Böcker som jag läste 2023

Här har jag skrivit lite om min upplevelse och uppfattning om de sextiofyra böcker som jag har läst i år.

Älgtjur 2023-05-02

Den kraftiga älgtjuren låter sig väl smaka av det späda gräset på vallarna ner mot sjön.

Stormberget

av Liza Marklund


Piratförlaget, inbunden 2023

På Midsommarafton hittar några bärplockare resterna av en människokropp i Kallmyren. Alla tror att det är Wiking Stormbergs försvunna hustru. Den enda som vet att det inte är så är Wiking själv. Och det visar sig vara en man som antagligen legat där mycket länge. Wiking själv är sjukskriven från en tjänst som polismästare i Stenträsk efter en tuff cancerbehandling. Trots det följer han utredningen på avstånd. Hans kollega Roland Larsson tillåter sig själv att göra något otillåtet genom att anlita ett DNA-center i USA som forskar på släkt-DNA. Det visar sig att mannen i Kallmyren hade en nära DNA-koppling till Wikings son, Markus.

För Wiking blir detta upptakten till en resa bakåt i tiden. Tiden då Vattenfall tömde älvar och vattendrag och byggde kraftverk på slutet av 1950-talet till mitten av 1960-talet. Då man byggde samhällen som senare helt enkelt lades ner och utplånades.

Det här är en episk släktkrönika om våld, ondska, hemligheter och vad människor kan göra för skipa rättvisa och utkräva hämnd. Detta är en den sista och avslutande delen i Marklunds trilogi om Stenträsk i Norrlands skogsland. Och Marklund knyter ihop säcken mästerligt.

En bondes död

av Negar Naseh & David Sandström


Romanus & Selling Förlag 2023, inbunden

Marita Widmark är sjukskriven från sitt arbete som utredare vid Stockholmspolisen. Hon har genomgått en tuff cancerbehandling men är nu friskförklarad och återvänder till sin barndomsby Brännliden i Norrland. Där ska hon få nya krafter och bara njuta av den norrländska sommaren men råkar genom gamla vänner i byn snubbla över ett olöst dödsfall där en bonde hittades död på sin egen gårdsplan och polisutredaren Marita kan inte låta bli att börja nysta i fallet. Detta hände förra vintern och avskrevs som en olycka. Det var vid tidpunkten över 20 grader kallt och mycket snö. Men varför går en ensam man ut och lägger sig i snön i denna kyla och fryser ihjäl?

Marita får kontakt med en ung kollega som heter Bahar vid Umeåpolisen och tillsammans börjar de kartlägga den döde mannens bakgrund. Men i takt med att deras utredning fortgår blottläggs byns och bygdens hemliga konflikter och laglöshet.

Detta var en, till en början, seg och långsamt berättad historia och inte särskilt spännande. Men faktiskt skruvades spänningen upp och man får också en livfull beskrivning på hur det är att leva i en liten by i Norrland. Detta är också första delen i en serie som handlar om Marita och Bahar som kallas Brännlidenserien.

Överlevarna

av Jane Harper


Originaltitel: The Survivors

Bokförlaget Forum, pocket 2023

Kieran Elliot återvänder till sin barndomsort Evelyn Bay på Tasmanien tillsammans med sin flickvän Mia och deras gemensamma dotter Audrey. Kierans far har blivit svårt sjuk i demens och Kieran och Mia är där för att hjälpa modern att städa upp i huset eftersom modern inte klarar av att vårda fadern i hemmet längre och har fått en plats på ett demensboende.

Det har tagit tolv år sedan Kieran kunnat återvända. Då, för tolv år sedan drog århundradets storm in över ön och Kierans bror Finn och dennes goda vän Toby dog i stormen. Samtidigt försvann Mias närmsta vän Gabby och hon återfanns aldrig. Kieran har alltid levt i tron att det var hans fel att brodern och vännen dog och han har gått i terapi i flera år för att bearbeta traumat.

Vi får växelvis följa händelserna den dagen stormen drog in och nutiden där Kieran återförenas med sina gamla vänner.

Men så, en morgon, hittas en ung kvinna död på stranden. Polisen startar en utredning men kommer ingen vart. Samtidigt som polisutredningen fortskrider hotar gamla oförrätter att komma till ytan och Kieran försöker minnas och väcka liv i frågor som aldrig fick några svar då för tolv år sedan.

För vad var det som egentligen hände för tolv år sedan? Vad hände med Gabby? Och varför vad Finn och Toby ute på havet i full storm?

Jag har läst många böcker av Jane Harper och tyckte mycket om ”Hetta” och denna historia är också något i särklass. Mycket bra!

Döda kvinnor förlåter inte

av Katarina Wennstam


Book Mark förlag 2023

Det är Nyårsafton 1896. Den unga Hildur, dotter till portvakten i en av fastigheterna på Timmermansgatan på Södermalm i Stockholm smyger ut på gården för att gå på avträdet. Plötsligt hör hon ett kvidande ljud och strax därpå finner hon en ung kvinna liggande i snön. När hon går närmare ser hon blod, massor av blod och mellan den unga kvinnans ben ligger ett dött foster.

I samma hus, tre våningar upp, bor änkefru Olga Laurell tillsammans med den fortfarande hemmavarande sonen Oskar, som precis som sin far polisintendenten Gabriel Laurell arbetar inom polismyndigheten i Stockholm. Under våren avled Gabriel under ”oklara omständigheter”.  I våningen bor också tjänsteflickan Edit. I våningen mittemot har den unga Fredrika Nilsdotter anlänt för att vara sällskapsdam till sin farbrors döttrar eftersom hon inom kort tid förlorat båda sina föräldrar. Farbrodern är läkare och det var också Fredrikas far och den goda seden gäller att familjen tar hand om ensamma barn som inte har sina föräldrar i livet.

Fredrika, Hildur, Olga och Oskar kommer så klart från olika samhällsklasser men förenas nu genom att försöka förstå varför den unga kvinnan försökt ta bort sitt barn och hos vem detta i så fall skett.

Detta var en ödesmättad skildring om kvinnors utsatthet under slutet av 1800-talet. Så sorglig och så formidabelt bra skriven. Katarina Wennstam är en stjärna!

Vilseledaren

av Viveca Sten


Bokförlaget Forum 2023

Sex glada och förväntansfulla ungdomar som alla studerar på Uppsala universitet beger sig med tåg till Åre för att under en vecka åka skidor. Det är i mitten av januari och lite ”off-season”. Det är två tjejer och fyra killar och de har fått låna en av killarnas föräldrars fritidshus. Lördagskvällen inleds med god middag och slutar med mycket alkohol och kokain. På morgonen efter hittas en av tjejerna död utomhus, bara några meter från huset. Natten har varit mycket kall och tjejen ligger stel och död i bara trosor och linne. När Hanna Ahlander anländer till platsen förmodar hon att flickan frusit ihjäl. Men något skaver och Hannas kollega Daniel kan inte förstå att oavsett alkoholintaget verkar det uteslutet att Fanny, som flickan hette, frivilligt skulle gått ut nästan naken och barfota i trettio minusgrader. Hanna håller med, någonting säger henne att det kan ha skett ett avsiktligt mord. Och till slut blir det bekräftat att Fanny dog av kvävning.

I fritidshuset återstår nu bara fem ungdomar och både Daniel och Hanna blir mer och mer frustrerade eftersom ingen av de fem säger någonting och bara skyller på varandra. När så gäststugan nästan brinner ner och branden visar sig vara anlagd antar de båda poliserna att de kanske har att göra med två gärningsmän.

Samtidigt kämpar Daniel på i sitt privatliv som ensamstående pappa. Och Hanna har träffat en framstående och förmögen affärsman som skämmer bort henne med resor och gåvor. Något som Daniel inte riktigt kan acceptera.

Viveca Sten har förmågan att trollbinda sina läsare. De tre föregående böckerna om poliserna Hanna och Daniel var oerhört spännande och denna fjärde bok likaså.

Änkan

av Maria Gustavsdotter


Isabergs förlag, pocket 2019

När vi får möta Gertraud igen i den tredje och avslutande delen har hon blivit änka. Hennes älskade Nils avled av, vad jag kunde räkna ut, en blodförgiftning. Året är 1557 och platsen än Kalmar. Gertraud bor kvar i sitt och Nils hus på ett ”undantag” efter att sonen Torkel tagit över faderns skrädderiverksamhet. Sonhustrun Marta och Gertraud drar inte jämt.

När så sönerna och brodern Johannes föreslår att Gertruad bör gifta om sig och dessutom ordnar med en trolovning bakom ryggen på henne flyr hon och hennes gamla moster till Lübeck. Och där återförenas hon med sin äldsta och käraste vän Katarina. Och när det allra värsta händer återvänder Gertraud till Sverige.

Författaren väver in svensk historia med vanliga människors liv under mitten av 1500-talets Sverige på ett mycket skickligt och läsvärt sätt. På våren 1574 går Gertraud ur tiden. Då är Gustav Vasa också död och prins Erik har blivit Erik XIV.

Detta är tre fantastiska böcker som jag varmt rekommenderar.

Skred

av Sara Strömberg


Modernista, storpocket 2023

Vera Bergström har fått sitt jobb tillbaka som lokalredaktör på Jämtlandsposten. Hon bor fortfarande i det gamla stationshuset i Åre och känner sig ensam. En dag på väg hem från jobbet går ett jordskred rakt över E14 och drar med sig massor av halvfärdiga fritidsboenden, jord, grus och skog. Politikerna i Åre exploaterar nya boenden som marken inte orkar med. Yes, tänker Vera, nu ska de jäkla politikerna få stå till svars.

På fårgården ”Anderssons” letar Stina efter sin bror Jonte som försvann spårlöst på fjället för över ett år sedan. Hon skapar en face-book-grupp och får en dag se ett inlägg om att Jontes armband har hittats utanför en krog på söder i Stockholm. Utredningen om Jontes försvinnande har i princip lagts åt sidan men nu får den ny luft under vingarna. Hur har armbandet hamnat i Stockholm av alla platser?

Exploaterings-scoopet med Åre-politikerna går inte så bra så Vera börjar i stället gräva lite i historien om Anderssons på fårgården och om vem Jonte egentligen var. Familjebildningen på gården verkar vara lite komplicerad och ju mer Vera gräver i det förflutna kommer sakta pusselbitarna på plats.

Det här var den andra boken om journalisten Vera Bergström och den var inte lika bra som ”Sly”. Lite seg på sina ställen och en aning förutsägbar.

Sista bilden

av Tina Frennstedt


Norstedts förlag 2023

Tess Hjalmarsson är bortkopplad från sin tjänst vid Malmöpolisens Cold Case-avdelning på grund av ett misstag. Internutredning pågår men officiellt har Tess semester. Då blir hon kontaktad av Carsten
Morris vid Köpenhamnspolisen. Carsten är profilerare och har många gånger bistått Tess vid olika utredningar. Nu är han inkopplad på ett Cold Case-fall som rör en försvunnen ung kvinna som
försvann efter en utekväll i Köpenhamn för sex år sedan.

I brist på annat åker Tess över till Köpenhamn. I den danska Cold Case-gruppen arbetar bl a en kvinna som anses som en av Europas bästa bildanalytiker. Hon har hittat ett antal bilder som lagts ut på
internet som kan identifieras som den unga danskan som försvann. Strax därpå läggs ytterligare en bild upp föreställande en ung kvinna som försvann för sjutton år sedan och som Tess i många många
år arbetat med att försöka lösa.

Utredningen om den unga Jenny Ramsvik har gäckat Tess i snart sjutton år. Det har faktiskt känts som en kvarnsten om halsen.

Den kända skådespelerskan Kate Sands har flyttat från London till Österlen för finna ro mellan filmandet och samtidigt göra reklam för det sista avsnittet av den mycket populära TV-serien Rescue Plan. Men det blir inte som hon tänkt. Hon känner sig påpassad och förföljd, får märkliga meddelanden via brev och hittar konstiga saker runt sitt hus.

Detta var den fjärde boken i serien om Cold Case-gruppen i Malmö och Tess Hjalmarsson. Rafflande och fylld av överraskande vändningar. Kanonbra helt enkelt.

Hustrun

av Maria Gustavsdotter

I den andra boken om Gertraud är året 1532, hon är arton år och gifter sig med sin kärlek Nils. Hon betraktas som vuxen som ska kunna ta hand om ett eget hushåll. Deras liv tillsammans blir lust- och kärleksfullt. Men det är oroliga tider och de småländska bönderna revolterar mot kungen. Och i skogarna runt om i Småland samlas bönderna under ledning av Nils Dacke.

Men så kommer pesten till Kalmar och Gertraud reser tillsammans med sin styvmor till Fagerhult än en gång. Till slut kan hon återvända till sin älskade Nils och barnen kommer som på beställning. Dagarna är långa och arbetsamma men innehåller också trevlig samvaro med vännerna Hannele och svägerskan Sissela.

Jag blir starkt berörd av kvinnornas utsatthet under denna tid i mitten på 1500-talet. Vilka umbäranden de var utsatta för utan någon som helst rätt att uttrycka vad de tyckte. Dessutom är det ett under att några barn överlevde över huvud taget med alla sorters sjukdomar och att inte fler kvinnor dog i barnsäng och andra sjukdomar. Renlighet var väl inte direkt prioriterat och maten var ensidig och kan inte ha innehållit särskilt mycket vitaminer och näringsämnen.

Första boken, Dottern, var mycket bra och så var också denna. Blir djupt imponerad av författarens research-arbete.

Skulden man bär

av Hans Rosenfeldt och Michael Hjort


Norstedts förlag, inbunden 2023

Avdelningen ”Riksmord” är en sargad samling medarbetare efter att en av kollegorna avslöjats vara en seriemördare. Vanja Lithner är numera chef och försöker hålla ihop avdelningen så gott det går när de blir kallade ut till en grisfarm utanför Västerås där en kvinna i sextioårsåldern hittats död. På platsen hittar de ett meddelande på en vägg som är direkt riktat till Sebastian Bergman. Strax därefter hittas ännu en person mördad och senare ännu en. Alla offren verkar ha haft någon form av koppling till Sebastian. Sebastian som är kriminalpsykolog har under flera års tid hjälpt avdelningen med att lösa svåra fall. Men nu vill inte den nya chefen att Sebastian ska vara med trots att alla offren kopplas till honom.

En dag blir Sebastian kontaktad av en ung kvinna som heter Cathy Cunningham. Hennes far visar sig vara en av Sebastians klienter och nu säger Cathy att han hastigt gått bort men att han den senaste tiden velat att hon och Sebastian skulle träffas. Varken Cathy eller Sebastian förstår nånting. Men det visar sig senare att det finns en hel del hemligheter som Tom Cunningham förtigit. Han tog kontakt med Sebastian bl. a. för att berätta att också han förlorade ett barn i tsunamin 2004. I nästan tjugo år har Sebastian sörjt sin dotter Sabine som dog den där julen i Thailand.

Det här var den sista boken om Sebastian Bergman och poliserna på Riksmord. Känns lite vemodigt. Och jag vill påpeka att detta inte är en fristående historia. Man måste ha varit med från allra första början. Det är åtta böcker och den första heter ”Det fördolda” som utkom 2010. Jag har i alla dessa år följt Sebastian och hans egenheter och det är fantastiska historier. Men nu är det slut och man får ta hjälp av fantasin för att få veta hur det egentligen slutar.

Käraste vänner

av Katarina Widholm


Historiska Media, inbunden 2023

Det har hunnit bli 1949 och Betty fyller trettio år. Hon firar den med maken Olof och sina närmaste vänner. Olof eller Olle som hon kallar honom ”räddade” henne när allt var mörkt och tungt och äktenskapet med Olle bygger på djup vänskap och förtrolighet. Tillsammans har de sonen Anders och Olle välkomnade Bettys dotter, Martina, med värme och kärlek och har blivit Martinas pappa.

Betty arbetar heltid i sin bokhandel men har också huvudansvaret för hushållet. Då Olle lider av ett hjärtfel och inte bör köra bil bestämmer sig Betty för att ta körkort, vilket hon också gör. Hon sparar och gnetar och lyckas t o m köpa en bil, en blå Volvo PV.

Men när Olle börjar bete sig underligt och drar sig undan samlivet och förtroligheten och Bettys allra äldsta och bästa vän tar avstånd är inte Bettys liv så bekymmersfritt längre. Dessutom tar Martin Fischer kontakt och vill närma sig dottern Martina. Och Betty försöker hålla emot men inser till slut att det kanske är så dumt om Martin tar lite ekonomiskt ansvar för sin dotter.

Det här är den tredje boken om Betty och jag hoppas innerligt att det inte är den sista. Jag vill dessutom tillägga att boken är en direkt fortsättning på de andra böckerna: ”Räkna hjärtslag” och ”Värma händer”. En alldeles underbar och hjärtevärmande berättelse som det inte går att värja sig emot.

Lånaren

av Camilla Grebe och Carl-David Pärsson


Wahlström & Widstrand Förlag, inbunden 2023

Marika och Leo flyr Stockholm för att om möjligt komma bort från minnena efter att deras äldsta
dotter, Saga, tragiskt dött i en drunkningsolycka. De hoppas och tror att miljöombyte är bra för dem
båda men framförallt för deras yngsta dotter, Bisse. Alla tre är i djup sorg. De hamnar i en liten by utanför Gnesta. Byn heter Sundby och gården heter Norrberga.

Samtidigt (fast senare förstår man att det inte är så) blir den unga kvinnliga polisen, Alba, förflyttad
från sin tjänst vid Stockholmspolisen efter en incident på jobbet. Hon hamnar i byn Sundby där hon
ska arbeta med cold case tillsammans med en äldre man, Tore. Alba tycker hon hamnat på plats som
närmast kan liknas vid en 1800-talsmiljö.

Både Marika och Leo märker snart att det är något som inte stämmer med Norrberga Gård.
Och Tore berättar för Alba vad det var som hände på Norrberga Gård för många år sedan.

Detta var en förvirrande berättelse och hur man kan resa i tiden både bakåt och framåt. Kan man gå
in i andra människors psyke? Kan man under en kort stund bli någon annan?

Om man tror på övernaturliga skeende och tror man på spöken så är denna historia något att bita i.
Jag tror inte på spöken.

Nord

av Katarina Ekstedt & Anna Winberg Sääf


Bookmark förlag, pocket 2023

Det här var en psykologisk spänningsroman där händelserna sker slag i slag och jag läste den i ett rasande tempo. Och så plötsligt är boken slut och hur slutade det egentligen? Stor besvikelse och platt fall!

Efter en mycket traumatisk händelse i tonåren där Alex blev oskyldigt anklagad för ett brott lyckades han ändå genomgå en kockutbildning. Men nu står han ensam och arbetslös. När så plötsligt en gammal vän från förr kontaktar honom och erbjuder honom jobb på en anrik restaurant i Åre tror han inte sina öron. Samtidigt känner han sig osäker på om hans kunskaper räcker till den typ av ”fine dining” som restauranten står för. Trots detta åker han dit och får påbörja sitt jobb omedelbart.

När han träffar den vackra och karismatiska ägarinnan, Alice, känns det som om han kommit till himlen. Alex och Alice inleder en sexuell relation men allt eftersom tiden går inser han att allt inte är som det ser ut att vara. Restauranten Nord visar sig ruva på många hemligheter där lögner, sex och maktspel är vardagsmat.

När Alex vill dra sig ur och avsluta relationen med Alice visar det sig svårare än han trodde.

Den hemliga gåvan

av Natasha Lester


Originaltitel: The Paris Secret

Bazar förlag, pocket 2022

Sky bor med sin syster Liberty och sin mor Vanessa i Cornwall. Året är 1928 och Sky är elva år. På stranden en dag träffar hon Nicolas. Han är amerikan, är ett år äldre än Sky och bor tillfälligt i Cornwall med sin faster. De blir de allra bästa vänner men när Nicolas fyller fjorton skickas han tillbaka till New York. De lovar att skriva till varandra och Sky skriver men får aldrig några svar.

Ungefär tio år senare möts de igen på en flygbas någonstans i England. Det är början på andra världskriget och England förbereder sig på att dras in i kriget. Och den speciella känslan mellan Sky och Nicolas finns kvar.

I Australien, 2012, har Kat Jordan som är modekonservator, bor i Sidney och reser mycket i sitt jobb  blivit ombedd av sin mor-mor, att se till hennes hus i Cornwall. Där finner hon, i en garderob, 64 klänningar designade av Christian Dior. Kat är förstummad.  De mest fantastiska kreationer hänger på galgar framför hennes ögon och hon fattar ingenting. Hur i hela världen har de kommit dit? Det enda hon vet är att mormodern arbetade som flyglotta under kriget men förstår inte vad det har att göra med Dior.

En dag blir hon kontaktad av en bestsellerförfattare,  Elliot, som berättar att han håller på att skriva en bok om de kvinnor som under andra världskriget blev piloter och flög bombplan in i Tyskland och transporterade underrättelseagenter in i Frankrike till den franska motståndsrörelsen. Tillsammans börjar de lägga ett pussel för att om möjligt få fram vad Christian Dior hade med detta att göra.

Detta var kanske inte ett stort litterärt verk men ack så intressant då det till stor del bygger på verkliga händelser. Mycket av vad som skrivs i boken tyckte jag initialt vara rena fantasierna och var tvungen att ta Google till hjälp. Döm om min förvåning när jag insåg att det mesta var sanning. En mindre historielektion faktiskt.

Lova mig tystnad

av Mattias Edvardsson


Forum förlag 2023

Jari och Maria lever en välordnad tillvaro med lyckade jobbkarriärer i ett vackert och attraktivt område i Trelleborg. De har två döttrar som nu är tonåringar. Isabella som är äldst är duktig i i stort sett allt hon företar sig. Hon har stadigt sällskap sedan många år och har aldrig åsamkat vare sig Jari eller Maria några problem. Amanda är två år yngre och är strulig i allmänhet, precis som unga tonårstjejer kan vara.

På andra sidan stan bor Sacho och Linda tillsammans med sitt enda barn, en son. Han heter Nico och är föräldrarnas ögonsten. Högpresterande i skolan och disciplinerad i allt han förtar sig.

När Amanda och Nico träffas slår det gnistor omkring dem. Deras relation gör att deras respektive föräldrar tvingas att till och från träffa varandra och plötsligt uppstår en spricka när Jari förstår vem Nicos pappa är. Det förflutna kommer upp till ytan och snart är katastrofen ett faktum.

Detta var en riktig bladvändare, kanske det bästa denna författare skrivet. En berättelse om ung kärlek och gamla oförrätter men också om psykisk ohälsa hos unga människor. En tung historia men ack så nödvändig att få en inblick i.

Bedårarna

av Sandra Eklund


Harper Collins förlag, inbunden 2023

En ung kvinna, Julia, som läser psykologi vid Stockholms universitet inleder en kärleksaffär med sin manlige föreläsare och lärare. Denne man är en mycket karismatisk och snygg man och har genom åren haft otaliga sexuella relationer med sina studenter. Men för Julia är det allvar och när läraren avslutar relationen åker hon hem till hans villa på Lidingö och hänger sig.

Julias äldre syster, Andrea, sörjer på sitt eget sätt. Hon är mycket introvert men vill hämnas. Hon kommer i kontakt med en grupp som driver en något ljusskygg verksamhet vid universitetet som experimenterar med människors innersta känslor. Gruppens ledare, Dario, ser Andrea som ett alldeles utmärkt verktyg för att hämnas sin systers död. Andrea ska med gruppens hjälp få denne ”skitstövel” till man att få känna på sin egen medicin.

Det här var en mycket annorlunda kärleksroman som både var lite spännande och omvälvande. För vad händer egentligen när man manipulerar kärlekens krafter?

Nödvändigt ont

av Maria Adolfsson


Wahlström & Widstrand förlag, inbunden 2023

Någon vecka innan Jul blir Karen Eiken Friis inkallad till sin chef angående ett försvinnande. Hennes chef, Jounas Smeed, har fått i uppdrag av den nytillsatte polischefen att undersöka den mycket kände konstnären Raymond Osses försvinnande. Karen blir både upprörd och arg eftersom avdelningen för grova brott knappast sysslar med försvinnanden. Mot sin vilja åker hon själv ut till Osses storslagna villa som är beläget på andra sidan ön, Doggerland. Där träffar hon Osses första fru, hans andra fru, hans båda barn som är tonåringar men även hans nya unga flickvän. Sammantaget är stämningen i huset kaotiskt och hysteriskt. Karen förstår inte hur dessa människor överhuvudtaget kan leva under samma tak och inte heller varför de gör det.

Men något skaver när hon börjar utreda försvinnandet. Och när man hittar Osses röda Bentley övergiven högst upp vid ett berg inser Karen att det kanske ändå inte är ett frivilligt försvinnande. För att frivilligt försvinna från det kaos som råder i hans hus anser Karen att det inte är så konstigt om han vill ta en paus då och då. Kvinnor på gränsen till sammanbrott är inte riktigt hennes grej.

Samtidigt får hennes syster, Helena, en vadderad postförsändelse från en f d journalistkollega, som nyligen tagit livet av sig. I kuvertet finns material som hon inte riktigt vet vad hon ska göra med.

Detta var den sjätte boken i serien om Karen Eiken Friis som utspelar sig på en ö som inte finns i verkligheten. En bladvändare som vanligt och med ett avslut som kräver en fortsättning.

Barnsköterskan

av Stacey Halls


Originaltitel: Mrs England 

Bokfabriken, pocket 2023

Den unga Ruby May, nyutexaminerad barnsköterska, får en tjänst hos Charles och Lilian England. Året är 1904 och platsen är Västra Yorkshire i England. Det är fyra barn som hon ska ta hand. Det är ett mycket stort herresäte och familjen är välbärgad och driver en bomullsfabrik.

Men redan från första dagen känner hon att det är något som inte stämmer i huset. Hushållets tjänstefolk verkar inte tycka om henne och hon känner sig motarbetad från första stund. Och den vackra och inåtvända Lilian England verkar inte bry sig det minsta om sina barn. Trots detta utvecklar Ruby en bra kontakt med barnen och att ta hand om fyra barn är inte så svårt som hon först trodde.

Det här var en berättelse som sakta och suggestivt leder läsaren fram till ett händelseförlopp man från början inte kunde tro skulle hända. Och man inser att ytan inte alltid är som den ser ut att vara.

Det sista han sa

av Laura Dave


Originaltitel: The Last Thing He Told Me 

Bokförlaget Nona, pocket 2023

Hannah Hall träffade sitt livs kärlek relativt sent i livet. Han hette Owen Michaels och med sig hade han sin dotter, Baily. Hon är en helt vanlig butter tonåring, 16 år gammal, och Hannah och Baileys första möte blir lite tokigt och relationen dem emellan kunde vara bättre. Men Hannah jobbar på det och Owen är övertygad om att allt kommer att lösa sig med tiden. De lever ett helt vanligt liv i en husbåt i Sausalito i utkanten av San Fransisco.

En dag ringer det på dörren hemma hos Hannah och utanför står det en ung tjej som lämnar en lapp. Hon ser direkt att det är Owens handstil och det enda som står på lappen är: ”Skydda henne”. Hannah förstår direkt att det är Bailey han menar men hon förstår ingenting. På kvällen kommer inte Owen hem och Hannahs förvirring är total. Dagarna går och inte ett ljud från Owen. Hon ringer ett otal gånger men hennes samtal förblir obesvarade. När en federal sheriff från Austin kontaktar henne inser Hannah och en motsträvig Bailey att de själva måste ta reda på vem Owen egentligen är och börja lägga pussel. Och Hannah och Bailey inser till slut att deras liv aldrig kommer att bli detsamma igen.

Det här var en nagelbitare av sällan skådat like. Det är också en berättelse om en fars oändliga kärlek till sitt barn. Det är sällan jag får ett blänk i ögonen när jag slår igen sista sidan i en bok men det inträffade här.

Djuphamn

av Tove Alsterdal


Lind & Co förlag, inbunden 2023

Två dykare går ner i Ångermanälven för att undersöka de hundratals skeppsvrak som ligger på botten där. Och där finner de kvarlevorna av en man.

Eira Sjödin är gravid och är beordrad inre tjänst men att undersöka vad som hänt kräver inte någon större kraft. Skelettet visar sig vara en man, en ung man, och rättspatologen i Sundsvall kan visa att mannen blivit skjuten. Eira börjar med att försöka få fram vem den unge mannen var och spåren leder tillbaka till sommaren 1968 då tre unga amerikaner som deserterat från Vietnam-kriget befann sig i Ådalen.

Det visar sig att en av dom på något vis hade en relation med Eiras mamma, men henne kan inte Eira frågar eftersom modern är dement och sitter på ett hem.

Samtidigt är den kvinna som var inblandad i ett brott som Eiras bror erkänt sig skyldig till på flykt någonstans i Sverige. Brodern, Magnus, är i nu i sluttampen av sitt fängelsestraff.

På ett mycket skickligt sätt knyter Tove Alsterdal ihop de båda säckarna med lösa trådar från de två första böckerna som utspelar sig i Ådalen. För det här var den sista i trilogin om brotten i Ådalen.

En hamn i stormen

av Birgitta Bergin


Piratförlaget, pocket 2023

Kenneth och Marina driver ett litet hotell på en ö längst ut i Göteborgs skärgård. Det är en liten klippö där i stort sett bara finns klippor, hotellet och en fyr som stått där sedan 1800-talet.

Hotellverksamheten bedrivs nästan uteslutande under vår, sommar och tidig höst men för att öka inkomsterna något beslutar Kenneth och Marina att öppna upp hotellet en helg i oktober.

Sju gäster har anmält sig och Kenneth beger sig i sin ribb-båt till Marstrand för att hämta upp dem. Gruppen består av sju personer med mycket olika personligheter. Dessutom har SMHI varnat för storm och det blåser bra under båtfärden från Marstrand.

Vi får följa händelseförloppet under en helg med stormbyar, åskoväder och piskande regn. Till slut blåser det orkanvindar och hotellgästerna är helt hänvisade till varandra och gamla oförrätter och ”låsta knutor” hos några av gästerna löses upp. Ingen kan på ut, de är inlåsta på ön med orkanen vinande utanför.

Detta var riktigt spännande till och från. Dessutom smyger det sig in lite romantik i handlingen.

Darrgräset

av Johanna Mo


Romanus & Selling förlag, inbunden 2023

Hanna Dunckers f d granne, Ingrid, har på sin ålders höst börjat träffa sin gamla ungdomskärlek, Vidar. När hon inte hört något från honom på några dagar och efter att hon förgäves ringt utan att få tag på honom beslutar hon sig för att åka hem till honom. Där hittar hon honom död, förmodligen förgiftad av sömnmedel.

Hanna blir inkopplad på fallet och hon och hennes kollega, Erik, tillsammans med rättspatolog och obducent inser direkt att Vidar omöjligen kan har tagit sömnmedlen själv. Plötsligt har Hanna och Erik en mordutredning att ta tag i.

Samtidigt pågår en rättegång i Kalmar och Hannas bror, Kristoffer, har kommit hem från London för att vittna.

Dessutom är Hanna gravid med sitt första barn och bor numera hos sin pojkvän Isak. I förra boken blev Hanna svårt knivhuggen men både hon och barnet klarade sig som ett mirakel. Mot bakgrund av detta ska hon ta det lugnt men i jakten på Vidars mördare kan inte Hanna det. Och rättegången mot Ester Jensens mördare gör att Hanna sitter på två stolar samtidigt. Kristoffer beter sig märkligt och vill inte prata och Hanna blir mer och mer frustrerad. Dessutom händer det konstiga saker kring Hanna och hon får hotfulla meddelanden. Hon känner sig som om det aldrig tar slut.

Det här är den fjärde boken i en serie som kallas Ölandsbrotten och man hade ju hoppats att upplösningen till mordet på Ester Jensens mördare skulle klaras upp men så sker inte. Mordet som Hannas och Kristoffers pappa erkände sig skyldig till och fick fängelse för. Fadern är död sedan länge men Hanna vill ha upprättelse.

Det här var lättläst och spännande.

Sanatoriet

av Sarah Pearse


Originaltiel: The Sanatorium 

Bokfab, pocket 2022

Polisen Elin Warner har rest tillsammans med sin pojkvän Will till ett nybyggt hotell högt uppe i de schweiziska alperna. Hon är där för att fira sin brors Isaacs förlovningsfest. Hotellet var under den tidigare delen av 1900-talet ett sanatorium men är nu totalrenoverat till ett lyxhotell. 2015 skakades hotellprojektet av massviss av kritik från ortsbefolkningen och den ena av projektledarna försvann spårlöst och återfanns aldrig.

Elin själv lever med sina egna demoner sedan barndomen när hennes lillebror drunknade och hon har i hela sitt liv skyllt Isaac för olyckan. Därför känner hon sig extra olustig inför mötet med Isaac och dessutom gör hela stället henne nervös på ett sätt hon inte kan förklara.

När så en kraftig snöstorm isolerar hotellet och en av hotellstäderskorna hittas drunknad och Isaacs fästmö försvinner tvingas Elin gå in i sin polisroll. En polistjänst som hon varit tjänstledighet ifrån en längre tid.

Det här var en spännande historia skriven med en aning för mycket dramatik. Den suggestiva stämningen på hotellet hade varit spännande utan de dramatiska effekterna.

Skammens väg

av Pascal Engman och Johannes Selåker


Forum förlag, inbunden 2023

Det är Nyårsafton 1994 och Sverige är djupt skakat efter Estonia-katastrofen. Polisen Tomas Wolf brottas med sina demoner och är på väg att ge upp sitt liv när han tillsammans med sin kollega ”Zingo” blir kallad till en bordell där ett dödsfall just inträffat. Det enda vittnet till händelsen är en ung prostituerad som har setts fly platsen naken. Strax därefter inträffar ytterligare ett mord på en sexklubb.

Samtidigt brottas journalisten Vera Berg med sitt struliga privatliv och blir den som först rapporterar om de båda morden. Hon förstår ganska snart att det unga vittnet till det första mordet är på något vis central i händelserna.

Och så tvingas Tomas Wolf och Vera Berg återigen att samarbeta. Det som de först trodde var någon form av uppgörelse inom porrindustrin visar sig vara något helt annat. Det första de måste göra är att försöka hitta det unga vittnet men hon är som uppslukad.

Det här var en oerhört tät spänningsroman med många ledtrådar än hit och än dit. Mycket skickligt skriven med en oväntad upplösning. Precis som en sträckläsningsroman ska vara.

Det elfte manuset

av Anne Holt


Originaltitel: Det ellevte manus 

Piratförlaget, pocket 2023

En kvinna hittas naken i bagageutrymmet på en bil som ägs av en äldre man. Kroppen är oskadd men ansiktet krossat och är därför synnerligen svår att identifiera. Polisen Henrik Holme tar sig an fallet och vänder sig till sin gamla mentor Hanne Wilhelmsen för att få hjälp. Hanne har levt i stort sett isolerad i flera år men nu när Norge stängt ner på grund av pandemin och stan är tom vågar sig Hanne ut. Men bara på nätterna.

Samtidigt har en ung kvinna, Ebba Braut, fått ett efterlängtat jobb på ett av Norges största bokförlag. Dessutom har hon fått en framstående författare som klient. Det visar sig dock ganska snart att manuset till författarens elfte bok är spårlöst försvunnet.

Detta är två vitt skilda händelser som är början till denna historia och som Anne Holt knyter ihop på ett mycket skickligt sätt. Boken var seg och t o m till vissa delar långtråkig. Det gnistrar inte till förrän en fjärdedel av boken är läst. Men då blir upplösningen naturligtvis mycket bra. Jag har läst bättre böcker av Anne Holt.

Det slutna rummet

av Mari Jungstedt


Bonniers förlag, inbunden 2023

Det är i början av säsongen och visningarna i Lummelundagrottorna har precis börjat. Den kvinnliga guiden, Elvira, har kvällen innan varit ute och festat runt och är väl inte i allra bästa form när hon anländer till Lummelunda. Normalt sett brukar guiderna gå visningsrundan innan besökarna släpps in men just denna morgon bryr sig inte Elvira om det. Halvvägs in i grottorna finner hon en död kvinna liggandes i en vattenfylld skreva. Detta är början till historien.

Anders Knutas kallas till platsen och det är fullständigt kaos. Identifieringen av den döda kvinnan tar lite tid för ingen verkar ha saknat henne och hon är inte heller anmäld försvunnen. Till slut visar det sig att den döda kvinnan heter Olivia Wide och har ensam befunnit sig i familjen sommarhus på Gotland.

Knutas sambo, Karin, är höggravid och sjukskriven men kan ändå inte låta bli att gräva i fallet och kopplar det till ett liknande fall 2007 i en grotta i Jämtland. Både Knutas och Karin inser att detta bara verkar vara början till ytterligare dödsfall.

Det här var lättläst och till och från spännande.

Diamantögat

av Kate Quinn


Originaltitel ”The Diamant Eye

Harper Collins förlag, pocket 2022

Året är 1941 och i Odessa i Ryssland studerar den unga ensamstående mamman Mila Pavlitjenko historia. Hon studerar intensivt och drömmer om en framtid som historiker. När Tyskland förklarar Ryssland krig lämnar hon allt för att ansluta sig till Röda armén.

Hon kom att bli legendarisk i det första skedet av kriget genom sin skicklighet med vapen och hon kom att bli en av de första kvinnliga prickskyttarna i kriget. 1942 blev hon uttagen att besöka USA i en ”good-will”-resa för att försöka övertyga Franklin Roosevelt om att Ryssland behövde USA för att vinna över Hitler. Omtumlad anländer hon till Washington DC och ett ovanligt vänskapsband uppstår mellan presidentens hustru Eleanor Roosevelt och Mila.

Det här är berättelsen om Mila Paviltjenkos liv. De oerhört blodiga striderna vid fronten är synnerligen realistiska. Dock blir historien lite seg och kommer inte riktigt upp till samma nivå som böckerna ”Jägarinnan” och ”Roskoden”.

Bortbytaren

av Anders de la Motte


Bokförlaget Forum 2022, inbunden

Leonore Asker, kallad Leo, får en dag ett förmodat kidnappningsärende på sitt bord. Det är ett par som har ett passionerat intresse för gamla och övergivna byggnader och nedlagda försvarsanläggningar. Kvinnan heter Smilla Holst och tillhör en av Malmös mest förmögna familjer. Chefen för avdelningen för grova brott anser fallet så prioriterat att man kallar in NOA. Han representeras av en man som Leo tidigare har haft ett förhållande med. Han lyckas manövrera ut Leo och hon hamnar i polishusets källare på en avdelning som kallas resursavdelningen, men som även kallas för Avdelningen för förlorade själar. Och nere i källaren sitter verkligen förlorade själar. Chefen som basar för avdelningen ligger på sjukhus efter en hjärtinfarkt men innan han fick den ägnade han sin tid åt märkliga händelser som han kopplade till en modelljärnväg i Hässleholm.

Leo kan inte låta bli att titta närmare på fallet och när modelljärnvägens föreningsordförande hör av sig och påstår att märkliga saker händer runt modelljärnvägen där nya figurer dyker upp runt järnvägen och där han en dag ser två figurer avbildade och som är exakta kopior på Smilla Holst och hennes pojkvän.

I den här boken har författaren överträffat sig själv. Innan han skrev de senaste pusseldeckarna skrev han fyra böcker som kallas Årstidsböckerna som jag verkligen tyckte var bra. Och nu är han äntligen tillbaka. Wow, säger jag bara.

Dimdans

av Malin Hedin


Norstedts förlag, inbunden 2023

Det är Midsommarafton och i den lilla byn Dalshyttan i Dalarna rustas det till fest. Festen går som vanligt av stapel i trädgården till huset Bons. I huset bor Maria och hennes lilla dotter Terese. Under kvällen och allt efter som spriten rinner till beslutar sig Greta, som är Marias mor, att gå och hämta Terese. Och på Midsommardagens morgon är Maria borta. Många tror att Maria självmant givit sig av, även polisen tror det, men Greta letar. Hela sommaren och halva hösten letar Greta men utan att hitta Maria.

Första dagen på älgjakten hittar man Maria, eller rättare sagt, det som är kvar av henne. Naturen och vilda djur har gjort sitt. Det konstateras att Maria avlidit genom kraftigt våld mot huvudet. Polisen har inte ett enda spår.

Greta fortsätter att leta men nu efter den som gjort detta mot hennes dotter. Det blir nästan maniskt och hon känner att hon inte kan ta hand om Marias lilla dotter. Terese överlämnas till en fosterfamilj och får växa upp där.

Det här var en lågmäld suggestiv berättelse om en liten plats där ett begränsat antal människor  bor och vad ett försvinnande och brott gör med platsen och människorna där.

Levande och döda

av Christoffer Carlsson


Bonniers förlag 2023, inbunden

En decemberkväll strax innan jul 1999 har några unga pojkar fest i den lilla byn Skavböke i Halland. Morgonen efter hittas en av pojkarna död i bakluckan på en bil. Pojkarna som var med på festen hade känt varandra sedan de var små och de två den här berättelsen handlar om hette Killian och Sander. Pojken som hittades död i bilen hette Mikael och han hade en lillebror som hette Filip.

Siri Bengtsson är nytillträdd på sin tjänst som polis och tillsammans med sin äldre kollega Gerd, kallas de till platsen. Strax därefter kör Killian ihjäl sig.

Två år senare försvinner en ung man. Han bara lämnar sitt hem och försvinner ut i natten. Dessutom detonerar sprängämnen  i det första offrets föräldrahem och i stort sett hela byn försvinner i rasmassorna. Siri Bengtsson säger upp sig från sin tjänst som polis och återkommer aldrig mer.

En julidag mer än tjugo år senare hittas Filip, det första offrets lillebror, död intill sin bil som står parkerad utmed en väg. Då är Gerd borta sedan länge och en ny polis, Vidar, tar över utredningen. För honom känns det självklart att kontakta Siri som inledningsvis inte är särskilt intresserad men som samtidigt vill vet sanningen bakom Mikaels död och hur allt hänger ihop. Tillsammans gör de ett nytt försök.

Det är en fröjd att få ta del av Christoffer Carlssons sätt att hantera det svenska språket i en historia berättad med en mycket komplicerad intrig skriven i raskt tempo.

Tråkigt att en dålig, eller mer troligt total avsaknad av research om vapen, jakt, jaktlagstiftning och sprängmedel stör tyvärr berättelsen.

Svartfågel

av Frida Skybäck


Polaris förlag, pocket 2023

I en liten by utanför Lund går en äldre kvinna sin morgonpromenad och ser då en ung kvinna springa ut på isen på Vombsjön. Isen håller inte och Gun som den äldre kvinnan heter ser med förskräckelse hur den yngre kvinnan går igenom isen och försvinner.

Polisutredaren Fredrika Storm är hemkommen från att ha arbetat i Stockholm i många år. Fredrika är uppvuxen i byn och Gun är hennes farmor. Tillsammans med sin kollega Henry Calment identifierar de den drunknade kvinnan men utredningen går trögt. Fredrika tvingas gräva i sin egen släkts mörka sidor och hon känner stort obehag. Den döda kvinnan verkar inte ha någon som helst koppling till byn, eller har hon det?

Under utredningens gång kommer det fram att en ung stökig man försvann spårlöst ungefär samtidigt som Fredrikas egen mamma också försvann och detta hände för tjugo år sedan. Moderns försvinnande sitter som en tagg i Fredrikas hjärta. Den unge mannen som försvann hette Tobias Falk och sägs ha utvandrat till Australien men vad finns kopplingen mellan den drunknade kvinnan och honom?

Det här var författarens kriminalboksdebut och den var riktigt bra. Ser fram emot att få lära känna Fredrika och Henry närmare för i augusti kommer nästa bok. Ser jag fram emot.

Parasiten

av Sofie Sarenbrant


Bookmark förlag, inbunden 2023

Poliskommissarie Thomas Nyhlén, allmänt kallad ”Nyllet” hinner knappt sätta sig i sin kontorsstol innan han får en påringning angående en svårt brännskadad kropp som har hittats vid Drottningholm. Emma Sköld är ledig så han tar med sig en nyrekryterad kollega, Fardosa Nori, istället och tillsammans åker de dit. Väl på plats inser de båda att identifieringen av den döda kommer att bli svårt. Men invid kroppen hittar de en handskriven lapp med fem namn. Det sista namnet på listan är Emmas namn. Och mot sin vilja tvingas ”Nyllet” kalla in Emma.

Under veckan som kommer jobbar hela utredningsgruppen med att lokalisera de andra kvinnorna på lappen och det visar sig att alla på något vis har varit kopplade till ett tjugo års gammalt fall där en kvinna dömdes för att ha skadat sitt eget barn. Kvinnan som dömdes heter Rebecca och sökte akutsjukvård till sin då nio månaders baby och barnläkaren konstaterade att skadorna barnet hade endast kunde ha uppstått genom ”shaken baby syndrom”.

Lättläst och spännande som handlar om såriga syskonrelationer, hämnd och en vidrig familjetragedi.

Dottern

av Maria Gustavsdotter


Isaberg förlag, pocket 2019

Den unga Gertraud växer upp med sin mor och far i Kalmar. Året är 1527 och det är en omvälvande tid i Sveriges historia. Kungen håller på att avveckal katolicismen i Sverige, stänger ner klostren och ger påbud om att all predikan i kyrkorna ska hållas på svenska.

Gertauds far en framstående handelsman i Kalmar, som den tiden var en blomstrande handelsstad. I hemmet pratar man tyska eftersom både modern och fadern har sina rötter i Lubeck.

När Gertrauds mor dör i barnsäng förändras livet radikalt. Och när fadern ett år efter moderns död tar sig en ny hustru som tvingats till äktenskapet och är trotsig och lat blir det Gertraud som får ta hand om huset och sin lillebror.

Detta är den första delen om kvinnors möjligheter – eller brist på – att råda över sina liv. Kvinnor växer upp helt i avsaknad av egen påverkan och är helt och hållet i händerna på männen.

Medeltiden i Sverige beskrivs med färgstark sakkunskap. Man riktigt känner hur det luktar överallt på gatorna och i avsaknad av medicinsk kunskap dör både kvinnor och barn.

Mittlandet

av Johanna Mo


Romanus & Selling förlag, pocket 2023

Hanna Duncker vaknar mitt i natten av att hennes hus brinner. Med nöd och näppe lyckas hon hoppa ut från övervåningen och rädda sig själv men huset är utom räddning.

Strax därefter hittar en privatperson skelett efter en människa i Mittlandskogen. Det visar sig vara den unge man som försvann efter en studentfest 1999. Hanna och hennes kollega Erik får i uppdrag att starta en utredning om mord. Man trodde då, 1999, att Mikael Fransson som den unge mannen hette, självmant försvunnit. Men så var alltså inte fallet.

Det är inte lätt att försöka få personer att komma ihåg något efter tjugo år men vittnena är inte så många och sakta men säkert utkristalliseras ett händelseförlopp.

Samtidigt inser Hanna att någon vill henne ont och hon är säker på att det har att göra med ett mord på en Ester Jensen och som Hannas egen far tog på sig skulden för.

Mittlandet är den tredje delen i Ölandsbrotten. En deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden till sin hembygd. Spännande och en skickligt vävd intrig.

Sen frost

av Danielsson & Voosen


Ersatz förlag, pocket 2020

I en liten by utanför Växjö hittas en brittisk fjärilsforskare brutalt dödad. Han tycks ha levat ett mycket anspråkslöst liv och avlägsna grannar och vänner förstår ingenting.

Kriminalpolisen Ingrid Nyström har precis tillträtt som chef och har rekryterat en ny kollega, Stina Forss. Den nya kollegan är svensk men har arbetat många år i Berlin som kriminalpolis.

Tillsammans börjar de gräva i offrets bakgrund och det visar sig ganska snart att han har levt ett helt annat liv än vad de först trodde. Ledtrådarna leder dem tillbaka till Jerusalem 1948 då Folke Bernadotte blev avrättad och till ett gammalt kloster i Jerusalem. Vissa ledtrådar leder dom även till Stockholms finare kretsar.

Den sansade Ingrid Nyström och den impulsiva men också skarpsynta Stina Forss drivs till det yttersta för att försöka lösa fallet. Och när Ingrid blir kontaktad av högsta hönset vid Stockholmspolisen känner hon frustration men också en stark känsla att detta fall kan hon inte bara ge upp.

Det här var en ny bekantskap för mig. Och att handlingen utspelar sig i Växjö och dess omnejd gjorde berättelsen extra intressant. Spännande med en komplicerad intrig. Mycket bra!

Hennes rykte

av Sarah Vaughan


Originaltitel: Reputation 

Bonniers förlag, pocket 2023

Vid fyrtio års ålder blir Emma Webster invald i brittiska parlamentet som Labour-ledamot. Nu, fyra år senare, har hennes äktenskap kraschat och hon pendlar mellan sitt hus i Portsmouth och sin övernattningslägenhet i London.

När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för näthat påverkas även hennes fjortonåriga dotter Flora. I sitt arbete med att få till ett lagförslag för näthatsoffer får hon ett nära samarbete med en manlig journalist vid tidningen the Chronicle. Och till slut lyckas deras arbete men vad inte Emma trodde skulle hända, händer även henne. Hon trodde i sin naivitet att näthat inte kunde drabba parlamentsledamöter men så är alltså fallet. Fyra år senare har hon blivit van vid det men kan ändå känna stort obehag inför att vistas ute bland andra människor och en viss rädsla inför publika sammankomster.

En eftermiddag lämnar Emma sitt kontor vid West Minister tidigare än vanligt. När hon kommer in i hallen till sitt boende hittar hon en medvetslös man vid foten av trappan. Mannen avlider senare och Emma blir anklagad för att ha vållat hans död.

Denna bok är en psykologisk berättelse om det pris många kvinnor i offentligen tvingas betala.

Mycket spännande bladvändare.

Det tomma huset

av Unni Lindell


Originaltitel: Nabovarsel 

Piratförlaget, inbunden 2022

Det är den 1 juli och Lydia Winther, allmänt kallad Snö, sitter på Polis Sentrum i Oslo. Hon är nyuteximinerad och har suttit på sitt jobb i exakt tre veckor. Hon är stolt över att kunna kalla sig polisassistent. Mitt emot henne sitter hennes nya kollega Marit Nilsen. Plötsligt står chefen i dörren och beordrar dem att åka ut på ett uppdrag. Det är en ung tonårstjej som ringt och anmält att hon sett något misstänkt i grannhuset. Tjejen heter Sonja Jansen och är ensam hemma och har lovat att se över trädgården till grannhuset medan ägarna är på en längre resa.

När Snö och Marit kommer fram till villaområdet träffar de Sonja men kan inte se något misstänkt över huvud taget. Men Snö kan inte lägga det bakom sig, hon är övertygad om att Sonja talar sanning. Några dagar senare åker hon på eget initiativ tillbaka och då är Sonja försvunnen.

Men så händer något som gör att Snö hastigt och lustigt tillfälligtvis får börja jobba på krim-avdelningen och med en ny kollega som kallas Hay. Där får hon också träffa den legendariska Marian Dahle som är utredningsledare.  Ledtrådar leder dem in i förgreningar av den mäktiga oljeindustrin. Det är mycket pengar som står på spel där och Snö upptäcker att under de senaste åren har flera säkerhetsinspektörer, dvs de som kollar säkerheten på oljeriggarna, plötsligt bara försvunnit och dokument blivit raderade ur oljeindustrins datorer.

Unni Lindell skriver korta kapitel och korta meningar med ett driv som gör att boken helt enkelt inte går att lägga ifrån sig.

Jag är inte sådan här egentligen

av Marie Aubert


Originaltitel: Jeg er egentlig ikke sånn

Wahlström och Widstrand förlag, inbunden 2023

Det är fredag och i morgon ska Linnéa konfirmeras. Pappa Bård och mamma Ellen är mitt uppe i förberedelserna inför lördagens ceremoni. Linnéa är ledsen. Hennes bästa kompis har utsett en annan tjej till kompis och Linnéa känner sig mobbad och utstött och önskar att morgondagen ska vara över så fort som möjligt.

Pappa Bård känner det som om det bara är han som får familjen att fungera. Inte ens när han hämtar klaffbord och stolar inför festen hjälper Bårds egen pappa till. Och i soffan hemma sitter Ellen och stirrar förhäxad ner i sin mobil.

På kvällen kommer Hanne hem med flickvän och allt. Hannes är Bårds syster och relationen dom emellan har väl inte alltid varit bra. Nu bor Hanne i Oslo och har blivit smal, mycket smal. Under hela sin uppväxt fick hon heta ”flodhästen” och nu när hon är hemma igen känner folk inte igen henne. Och plötsligt är alla hon möter jättetrevliga och hon frågar sig själv: Måste man vara smal för att folk ska vara vänliga? Tanken ger henne ångest och hon vill helst slippa alltihop och åka tillbaka till Oslo.

Bårds och Hannes far heter Nils och har i hela Hannes liv försökt vara där för Hanne. Bård har alltid tyckt att fadern har ”klemat” med henne.

Det här var en berättelse om egentligen en vanlig familj med alla dess fel och brister. Underhållande men med en något mörk underton.

Nattens öga

av Cilla & Rolf Börjlind


Norstedts förlag, inbunden 2023

Hammarby har vunnit en hemmamatch och det firas rejält på och utanför en krog på Götgatan. Plötsligt faller en man ner på trottoaren från huset mittemot. Det konstateras snabbt att mannen är stendöd när polis och ambulans kallas dit. Då får Mette Olsäter ett samtal från sin gamla arbetsplats NOA. En grupp som kallas ”Silverrävarna” kan tänka sig att få lite hjälp med att identifiera den nedfallne och döde mannen.

Ungefär samtidigt får vi följa en ung kvinna och dennas son som flyr kriget i Ukraina. De fångas upp av två män som utlovar en säker resa till Sverige.

Olivia Rönning och hennes kollega Lisa blir kallade till Nynäshamn där färjor från Polen väller in med ukrainska flyktingar.

Mette sitter i sitt fina hus och börjar bli trött på hennes man, Mårtens idéer. För nu ska han bygga hönshus och Mette himlar med ögonen och tänker att hon behöver göra något konstruktivt. Hon ringer till Tom Stilton i förhoppning om att få lite hjälp med att lösa identifieringen av mannen på Götgatan. Tom är tillbaka på pråmen med Luna efter ett år ute på sin ö, där han hämtat sig efter en svår covid-infektion föregående år. Mette börjar med att ringa en av sina poliskontakter i Frankrike och som genom ett trollslag lyckas hon få fram vem mannen på Götgatan är.

På en lustjakt utanför Antibes sitter en rik oligark vid namn Gregorilj. Plötsligt en dag upptäcker han att hans ovärderliga dyrgrip, ett Fabergéägg kallad ”Nattens öga” är borta.

Plötsligt en dag får Abbas se en okänd kvinna stående utanför sin dörr. Det visar sig vara hans biologiska mor som han inte sett på 35 år.

Alla dessa händelser vävs samman till en fantastisk historia. Och Börjlinds har gjort det igen. Vävt en ofattbart spännande bok där vi får träffa dom allihop igen.

Detta var den åttonde boken om Mette, Mårten, Olivia och Tom. I mitt tycke den bästa.

Svalors flykt

av Majgull Axelsson


Norstedts Förlag, inbunden 2023

Molly Andersson eller som hon hellre vill kalla sig Zadie Moonbeam är en mycket arg ung dam. ”Det där jävla hundnamnet” vill hon inte heta och hon hatar världen. Åtta gånger har hon slussats mellan HVB-hem, fosterhem och sitt familjehem. Nu är hon snart sjutton år och har blivit lovad en egen lägenhet, men för att få den måste hon ha veckovisa samtal med en psykolog. Det har hennes kontakt på socialen sagt. Så en dag sitter hon i besöksstolen hos Christel. Christel har precis fått sin Parkinsons-diagnos och mår inte särskilt bra heller. Och de första mötena mellan Zadie och Christel blir inte bra.

Men tiden går och mellan dem utvecklar sig något som man kalla vänskap. Och sakta får Christel veta Zadies historia. Om hennes psykiskt sjuka och missbrukande biologiska föräldrar och om hennes lillebror Mio som inte överlevde. Men Zadie har härdat ut, hon är en överlevare.

”Jo. Det var så det kändes. Varje gång, vid varje flytt. Bort från familjehemmet och tillbaka till föräldrarna, bort till ännu ett nytt familjehem och tillbaka, bort och tillbaka. Allt man trott på förlorade man vid varje flytt, all tillit visade sig vara falsk, allt förtroende upplöst, all förtröstan blev bara löjlig. Till slut hade man bara sig själv att lita till, sig själv och sin vrede, sig själv och sin förmåga att gömma sig och dra sig undan. Det blev ett hårt skal och det skavde, ändå var det livsviktigt. Den gick under som inte hade ett skal att gömma sig i.” Så sa Zadie när hon sakta öppnade upp sig inför Christel.

Det här är en berättelse som vi aldrig får glömma. Författaren ger tingsrätten i Sverige en spark i baken. För hur kan man tro att ett barn är en ägodel? Alla barn har rätt till sina biologiska föräldrar, så säger lagen. Men om inte föräldrarna beter sig som föräldrar ska? Mår inte barnet bättre hos sin fosterfamilj då? Efter det tragiska som hände Esmeralda eller ”Lilla hjärtat” hoppas nog alla att det sker en ändring i lagen. Och Majgull Axelsson säger själv att hon blev inspirerad av den händelsen även om personerna i denna bok är fiktiva.

Tack Majgull Axelsson för att du sätter ord på vad alla sunda och friska personer tycker. Sluta aldrig med det!

Lögnaren

av Monica Rehn


Polaris förlag, inbunden 2023

Fabian Hammar är en framgångsrik deckarförfattare. Hans böcker har sålts i massor av länder och flera av hans böcker har blivit filmade. Han bor centralt i Stockholm med sin fru Amanda. Henne träffade han på en fest och passion uppstod vilket resulterade i att han lämnade sin första fru och sin lille son.

En dag får han ett brev där en okänd kvinna anklagar honom för våldtäkt som skulle ha skett på ett hotell i Visby föregående sommar. Våldtäktsanklagelserna når sociala medier och tidningarna och drevet går. På en dag förlorar han alla sina förlagskontakter och hans agenter slänger ut honom i kylan. Samtidigt beter sig Amanda allt märkligare. Fabian bedyrar sin oskuld men det hjälper föga. Snart kan han inte ens gå till närmaste affär och köpa mjölk utan att få spott och spe.

På midsommaraftons morgon förklarar Amanda och hon ska fira helgen med sina vänner istället för med honom. Fabian firar midsommar med sina föräldrar och när han kommer hem på måndag morgon är Amanda försvunnen och en polisutredning startar. Fabians bror är en framstående advokat med ett stort kontor i centrala Stockholm men plötsligt en morgon finns det inte mer. Den enda som är kvar i lokalen är broderns assistent. Och i brist på annat inleder Fabian en relation med denna kvinna.

Detta var en berättelse om en lättledd och naiv man som lyckas knyta två psykopatiska kvinnor till sig. Till slut vet man inte vem som är vem av de där kvinnorna. Vem är frisk och vem är inte?

Kanske lite spännande ändå och lättläst men med ett banalt händelseförlopp.

Litapåmig

av Anders Roslund


Bonniers förlag, pocket 2021

Efter att ha tillbringat en eftermiddag med Hugo Hoffman får Ewert Grens ett internsamtal inifrån polishuset. Det är en gammal kollega, Gunnar Werner, som vill ha omedelbar kontakt. Det gäller en avlyssning som kollegan gjort angående traffickingverksamheten i Stockholm. Enligt Werner ska det ske en försäljning av två sjuttonåriga flickor från Litauen. Överlämnandet ska ske på hotell Mornington om ca 1 ½ timma. Äntligen ser Grens och Werner sin chans att ta både säljare och köpare på samma gång. Ewert Grens springer som han aldrig gjort in på sin avdelning och kallar på sin närmaste kollega Sven Sundkvist. Inom tio minuter sitter de i en civil polisbil på väg till hotellet. Men det som skulle ha blivit ett lätt tillslag blir inte det. Allt går fel och Sven blir skjuten och förövarna samt de sjuttonåriga flickorna går upp i rök.

Ewert som precis fått en ofattbar fin relation med Piet Hoffmans äldste son, Hugo, och dessutom fått en känsla för en kvinna, är, när denna bok börjar, för första gången på trettio år, lycklig. Efter alla dessa år utan Anni, vågar nu Ewert släppa in en människa in i sitt innersta.

Detta är upptakten till den sjätte boken om Ewert Grens och Piet Hoffman. En ovanlig historia där man nästan precis i början får veta vem huvudmannen är. Berättelsen handlar om jakten på denne man, eller kanske, en kvinna, som styr sin verksamhet med järnhand utan skrupler. Det handlar också om att bli utnyttjad och sviken och inte bara om traffickingoffren utan också om Ewert själv. Roslund hänvisar också till boken ”Box 21” som också handlade om trafficking och som han skrev tillsammans med Börje Hellström.

Magnifikt skriven där man egentligen inte kan lita på någon även om vederbörande säger det.

Tala med de döda

av Anna Jansson


Norstedts förlag, inbunden 2022

Kriminalinspektör Kristoffer Barks syster, Kristina, har plötsligt drabbats av mediala intressen och besöker en ung kvinna som utger sig vara medium. Kvinnan påstår att hon ser skelettet av en ung flicka i en grotta belägen i ett naturreservat utanför Örebro. Kristina övertalar Kristoffer att följa med för att försöka hitta skelettet. Och mycket riktigt, det finns faktiskt där. Det visar sig att skelettet tillhör en ung flicka som försvann från sitt fosterhem för femtio år sedan.

Strax därefter blir det kvinnliga mediet brutalt skjuten under en teaterföreställning. Och Kristoffer och hans team vid Örebropolisen kan inte låta bli att gräva i flickans försvinnande och historien kring fosterfamiljen hon en gång bodde i. Kristoffer är övertygad om att de båda händelserna på något vis hör samman.

Finns det människor som kan se andar och tala med de döda? Kristoffer Bark frågar sig detta många gånger under utredningens gång. Han är mycket skeptisk och det blev jag också efter att ha läst denna bok.

Den som överlever

av Victor Pavic Lundberg


Bonniers förlag, pocket 2023

Efter en längre tids sjukskrivning är Loa Bergman tillbaka på den kvällstidning han arbetar på som ”grävande” journalist. Redaktionschefen, Sigge, vill att han ska skriva en artikel om en katastrof som inträffade för tjugo år sedan. Då, strax före Jul, år 2000, kraschade ett flygplan mitt på Medborgarplatsen i Stockholm. Samtliga passagerare på planet dog och dessutom ett flertal på marken som inte hann undan. Den som kom att hamna mitt i det stora mediapådrag som blev efter katastrofen var en kvinna som förlorade sin tio-åriga dotter på torget. Kvinnan knuffade undan en annan kvinna på torget när planet närmade sig och blev en hjälte. En överlevare.

Samtidigt startar en kvinnlig kollega till Loa en egen utredning om kraschen. Hon heter Danijela och hon och Loa var nära vänner och jobbade mycket ihop. Men det var innan traumat som Loa upplevde och som blev orsaken till hans sjukskrivning. Han upplever dagligen en skam att han överlevde.

När Loa letar efter vinklar inför sin artikel hittar han spår som ligger nära hans egna upplevelser. Danijela var stjärnreporter på tidningen en gång i tiden men hon gjorde ett misstag och ser nu en ingång att komma tillbaka, men Loa vill inte ha kontakt. Danijelas svek var alltför stort och Loa mår fortfarande dåligt. Till slut blir de trots allt tvungna att kommunicera och tillsammans hittar de oklarheter i både utredningen kring flygplanskraschen och i de efterlevandes berättelser.

En annorlunda spänningsroman utan ond bråd död. Mycket bra!

Boken var nominerad till bästa svenska deckardebut 2022.

Som vi lekte

av Ninni Schulman


Bazar förlag 2023

Det är sommar 1983 och Ingrid Wolt har precis blivit frigiven från kvinnofängelset Hinseberg. En gång i tiden var hon en respekterad polis och utredare vid Stockholmspolisen. Hennes bror har ordnat ett någorlunda ”skyddat” boende i en stuga i Våmhus i Dalarna. För Ingrid är på flykt från sitt ex och är skräckslagen för att han ska hitta henne. Det är tänkt att hon där ska finna en fristad för sig och sin dotter som numera bor i en fosterfamilj i Sigtuna.

Men Ingrid har naturligtvis inget arbete och söker det ena arbetet efter det andra utan resultat. Samtidigt lär hon sakta lära känna människorna på orten. Till slut inser hon att hon måste starta något eget och göra det som hon är bra på, nämligen att utreda brott. Genom folket i byn får hon veta att en 12-årig pojke vid namn Mattias försvann spårlöst ett år tidigare. Polisen i Mora arbetade säkert hårt för att hitta Mattias men misslyckades och lade ner utredningen i brist på spår.

När så Mattias mamma, Solveig, kontaktar Ingrid och ber om hjälp, startar Ingrid sin utredning. Samtidigt som hon förtvivlat försöker skapa en kontakt med sin dotter åker hon runt och pratar med framförallt Mattias kompisar vid den tiden som han försvann. Sakta inser hon att Våmhus inte är den idylliska lilla by som hon initialt trodde, för när man skrapar på ytan döljer sig mörka hemligheter. När hon så av en händelse stöter ihop med Benny, sin gamla kollega och tidigare vapendragare från Stockholm inser hon att de kanske kan hjälpas åt att lösa gåtan om Mattias.

Det här var en klurig historia med berättelser om Dalarna och platserna kring Siljan och Orsa-sjön. Idylliska små byar som jag känner till och har lite relationer till.

Det här var första boken om Ingrid Wolt, mycket välskriven och spännande.

Fråga aldrig om Marianne

av Carolina Neurath


Bonniers förlag, pocket 2022

Ändå sedan Carolina Neurath var liten fick hon och hennes bror höra att farmors syster Ingrid och hennes dotter Marianne var några man inte frågade om. Hon förstod tidigt att något hemskt måste ha hänt men frågorna de ställde fick aldrig några riktiga svar. Ingrid var dessutom någon som barnen inte fick lämnas ensamma med.

I denna bok gräver journalisten och författaren Carolina Neurath i bakgrunden och händelserna kring Ingrid och hennes dotter Marianne. Ingrid beskrevs som mycket vacker och karismatisk kvinna och kanske till och med lite galen. Att dottern, Marianne, är död förstod Carolina tidigt, men vad hände egentligen?

I denna verklighetsbaserade bok om Ingrid och hennes liv söker Carolina Neurath sanningen. Sanningen om Ingrid. En kvinna med en orolig själ och en besatthet av utseende och som levde större delen av sitt liv i Frankrike i ett passionerat och dysfunktionellt äktenskap. En fängslande berättelse om en nedtystad familjehemlighet. Mycket bra skrivet.

Till minne av en mördare

av Pascal Engman och Johannes Selåker


Forum förlag, pocket 2023

Det är sommaren 1994, den varmaste i mannaminne. Det är dessutom VM i fotboll och där Sverige ”ska gräva guld i USA”. Den f d FN-soldaten Tomas Wolf är nyss hemkommen från Bosnien och hans äktenskap med hustrun Klara knakar i fogarna. Han har precis återgått till sin tjänst vid Stockholmspolisens våldsrotel och är på väg till sommarhuset i Rättvik när Mattias Flink går bärsärkargång i Falun och skjuter ihjäl 7 helt oskyldiga personer. Samtidigt hittas en ung kvinna strypt i Falun. Det står omedelbart klart att hon inte är offer för Mattias Flinks vapen.

Samtidigt har kvällstidningsreportern Vera Berg lämnat Malmö och tillträtt en ny tjänst på en kvällstidning i Stockholm. Hon har lämnat sin kriminelle pojkvän i Malmö och tagit hans son med sig.

Tomas blir kommenderad att stanna i Falun och hjälpa polisen där med utredningen av den strypta kvinnan. Vera lyckas å sin sida koppla ihop ett våldtäktsfall i Malmö med ett i liknande fall i Märsta. Båda fallen liknar det i Falun. Till slut korsas Tomas och Veras vägar och tillsammans försöker de se ett sammanhang mellan de tre våldtäktsfallen varav två med dödlig utgång.

Det här var en riktig nagelbitare med en skickligt konstruerad intrig med en massa trådar skrivet med ett mycket högt tempo. Mycket spännande.

Det är den första boken i en serie som går under namnet ”Skymningsland”.

Dödsboet

av Peter May


Originaltitel: Freeze Frame

Modernista Förlag, inbunden 2022

Enzo Macleod är före detta kriminaltekniker med specialitet att lösa s k kalla fall. Hans goda vän Raffin skriver böcker om kalla fall och efter att Enzo besökt honom i dennes lägenhet i Paris beslutar sig Enzo för att försöka lösa ett tjugo år gammalt mord. Mordet begicks på den lilla ön Ile de Groix, en liten ö utanför Bretagnes kust. Offret var den åldrande engelske professorn Adam Killian och han sköts med tre skott i bröstet. Polisen häktade relativt snabbt en brutal och alkoholmissbrukande man men i rättegången blev mannen frikänd då bevisningen mot honom var för svag.

Enzo Macleod beger sig till ön och får inkvartering hos Killians sonhustru. Där har Killians arbetsrum stått i stort sett orört i tjugo år och änkan berättar att hon hade ett samtal med offret samma kväll han blev skjuten. Hon berättar även att den gamle mannen påstod att han lagt ut ledtrådar i sitt arbetsrum som hans son skulle ha kunnat tyda och förstått. Men sonen är också död och nu är det upp till Enzo att leta reda på ledtrådarna och försöka lösa fallet. Det blir en slingrande vandring i en död mans fotspår och utredningen leder Enzo tillbaka till Paris och även till Marocko. Och han förstår att motivet till avrättningen av Adam Killian kan sökas så långt tillbaka som till 2:a världskriget.

Berättelsen är något seg i början men tar sedan fart med ett hisnande tempo. Peter May skriver kriminalromaner men han kunde lika gärna ha kunnat skriva naturupplevelser. I böckerna som utspelar sig på Yttre Hebriderna blev jag helt såld på naturbeskrivningarna och det blev jag även i denna bok. Man kan känna regnet som piskar i ansiktet och man kan höra havets vrål.

Det är november utanför Bretagnes kust, det är mörkt tidigt på kvällarna, det regnar och blåser hela tiden och Peter May närmar sig upplösningen sakta men säkert. Oemotståndligt!

Ett fynd att dö för

av Anders de la Motte och Måns Nilsson


Forum förlag, inbunden 2022

Under den årliga antikmarknaden i Degeberga på Österlen hittas en man brutalt mördad. Offret är den ökände dödsbohandlaren Lennart ”Nalle” Persson. Kriminalpolisen Peter Vinston är fortfarande kvar på Österlen och till poliskommissarie Tove Espings irritation blir han än en gång henne behjälplig med utredningen.

Ju mer de gräver i omständigheterna kring offrets bakgrund inser de att antikbranschen består mer av svarta än om vita affärer. Dessutom ska TV, veckan därpå, spela in ”Antikrundan” och inspelningen ska på av stapel på Gärsnäs Slott. Ett slott där Peters exfru numera är slottsfru. Och den stora stjärnan i TV-programmet är dessutom god vän med slottsherren, dvs exfrun nuvarande make.

Peter och Tove vänder och vrider på utgångspunkterna kring fallet och inser att allt verkar handla om en kinesisk liten skål. En del säger si och en del så men kan en liten till synes obetydlig liten skål var värd så mycket pengar som en del säger och kan den verkligen vara värd att döda för?

Det här var spännande med många ledtrådar som pekade åt en massa håll.

Upplösningen hade inte behövt sluta som en Herculot Poirot-bok. Lite besviken blev jag.

Städerskan

av Nita Prose


Originaltitel: The Maid

Bonniers Förlag, pocket 2022

Molly Gray är städerska på ett fashionabelt hotell i New York. Hon har växt upp med sin mor-mor och levt ett väldigt skyddat liv. Man skulle kanske kunna kalla henne något ”eljest”, dvs hon bör ha någon form av diagnos. Men Molly är en av de bästa städerskorna på hotellet och dessutom är hon mycket stolt över sitt arbete. Hon sätter stor ära i att ”återställa hotellrummen till yttersta perfektion”.

En vanlig måndagsmorgon kommer hon till hotellet och ska börja städa i en svit på fjärde våningen. Hon upptäcker då mannen i sviten, Mr Charles Black, liggandes död i sin säng. Hustrun, Giselle, är inte där. Dödsfallet resulterar i en polisutredning där Molly blir misstänkt och häktad. Och för att helt avföras som misstänkt måste Molly försöka ta reda på vad som egentligen hände i svit 401.

Detta var en underfundig berättelse om Molly som under sitt arbetsliv som hotellstäderska levt med att vara osynlig. Men som osynlig ser och uppfattar Molly mycket och allt håller hon för sig själv. Hon har dessutom ett mycket speciellt och artigt sätt att uttrycka sig.

En helt ljuvlig historia om denna lite udda unga kvinna där man så klart får reda på vad som hände i svit 401 denna måndagsmorgon. Boken innehåller en mängd små citat som man kan ta med sig i sitt liv, bl a denna: ”Allt blir bra till slut. Och blir det inte bra, så är det inte slutet”.

Brännaren

av M.W. Craven


Originaltitel: The Puppet Show

En mordbrännare härjar i Cumbria i Lake District i norra England. Offren bränns till döds och detta sker vid de historiska stencirklarna söder om Carlisle. Inga ledtrådar går att finna så klart eftersom allt är bränt och sotigt, vissa offer går knappt att identifiera. Polisen står maktlösa och måste till slut kalla in den avstängda poliskommissarien Washington Poe. Till sin hjälp får han den unga civila utredaren Tilly Bradshaw som är ett datageni med ett IQ långt över normala människor.

Tillsammans med Tilly lägger Poe pussel där Tilly tillsammans med Poe i princip kör över den lokala polisen. Detta är så klart inte populärt i den brittiska polishierarkin men spåret som Poe och Tilly följer visar sig ge resultat. Och när Poe slutligen förstår vem ”Brännaren” är blir han både nedslagen och upprörd. Dessutom får han veta bakgrunden till dessa bestialiska brott och det gör honom ännu mer nedslagen.

Den här boken var till och från lite spännande men berättelsen blev seg och upplösningen innehöll inte det driv som jag normalt uppskattar i denna typ av böcker.

En av fyra

av Jessika Devert


Printz Publishing, inbunden 2023

Eva tillträder som chef för biblioteket i Blomdala. Hon och hennes Janne bodde där när deras barn var små och flyttade till Stockholm. Hon och maken är nu i sextioårsåldern och är alltså tillbaka.

På biblioteket arbetar tre andra kvinnor. Det är Malin, som förefaller vara den perfekta kvinnan med det perfekta livet. Hon har dessutom en lite nedlåtande attityd mot de människor som hon inte anser passar in i sitt liv. Hon är fyrtio år och gift med Mattias och har två hemmavarande barn.

Märta, arbetar där också och hon är den yngsta av de fyra. Med sitt gröna hår och piercingringar lite här och var i sitt ansikte är hon verkligen någon som sticker ut. Hon har efter mycket om och men hittat kärleken på Tinder.

Och så är det Sadiha som städar på biblioteket. Hon flydde från krigets Irak med sina fyra barn när hennes man dödades. Hon gifte aldrig om sig men lever tillsammans med Jacob som egentligen aldrig fått något riktigt jobb i Sverige.

Man får följa dessa fyra kvinnor i vardagen och på jobbet. Och atmosfären på biblioteket förändras sakta men säkert till det bättre med Eva som chef. Hon river gamla murar kan man säga, för att äta lunch med Sadiha fanns inte på kartan för Malin innan men till slut inser även hon att ingen är bättre eller sämre än någon annan. Och de fyra kvinnorna kommer närmare varandra och börjar dela sina tankar om livet och barnen.

Samtidigt får man läsa växelvis att någon av dessa kvinnor utsätts för kränkningar och misshandel i hemmet. Men man får inte veta vem initialt.

Detta var en känslosam och spännande relationsroman om fördomar och vänskap som berörde mig djupt. Mycket, mycket bra!

Återvändaren

av Anders Sundkvist


Modernista, pocket 2022

Erik Borg, kriminalpolis och utredare vid Grova Brott i Stockholm återvänder till sin hemstad Luleå för att bevista begravningen av sin gamla vän Tor som tragiskt gått bort i cancer. På begravningen träffar han sin klassföreståndare som han hade i högstadiet. Läraren, Sven-Åke, tar diskret kontakt med Erik för att uttrycka sina tvivelsmål om en drunkningsolycka som skedde 1983. Den 13-åriga Johnny Fachs drunknade i älven två dagar innan de skulle började åttonde klass. Polisen avskrev Johnnys död som självmord och en utredning om dödsorsaken inleddes över huvudtaget inte.

Erik återvänder till Stockholm och ber sin chef att få bistå sin kollega Linda Ndeges att lösa ett, som de tror, är ett hedersmord på en ung kvinna. Men chefen säger nej och Erik sitter på sitt tjänsterum och bläddrar i gamla olösta fall. Han återkommer i tankarna hela tiden till åren på högstadiet i Luleå och Johnny Fachs. Han bestämmer sig att ta några dagar komp-ledigt och återvänder till Luleå. Allt eftersom han att börjar prata med folk, som fortfarande lever, om Johnny Fachs får han en magkänsla av att det kanske inte var ett självmord trots allt. Och han kommer ihåg gänget som han var en del av inte alltid var speciellt snälla mot Johnny. När Erik försöker ta kontakt med sin f d klassföreståndare får han veta att han dött i cancer. Plötsligt är alla dörrar stängda men Erik ger sig inte och när han får veta de flesta elever som gick i samma obs-klass som Johnny också tagit sina liv eller sitter gravt kriminella på olika anstalter känner Erik att han är något på spåren.

Det här är författarens debut som blev nominerad till bästa deckardebut 2021. Spännande bladvändare!

Skärseld

av Tina Frennstedt


Forum förlag, pocket 2022

Hus brinner, människor brinner inne och dör på Österlen. Tess Hjalmarsson, chef för Cold Case-gruppen i Malmö besöker som hastigast det första huset som brann ner och plötsligt blir hon påmind om ett liknande fall som inträffade femton år tidigare. Det visade sig senare att kvinnan som brann inne och dog i själva verket redan var död, antagligen strypt, innan branden startade. Hon hade en liten son, Tim, på fem år som överlevde branden och Tess var den som tog hand om Tim i ca tre månader till dess pojken fick ett annat boende. Fallet blev aldrig löst och Tess och kollegan Marie Erling börjar misstänka och de nuvarande bränderna och den femton år gamla branden på något sätt har ett samband.

Nu har hon inte längre någon kontakt med Tim och försöker enträget nå honom men lyckas inte. Och något samband mellan offren som dött i bränderna hittar de initialt inte heller. Ända tills det femte offret överlever och det visar sig att de visst en gång i tiden kände varandra om än endast ytligt. Till slut inser Tess att även hon kan vara nästa brandoffer. Jakten på förövaren börjar på allvar när Tess inser vem det är. Hon befinner sig mitt i händelseförloppet och inser att hon får släppa ett mord på en ung kvinna och där den tyska och danska polisen vill ha ett samarbete.

Det här är den tredje boken om Tess Hjalmarsson och CC-gruppen i Malmö och det var oerhört spännande. Hoppas att hon till slut löser fallet Jenny Ramsvik men Tess vill ju helst lösa utredningar på egen hand men inser nog nu att hon måste samarbeta med tyskarna.

Mitt namn ditt blod

av Lina Arvidsson


Lind & Co, inbunden 2023

Sonja växer upp med två överbeskyddande föräldrar. En far som i tio år tillbaka lidit av psykiska besvär och en mor som slutat jobba för att vårda fadern i hemmet. Nu är Sonja 25 år och har ännu inte flyttat hemifrån och skapat sig ett eget liv. Plötsligt känner hon att hon inte kan leva så längre utan söker sig till en matematik-utbildning på folkhögskolan i Bollnäs. Det enda hon vet om sin barndom och bakgrund är att hon föddes i Bruksvallarna men att föräldrarna flyttade därifrån när hon fortfarande var bebis.

En dag får hon beskedet att hennes föräldrar dött i en bilolycka strax utanför Sveg. Sonja förstår ingenting, hennes föräldrar har knappt lämnat lägenheten i Bollnäs på nära 25 år så vad gjorde de på en väg utanför Sveg?

När begravningen är över och Sonja samlat sig beslutar hon sig för att resa till Bruksvallarna för att försöka få klarhet i sina föräldrars tidigare liv och varför de aldrig inte ens nämnt platsen de bodde på när Sonja själv bebis. Med sig har hon två nya vänner som hon lärt känna på skolan. Bruksvallarna är en liten ort och när hon börjar fråga runt kommer de flesta så klart ihåg Ros-Marie och Kjell (som föräldrarna hette). Och det de berättar stämmer inte alls ihop med Sonjas egen bild av sina föräldrar.

Det här var en bladvändare, bland det bättre jag läst i år faktiskt.

Skuggläge

av Kristina Ohlsson


Bokförlaget Forum, inbunden 2022

Det är mitt i sommaren när en tung dimma har svept in Hovenäset i en mjölkvit soppa. August Strindberg och Maria Martinsson har precis avslutat sin semester när man hittar en ung man hängandes i en stålvajer vid badplatsen.

Den nästsista semesterdagen kastar sig Maria och hennes kollega in i utredningen som till en början måste bli att identifiera mannen. Det visar sig att mannen heter William Eliasson och är journalist. Maria och kollegan Ray-Ray får gå tillbaka i tiden för att förstå varför den unge journalisten har sökt sig till Hovenäset och det visar sig att han arbetar med ett fall som hände för ca trettio år sedan.

Det här var spännande och lättläst. Tyvärr var upplösningen för uppenbar och avslutades med för mig på ett alltför mys-pysigt sätt. För det är väl en spänningsroman och inte en ”feel-good”-roman? Detta drog ner bedömningen rejält.

Hela sanningen

av Cara Hunter


Originaltitel: The Whole Truth 

LB Förlag, pocket 2022

En lördagseftermiddag blir kriminalkommissarie Adam Fawley kallad till ett möte vid universitetet i Oxford. Det visar sig att en manlig student anklagar sin handledare, en kvinnlig professor, för ett sexuellt övergrepp. Adam och hans team vid Oxford-polisen blir först något ställda eftersom det oftast brukar vara ett en kvinnlig student anklagar en manlig handledare men här är det alltså tvärtom. Tyvärr visar det sig att fallet är mer komplicerat än man först trodde.

Strax därpå hittas en kvinna våldtagen och mördad under en järnvägsbro. Det visar sig var en av Adams frus vänner och det visar sig också att Adam är den sista som sett den döda kvinnan i livet. Och plötsligt befinner sig Adam i en mardröm och finner sig själv häktad för mordet. Hela hans team inom kriminalroteln blir som paralyserade. Samtidigt är hans fru, Alex, höggravid och Adam är totalt uppgiven. Dessutom får han som häktad inte ha någon som helst kontakt med sin närmaste man. Men Alex är advokat och tillbringar sina sista dagar i väntan på förlossningen med att på egen hand försöka räkna ut varför någon planerat en så utsökt vendetta på sin man.

Utredningen om det sexuella övergreppet kommer i skymundan men några ur Adams team jobbar på halvhjärtat. Och till slut får man hela sanningen om båda de här fallen.

Den här boken läste jag på tre dagar. Mästerligt skriven. Det är den andra boken om Adam Fawley och hans kriminalkollegor vid Oxford-polisen som jag läst. En fantastisk spännande historia.

En gång om året

av Peppe Öhman


Norstedts förlag, pocket 2022

Karolina är frilansande journalist och har lyckats skriva en bok som blir prisbelönad. Under en signeringskväll i en liten bokhandel på Södermalm i Stockholm träffar hon Adam. Han är där för att intervjua henne och kvällen slutar med att hon följer med Adam hem och tillbringar natten där. Men på morgonen upptäcker hon kvinnliga saker i Adams badrum och lämnar lägenheten i ilska, frustration och besvikelse. ”Vad ska jag göra?” säger Adam och Karolina säger: ”Du kan börja med att dra åt helvete”.

Ett år senare är Karolina bjuden på ett bröllop och där träffar hon Christian. Han är frånskild och är varannan-vecka-pappa till två små döttrar. Christian är raka motsatsen till Adam men Karolina har inte glömt Adam. Och Karolina säger ja när Christian friar och de gifter sig. De bor i en stor vacker våning på Östermalm och Karolina blir bonus-mamma till Alva och Amelia. Hon har äntligen fått en fast anställning på en av Sveriges största morgontidningar och mår för första gången på många år bra.

Men plötsligt en dag möter hon Adam igen i personalmatsalen. Det visar sig att han också jobbar i huset där hon jobbar och efter en AW-kväll hamnar de hemma hos Adam igen.

Hemma i lägenheten på Östermalm irriterar sig Karolina på att det alltid är hon som ska styra upp skolaktiviteter med tjejerna, det är alltid hon som tvättar och varför i herrans namn fyller Christian vasken i köket med disk och aldrig plockar in i diskmaskinen? Allt det där byggs upp som en storm inom henne och hon börjar träffa Adam igen fast bara en gång om året. Hon känner att hon behöver ett dygn eller några timmar med Adam för att stå ut med vardagen samtidigt som hon älskar Christian och tjejerna. Sexlivet med Christian är mediokert men med Adam är det passionerat.

Under en intervju med en äldre kvinna som ska ligga till grund för en artikelserie som Karolina skriver på berättar kvinnan att hon under hela sitt liv haft en älskare som hon träffat en gång om året i hela sitt liv. Och Karolina tänker …. Måste hon verkligen välja? En gång om året kan väl ändå inte räknas som otrohet? Adam är ju hennes ventil! För efter timmarna med Adam är hon piggare och gladare än annars och hon känner inte dåligt samvete.

Det här är en kanske en annorlunda relationsroman och författaren sätter verkligen fingret på den moderna tvåsamheten. Berättelsen är ibland komisk och ibland tragisk. Mycket bra!

Vinterpacket

av Jacob Lindfors


Piratförlaget, inbunden 2021

Mattias Kassian är adopterad och kom till Sverige från Eritrea när han var sex år. Han växte upp med sin mor, en ensamstående kvinna som dog i cancer när Mattias var i tjugoårsåldern. Moderns död blir en livsomvälvande chock för honom. Han söker sig till militären för att få ordning på sitt liv. Efter en hård utbildning blir han slutligen antagen till SOG och där får han vänner och det känns som att ”komma hem”.

Nu är Mattias 27 år gammal och får i uppdrag att bekämpa en terrororganisation som har sitt säte i norra Sverige. Det utdöda brottsnätverket ”Vinterpacket” gör sig redo för en våldsam attack mot det svenska samhället. Och först i tur är att besegra Sveriges bästa elitsoldater men där finns Mattias och hans kollegor.

Det här är en historia om något som inte känns riktigt på riktigt men som också naturligtvis har krävt en stor mängd research-arbete om hur militären är uppbyggd och om hur SOG, MUST och NOA arbetar när man ställs inför ett yttre hot. Otäckt och spännande. Borde, så klart, fångat mitt intresse idag när världen ser ut som den gör. Tyvärr gjorde den inte det helt ut.

Dödsbädden

av Katarina Wennstam


Bonniers förlag, inbunden 2022

En man hittas död på ett solarium beläget nära Södertörns station. Poliserna Charlotta Lugn och Mats Hjörne har lunch och befinner sig i närheten när polisbilen stannar precis invid torget. Tillbaka i polishuset visar det sig att den döda mannen är en avdankad TV-stjärna vid namn Lars Järpe som gjorde braksuccéer på 1980-talet. Dödsorsaken verkar oklar men Charlotta drar igång en utredning och börjar leta sig tillbaka i den döde mannens liv.

Samtidigt: Eddie Lundström är pappaledig med sin lilla dotter, Laleh, som han fått tillsammans med Shirin Nouri. Ett halvår tidigare har hans mamma gått bort i covid och på sin dödsbädd viskar hon fram en bekännelse. En mening som maler runt i Eddies hjärna och som han inte kan släppa. När så hans systrar tjatar på honom att ta sig tid att komma ner till Göteborg för att rensa ur huset gör han så. Han börjar komma ihåg saker kring alla dessa barnflickor de hade när han och systrarna växte upp. Han börjar med alla fotoalbum, fortsätter med alla dokument och mappar som handlar om just dessa alla barnflickor de hade. Och det var många och de stannade aldrig särskilt länge heller. Men varför var det så? Ju mer Eddie gräver i sitt minne desto mer kommer han ihåg. Det är med stor sorg han inser att hans mamma och pappa inte var de han trodde de var.

Samtidigt jobbar Alexandra Edwards och Jan Wester med sin ”mord-podd”. De hittar oroväckande rykten om Lars Järpe och lyckas t o m hitta en av Järpes f d flickvänner.

När man läser detta om Eddies bryderier, Charlottas polisarbete och Alexandra och Janes arbete kan jag inte låta bli att bli lite frustrerad. Varför pratar de inte med varandra? De känner ju varandra fast de känner ju inte till varandras arbete. De utreder en härva som sträcker sig tillbaka till 80-talet. Fast på varsitt håll.

Upplösningen lämnar några lösa trådar men det gör inget. Det här var spännande och lättläst. Storartat skrivet!

Pitbull

av Anne Mette Hancock


LB Förlag, pocket 2022

Heloise Kaldan arbetar som journalist och vill skriva om Röda Korsets vaktjänst. Det handlar om personer som ställer upp frivilligt genom att finnas till för mycket sjuka människor som ligger på sin dödsbädd. I samband med sitt research-arbete kommer hon i kontakt med en svårt cancersjuk äldre man vid namn Jan Fischhof. Mannen är dessutom dement men i sina klara stunder berättar han att han varit inblandad i ett mord för många år sedan. Heloise vet inte riktigt vad hon ska tro men beslutar sig ändå för att försöka undersöka vad det handlar om. Undersökningen leder henne till en liten ort på Jylland där det under 90-talet försvann ett flertal unga kvinnor som aldrig kom tillrätta. Hon ber sin gamle vän polisen Erik Schäfer om hjälp och när Schäfer blir attackerad av två s k ”gorillor” utanför sitt hem i Köpenhamn inser de båda att de är något stort på spåret. Mannen som mördades kallades enligt Fischof för Pitbull.

Utredningen blir till slut personlig för Heloise eftersom hon, under sina samtal med den dödssjuka mannen, börjar tycka om honom.

Historien är skriven med högt tempo och smarta vändningar och Hancock är utan tvekan ett riktigt stjärnskott. Detta var den tredje boken i serien om Heloise Kaldan och Erik Schäfer. Mycket spännande. Den första heter ”Likblomman” och den andra ”Äppelmannen”. Rekommenderar att läsa dem i ordning.

Minnesförlusten

av Anna Fredriksson


Forum förlag, inbunden 2022

En kvinna vaknar upp på Karolinska sjukhuset. Hon är svårt skadad och har varit medvetslös. Men när hon vaknar vet hon inte vad hon heter, hur gammal hon är och vad som orsakade de svåra skador hon hade när hon hittades i vattnet i skärgården. En ID-handling visar till slut att hon heter Klara, är 37 år gammal och arbetar som frilansande översättare till fransk litteratur. Polisutredningen visar att hon gått i terapi det senaste året innan olyckan och tillsammans med psykologen försöker hon gå tillbaka i förhoppning att få minnet tillbaka.

Till slut blir hon utskriven från sjukhuset på egen begäran men hemma i sin lägenhet känner hon inte igen sig. All fransk litteratur hon har i sitt hem kan hon inte läsa, hon förstår inte ett ord. Dock hittar hon en väl gömd dagbok men hjärnan är helt tom och blank. En dag när psykologen Tim och Klara är ute och går hittar de en död fågel och plötslig vet Klara och fågeln är en lärkfalk. En ovanlig art som bara finns i särskilda områden. Men hur vet hon det? Fågeln för dem till slut till en liten ort i yttre skärgården och där får Klara till slut tillbaka minnet. Och hon kommer ihåg allt och plötsligt känner hon att någon vill henne illa.

Den här historien började bra men blev lite seg. Att inte känna igen sig själv eller inte veta någonting om sig själv lyckas författaren beskriva bra. Men Aha-upplevelsen när minnet kom tillbaka uteblev.

Spindeln

av Lars Kepler


Bonniers förlag inbunden 2022

Saga Bauer är tillfälligt avstängd från sin tjänst på Noa och arbetar för tillfället på en liten detektivbyrå. En dag får hon en liten tennfigur inslagen i ett paket. Hon erinrar sig då att hon för tre år sedan fick ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor. Där stod det att den nionde kulan var avsedd för Joona Linna och att det endast var Saga som kunde rädda honom från att dö. Saga var mitt uppe i en annan utredning och orkade då inte engagera sig i hotet.

Men nu är nu och snart kommer det en ny tennfigur samtidigt som man hittar döda människor i säckar på olika platser runt Stockholm. Människor som har blivit dödade på de mest bestialiska sätt. Och nu börjar en kamp att lägga ”pusslet” och en kamp mot tiden. Tennfigurerna fortsätter att komma. Joona Linna och Saga Bauer arbetar sida vid sida och människor blir dödade, människor som alla på något vis är kopplade till Saga.

Det här var en historia som innehöll så mycket våldsamheter så det inte ens var spännande. Historien gick inte att ta till sig.

Orm och stege

av Maria Ernestam


LB Förlag, inbunden 2022

Det är på hösten 2019 och Ingrid har precis förberett sin middag i sin lägenhet i Uppsala när det plingar till i telefonen. Det är ett SMS från Jeanette som skriver att Gunnar är död. Gunnar, Ingrids hjärta slutar nästan slå. Gunnar, hennes ungdomskärlek finns inte mer. I bilen, på väg ner till Vallerås, kommer hela hennes ungdoms somrar tillbaka till henne. Sommargänget som träffades varje sommar i Vallerås. Helt oskiljaktiga i nästan två månader varje sommarlov. Fram tills den där augustikvällen 1978 på Vindö då allt tog slut och Simon drunknade. 1978 då Vallerås fick en ny sommarpräst som hade stark karisma men som intrigerade och manipulerade.

Man får följa Ingrid växelvis i början och slutet av 1970-talet och i nutid, 2019. Begravningen, där hon träffar Roffe och Agnes igen, Evelina och Jeanette förstås. Och Martin, som blev präst och som förrättar ceremonin.  Ingrid försöker komma ihåg men det är ju näst intill omöjligt – det är ju fyrtio år sedan. Ett helt liv att försöka komma ihåg men tillsammans med Roffe och Agnes försöker hon rekapitulera den sista sommaren. Evelina som var liksom lite utanför, Simon, som blev mer och mer introvert. Brodern, Martin, som alltid fanns där, Agnes som alltid var glad och så Gunnar och Jeanette förstås. Ingrid känner att hon inte kan lämna Vallerås efter begravningen innan hon lyckats reda ut vad som egentligen hände. Till sin hjälp får hon lokaltidningens reporter som liksom hon ”snöat in” på händelsen.

Det här var storartat skrivet. Att säga att det var det bästa jag läst i år är för ögonblicket sant och kanske det blir 2023 års bästa också. Smärtsamt och omvälvande och alldeles alldeles underbar!

Anm. Ormar och stegar är ett enkelt indiskt tärningsbrädspel som kallas Sahap. Ormarna är de onda gärningarna och stegarna är de goda.

Väg 9

av Tina Frennstedt


Forum 2020, pocket

En regnig oktobernatt 2004 försvinner den unge lovande musikstudenten Max Lund. Han hittas senare brutalt dödad invid vägkanten på väg 9 på Österlen. Fallet förblir olöst p g a en del olyckliga omständigheter. Man hittar i princip ingen teknisk bevisning som leder utredningen fram utom en vit ovanlig lera på Max byxor.

Femton år senare hittas en 60-årig kvinnlig konstnär invid Stenshuvuds fyr på Österlen. Även hon är brutalt dödad och man hittar även där denna vita lera.

Cold-Case-gruppens chef, Tess Hjalmarsson, blir kontaktad av Ystadspolisen där man ber om hjälp. Hon beslutar att öppna upp Max-fallet igen och trots att Malmö-polisen är hårt pressad av kriminella gängskjutningar får hon till slut tre veckor på sig att se kopplingar mellan Max-mordet och konstnärsmordet. Tillsammans med sin kollega, Marie Erling och den snart pensionerade utredaren Lundberg, börjar de läsa in sig på den gamla utredningen. De hittar en hel del brister och lögner och märker att Lundberg som arbetade med Max-mordet verkar modstulen och avig och strax därefter hoppar av CC-gruppen blir Tess och Marie ännu mer initierade för att lösa fallen.

Väg 9 är den andra fristående boken om CC-gruppen vid Malmö-polisen. Mycket välskriven och oerhört spännande. Väg 9 är liksom den förra boken (”Försvunnen” som fick pris för bästa deckardebut 2019) baserad på verkliga händelser.

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.