Böcker som jag läste 2015

Här finns mina omdömen om de 56 böcker jag läste under året.

Den andalusiske vännen

av Alexander Söderberg


Norstedts pocket 2012

Den andalusiska vännenEn helt vanlig sjuksköterska och också ensamstående mor får en dag en manlig patient på sin avdelning på sjukhuset där hon arbetar och ett visst intresse uppstår. Han utger sig att vara bokförläggare men i verkligheten är han ledare för ett brottssyndikat. Samtidigt blir hon kontaktad av en kvinnlig civilpolis som ber henne hjälpa polisen i sin jakt på den organiserade brottsligheten.

En oerhört välskriven action, precis som en riktig bladvändare ska vara, eftersom sannolikheten att något sådant här skulle kunna hända i verkligheten är nästintill obefintlig.

Den första boken i en serie om minst tre om Sophie Brinkman och den organiserade brottsligheten kring Hector Guzman.

Den andra boken, Den andre sonen, släpptes i pocket 2014, och ligger och väntar i min bokhylla.

Det blå mellan himmel och hav

av Susan Abulhawa


Originaltitel: The Blue Between Water and Sky

Norstedts 2015

När jag fann att Susan Abulhawa skrivit en ny bok blev jag överlycklig. Morgon i Jenin är nämligen en bok som helt enkelt inte går att glömma.

Det blå mellan himmel och havDen här boken handlar också om Palestina och Israels förtryck mot folket i flyktingläger. I detta fallet utspelar sig historien i Gaza.

Den som berättar är en tio-årig svårt traumatiserad pojke. Efter ett israeliskt granatanfall i Gaza kan han bara kommunicera med blinkningar. Han berättar om sin släkt som fick fly från hemmet i byn Beit Daras 1948 då staten Israel utropades. En flykt som fått till följd att hela släkten levt i flyktingläger i Gaza, i mer än sextio år.

En mycket stark berättelse om sorg och förlust men också om hopp, kärlek och framtidstro. Här lever man för dagen och lagar mat, har fester och bildar familj. Ibland blir någons skola bombad, några förlorar sin kära, men livet går vidare. Det finns mycket att säga om hur Israel har förtryckt och stängt in den lokala befolkningen i nu snart sextio år. Jag blir under stundom stum av ilska och vanmakt.

Författaren använder många arabiska uttryck och ord, vilket gör att du är tvungen att slå i ordlistan som finns längst bak i boken. Det skulle kunna gått att översätta även dessa ord. Det är det enda negativa som finns att säga om detta mästerverk.

Vår egen lilla hemlighet

av Ninni Schulman


Bokförlaget Forum 2015

Detta är den fjärde delen i serien om Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund och jag har läst dem alla. Samtliga böcker utspelar sig i Hagfors.

Vår egen lilla hemlighetEn kväll i april kommer inte socialsekreterare Anna-Karin Ehn hem från sitt arbete och hennes make Torsten, anmäler henne försvunnen. Dagen därpå hittas hennes bil övergiven vid vägkanten några mil utanför Hagfors. Anna-Karin verkar ha levt ett helt normalt liv med man och barn, men börjar man skrapa på ytan upptäcker polisen att hon har många hemligheter. Sakta men säkert börjar Petra och Christer nysta i Anna-Karins liv.

En spänningsroman om makt, utsatthet och det fruktansvärda som bara kan ske innanför hemmets dörrar.

Alltid för er

av Gunilla Lindh & Cecilia Berglund


Pocket Lind & Co 2014

En sann historia om en kvinna som träffar fel man och som hon skaffar tre barn med. Alla tre med grava utvecklingsstörningar. En helt osannolik berättelse om hur Gunilla kämpar om sina barn och om hur fadern, mannen, fullständigt tar avstånd från henne och barnen. Hur kan en sådan människa leva med sig själv? Vilket svin!!!

En oerhört stark historia, som jag helt enkelt inte kunde lägga ifrån mig.

Jag betygsätter inte sanna historier, men den griper tag i hjärtat så att det verkligen känns.

Grottmannen

av Jørn Lier Horst

Originaltitel: Hulemannen

Lindt & Co. Pocketutgåva 2015

I Jakthundarna fick vi följa William Wistling, utredare vid polisen. För Jakthundarna erhöll Horst utmärkelser som Glasnyckeln och Svenska Deckarakademins ”bästa översatta kriminalroman”.

GrottmannenI Grottmannen är William Wistling tillbaka. I ett av grannhusen där Wistling bor,  hittas en man sittande död framför sin TV och han har suttit där i 4 månader. Samtidigt hittas ytterligare en man död och som också verkar att ha avlidit för minst 4 månader sedan. I hans ficka finner de en broschyr på vilken fingeravtrycken tillhör en seriemördare från USA. Wistlings dotter, Line, är journalist och vill skriva om den gamle mannen, som ingen verkar ha saknat. Line åker runt och pratar med alla som kan tänkas hjälpa till att teckna den gamle mannens liv. Till slut kommer hon för nära den verklige gärningsmannen. Upplösningen bli dramatisk och oerhört spännande.

En bladvändare – det går inte att lägga ifrån sig den här boken!

Den första lögnen

av Sara Larsson


Norstedts Pocketutgåva 2015

Den första lögnenSara Larsson har i denna debutroman berättat oerhört skickligt vilken usel värld vi lever i, när en våldtagen ung kvinna blir hånad och bespottad, medan gärningsmännen går fria och där ord står mot ord. Vad händer egentligen när tre välartade unga män peppar varandra att våldta en 16-årig klasskamrat på en fest i Visby? Kan det verkligen vara så att polisen har en sådan usel attityd när det gäller våldtäkter? Kan det dessutom vara så att den våldtagna kvinnan ska behöva redogöra för sitt sexliv innan våldtäkten? Hur sådana mansgrisar kan leva med sig själva är en gåta.

Oskar lever ett tryggt liv med vacker fru och barn. Han är gift men lever ändå sitt singelliv med en karriär i fotbollslandslaget i botten och ett kanonkontrakt som ungdomsföreläsare inom svenska riksidrottsförbundet. Under en semester i Thailand spårar Oskar ur totalt. Samtidigt dyker det upp mail och sms med bilder de alla tre vill glömma. Ju mer jag läser om Oskar fylls jag av ett sådant förakt för honom, att jag ibland får lägga ifrån mig boken. Vilken avskyvärd människa!

Och så förbaskat bra skrivet!

De underkända

av Hjort Rosenfeldt


Norstedts 2015

Boken är den femte i serien om Sebastian Bergman och kollegorna på Riksmord.

De underkändaEtt litet axplock bara: ”Med ett rejält adrenalinpåslag bestämde han sig för att klara det här. Försökte lyssna, försökte tänka. Han måste bli godkänd. Fråga efter fråga med samma lugna, djupa röst. Sista frågan: Till vilken familj hör järven? Klick. Vill du att jag upprepar frågan? Klick. Då var tiden ute. Då ska vi se … Han hörde hur mannen reste sig på andra sidan. Du är underkänd sa mannen som mycket riktigt inte hette Sven Cato.”

Ja, vad ska man säga? Formidabelt? Ja, det räcker nog. Och med ett avslut som garanterar en fortsättning….

Vinter i drömhuset

 av Maeve Binchy


Originaltitel: A Week in Winter

Norstedts, pocketutgåva 2014

Listan över alla ”feel good”-böcker som Maeve Binchy har skrivit kan göras lång. Hon skriver med en sådan värme om Irland och i många av hennes böcker om Dublin. Tyvärr blir det inte fler böcker nu – Maeve Binchy avled 2012.

Vinter i drömhusetDen här boken utspelar sig på Irlands västkust i en liten by som ligger vid Atlantkusten och som heter Stoneybridge. I centrum finns Chicky Starr som återvänder hem från USA och köper ett gammalt fallfärdigt hus och renoverar upp det till ett hotell. Vi får följa hotellets gäster både innan och under tiden de tillbringar sin vecka i Stone House. Precis som alltid väver hon dåtid och nutid. En ljuvlig berättelse. Men, som alltid när jag läst Binchys böcker, frågar jag mig: är alla irländare medkännande och varma personligheter? Fast här blandas både amerikanare och svenskar förstås.

En del av Binchys böcker har blivit film och varför inte den här boken också? Det här är hjärta och smärta, invecklade relationer och underhållning på hög nivå!

Det är något som inte stämmer

av Martina Haag


Piratförlaget 2015

Det står en mässingsljusstake på pinnstolen bredvid sängen i huset på Ingarö. Varför har han haft en ljusstake bredvid sängen? Ja, det är verkligen något som inte stämmer.

Det är något som inte stämmerHär har Martina Haag rakt och oprecist dukat upp hela det shaskiga förloppet när ett äktenskap tar slut. Hur lurad och besviken hon känner sig. Hur 15 år och 2 barn bara kan sopas bort. Hur den person man trott sig känna blir någon annan. Kall, onåbar. Alla som gått igenom detta måste känna igen sig. Sorgen, ensamheten. Det här en roman om överlevnad och om hur man reser sig, trots att man är övertygad om att man inte orkar.

Bra, mycket bra!

Märkta för livet

av Emelie Schepp


Månpocket 2014 ,Wahlström & Widstrand

Märkta för livet är den första delen i en serie om åklagare Jana Berzelius och en debut. En ”fiffig” historia och en hejdlös spännande sådan.

Märkta för liverVerksamhetschefen Hans Juhlén hittas skjuten i sitt hem. Kriminalkommissarie Henrik Levin och inspektör Mia Bolander inleder tillsammans med huvudpersonen, Jana Berzelius, ett svårt och komplicerat arbete med att lösa fallet. En oväntad vändning får utredningen genom att ännu en död person hittas. Jana är adopterad men har inget minne av sin barndom och sin bakgrund. Nu ställs hon inför det faktum att hon måste börja komma ihåg. Och ju längre in hon gräver i mordfallen desto närmare kommer hon sin egen historia.

En fullfjädrad spänningsroman. Nu vill jag lära känna både Henrik, Mia och Jana närmare. Det kommer jag att få i nästa bok som heter Vita spår och som gavs ut i maj 2015.

Domaren

av Ian McEwan


Originaltitel: The Children Act

Inbunden, Brombergs förlag 2015

DomarenFiona May, överrättsdomare, är känd för sin skicklighet att döma i svåra fall. Hon har gått en rak och stabil väg i sin yrkesskicklighet där hon medvetet avstått från att skaffa barn. Det har helt enkelt inte hunnits med. Nu är hennes äktenskap i gungning, hennes man är på väg att lämna henne. Samtidigt står hon inför sitt livs svåraste fall, där det handlar om en ung leukumi sjuk pojke vars liv hänger på en blodtransfusion. Pojken och hans familj tillhör Jehovas vittne.

Fiona tvingas besöka pojken på sjukhuset – ett möte som väcker starka känslor. Tiden är på väg att rinna ut och när hon slutligen avger sitt domslut får det konsekvenser som hon aldrig kunnat förutse.

Domaren är ytterst skickligt skriven och blir faktiskt en riktig bladvändare. Och tack och lov har översättaren använt sig av juridisk kompetens så att de juridiska termerna blir exakta.

Bra bok – riktigt bra!

Sthlm Delete

av Jens Lapidus


Wahlström & Widstrand 2015

På nytt möter vi det omaka paret Emelie och Teddy från förra boken, Vip-rummet.

Sthlm DeleteEn väktare får ett larm från en avlägsen fastighet på Värmdö. Men det som väntar honom där är inget vanligt inbrott utan en mordplats där offret är så sargat att det i princip inte går att identifiera. Där hittar man också en ung man svårt skadad och han häktas skäligen misstänkt för dådet. Trots att Emelie inte är försvarsadvokat utan affärsjurist begär ändå den unge mannen henne som försvarare.

Vem är den döde mannen i huset på Värmdö? Och varför verkar spåren leda tillbaka till den man som Teddy för många år sedan, på uppdrag, kidnappade? Emelie börjar sina efterforskningar och Teddy tvingas konfrontera sitt förflutna samtidigt som Teddys systerson verkar vara på väg att göra samma misstag som Teddy en gång gjorde.

Sthlm Delete är rafflande och välskriven på Jens Lapidus välkända sätt att berätta en historia. När det gäller de stycken som berör juridiken är han briljant. Boken avslutas på samma sätt som en ny bok kan tänkas börja. Läs den, så förstår ni vad jag menar!

Den andra kvinnan

av Therese Bohman


Norstedts förlag, pocket 2015

Den andra kvinnanHon (man får inte vet vad hon heter) arbetar i matsalen på Norrköpings sjukhus. Var och varannan dag ser hon hur överläkare Carl Malmberg kommer in i matsalen för att äta lunch. En eftermiddag efter jobbets slut när det regnar och hon står i busskuren och väntar på bussen erbjuder sig Carl att skjutsa henne hem. Detta blir starten till en passionerad kärleksaffär mellan en ung kvinna och en gift man med status och karriär.

Boken är en mycket välskriven berättelse om klass, längtan efter kärlek och bekräftelse, men framför allt om ensamhet.

Nattvägen

av Kristin Hannah


Originaltitel: Night Road

Bonnier Pocket 2013

NattvägenEtt familjedrama som handlar om mamma, pappa, barn (som är tvillingar) och vad som händer när barnen får en ny vän.  Om hur en lycklig familj faller isär och nästan splittras.

Jag har läst en del böcker av Kristin Hannah och tyckt att hon skriver bra och det gör hon även i den här boken, men det här var en äkta amerikansk sötsliskig historia!

Oceanen vid vägens slut

av Neil Gaiman


Originaltitel: The Ocean at the End of the Lane

Månpocket 2015

Oceanen vid vägens slutDetta är en berättelse – en saga – om hur en liten pojkes värld förändras för alltid våren han fyller sju år. En fasansfull berättelse där man inte vet vad som är verklighet och vad som är fantasi.

Och eftersom jag är en jordnära person så väljer jag att tro att allt som berättas i denna bok är fantasi. För det som beskrivs här finns inte.

En annorlunda läsupplevelse!

Allting trasigt ska bli helt

av Johanna Mo


Bokförlaget Forum 2015

Tredje boken om Helena Mobacke och hennes grupp vid Söderortspolisen.

Allting trasigt ska bli heltDet handlar om mord naturligtvis, men också om utanförskap, kriminalitet och försök att smälta in i det svenska samhället. Nu får vi lära känna Therese, Simon och Herman lite bättre. Helenas trauman blev ganska väl beskrivet i de två första böckerna.

Två personer råkar befinna sig på Skärholmens torg tillsammans med massor med människor. Det är sommar och luften dallrar av aggressivitet och känslor. Gatstenar kastas och en person blir knivmördad under tumultet.

Johanna Mo skriver med rätt tempo och det är spännande när hela historien till sist blir uppenbar. Bra, bättre och bäst. Denna bok var den bästa.

Varför vara lycklig
när du kan vara normal

av Jeanette Winterson


Originaltitel: Why Be Happy When You Could Be Normal

Bonnier Pocket 2013

Varför vara lycklig när du kan vara normalDå detta är en självbiografi, är det svårt att recensera boken som en berättelse, fast om det inte var en självbiografi skulle det vara en avskyvärd historia.

Detta handlar om Jeanette Wintersons uppväxt tillsammans med en fullständigt galen mor. Och att hon, idag, är en väl renommerad författare i England, går över mitt förstånd. Vad är det som gör att hon inte går under helt med en sådan barndom i bagaget? Ja, det kan man verkligen fråga sig.

Jag betygsätter inte självbiografier.

Vänd om och var stilla

av Johanna Mo


Bokförlaget Forum 2014

Andra delen om kriminalkommissarie Helena Mobacke som är helt klart mycket mycket bättre.

Vänd om och var stillaEn ung kvinna hittas död vid en cykelväg i Högdalen. Någon dag senare hittas ytterligare en kvinna dödad i ett industriområde i Älvsjö. Sakta inser utredarna en koppling mellan de båda offren.

En kriminalroman eller som jag helst vill kalla det: en spänningsroman som handlar om religiös fanatism och om utsatthet i ett kyligt Stockholm.

Vänd om och var stilla är skriven med ett driv som jag inte kände i den första boken. Den är bra och mycket spännande.

Fågelburen

 av Lisa Jewell


Originaltitel: The House We Grew Up In

Pocket Printz Publishing 2014

Första boken jag läst av denna författare och säkert inte den sista. Fast hur man kan översätta originaltiteln på detta sätt är en gåta.

FågelburenEngland 1981 och 2011. Fyra syskon växer upp tillsammans med sin kärleksfulla och smått egensinniga mor och en far som alltid fixar och lagar och som alltid finns där. Det är ett stort och vackert hus i en liten by med en härligt stor trädgård och ett stort, varmt och mysigt kök. En påskhelg 1991 inträffar en tragedi så stor att syskonen inte orkar med varandra längre. Snart har de nästan glömt bort att de en gång varit en familj. Men så händer något igen och syskonen är tvungna att åter träffas i det hus de växte upp i.

Detta är en allt igenom varm och känslosam berättelse om familjen Bird men med mörka undertoner. När man läst färdig boken står det för mig klart, att ingen i denna familj kunde gjort annorlunda. Alla sörjer och bearbetar sorg på skilda sätt. Berättelsen är under stundom så sorglig och gripande men slutar, i mitt tycke, lite väl ”puttenuttig”.

Etthundra mil

av Jojo Moyes


Originaltitel: The One Plus One

Pocket Printz Publishing 2015

Fjärde boken jag läser av denna författare.

Etthundra milJessica Thomas sliter som ett djur för att hålla sig själv och sina två barn på en någorlunda normal levnadsstandard. Styvsonen är mobbad i skolan och dottern är något av ett mattegeni. Hennes man och dotterns far har flyttat ut och betalar inte något för barnen. Jessica städar på dagarna och jobbar på den lokala puben på kvällarna. När dotterns matematiklärare ringer och tycker att dottern ska börja studera på privatskola kan Jess direkt konstatera att hennes pengar inte räcker till, trots ett stort stipendium. Enda chansen är att ta sig till Skottland där en matematikolympiad går av stapel, och om Tanzie vinner den kommer Jess att kunna låta Tanzie gå på privatskolan.

Datageniet Ed har hamnat i en insiderhärva och flyr till sitt sommarhus. Ett hus där Jessica städar. Av en tillfällighet korsas Jessicas och Eds vägar och Ed erbjuder sig att skjutsa hela familjen till Skottland.

Jojo Moyes bjuder på en underhållande berättelse som tar oss genom England och visar prov på kärlek över gränserna.

Det hänger en ängel
ensam i skogen

av Samuel Bjørk


Originaltitel: Det henger en engel alene i skogen

Bonnierpocket 2015

Det hänger en ängel ensam i skogenPå framsidan av denna bok står det: Ohyggligt bra … Se upp Jo Nesbø! Och så är det verkligen. Om detta är en debut kan jag inte säga, men den är alldeles lysande och har allt som krävs för framgång!

En liten sex-årig flicka hittas upphängd i skogen med skolryggsäck på ryggen och en lapp om halsen: ”Jag reser ensam”. Mia Krüger, känd mordutredare är utbränd och har dragit sig tillbaka till en ö. Holger Munch, en gammal kollega till Mia, övertalar henne att återvända till jobbet i detta skrämmande och besynnerliga fall. Plötsligt hittas en flicka till och mycket pekar på att denna hänsynslösa förövare kommer att slå till igen eftersom Mia och Holger hittar siffror inristade i flickornas naglar. Men utredningen blir mer och mer personlig och snart går det upp för Mia och Holger att de själva spelar en avgörande roll i detta dödsspel.

Det hänger en ängel ensam i skogen har blivit en stor succé i Norge och är såld till 21 länder.

Otroligt bra – känner mig avundsjuk på dig som har den här boken oläst framför dig!

Handen på hjärtat

av Hilary Boyd


Originaltitel: When You Walked Back into My Life

Pocket Norstedts 2015

Andra boken jag läst av denna författarinna. Hon skriver lättlästa feel-good böcker. Böcker man behöver läsa ibland, för att lätta upp sitt sinne.

Handen på hjärtatDet är tre år sedan Finn gick upp i rök. En dag när Flora kommer hem från sitt jobb är han helt enkelt bara borta. Inte en lapp, inte ett telefonsamtal som säger vart han tagit vägen. Flora går sönder och det tar henne tre år att bli någorlunda hel igen. Hon förlorar sin lägenhet och sitt jobb under dessa tre år. Hon jobbar nu i hemsjukvården och sköter om en gammal kvinna i hemmet. Hennes framgångsrika syster och svåger hjälper henne genom att erbjuda henne boende. Men så plötsligt en dag i kvarterets livsmedelsbutik står Finn där igen. Hela Floras tillvaro ställs på ända. Han har förändrats säger han och vill börja om på nytt. Men kan man det? Kan en andra chans sluta lyckligt?

Hilary Boyd skriver om hjärta och smärta, vardagliga ting och känns mysiga att läsa. Inga skönlitterära verk precis, men vem behöver det hela tiden?

Jaktmark

av Helene Tursten

Pocket Kabusa Böcker 2015

Helene Tursten har skrivit tio böcker om Irene Huss och jag har läst dem allihop. Jaktmark är den första boken i en serie om kriminalinspektör Embla Nyström.

EmblaEmbla Nyström sitter i sin bil på väg till årets älgjakt i Dalsland. Men detta år utvecklas jakten på ett helt väsenskilt sätt, då två av medlemmarna i jaktlaget försvinner och en av dem hittas död. För Embla innebär detta att semestern är slut och i stället startar jakten på en mördare.

Lättläst och spännande. Men ingen aha-upplevelse. Irene Huss var bättre, men kanske Embla Nyström kan utvecklas?

I skymningen sjunger koltrasten

av Linda Olsson


Brombergs Bokförlag AB 2014, pocket

I skymningen sjunger koltrastenI samma trappuppgång bor tre ensamma människor. De är grannar men har aldrig träffats och deras liv skiljer sig åt i allt väsentligt. En felaktig postförsändelse blir upptakten till en vänskap som denna bok handlar om. Vi får följa Elisabeth som flyr undan världen, Otto som lever ensam med sina minnen och sina böcker och Elias som skyggar för omvärlden men som hittat sin genre: han berättar sina historier genom att serieteckna.

Vackert skriven och berörande.

275 sidor som handlar om kärlek och vänskap.

Sonen

av Jo Nesbø


Originaltitel: Sonnen

Piratförlaget 2014

SonenSonny Lofthus är syndabock. Han erkänner och sonar andras brott för att få sina dagliga heroindoser i fängelset. Efter att suttit på Norges mest flyktsäkra fängelse i tolv år rymmer Sonny efter att fått veta sanningen bakom sin fars död. Han rymmer för att hämnas och det är mycket.

Boken handlar om korrupta poliser och hur långt människor kan gå för att få pengar och makt.

Jag har läst alla Jo Nesbøs böcker om Harry Hole. Han skriver spänningsromaner som ingen annan.

Oerhört spännande – en äkta bladvändare.

Offer utan ansikte 

av Stefan Ahnhem


Månpocket 2015

Författaren Stefan Ahnhem har arbetat som manusförfattare inom film och TV i tjugo år. Bl a har man skrivit för kriminalserier som Wallander och Irene Huss. Offer utan ansikte är hans debut.

Och vilket debut sen!!!!

Offer utan ansikteEn slöjdlärare hittas torterad och död i sin slöjdsal. Bredvid kroppen ligger ett gammalt klassfoto från högstadiet, där offrets ansikte är överkryssat.

Fabian Risk har flyttat från Stockholm med sin familj till Helsingborg. Han har lämnat sin arbetsplats som kriminalare efter en omskakande händelse. Han ska nu ha sex veckors semester och komma till rätta, innan han börjar arbeta igen, nu i Helsingborg. Han dras ofrivilligt in i utredningen bl a på grund av att han var elev i just denna klass. Snart står det klart att det handlar om en klasslista och fler av eleverna står på tur.

Offer utan ansikte är en bladvändare av högsta klass.  Intelligent skriven om hur mobbing och utsatthet kan förvandla en helt vanlig människa till ett monster. Helt enkelt fruktansvärt spännande.

Ett nytt fall för Fabian Risk släpptes i juni 2015. Fortsättning följer.

Systerland 

Originaltitel: Sisterland

av Curtis Sittenfeld


Månpocket 2015

Violet och Daisy är tvillingar och föds synska. Medan Violet bejakar sin gåva försöker Daisy förneka den. Hon går t o m så långt att hon byter namn till Kate. Kate studerar, gifter sig med Jeremy och får två barn. Violet förblir singel. De bor båda kvar hemma där de föddes, i Saint Louis.

SysterlandEn natt i september skakas staden av en lättare jordbävning och dagen efter ser Violet till att hamna i TV och ger en förutsägelse om att en ännu värre jordbävning ska drabba staden. En natt vaknar Kate av att hon VET när skalvet ska komma. Hon vill inte veta, hon försöker förtränga det men faktum kvarstår. Allt eftersom dagen närmar sig sprider sig en känsla av vanmakt och rädsla i staden och systrarnas liv förändras för alltid.

Boken handlar om just detta: systerskap. Ett alldeles speciellt band som jag skulle tro bara tvillingar har. Lite seg i vissa delar, men riktigt spännande i andra.

Falleri Fallera Falleralla 

av Carin Gerhardsen


Norstedts förlag 2015

Falleri fallera falleralla

Den åttonde och avslutande romanen om Hammarbypolisen.

På Midsommarafton 1997 klubbas en åtta-årig liten pojke till döds, sittande i sin sandlåda. Bredvid honom sitter hans lekkamrat nedblodad och med en hammare i handen.

Arton år senare mördas ännu en liten pojke och en äldre kvinna på öppen gata i centrala Stockholm. Dagen senare hittas ytterligare en kvinna dödad i sitt hem i samma område. Samma vapen i alla fyra fallen. Parallellt befinner sig Hedvig Gerdin i en helt annan situation. För att inte tala om Jamal Hamad.

Detta är upptakten till en komplicerad utredning som Conny Sjöberg och hans team får sätta tänderna i. Gerhardsen skriver, som tidigare böcker, i rasande tempo och man läser och läser bara för att få veta….. Och som vanligt får man inte upplösningen förrän det är ca tio sidor kvar. Hur detta kan vara den sista boken är för mig en gåta. Ska man gissa sig till hur det går för Petra och Jamal? Och varför slutar det så bra? Kurt Wallander blev ju dement och kunde inte arbeta mera. Boken är jättebra och spännande, men skulle nog sett ett annat avslut för dessa personer som man efter åtta böcker har lärt känna så väl.

Betyg: 5 för boken, 3 för slutet!

Av en annan värld 

av Katherine Webb

Originaltitel: The Unseen

Scandbook, pocket 2015

Av en annan värld

 

England 1911: I den lilla byn Cold Ash Holt lever kyrkoherden Albert Canning med sin unga hustru Hester. Denna ovanligt varma sommar anländer två personer till prästgården. Den egensinniga tjänsteflickan Cat Morley och Robin Durrant som lockats dit av rykten om onaturliga väsen i naturen.

I en krigsgrav i Belgien hittas en död soldat. Han har två brev, väl förslutna, i sin ficka. Brev som väcker journalisten Leahs nyfikenhet. Hon reser till Cold Ash Holt och börjar nysta i historien.

Precis som i förra boken varvar författaren nutid och dåtid. Vi får följa människorna på prästgården och i takt med att sommarvärmen blir näst intill outhärdlig stegras spänningen.

En bladvändare: absolut – men inte lika bra som Carolines Arv.

Än skyddar natten

av Anna Lihammer


Den andra boken om Carl Hell och Maria Gustavsson.

Scandbook 2015

Än skyddar natten

Än en gång skildras tiden innan andra världskrigets utbrott: 1935 i Sverige och i Tyskland. En berättelse om att hur man än gjorde, vilken sida man än befann sig på under denna tid, blev det fel. Korrupta polischefer utan moraliska gränser. En tysk forskningsexpedition som gjuter av hällristningar för att hitta sitt ariska ursprung. Man blir hänförd av det man läser. Tyvärr så är det sant. Än skyddar natten är en tät spänningsroman som utspelar sig i 1930-talets Sverige där Tyskland rustar för krig och Hitlers Nürnberglagar gör nazismen laglig.

Öppnas i händelse av min död 

av Liane Moriarty


Originaltitel: The Husband’s Secret

ScandBook AB 2015

En annorlunda spänningsroman med ett annorlunda upplägg.

Öppnas i händelse av min dödCecilia är gift med John-Paul och har tre döttrar. Tess får veta att hennes man har blivit förälskad i hennes kusin. Rachel sörjer sin dotter som blev dödad för 28 år sedan. Vi får följa dessa kvinnor under några höstmånader innan och efter Påsk.  (Obs! Det är höst i Australien vid Påsk).

En dag blir Cecilia tvungen att gå upp på vinden och råkar hitta ett brev som hennes man, John-Paul, har adresserat till henne. Det står: ”Öppnas i händelse av min död” på kuvertet. Naturligtvis tänker hon inte öppna brevet men till slut tar nyfikenheten över och hon öppnar och läser brevet. Och där förändras hela livet.

En annorlunda berättad historia med ett annorlunda slut. En AHA-upplevelse!

Americanah 

av Chimamanda Ngozi Adiche

Originaltitel: Americanah

ScandBook AB 2014

En 586 sidor lång kärlekshistoria som utspelar sig i Nigeria och USA.

AmericanahEfemelu och Obinze träffas i Nigeria och blir förälskade. Båda längtar att fortsätta studera i USA, men det faller sig så att det endast blir Efemelu som kommer att resa dit. Terrordådet 11 september sätter stopp för Obinze (unga män från Afrika får inte inresetillstånd till USA). Han tar sig i stället till England men blir utvisad. Efter tretton år i USA beslutar sig Efemelu att återvända till Nigeria. De återses och känslorna finns kvar men förutsättningarna har ändrats. Obinize är gift och har barn.

Vi får följa båda på sina respektive resor genom dessa tretton år de är åtskilda.

Boken är en realistisk belysning av vad det innebär att vara svart utanför Afrika och vad detta gör med livet.

Historien om Efemlu och Obinze är helt klart läsvärd men kunde förkortats med ett par hundra sidor. Budskapet hade gått hem ändå.

Carolines arv 

av Katherine Webb


Origianaltitel: The Legacy

Pocket Historiska Media 2013

En ny stjärna har fötts i min bokvärld!

Sommarloven tillbringade Beth och Erica hos sin konstiga och udda mormor Meredith på herrgården Storton Manor. Efter att mormodern dött och testamenterat hela fastigheten till systrarna återvänder Beth och Erica till gården för att gå igenom kvarlåtenskapen. De tillbringar ca tre veckor tillsammans och minnena väller över dem. Idylliska och lekfulla barndomssomrar som återkommer i fragment av olösta hemligheter och gåtor. Erica gräver i gamla koffertar på vinden och hittar brev från gammalmormodern, Caroline. Vad hände Caroline innan hon gifte sig med Sir Henry Calcott? Beth är motvillig men Erica känner att hon helt enkelt måste få veta vad som t ex hände den sommaren då kusin Henry försvann.

En familjehemlighet som sträcker sig 100 år tillbaka. En riktig bladvändare! Skickligt väver Webb samman två kvinnors öden i dåtid och nutid. Det här bra, riktigt bra!

Låt mig ta din hand 

av Tove Alsterdal


Pocket Lind & Co 2014

Belönad av Deckarakademin som Året bästa svenska kriminalroman 2014.

Woh, att boken fick detta pris förstår jag. Bland det bästa jag läst på länge.

Låt mig ta din handNatten mot Valborgsmässoafton faller Camilla (Charlie) Eriksson från sin balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Dödsfallet avskrivs som självmord. Helene har raderat sin bakgrund och helt brutit med sin familj, där modern försvann till Argentina, där fadern drack och där hon hade en syster (Charlie) som levde destruktivt och inte kunde skilja på fantasi och verklighet. Sakta börjar Helene, egentligen mot sin vilja, att nysta i bakgrunden. Tog verkligen Charlie livet av sig? Och varför var hon i Buenos Aires bara fyra veckor innan hon dog?

Jag är inte så väl insatt i vad som hände i Argentina på 70-talet. Förföljerser och människor som bara försvann – det är ungefär det jag visste. Tove Alsterdal låter oss få en liten inblick i detta helvete som rådde i Argentina vid denna tid. Låt mig ta din hand är ett familjedrama, en berättelse om besvikelse, brott och försoning. Bättre än så här blir det helt enkelt inte. En bladvändare av dess like.

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd 

Av Rachel Joyce


Originaltitel: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Norstedts förlag, pocketutgåva 2013

”En berättelse att bli glad av, en vacker  påminnelse om vad i livet som gör det värt att leva” står det framsidan av denna pocketutgåva. Det lockar onekligen till att vilja läsa denna bok.

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärdHarold Fry sitter vid sitt frukostbord, när hans hustru, Mauren, överräcker ett brev som är adresserat till Harold. Brevet är från en gammal arbetskamrat, som ligger för döden på ett hospice i norra England. Harold bor i södra England, i Kingsbridge och arbetskamraten finns i Berwick i Skottland. Harold bestämmer sig för att skriva ett brev, men det blir liksom inte bra och på vägen till postlådan tänker han att han ju lika gärna gå till Berwick. Han har seglarskor på fötterna och inte någon som helst utrustning för fotvandring. Och han går – lämnar Mauren hemma – och på sin långa vandring träffar han allsköns människor. Han börjar också minnas händelser ur sitt liv. Detta är en man som tycker sig ha misslyckats både som son, make och far. Lättsamt skrivet men också sorgligt. En tankvärd berättelse om hur man kan kasta bort ett helt liv. Det gjorde mig så ont.

Lotus Blues 

av Kristina Ohlsson


Pocketförlaget 2014

Lotus BluesKristina Ohlsson har tidigare skrivit spänningsromaner om Fredrika Bergman och Alex Recht.

Det här är den första om advokat Martin Brenner i en serie om två (tror jag). Uppföljaren som heter Mio Blues utkom i april 2015 och finns inte än i pocket.

En helt osannolik historia som berättas i rasande tempo. Intrigen är väl sammansatt och oerhört bra komponerad. Dock gillar jag inte riktigt det burdusa språket. Det fanns inte i de andra böckerna.

Det börjar med att en okänd man besöker Martin Brenner på hans kontor och önskar hjälp med att få sin syster frikänd för de fem mord hon erkänt att hon begått. Han vill också ha hjälp med att hitta systerns son. Problemet är att systern är död. Martin Brenners stora svaghet är han inte kan stå emot utmaningar och snabbt förvandlas han till att bli en bricka i ett spel med oerhört stora insatser.

För att få veta hur det slutligen går måste man också läsa bok nr 2. Jag tycker den var spännande och lättläst och kommer att läsa fortsättningen. Minus för språket.

Stoner 

av John Williams


Originaltitel: Stoner

Utkom 1965, nytryck Natur & Kultur 2014

StonerWilliam Stoner skrevs in som förstaårsstudent vid University of Missouri 1910. Han har då 19 år gammal. Ett universitet som han ska komma att vara troget fram till sin död 1956. Han föddes på en liten gård utanför byn Booneville, ca 6 mil från Columbia. Fadern ville att William skulle studera på en Lantbrukshögskola. Efter två år bytte han kurs och började studera litteratur. Han blev filosofie doktor i litteratur och senare lärare.

På ett osentimentalt och rättframt språk tecknar John Williams, William Stoners liv. Vi får läsa om Stoners olyckliga äktenskap med den bleka och kalla Edith. Han får en dotter och jag har sällan läst om en sådan sorglig pappa-dotter-relation någonsin. Historien är stundtals så smärtsam så det gör ont i hjärtat. Vid 44 års ålder drabbas han äntligen av kärleken och förstår för första gången kraften, som finns i mötet mellan två människor. William Stoner blev 64 år.

En stor bok – en stark bok

I död och lust 

av Elizabeth Haynes

Origianaltitel: Under a Silent Moon

Förlaget Lind & Co 2013

I död och lust 001Två kvinnor hittas på en och samma dag döda i en liten by i England. Den ena brutalt mördad och den andra död i en bilolycka. Den mördade kvinnan, Polly, tycks ha haft otaliga förhållanden både med gifta och ogifta män samt även med två kvinnor. Barbara hittas i sin bil på botten av ett stenbrott. Hon ska ha varit alkoholiserad, deprimerad och allmänt illa omtyckt. I byn, som heter Morden, uppdagas det relationer som verkar vara komplicerade och alla bär på hemligheter.

Louisa Smith kommer att få leda de båda utredningarna för första gången med eget ansvar. Utredningar, som från början verkar helt enskilda, men som, ju djupare Lou gräver, verkar vara kopplade till varandra. Saken blir inte bättre av att en före detta älskare ingår i gruppen och som flirtar, provocerar och generar henne inför de andra kollegorna.

Elizabeth Haynes har tidigare arbetat som utredare inom polisen och boken är utformad som en verklig mordutredning. På samma förlag har tidigare utgivits Glöm inte att låsa, som är en skrämmande och nervpirrande berättelse om en ung kvinna och vad som händer när denna kvinna blir ”stalkad” av en galen man. Också den en sträckläsning!

Liv till varje pris 

av Kristina Sandberg

Norstedts 2014

Den tredje och avslutande berättelsen om hemmafrun Maj. I den första, Att föda ett barn, och den andra, Sörja för de sina, får vi följa Maj som träffar Tomas, blir med barn och ”blir gift” i 40-talets Örnsköldsvik.

Liv till varje prisNär 50-talet övergår i 60-tal kommer Majs tillvaro allt mer i gungning. Det här en berättelse om anpassning och överlevnad. Att sonen, Lasse, flyttar ihop med en tjej och t o m skaffar barn utan att gifta sig!!! Svårt att smälta för Maj.

Det är en uppslukande historia om Majs hushållsgöromål, matlagning och livet i största allmänhet.

Jag känner igen mig lite grand från hur min familj levde på 50-talet, vad vi åt, vad vi hade på oss och vad vi lyssnade på på radio och vilken revolution det var när TV:n kom!

Jag förstår att Kristina Sandberg gick August-priset. Underbart!

Näktergalens död 

av Lene Kaaberbøl och Agnete Friis

Albert Bonniers förlag 2015

Detta är den tredje boken om Nina Borg. De båda tidigare heter Pojken i resväskan och De oönskade.

Näktergalens dödNågon försöker föra bort den 8-åriga flickan Rina från en flyktinganläggning i Köpenhamn. Flickans mor, Natasha från Ukraina, misstänks för mordet på sin danske exman och ska förföras av polisen. På väg till förhöret lyckas Natasha fly. Parallellt med händelserna i nutidens Köpenhamn skildras fruktansvärda händelser i en svältdrabbad by i Stalins Ukraina.

Precis som i de föregående böckerna är historien drivet och skickligt skriven. Och precis som i de andra böckerna har berättelsen förgreningar i Östeuropa.

Konsten att höra hjärtslag 

av Jan-Philipp Sendker,

originaltitel: The art of hearing heartbeats

Månpocket 2014

En helt fantastisk kärleksroman som sträcker sig över 40 år. Jag sträckläste den här, kunde inte sluta läsa.

Konsten att höra hjärtslagVad är det som händer när en framgångsrik advokat i New York, gift och med två välartade vuxna barn bara försvinner? Fyra år senare hittar hustrun ett gammalt kärleksbrev. Hos dottern Julia tänds hoppet om att hitta sin far och hon bestämmer sig för resa till Burma och försöka finna honom. I en liten by bland bergen i Burma möter hon en märklig man och hon förstår att hon är väntad. Trollbunden får hon lyssna till sin fars historia. Om den blinde pojken (som lär sig konsten att höra hjärtslag) och flickan med de missbildade fötterna. Och om hur kärleken övervinner allt.

Man kan inte bli annat än trollbunden!

Dödsstigen 

av Sara Blaedel

Originaltitel: Dodesporet
Ponto Pocket 2015

Dödsstigen är Sara Blaedels åttonde bok om samma kvinnliga polis.

DödsstigenHandlingen utspelar sig på Hvalsö, där kriminalinspektör Louise Rick växt upp. Platsen har sedan länge varit fäste för en kvardröjande asakult. På sitt bord får Louise ett försvinnande av en femtonårig pojke. Mycket tyder på att någon gjutit liv i den gamla asatrons blodiga ritualer, där man offrade unga kvinnor för att blidka gudarna. Detta är en skrämmande och andlöst spännande berättelse där också Louise ställs öga mot öga med sin barndoms mörka hemligheter.

Sista brevet från din älskade 

av Jojo Moyes

Originaltitel:The Last Letter From Your Lover
Printz Publishing 2010

Sista brevet från din älskadeEn kärlekshistoria som sträcker sig från 1960 fram till 2003. Har du inte läst Livet efter dig eller Sophies historia ska du börja läsa Jojo Moyes nu. En hjärtskärande historia om hur kärleken övervinner allt. En gripande kärleksroman, spännande som en thriller.

Jennifer och Anthony träffas på en middag – han är journalist och ska skriva ett reportage om Jennifers make, som är en framgångsrik industriman. Och blixten slår ner. De börjar träffas och skriva brev till varandra. 43 år senare hittar journalisten Ellie några brev i källaren till den tidningsredaktion hon arbetar på. Vi får följa Ellie i sin olyckliga kärleksrelation, samtidigt som kärleksrelationen mellan huvudpersonerna växer sig starkare. Hur stark? Ja, det tänker jag inte berätta.

Det är en stark människoskildring från 1960-talets London.

Livet går vidare 

av Karin Wahlberg

Wahlström & Widstrand 2015

Livet går vidare är Karin Wahlbergs andra bok om människorna kring ett lasarett i Sverige på 1950-talet. Första delen utkom 2013 och heter Än finns det hopp.

För oss som är födda på 1950-talet är detta en tripp av nostalgi. Jag kommer ihåg hur det var hemma innan TV:n kom. Jag kommer ihåg vad vi åt. Och jag kommer ihåg skräcken för polio innan vi vaccinerades. Det är inga stora händelser som Karin Wahlberg tecknar ner. Det är läkare, sköterskor, fruar, barn – lite kärlek också. Det är vardagen i en liten småstad som innehåller både glädje och sorg. En fröjd att läsa – jag längtar redan efter nästa del för att få veta hur det går….

Gökens rop 

av Robert Galbraith

Originaltitel: The Cuckoo´s Calling
Månpocket 2013

Boken är den första i en serie om privatdetektiv Cormoran Strike – skriven av J.K. Rowling (Harry Potters skapare) under pseudonym.

Gökens ropDen superkända fotomodellen Lula Landry faller från sin balkong en vinterkall natt i London. Allt tyder på självmord. Tre månader senare promenerar hennes bror in på Strikes kontor och vill anlita honom för en grundligare undersökning av händelsen. Strike är krigsveteran med fysiska men och hans liv är kaotiskt.  Utredningen för honom in i jetset världen i London. Desto djupare han tränger in i Lulas komplexa tillvaro, desto mörkare och farligare blir det. Det märks att boken är skriven av en driven berättare. Den ger absolut mersmak. Det är ett elegant mysterium som utspelar sig i Londons färgstarka atmosfär, från Mayfair till East Ends bakgator.

Jag heter inte Miriam  +

av Majgull Axelsson

Storpocket, Brombergs förlag 2014

Jag heter inte MiriamDet är inte så ofta jag slår igen en bok, tar paus och tittar rakt ut i luften på ingenting, en kvart, eller mer. Det är heller inte så ofta bokstäverna blir suddiga av tårar.

Vi har väl alla läst om koncentrationslägren i Tyskland och Polen under andra världskriget. Det har skrivits böcker som: Sophies val av William Styron, som exempel och många fler.

Men ingen, ingen bok om detta vidriga, makabra, omännskliga har berört mig mer. Man kan ALDRIG berätta om detta för mycket.

Majgull Axelsson är en mästare!

Döden tänkte jag mig så 

av Johanna Mo

Bokförlaget Forum 2013

Döden tänkte jag mig såJohanna Mo är uppvuxen i Kalmar men bor numera i Stockholm. Hon nominerades 2011 till Sveriges Radios Novellpris för novellen ”Allt annat får glömskan ta”.
Detta är hennes spänningsromansdebut och den första i en triologi.

En ung man knuffas framför ett tunnelbanetåg och omkommer. Någon dag senare blir en kvinna också knuffad framför ett tåg. Skräcken sprider sig i Stockholm och tunnelbaneperrongerna blir tommare och tommare.

Det blir Helena Mobacke som kommer att leda utredningen. Det är hennes första utredning efter sin sjukskrivning efter sin son död.  Det visar sig bli ett pussel att försöka finna kopplingarna mellan de olika offren. Under tiden som Helena brottas med sin egen ångest och sorg lyckas hon till slut se en koppling. Spännande och drivet skrivet. Bok nr två om Helena Mobacke (Vänd om och var stilla) finns redan ute i handeln.

I mullbärsträdets skugga 

av John Grisham


Originaltitel: Sycamore Row
Bonniers förlag 2014

I mullbärsträdets skuggaEn fristående fortsättning på Juryn som utkom på svenska 1994.

Jake Brigance är tillbaka, tre år efter sina framgångar i Hailey-rättegången.

Cancersjuk, äldre man, Seth Hubbard, hänger sig. Efter sig lämnar han ett handskrivet testamente, där han gör båda sina barn arvslösa genom att testamentera hela sin förmögenhet till sin hemhjälp. Seth är vit, hemhjälpen svart. Vi är tillbaka i Clanton, Mississippi. Jag vet ingen som kan skildra rasmotsättningarna USA:s sydstater som Grisham. Woh!!!

En hel del juridiktermer och rättsligt snack. Men genom allt detta löper en tråd: Var Seth inte vid sina sinnens fulla bruk när han skrev det där testamentet? Led han av biverkningar från starka smärtstillande mediciner? Och hur hittar man den yngre brodern till Seth, en man som inte vill bli funnen? Och varför förbise sin familj? Än en gång ett formidabelt rättsdrama färgat av rasism och fördomar.

UNDERBART SKRIVEN!

John Grisham hemsida: http://www.jgrisham.com/

Bokklubben vid livets slut 

av Will Schwalbe


Originaltitel: The End of Your Life Book Club
Pocketförlaget 2014

Bokklubben vid livets slutEn sann historia om en cancersjuk kvinna och hennes son och om den ”bokklubb” de ”grundar” tillsammans. Under ett och halvt år då sonen, Will, följer sin mor, Mary Anne, till cellgiftsbehandlingarna sitter de i väntrum och i behandlingsrum och diskuterar böcker de läser och har läst. En varm och kärleksfull berättelse om relationen mellan mor och son. Men framförallt en historia om hur man kan lära känna varandra på nytt och i ett annat forum.

Fast ibland tyckte jag att han relaterade till alltför många böcker och författare. Kunde t o m bli lite tråkigt. I slutet finns en alfabetisk lista över den litteratur som diskuterades och nämndes i boken. En del kände jag igen och en del blev jag  intresserad av.

Helt klart läsvärd!

Mer om Will Schwalbe:
 http://www.goodreads.com/author/show/274511.Will_Schwalbe

En av oss sover 

av Josefine Klougart

Månpocket 2014

Kritikerrosad! Lysande! Skimrar och berör! – Skimrar? Nej. Berör? Ja, kanske lite. Och det var bara min småländska envishet som fick mig att avsluta boken.

En av oss soverEn dyster läsning där författarinnan rör sig med ett språk som inte finns i var mans mun. En kärlekshyllning. Men med ett mycket udda uttryckssätt.

En ung kvinna (namnet på henne kan jag inte minnas att det nämndes och det kanske är irrelevant) återvänder till sitt barndomshem på den danska landsbygden för att bl.a. vara nära sin sjuka mor (den sjuka modern nämns knappt alls) och bearbeta olycklig kärlek. En man, som hon kallar för avliden fast han i allra högsta grad lever och man nummer två som redan gått vidare med en annan kvinna. Ibland hade jag svårt att förstå vem hon skriver om. Hon hoppar mellan dåtid och nutid. Barndom och vuxenliv. Och använder ett språk som för mig känns helt främmande.

Slutet på kedjan 

av Fredrik T Olsson

Bonnier Pocket 2014

Slutet på kedjanMycket spännande beskrivning på hur människan kanske kommer att döda sig själv. Lite Da Vinci-koden över historien, fast mer övertygande.  500 sidor, som hade kunna bantats ned med några sidor. Lite för mycket uträkningar – kanske intressant för matematiker och forskare men inte för helt vanliga människor. Ändå skrämmande berättat.

Som debutroman mycket bra, men inte lysande. Kanske nästa blir bättre.

Brännmärkt 

av Catharina Ingelman-Sundberg

Månpocket 2011

BrännmärktDetta är den första boken i en triologi om Anne Persdotter och är en fängslande berättelse om en stark kvinna i det medeltida Stockholm. Här har författaren lyckats blanda spänning och verklighet på ett övertygande sätt.

1391 avseglar Anne från Lübeck med sin man. Hon är gravid med sitt första barn och ser fram emot att komma hem till Sverige. En kraftig storm gör att det gamla skeppet förliser och Anne blir den enda överlevande. I Stockholm föder hon sin dotter i en svår förlossning och får beskedet att dottern tyvärr föddes död. Vi får följa Anne då hon förtvivlat kämpar för att klara sig då Stockholm är en farlig och osäker plats för en ung kvinna. Hon träffar även två män som får avgörande betydelse för hennes öde……

Jag ser redan fram emot den andra boken, som heter Förföljd.

Havskatten 

av Ann Rosman

Damm förlag 2014

Det här är fjärde boken om Marstrand och Karin Adler.

HavskattenAnn Rosman älskar verkligen Marstrand och hon lyckas beskriva de fantastiska vackra husen och miljön på ett genuint och trovärdigt sätt. Hon väver dåtid och nutid. Vem skulle inte velat bo på Turisthotellet 1906? Glida fram på skifferstenen i vacker klänning och hatt!

En kväll i maj 2013 övar Marstrands räddningstjänst rökdykning i det förfallna gamla Turisthotellet. Inne i ett rum finner brandmännen en död man. Göteborgspolisens Karin Adler kallas in för att utreda fallet. Allt tyder på att den gamle mannen blivit mördad. Men varför?

Vi får följa familjen Lundgren sommaren 1906 och Karin Adler sommaren 2013. Åh, vad jag hade velat veta hur det gick för Karolina 1906. Tyvärr så fanns inte Karolina i verkligheten, men ganska många av personerna från 1906 har levt och verkat på Marstrand.

Det här gillar jag. Även om jag nog inte velat leva i början på 1900.

Anna Rosman hemsida: http://annrosman.se/

Lilla Smycket 

av Patrick Modiano

Originaltitel: La Petite Bojou

Lilla smycketParis vid en metrostation. En ung kvinna tycks känna igen sin mor som påstås ha dött 10 år tidigare. 128 sidor som skildrar ensamhet. Ibland är det svårt att skilja nutid från huvudpersonens barndomsminnen. Innehållet i denna roman är som ett utryckt blad från ett annat sammanhang. En början, visserligen, men för mig, inget slut. Jag förstår helt enkelt inte vad författaren vill förmedla.

Jag har läst 2014 års Nobel-pristagare i litteratur. Jag har läst en bok, denna bok, och kommer inte att läsa fler. Kanske jag missar något och då får det bli så.

Medan mörkret faller 

av Anna Lihammer

Utgiven 2014 (finns på pocket)

Anna Lihammer är arkeolog och hennes tidigare bok Vikingatidens härskare utsågs 2012 till ”Årets bok om svensk historia”.

Stockholm och Uppsala 1934. I Tyskland har Adolf Hitler kommit till makten och i Sverige klubbas steriliseringslagen igenom. Ett antal framstående läkare, docenter och forskare blir mördade på ett utomordentligt bestialiskt sätt. Hur långt var man egentligen beredda att gå för att bevara svenskarna svenska? Det fanns en uppsjö av gräsliga undersökningsmetoder och behandlingar. Rasbiologiska institutionen i Uppsala – den fanns. Och hur många här i Sverige vet om hur nazistvänliga vi var på den här tiden? Många har vi ju undrat varför inte vi också blev occuperade under andra världskriget. Tja, det behövdes ju inte, det gick ju bra ändå. Men vart tog alla nazistvänner vägen efter 8 maj 1945? Ingen som vet, ingen som vet.

Mycket skickligt skriven läsning som väver samman verkliga händelser och fiktion. Skrämmande och chockerande!

Tips:

Mein lieber Reichskanzler! 

Så börjar det brev som Gustav V hösten 1941 – bakom ryggen på sin regering – skickade till Hitler för att gratulera honom till framgångarna på östfronten. Av Staffan Thorsell, utgiven 2006 av Bonnier Fakta.

Dödssynden 

 av Harper Lee

Originaltitel: To kill a mockingbird

Utgavs första gången 1960. (mockingbird : härmtrast) kom att bli hennes enda bok. Hon belönades med Pulitzerpriset för boken.

DödssyndenHandlingen utspelar sig i en liten sömnig stad i Alabama i början av 1930-talet. I en stad där vita och svarta vet sin plats. Något händer när en ung svart man bli anklagad och häktad för våldtäkt av en vit kvinna. En vit kvinna visserligen, men en kvinna som lever i en fattig och sämre lottad familj. Detta gör ju naturligtvis inte någon skillnad. För vitt är vitt och svart är svart. Hela historien nedtecknas genom en 9-årig flickas ögon. En liten tjej som lever tillsammans med sin storebror och far. Fadern är änkeman och advokat. En advokat som åtar sig att försvara den unge svarte mannen för att om möjligt ge honom en rättvis rättegång. Historien påminner lite om John Grishams Juryn, för vad som händer i denna berättelse är ju också väntat.

Boken skapade naturligtvis rubriker i USA 1960 – flera år innan John Grisham utkom med Juryn.

Berättelsen är tyvärr fortfarande aktuell på en massa platser i världen.

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.