger sig in i villaidyllen. Det förflutna verkar vara närmare än man kan tro.

Eva, blir efter några dagar släppt från häktet i brist på bevis och beslutar sig för att med hjälp av sin son, Filip, försöka hitta den utländska tiggerskan och resan för dem till Rumänien.

Detta är Tove Alsterdals fjärde fristående spänningsroman. Låt mig ta din hand blev utsedd till bästa svenska kriminalroman 2014. Kvinnorna på stranden och I tystnaden begravd var riktigt bra spänningsromaner. Men den här tycker jag inte höll hela vägen.

Den sårade pianisten 

av Maria Ernestam


Bokförlaget Forum 2016

Veronica och Marieke har varit vänner sedan de var små. Marieke växer upp med en mamma, pappa och bror i en stabil tillvaro. Veronica vet inte vem hennes pappa är och har en mor som lever sitt eget liv. Istället växer hon upp med sin moster som heter Klara. När Klara plötsligt dör blir Veronica utom sig av sorg – så även Marieke. Varje år åkte moster Klara fem veckor på semester. I november till Langkawi (en ö utanför Malaysia) i tre veckor och sedan ytterligare två veckor till San Francisco under somrarna. Detta gjorde hon i nära fyrtio år. Veronica vill nu göra samma resor som moster Klara gjorde och till dessa platser. Hon övertalar Marieke att följa med. Sakta växer en annan bild av Klara fram. En Klara, som varken Veronica eller Marieke känner igen. Och det blir en resa som förändrar deras liv.

Maria Ernestam skriver om hemligheter som kommer upp till ytan, om kärleken till en kär vän och en man. Hon skriver om barndomens spöken, avundsjuka och gamla förälskelser. Hon skriver om musikens inverkan på livet och de olika val vi gör i livet.

Har ni inte läst Maria Ernestam innan så rekommenderar jag varmt hennes böcker. Hon skriver helt fantastiskt bra! Den första jag läste heter Busters öron, följ sedan gärna upp med Kleopatras kam, Alltid hos dig, På andra sidan solen och Marionetternas döttrar. Läs gärna böckerna! För när Maria Ernestam skriver blir det svenska språket magiskt på högsta nivå!

Offline 

av Anne Holt


Piratförlaget 2015

En islamsk samlingslokal sprängs och tjugotre människor dör. En fundamentalistisk, icke känd, grupp tar på sig bombningen och Oslos invånare lever i skräck.

offlineDen f. d. polisen Hanne Wilhemsen har länge levt isolerat men har nu inlett ett samarbete med norska polisen genom att försöka lösa s. k. ”cold case”. Hon får hjälp av den unge polisen Henrik Holme och deras första uppdrag är försvinnandet av en ung flicka som försvann spårlöst 1996.

Strax innan explosionen får Hanne oväntat besök av en f. d. kollega, som säger sig vara orolig för sin son, som börjat bete sig underligt. Polisen arbetar dag och natt för att förstå hur gruppen, som säger sig vara ansvarig för explosionen kommunicerar, eftersom det är helt klart inte via internet. Men hur kommunicerar man offline? De befarar att snart kommer något att hända igen och inom kort är det den sjuttonde maj – folkfest i Oslo…… Hanne ser plötsligt sambandet mellan dåtid och nutid och det blir en rafflande upplösning.

Jag har läst många av Anne Holts böcker och hon är bra – riktigt bra!

Allt jag inte minns 

av Jonas Hassen Khemiri


Alskapocket 2015

allt-jag-inte-minnsDen här boken handlar om Samuel och Laide och om deras kärlekshistoria. Det handlar också om någon som heter Vandad och en som kallar sig Piraten.

Kanske handlar det också om någon annan, någon som berättar historien. Jag vet inte.

Boken tilldelades Augustpriset för bästa skönlitterära bok.

Boken handlar om i princip ingenting. Händer inte mycket. Ibland förstår jag inte. Men, som Askungen sa: alldeles, alldeles underbar!!!

De öde fälten 

av Elly Griffiths


Originaltitel: The Ghost Fields

Månpocket 2016

de-ode-faltenPå en byggarbetsplats i Norfolk hittas ett flygplansvrak från andra världskriget. I cockpit sitter piloten. Arkeologen Ruth Galloway kallas till platsen, för att bistå polisen. Hon kan snabbt konstatera att den döde piloten inte är den som borde ha suttit där. Med hjälp av DNA-prov kan piloten identifieras.

Kriminalkommissarie Harry Nelson får fallet på sitt bord. När senare också kvarlevorna från ytterligare en människa hittas börjar saker och ting ställas på sin spets. Dessutom har båda DNA som kan kopplas till en och samma familj?

Elly Griffiths skriver med värme och brittisk charm. Hon beskriver humoristiskt Harrys och Ruths komplicerade relation. Det är underhållande läsning som är svår att lägga ifrån sig.

Eld och djupa vatten 

av Camilla Grebe och Åsa Träff


Massolit pocket 2016

Två fosterhemsplacerade barn försvinner från sina boenden med ett par veckors mellanrum.

eld-och-djupa-vattenEn kort tid därefter hittas ett foto på barnen tillsammans med en försvunnen kvinna, som strax därefter hittas död. Fotona är nytagna men är i 80-tals miljö. När ytterligare en ung kvinna försvinner sätts utredningen på sin spets. När mysteriet slutligen löses kan man fråga sig vem som är offer och vem som är förövare.

Detta är första boken jag läser av författarduon Grebe och Träff. I serien om  psykologen Siri Bergman har jag missat fyra tidigare utgivna böcker. Det ångrar jag, för det här var bra, riktigt bra!

Gånglåt 

av Elin Olofsson


Månpocket 2016

ganglatDen kända låtskrivaren och sångerskan Sonia ”Salida” Sallström återvänder hem till sin barndomsgård i Jämtland. Där bor hennes syster och svåger och tillfälligt även hennes systerdotter, Jenny, som försöker hanka sig fram som fotograf. Med sig har också Sonia sin unge assistent, kallad Harpan. Under några sommarmånader ska Sonia med hjälp av Jenny skriva Sonias självbiografi. Men arbetet går trögt, Sonia känner sig gammal och utsliten och Jenny olycklig i en relation med en äldre man. Det blir en sommar som ställer allt på ända. Systern, Gun-Britt, avskyr sin situation där hon sliter hårt för att få ekonomin att gå ihop med sitt gårdsfik och stuguthyrning. Sonia är olycklig för att hon misslyckats med relationen till sin vuxne son.

På ett stillsamt sätt skildrar Elin Olofsson känslor och händelser som händer på gården under några korta sommarmånader. Människor som fastnat i sitt beteende och inte kan ta sig ur sina situationer.

Underbart och välskrivet!

Katedralen vid havet 

av Ildefonso Falcones


Originaltitel: La Catedral del Mar 

Pocket Bazar Förlag 2015

En fantastisk skildring av Barcelona och Spanien på 1300-talet.

katedralen-vid-havetInitialt får vi följa Bernat Estanyol som tvingas lämna sin fädernesgård och hustru. Han flyr från förtryck och brutalitet och han tar sin lille son, Arnau, med sig. Arnau växer upp i ett myllrande Barcelona där han träffar människor, som sedan följer honom hela livet. Samtidigt som Arnau växer upp påbörjas byggnationen av Santa Maria del Mar, folkets katedral. Arnaus liv kantas av oförglömlig vänskap, passion, kärlek, hat och krig. På ett dramatiskt sätt tar sig Arnau ur fattigdom och misär och blir en respekterad och förmögen man.

En fantastisk berättelse som är en levande skildring av Barcelonas storhetstid. Ett samhälle som är präglat av orimliga sociala orättvisor, pestens härjningar och religionens näst intill fanatiska grepp om människorna.

En ”tegelsten” på 656 sidor – lite trög ibland, men jag ångrar inte en sekund att jag nu har läst den.

Kolbarnet 

 av Monica Kristensen


Originaltitel: Kullunge

Pocket  Leopard Förlag 2016

kol-barnetDet kompakta mörkret och kylan har lagt sig över Svalbard då en liten femårig flicka, Ella, försvinner från sitt dagis. Till en början tror man att hon hämtats av sin alkoholiserade far, men när han någon dag senare omkommer i en oförklarlig olycka och Ella fortfarande är borta börjar kampen mot klockan.

Vad händer i ett litet isolerat samhälle, där alla känner alla, när något sådant här händer? Där det är lika mörkt utomhus som inne i kolgruvan? Klarar man av att leva i ett totalt mörker dag som natt?

Kolbarnet nominerades till Svenska deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2015. Det förstår jag.

Skuggan av ett år 

av Hannah Richell


Originaltitel: The Shadow Year

Pocket Bokförlaget Forum 2016

skuggan-av-ett-arÅret är 1980. Kat och hennes vänner, Simon, Carla, Ben och Mac, har precis tagit sin universitetsexamen och tar ”time-out” från det verkliga livet genom att bege sig till en liten förfallen stuga i Peak District (England). Där beslutar de sig för att försöka leva där i ett år genom att ta till vara på vad naturen ger. De kommer dit på sommaren, det är soligt och varmt och tillvaron harmonisk och idyllisk. När hösten närmar sig börjar saker och ting bli besvärligare och när plötsligt en icke inbjuden gäst en dag knackar på dörren börjar tillvaron krackelera.

Trettio år senare får Lila ett anonymt brev innehållande en nyckel och en karta. Kartan visar vägen och nyckeln går till dörren på det lilla huset uppe i Peak Distrikt. Efter en traumatisk olycka och ett krisande äktenskap beslutar sig Lila för att fly till huset. Hon är inledningsarkitekt och beslutar sig för att försöka renovera huset. Men någonstans känner hon att något inte stämmer. Advokatbyrån som gett henne nyckeln vägrar säga vem som testamenterat huset till henne.

Det är inte förrän på de sista sidorna som pusselbitarna faller på plats. Och visst får man en liten tår i ögat när sammanhanget står klart.

På denna hemsida har jag även recenserat Systrarna Tides sista sommar, av denna författare.

Sekten på Dimön 

av Mariette Lindstein


Mörkersdottis förlag, pocket 2016

sekten-pa-dimonSofia Bauman har precis tagit sin universitetsexamen och vet inte riktigt hur hon ska fortsätta med sitt liv. Hon är ung och lite vilsen. Hon går på en föreläsning som hålls av en Franz Oswald som påstår sig ha utvecklat en lära där man återställer kroppens naturliga balans och där man får själslig frid. Sofia känner sig attraherad och blir charmad av Oswald och antar hans erbjudande om att bygga upp ett bibliotek på den ö (Dimön) i Bohusläns skärgård, där han startat sin rörelse.

Till en början är allt frid och fröjd men sakta förändras allt. Oswald inför märkliga regler och bestraffar de medlemmar som inte följer hans föreskrifter. Bestraffningar som är grymma och helt enkelt omänskliga. Oswald styr med järnhand och låter uppföra ett elstängsel runt ägorna. Vidare låter han installera kameraövervakning.  Nu börjar Sofia ångra sitt beslut att ansluta sig och arbeta där. Men ingen har någonsin lämnat Via Terra, som sekten heter, och vägen tillbaka till ett normalt liv verkar vara oöverstiglig. Livet har förvandlats till en mardröm.

Då frågar man sig: hur kan en enda man får alla dessa människor att underkasta sig bestraffningar som är omänskliga? Han är ju bara en och rörelsens medlemmar är ju många många fler.

Mariette Lindstein anslöt sig till Scientologikyrkan när hon var tjugo år och arbetade där i tjugofem år. Hon lyckades fly under dramatiska omständigheter. Sekten på Dimön är förstås en fiktiv berättelse, men kanske en del är sanning? Jag säger bara en sak: Förskräckligt!!! Och boken är spännande som värsta thrillern!

Sov du lilla Videung 

av Cilla & Rolf Börjlind


Nordstedts Förlag 2016

sov-du-lilla-videungDetta är fjärde boken om Mette Olsäter, Olivia Rönning och Tom Stilton. Jag har läst alla böckerna och har väntat och längtat så. Jag hängde faktiskt på låset samma dag som boken släpptes. Och det finns bara en sak jag kan säga: They did it again!

En pojke hittas nedgrävd i Småland med halsen avskuren och nästan uppäten av vilda djur. Samtidigt hittar hemlösa Muriel en liten svart gråtande flicka mitt i Stockholms city. Hon heter Folami och har flytt hit från Nigeria.

Detta är upptakten och mer tänker jag inte berätta mer om boken, än att Tom Stilton verkar vara på banan igen och Olivia Rönning har förlikat sig med sin bakgrund. Men detta är Stiltons bok så mycket är klart. Och det är en sorglig historia.

Mannen mellan väggarna 

av Emma Ångström


Piratförlaget 2016

Alva, hennes båda äldre syskon och mamma flyttar från Ludvika till Stockholm.  I lägenheten på Tegnérgatan ska de finna ett nytt liv utan pappan. Plötsligt försvinner en ung kvinna mitt på dagen från sin lägenhet i samma hus som Alva och hennes familj bor. Inga ledtrådar hittas och ingen förstår vad som hänt. Två veckor senare hittas hon död i hallen i samma lägenhet som hon försvann ifrån. Samtidigt börjar det hända underliga saker i huset.

Henry Johnson har i sitt tidigare liv ägt fastigheter. Nu är han pensionär och har tråkigt. När fastigheten på Tegnérgatan blir till salu köper han den. När han börjar jämföra gamla ritningar på huset visar det sig att de inte stämmer med de utrymmen som finns i verkligheten. Han beslutar sig för att ta reda på var som finns mellan väggarna.

Kunde blivit en riktig bladvändare men tyvärr – historien håller inte.

I varje ögonblick
är vi fortfarande vid liv

av Tom Malmquist


Pocket 2016

i-varje-ogonblick-ar-vi-fortfarande-vid-livTom och Karin väntar sitt första barn. I vecka 33 blir Karin plötsligt sjuk med influensaliknande symptom och läkarna beslutar att barnet kan ta skada och Karin förlöses med kejsarsnitt. I mardrömslika dygn springer Tom mellan intensivvårdsavdelningen och Neonatalen. Han springer mellan liv och död. När han återvänder hem är han ensam med ett spädbarn, sin dotter. Några månader senare dör även Toms pappa. Detta är en bok om ett år som förändrade hela livet.

Rakt och osentimentalt berättar Tom Malmquist om den största sorgen och den största glädjen. Att förlora den man älskar och glädjen att bli förälder. Han berättar även om vår stelbenta lag där fadern är i princip rättslös när inte modern lever.

Starkt och mycket, mycket bra!

Störst av allt 

av Malin Persson Giolito


Wahlström & Widstrand 2016

storst-av-alltDetta klassas som en rättegångsthriller. Jag skulle vilja kalla det en mycket sorglig berättelse om en ung man och en ung kvinna. En ung man som har allt, kan köpa allt och som får allt utom sina föräldrars kärlek. En ung kvinna som tvingas ta ett ansvar hon inte är vuxen nog att klara av.

Vi får följa Sebastian och Maja från det de träffas tills katastrofen är ett faktum.

Att vara rik är inte detsamma som att vara lycklig. Och kanske det är så: ”Att störst av allt är kärleken”!

Senor Peregrino 

av Cecilia Samartin


Originaltitel Tarnished Beauty

Pocket 2014

Senor PeregrinoJamilet är bländande vacker men blir hånad och bortstött av invånarna i den lilla mexikanska byn där hon föds, på grund av ett födelsemärke som täcker hela hennes rygg. Efter moderns död bestämmer Jamilet sig för att fly till USA eftersom hon tror att läkarna där kan ta bort märket. Efter en dramatisk flykt kommer hon fram till sin moster som bor i Los Angeles. Med mosterns hjälp lyckas hon få ett arbete med falska papper. På rekommendationer från en ung man kommer får hon ett arbete på ett mentalsjukhus. Där får hon som uppgift att ta hand om en mycket speciell patient, som kallar sig Senor Peregrino. Han börjar berätta om sin ungdom och en pilgrimsfärd han företog i Spanien. Berättelsen är så gripande att Jamilet börjar längta till sitt arbete och jag som läsare att vända blad.

Det är en gripande och sanslöst vacker historia om kärleken, livet och en hel rad med visdomsord. En underbar bok helt enkelt!

Ugglan dödar bara på natten 

av Samuel Bjørk


Originaltitel: Uglen) 

Wahlström & Widstrand 2016

Den andra boken med Holger Munch och Mia Krüger. Den första, som heter Det hänger en ängel ensam i skogen var trollbindande. Och jag läste nånstans att Jo Nesbø fick se upp.

Ugglan dödar bara om nattenEn ung flicka hittas död i en skog liggande på en bädd av fjädrar i ett pentagram av ljus. Det ser ut som en offerplats. Snart blir Holger och Mia kontaktade av en anonym datahacker som säger sig sett en film som sänts live på nätet. Filmen föreställer den dödade flickan och beskriver brutalt hur hennes öde har varit innan hon mördades.

Det verkar som om Samuel Bjørk hakat upp sig på unga flickor som hittas i skogen. Jättespännande, ja visst, men i nästa bok bör temat vara ett annat, annars blir det tjatigt. Dessutom bör nog också Mia Krüger friskna till från sin sorg. Och jag tror inte heller att Jo Nesbø behöver vara särskilt orolig.

En sång från havet 

av Katherine Webb


Originaltitel: A Half Forgotten Song

Pocket 2016

En sång från havetTredje boken jag har läst av denna författare och det är också den tredje boken utgiven på svenska. Carolines Arv (2013) tyckte jag var mycket bra.

Precis som i de andra två böckerna vävs dåtid och nutid tillsammans.

Galleristen Zach ska skriva en biografi över en berömd konstnär vid namn Charles Aubrey. Han äger själv tre verk av konstnären och har blivit besatt av motiven. För att lära sig bakgrunden till mästerverken beger sig Zach till den lilla kustby i södra England, där Aubrey tillbringade sina somrar med sin familj. Boken handlar om besatthet, om obesvarad kärlek och om hur långt en människa kan gå för att få det hon vill ha.

Lite spännande, men bara det. Inte alls i klass med de andra två.

Prio ett 

av Emelie Schepp


Wahlström & Widstrand, inbunden 2016

Den tredje boken med åklagare Jana Berzelius i huvudrollen.

prio ettSom vanligt högt tempo som handlar om en sjuk människas hämndbegär.

En morgon i mars får ambulansskötarna Philip Engström och Sanda Gustafsson ett larm om en svårt sargad person. När ytterligare ett liknande mord uppdagas börjar Philip förstå vad allt det här handlar om. Vi får återigen träffa kriminalpolisen i Norrköping, Henrik Levin och Mia Bolander som börjar nysta i det förflutna. En mycket rafflande upplösning.

Tidigare utgivna böcker med samma huvudrollsinnehavare:
Märkta för livet 2013
Vita spår 2015

Den tredje hustrun 

av Lisa Jewell


Originaltitel: The third wife

Pocket Printz Publishing 2014

En tidig morgon i april ramlar Maya framför en nattbuss på Charing Cross Road i London. Hennes make Adrian blir lamslagen av sorg. Det visar sig också att Maya var kraftigt berusad.

Den tredje hustrun

Maya är Adrians tredje fru och tillsammans med hans exfruar och fem barn lever de i en enda stor lycklig familj. Tror Adrian…. Han beslutar sig för att försöka ta reda på vad som hände och ju mer han gräver desto fler sprickor i fasaden finner han. För alla har ju hemligheter och det man inte säger eller har sagt får i de flesta fall konsekvenser.

 

Den tredje hustrun är ett nytt familjedrama av författaren till Fågelburen.

Snövit ska dö 

av Nele Neuhaus


Originaltitel: Schneewittchen muss sterben 

Bonnier Pocket 2016

Snövit ska döFör elva år sedan försvann tonårsflickorna Laura och Stefanie samma kväll. De hittades aldrig, men indicierna pekade på Stefanies pojkvän Tobias som också dömdes för dubbelmordet. I tio år har han avtjänat sitt straff och väljer att återvända hem till den lilla byn utanför Frankfurt där allt hände. Han möts av fientlighet och misstänksamhet. Hans barndomshem är en ruin och hans far är ensam och utblottad.

Så hittas skelettet av en människa på den övergivna militärflygplatsen inte långt från byn strax utanför Frankfurt. Kort därefter bli en kvinna nedknuffad från en gångbro vid motorvägen.

Kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein tar sig an uppgiften att försöka på klarhet i vad som egentligen hände för elva år sedan. Detta visar sig vara en synnerligen svår uppgift att lösa, då byborna håller ihop och håller tyst. Så inträffar ytterligare ett försvinnande på en ung flicka och upplösningen blir en kamp emot klockan och tiden. Och mitt i handlingen finns en autistisk ung pojke som inte pratar utan ritar sina iakttagelser och minnen…..

Nele Nauhaus bjuder på ovanlig intrig, som gör att hela boken blir en riktig bladvändare.

Arvet efter dig 

av Jojo Moyes


Originaltitel: After You 

Pocket Printz Publishing 2016

Det har nu gått nästan två år sedan Will Traynor valde att ta sitt liv på en självmordsklinik i Holland. Louisa har hamnat i ett vakuum i sorgen efter Will och orkar inte företa sig mycket. Hon har rest en del och köpt en lägenhet i London för pengar hon ärvde. Hon jobbar i en bar på Heathrow.

Hon lovade ju Will att leva sitt liv fullt ut, men hur då? Hur ska man våga igen?

Men så händer det saker: Efter en olycka ställs allt på ända och efter ett möte med en person ingen visste fanns förändras Louisa.

Jag tycker fortsättningen på Livet efter dig är minst lika bra (kanske grät jag inte lika mycket).

Tiggaren 

av Sofie Sarenbrant


Bookmark Förlag 2016

Den sjunde boken i serien om Emma Sköld.

TiggarenEn känslosam minnesstund – en ung kvinna har mist sitt liv. Men i bakgrunden finns en iakttagare som inte vill bli sedd. Samtidigt sker en massa våldsamma mord på Stockholms tiggare.

Det handlar om maktövergrepp på de mest utsatta i vårt samhälle. Och vem är man, om man sätter sig till doms över andra människor och tror att man kan utrota folk?

Kanske inte Sarenbrants bästa men hon behandlar definitivt ett högaktuellt ämne. Och det blir en mycket spännande upplösning med en rafflande kamp mot klockan.

Vågspel 

av Ann Rosman


Albert Bonniers Förlag 2016

Detta är den sjätte boken med Göteborgs-polisen Karin Adler i huvudrollen.

VågspelUnder första världskriget den femte juni 1916 går krigsfartyget HMS Hampshire till botten utanför Orkneyöarna. Sjuhundra mans besättning går till botten och även, enligt ryktet, en dyrbar last. Nästan hundra år senare hittas en drivande segelbåt i samma vatten. Båten ägs av en Bo Stenman, en pensionerad djuphavsdykare boende i Marstrand. Karin Adler kopplas in eftersom ägaren till båten är svensk och ungefär samtidigt hittas en död man på en strand. Men är det verkligen Bo Stenman man har hittat?

Som vanligt väver Ann Rosman dåtid och nutid. Vi får följa Bo Stenman, eller Bosse som han kallas under en expedition utanför Orkneyöarna i augusti 1977. En skicklig djuphavsdykare och en rättskaffens man. Vi får en bra lektion i djuphavsdykning och det karga klimatet på öarna.

Spännande – en skickligt vävd historia!

Det som inte dödar oss 

av David Lagercrantz


Norstedt 2015

Det som inte dödar ossNär jag fick höra att David Lagercrantz skulle skriva en fjärde Millennium-bok efter Stieg Larssons trilogi blev jag skeptisk. Dels upprördes jag av att hans sambo inte fick tillgång till hans arv och bråket kring detta. Jag tyckte det var lågt och oetiskt. Och jag skulle minsann aldrig läsa den boken, för vem kan skriva som Stieg Larsson? Men i brist på annat just nu fick jag låna boken av en god vän, så ja, nu har jag läst den.

Mikael Blomkvist är på tillbakagång, Millennium är konkursmässig och Lisbeth Salander är rastlös.

En natt ringer en professor Frans Balder till Blomkvist och vill prata. Han säger sig ha världsavgörande information om den amerikanska underrättelsetjänsten. Han säger också att han anlitat en helt otroligt duktig kvinnlig hacker som hjälpt honom.

Och nu börjar en katt-och-råtta-lek mellan USA och Sverige och en himla massa matematiska formler och datatekniskt prat. Mitt i allt detta finns Lisbeth och en liten autistisk pojke, Frans Balders son.

Man glömmer att det inte är Stieg Larsson som håller i pennan. Fullt i stil med vad som tidigare skrivits om Blomkvist och Salander. Stieg Larsson måste le i sin himmel. Och jag måste tyvärr medge att jag hade fel.

De vackraste 

 av Karin Slaughter


Originaltitel: Pretty Girls

Harper Collins Nordic 2015

Efter en kväll på krogen bli Claire och Paul rånade och Paul brutalt knivmördad. Många år tidigare försvann Claires storasyster Julia och blev aldrig återfunnen. Detta är upptakten till den mest fruktansvärda historia jag tror jag någonsin läst.

De vackraste

Claire börjar nysta i det förflutna och Paul var verkligen inte den man hon trodde han var. Tillsammans med sin andra storasyster, Lydia, gräver de båda systrarna djupare och djupare. Och fram träder en helt overklig fasansfull historia.

Så mycket ondska och perversa böjelser har jag näst intill aldrig läst om. Hemsk helt enkelt! Hur man i recensioner kan tycka att detta är ett mästerverk kan jag inte förstå. En bladvändare: Ja, men gräslig!

Utmarker 

av Arne Dahl


Bonniers förlag 2016

Jag verkligen älskade Arne Dahls böcker om A-gruppen och Opcop-gruppen. Utmarker är den första boken i en serie om Sam Berger och Molly Blom.

UtmarkerI tre veckor har Ellen Savinger varit försvunnen. Sam Berger är den ende av sina kollegor som misstänker att hon fallit offer för en seriemördare. Till slut kommer han i kontakt med en kvinna som kallar sig Nathalie Fredén och tillsammans börjar de nysta i kidnappningen och kanske också mord.

Hela berättelsen utspelar sig under en vecka, där varken Sam eller kvinnan han samarbetar med äter eller sover. Lite Da Vinci-koden över det hela.  Historien är väl sammansatt och skickligt berättad på bästa Arne Dahl-manér och det kanske inte är så viktigt att de inte äter eller sover, men det gör på något vis historien overklig.

Lite besviken blev jag.

Istvillingar 

av S.K. Tremayne


Originaltitel: The Ice Twins

Lind & Co, pocket 2015

IstvillingarLydia och Kirstie är enäggstvillingar och de är sex år. De behöver inga andra vänner än sig själva. De har t.o.m. ett eget språk som bara de förstår. Och de är så lika att inte ens deras föräldrar kan skilja på dem. Så en dag händer det oerhörda: Lydia faller ner från en balkong och dör. Men var det Lydia som dog? Eller var det Kirstie?

Ett år senare bestämmer sig Sarah och Gus för att sälja sitt hus i London och flytta till ett förfallet hus på en ö utanför Skottland. Kirstie börjar bete sig alltmer konstigt och envisas med att hon är Lydia och att det var Kirstie som ramlade ned för balkongen. Börjar detta likna en spökhistoria? Ja, kanske, men det handlar också mycket om Sarah och hennes minne och vad som egentligen hände den där dagen när en av hennes tvillingar dog. Det handlar också om hur oerhört nära enäggstvillingar är varandra och hur lika de egentligen är.

S.K. Tremayne är en pseudonym och författaren är journalist och heter Sean Thomas.

Om boken: ett spännande ämne och ibland rätt kittlande berättad. Men nådde ändå inte riktigt ändå fram.

Vinterstängt 

av Jørn Lier Horst


Originaltitel Vinterstengt

Pocket Lind & Co 2015

VinterstängtSom ofta i Jørn Lier Horsts böcker är det parallella händelser som sedan knyts ihop på slutet till ett prydligt avslut. Här handlar det om en inbrottsliga från Litauen som tömmer fritidshus, samtidigt som en kokainsmuggling går snett och döda fåglar faller från skyn.

Man får än en gång följa William Wisting och hans dotter Line. Och trots att man läser om ond bråd död och hänsynslöshet i den högra skolan tecknas historien lugnt och metodiskt. Här är det tillfället som gör brottslingen. Lite carambole över det hela.

Det här är tredje boken jag läser som handlar om Wisting och jag gillar verkligen det här.

Kvinnan på tåget 

av Paula Hawkins


Originaltitel: The Girl on the Train 

Massolit Pocket 2015

Kvinnan på tågetRachel dricker vin, och gin och tonic ur färdigblandade burkar. Hon är arbetslös och hennes man har lämnat henne för en annan kvinna. Hon har fått ett tillfälligt boende hos en gammal väninna. Varje morgon tar hon 08.04-tåget in till London och åker hem varje dag 17.56. Från sin plats på tåget ser hon ett ungt par utanför deras hus intill spåret. I Rachels ögon verkar de mycket lyckliga, hon döper dom till Jason och Jess. Men en dag ser hon något när hon tittar ut genom tågfönstret som ställer hela hennes fantasivärld på ända.

Historien så här långt kan tyckas enkel och inte särskilt spännande. Men så otrolig suggestivt skrivet och spännande. Bland det bästa jag läst på länge!

Kvinnan på tåget är Paula Hawkins debutthriller och vilken debut sen! Boken har publicerats i över fyrtio länder och filmen som baseras på boken kommer upp på biograferna 2016. Jag förstår det!

Simma med de drunknade 

av Lars Mytting


Originaltitel: Svøm med dem som drunkner 

Månpocket 2016

Hösten 1971 var Edvard bara tre år när han åkte på bilsemester med sin franskfödda mamma och norska pappa. Där hittas hans föräldrar döda efter vad man tror ha stigit på en kvarglömd mina från första världskriget. Edvard hittas efter fyra dagar på ett sjukhus tolv mil bort.

Edvard växer upp med sin far-far på en potatisgård på den norska landsbygden. När farfadern död känner Edvard att han måste försöka ta reda på vad som hände hösten 1971. Resan han gör går i farfaderns bror, Einars, fotspår. Efterforskningarna tar honom först till Shetlandsöarna och sen också till Frankrike. Släktforskning på hög nivå och mycket skickligt berättad historia. Det som störde mig lite var att man inte får veta som sedan blev hans dotters mor – han hade ju två att välja på.

Simma med de drunknade är Lars Myttings första skönlitterära roman. Jag vill ha fler sådana här berättelser!

Fyren mellan haven 

av M.L. Stedman


Originaltitel: The Light Between Oceans 

Ponto Pocket 2014

Fyren mellan havenEfter första världskrigets slut kommer Tom Sherbourne hem oskadd och får anställning som fyrvaktare på en ö långt ut utanför Australiens kust. Han har med sig sin unga hustru Isabel. En morgon upptäcker de en båt som spolats i land på ön. I båten ligger en död man och ett litet spädbarn som är vid liv. Isabel som gått igenom tre missfall ser barnet som en gåva från Gud, men Tom vill omedelbart underrätta myndigheterna. Till slut ger Tom med sig och barnet, som är en liten flicka, växer upp tillsammans med Tom och Isabel. De döper flickan till Lucy. När de efter två år återvänder till fastlandet på en permission inser de att den händelse som gett deras liv en så stor mening samtidigt har krossat en annan människa, nämligen Lucys biologiska mor.

Det här en hjärtskärande historia om vad som är rätt och fel, där man får följa Tom och Isabels samvetskval och Lucys biologiska mors ångest och sorg. Man kan också fråga sig om man får göra så här mot ett barn….. Gränsen mellan rätt och fel i denna bok kan diskuteras och har suddats ut.

Kanske imorgon 

av Felicia Welander


Pocketförlaget 2015

Kanske imorgonEva har förlorat sin dotter i en olycka och försöker överleva genom att leva så vanligt som möjligt. Ingen på hennes jobb vet något, hon har stött bort sin man som också naturligtvis sörjer, hon svarar inte i telefon. Hon klarar inte tystnaden utan fyller sina dagar med musik i lurarna. Men så en dag dimper hennes granne, Monika, ner mittemot henne på T-banan. Monikas spontanitet och livsglädje börjar så sakta tränga sig på Eva och en vänskap börjar spira.

Kanske imorgon är en berättelse om att överleva den största sorgen och hur vänskap kan förändra allting. En varm och rörande historia som inte riktigt berörde mig hela vägen.

De förklädda flickorna i Kabul

av Jenny Nordberg


Månpocket 2014

De förklädda flickorna i KabulJag har inte haft för vana att recensera dokumentärer men i detta fall är jag nödgad att skriva några rader. Vilken otrolig research författaren har gjort! Och naturligtvis skrivs inte en sådan här bok i brådrasket. Det är en hårresande historia som jag under stundom har svårt att förstå att detta händer i nutid, i Afghanistan, i detta nu 2016!

Till och från måste jag t. o. m. le lite inför okunnigheten hos dessa män och traditioner som uppenbarligen är så starka i ett av världens fattigaste och minst utvecklade länder.

Jag kan bara känna lycka inför att våra barn och barnbarn får växa upp i Sverige, i Europa!

Jag betygsätter inte – jag säger bara: LÄS BOKEN!

Avdelning 73

av Sofia Sarenbrant 


Massolit Förlagsgrupp pocket 2015

Avdelning 73Jag har läst alla böckerna om Emma Sköld och tyckt att de var spännande och bladvändande. Det här är den fjärde boken och det händer inte så mycket mer än att Emma befinner sig på sjukhus hela tiden efter en ridolycka och har legat i koma i fem månader. Hon verkar ha en tydlig hotbild mot sig som ingen verkar tro på. Dessutom bli det någonstans i mitten mycket tydligt vem som är förövaren.

Slutet på historien är dock oväntat.

Svenska gummistövlar

av Henning Mankel 


Pocketförlaget 2015

En natt vaknar den pensionerade läkaren Fredrik Welin av att hans hus brinner. Branden är våldsam och han får endast med sig två vänstergummistövlar när han tvingas största ut ur sitt hus i skärgården. Den pyrande ruinen som återstår av hans hus blir en symbol för ett förlorat liv.

Svenska gummistövlarFredrik blir hänvisad att bo i sin dotters husvagn, först både utan el och vatten. Dessutom blir han misstänkt av polisen att själv ha tänt på. På nyårsnatten brinner ytterligare ett hus på en annan ö. Och plötsligt leder höstens alla händelser till en upplösning som man inte väntar sig.

Svenska gummistövlar är en roman om att åldras och om längtan efter kärlek och att känna sig behövd. Men det är inte förutan att man känner igen lite av Mankells sätt att berätta från Wallander-böckerna. Och dessutom får Fredrik inte sina svenska gummistövlar som han beställde strax efter branden.

Det är en fröjd att läsa en duktig författare. Även om, i detta fallet, historien inte helt är ”my cup of tea”.

I tystnaden begravd 

av Tove Alsterdal


Pocket, Lind & Co.

Den tredje boken av denna författare som jag recenserar här.

I tystnaden begravdNär Katrine åker hem till Stockholm från London där hon har arbetat för att hälsa på sin mamma som är dement och sjuk upptäcker hon att modern undanhållit saker för henne. Långt upp i norr upptäcker hon saker som tystats ner i generationer.

Samtidigt skjuter en rysk gangster sin närmaste vän och flyr.

Sveriges snabbaste skidåkare yxmördas hemma på sin gård i Tornedalen.

Denna roman är en storslagen berättelse som sträcker sig genom hela 1900-talet från norra Sverige och österut, in i dåvarande Ryssland och nuvarande Sovjet. Släktforskning på hög nivå.

Som alltid: Tove Alsterdal vet man skriver en spänningsroman.

Systrarna Tides sista sommar 

av Hannah Richell


Originaltitel: Secrets of the Tides

Månpocket 2015

Systrarna Tides sista sommarVad hände egentligen den sommaren då hela livet förändrades och familjen Tide trasades sönder och ingenting blev som förut? Dora måste återvända till huset i Dorset för att finna frid och kanske sanningen.

En oerhört fängslande historia där mitt hjärta blöder för dessa stackars människor. Oerhört skickligt berättad och mycket spännande.

Detta är dessutom Hannah Richells debut. Bättre kan det inte bli!

Brudkistan 

av Unni Lindell


Originaltitel: Brudekisten

Pocket Piratförlaget 2014

BrudkistanOavsett var Unni Lindells böcker utspelar sig eller vad de handlar om så är hon en mästare på vilseleda sin läsare. Här handlar det om ett mystiskt dödsfall på en tolv-årig flicka som inträffade för 25 år sedan. Platsen är Gaustads sjukhus för psykiskt sjuka. Numera är sjukhuset i stort sett övergivet. Då (för 25 år sedan) infördes något som kallades ”barndagarna” där de intagnas barn fick komma till sjukhuset och träffa sin intagna förälder (i dessa fall fäderna). Barnen blir vänner och leker med varandra. En av dem är den tolv-åriga Maike. Det är hon som förolyckas. Tjugofem år senare tar Aud, som är journalist, kontakt med Emmy. Hon har gjort research om vad som egentligen hände den där eftermiddagen och vill skriva en artikel om det. Samma kväll blir hon dödad brutalt. Och än en gång står Cato Isaksen och Marian Dahle med ett helt obegripligt fall.

Jag tror jag läst alla böckerna om Cato och Marian. Alla lika spännande och alla lika oförutsägbara.

Kvinnorna på stranden 

av Tove Alsterdal


Pocket Lind & Co 2014

Detta är Alsterdals debutroman som jag helt missat.

Kvinnorna på strandenDet handlar om tre kvinnor från helt skilda världar vars vägar kommer att korsas. Det handlar om människohandel och slaveri.

På en strand i Spanien vaknar Terese från Sverige och hittar en död man. I mörkret smyger Mary i land i hamnen intill.
I New York försöker Ally få kontakt med sin man, Patrick, som är frilansjournalist och har åkt till Paris för att skriva sitt livs artikel om människohandel och slaveri. När Ally inte hört något från Patrick på två veckor beslutar hon sig för att åka efter.

Det är en mycket svart historia som Tove Alsterdal bjuder på. Och det värsta av allt är att jag tror att den kan vara sann. Människohandel förekommer och de som håller i trådarna tjänar stora pengar.

Järnblod

av Liza Marklund 


Storpocket Piratförlaget 2015

JärnblodDen sista och avslutande boken om Annika Bengtzon, där Marklund mycket skickligt väver in små fragment från de tidigare böckerna. Det var ett tag sedan jag läste om Annika Bengtzon och det var bra att få en påminnelse om tidigare händelser.

Rättegången mot en mördare borde kanske ha stått i centrum i boken, men här handlar det mer om Annikas bakgrund och uppväxt. Hon tvingas gå tillbaka till sitt förflutna för att helas. Om hon blir helad är oklart, men klart är att detta är en av Marklunds bättre böcker. Och jag kommer att sakna Annika, redaktionen på Kvällspressen och Anders Schyman.

Kvinna inför rätta 

av Louise Doughty


Originaltitel Apple Tree Yard

Månpocket 2015

Kvinna inför rättaYvonne Carmichael är 52 år gammal och framgångsrik genetikforskare. Hon bor i en trevlig förstad till London, har ett bra äktenskap och två vuxna utflugna barn. En dag är hon kallad som sakkunnig till ett utskott i Houses of  Parliament. Efter sammankomsten ute i korridoren möter hon en man. Och Yvonne gör något hon aldrig gjort förut och heller inte i sin vildaste fantasi tänkt sig göra heller.

Denna spänningsroman är bland det bästa jag läst på mycket länge. Den är helt enkelt lysande, skriven (och naturligtvis översatt) på ett sätt som håller mig naglad vid sidorna. Man vill läsa fort, fort fast det inser man ju snart att det inte går. Alla små händelser vävs ihop och blir till en otroligt fängslande skickligt berättad historia som faktiskt kan hända vem som helst.  Men hur romanen kan kallas deckare – det förstår jag inte.

Sjuka själar 

av Kristina Ohlsson


Piratförlaget 2016

Sjuka själarFör tio år sedan försvann Lukas några dagar innan han skulle ta studenten. Ett år tidigare försvann Fanny. Fanny hittades aldrig men Lukas hittades svårt skadad, tre veckor efter sitt försvinnande.
Lukas blev svårt traumatiserad och fick så svåra skador att han förlorade minnet. Han kommer helt enkelt inte ihåg någonting alls vad som hände. Lukas återvänder hem efter tio år och mittemot på gatan där han har sitt föräldrahem bor Fannys mamma och pappa. Pappan har aldrig på dessa elva år gett upp hoppet om att hitta Fanny.

Samtidigt flyttar Lukas barndomsvän David och hans flickvän Anna in i den gamla prästgården. Men huset är hotfullt och det händer en del mycket märkliga saker.

Den första delen av boken är spännande och lite spöklik. Men sen tycker jag det spårar ur.

Jag har läst nästan alla Kristina Ohlssons böcker och tyckt de varit oerhört spännande och fängslande men inte denna gång tyvärr. Läs hellre och med större behållning om Fredrika Bergman i Askungar, Tusenskönor, Änglavakter, Paradisoffer och Davidsstjärnor.

Hemåt över isen 

av Gunilla Linn Persson


Bonnier Pocket 2015

Hemåt över isenEn natt efter en dans beger sig sju ungdomar hem över isen. Året är 1914. Det är inte långt, kanske bara en kilometer. En av dem, Werner Engström, har också en kompass. Men någonstans halvvägs börjar det blåsa och snöa kraftigt. Och ungdomarna kommer aldrig hem. Den nya generationen på ön Hustrun finns inte mer. Denna dramatiska händelse kommer att prägla ön i hundra år.

Men nu är det 2013 och Ellinor Ingman blev kvar. Halt och ensam pysslar hon med sina örter och sina djur, samt har tagit över faderns sjötaxiverksamhet. Fadern, Algot, och Ellinor lever under samma tak och Ellinor tvingas stå ut med hans nyckfullhet och elakhet. Och varför är hon halt? Hon kommer inte ihåg. En period i hennes liv är helt blankt.

En dag när hon kör sjötaxi står Herrman Engström där. Herrman och Ellinor hade i ungdomen en kärlekshistoria, men Herrman lämnade Hustrun för att bosätta sig i Kanada. Sakta börjar Ellinor och Herrman närma sig varandra igen. Och plötsligt kommer minnet sakta men säkert tillbaka.

På ett skärgårdskargt bord dukar Gunilla Linn Persson upp en historia om kärlek och hat, som sträcker sig från 1914 fram till nutid. En oerhört vacker och tragisk berättelse om hur man hittar livsglädje i de små sakerna. Underbart skriven!

Ett minus bara: Författaren använder för många dialektala uttryck och ord – lite svårt ibland att förstå för en landkrabba, som aldrig bott på en ö i havsbandet.

Sagas bok 

av Elsie Johansson


Bonniers förlag 2014, Bonnier pocket 2015

Sagas bokDet finns böcker och det finns böcker. Likafullt som det finns författare och berättare.
Sagas historia gör mig stum och överväldigad. Man får följa Saga som är en framgångsrik journalist med en egen karriär och status. Under ytan har Saga många frågor som hon burit med sig sedan barndomen. Vid bodelningen efter moderns död är Saga nästan fyrtio år och i huset där hon växt upp får hon en spöklik upplevelse. Hon ser sig själv som Saga liten och Saga ung. Hon tittar in i sina alla åldrars ögon och förstår att hon måste ta reda på sanningen.

När jag läser en sådan här bok känner jag mig euforisk samtidigt som en känsla av lugn och frid infinner sig. Det är så här en historia ska berättas. Dessutom är det här en saga som får ett lyckligt slut. Underbart! Makalöst!

Blod på snö 

av Jo Nesbø


Piratförlaget 2015

Blod på snöOslo i december. Kallt och snön vräker ner. Där lever Olav, en mycket ensam person som försörjer sig genom att döda på uppdrag. En dag får han ytterligare ett uppdrag av sin chef. Han ska döda chefens fru men när han ser henne blir Olav blixtförälskad.

Jo Nesbø tecknar en mörk och ogästvänlig miljö i kallt och ruggigt Oslo.

Jag har läst många av Jo Nesbøs böcker – alla, tror jag, om Harry Hole och några till. Och alla har varit bladvändare av dess like. Tyvärr gjorde han mig besviken denna gång.

Vita spår

av Emelie Schepp


Wahlström & Widstrand 2015

Den andra delen om åklagare Jana Berzelius.

Här handlar det om knarksmuggling där man använder sig av unga asiatiska kvinnor som tvingas svälja heroin- och kokainkapslar.

Vita spårPå ett X2000-tåg stående på Norrköpings station hittas en ung kvinna död av en överdos. Det visar sig vid obduktionen att en heroinkapsel hade läkt. Kvinnan hade en väninna med sig på tåget, men som spårlöst försvann vid händelsen. Jana Berzelius kopplas in som förundersökningsledare och Henrik Levin och Mia Bolander får fallet på sitt bord. Och återigen står Jana öga mot öga sin mörka bakgrund. För att förstå sin märkliga relation med sin adoptivfar och för att skydda sig själv för att kunna gå vidare med sitt liv måste Jana agera på egen hand.

När jag hade läst halva boken tyckte jag mig förstå vem som var ”busen”. Boken var spännande helt klart, men innehöll lite för mycket våld och var lite förutsägbar.

Den nionde graven

av Stefan Ahnhem


Bokförlaget Forum 2015

Den andra fristående delen om Fabian Risk, som utspelar sig ett halvår innan händelserna i den första boken Offer utan ansikte.

Den nionde gravenEfter en helt vanlig dag i Riksdagshuset lämnar Sveriges justitieminister Ledamotshuset och försvinner spårlöst. Detta är upptakten till en mycket komplex historia om som utspelar sig både i Sverige och i Danmark. Det handlar om organdonationer, sjuk besatthet och kärlek och det tar ett tag innan Fabian Risk och hans danska kollega Dunja Hougaard kan börja nysta och förstå.

I förra boken antyds lite vagt varför Fabian blev tvungen att lämna Stockholm för att återvända till sin hemstad, Helsingborg. Här får man veta varför. När vi lämnar Fabian är både hans äktenskap och yrkesroll i gungning. Tyvärr måste jag säga att upplägget liknar till viss del Liza Marklund som började med Sprängaren och sedan skrev om Annika Bengtssons tidigare liv. Hoppas inte Stefan Ahnhem fortsätter i den stilen. I nästa bok vill man ju veta hur det går för Fabian i Helsingborg.

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.