Böcker som jag läste 2017

Här har jag skrivit ner min uppfattning om de 48 böcker som jag läste under året.

Den som stannar, den som går 

av Elena Ferrante


Originaltitel: Storia di chi fugge e di chi resta

Norstedts förlag pocket 2017

I denna bok, del tre, om vännerna Lila och Elena, får vi möta två unga kvinnor i början av 1970-talet. Lila har lämnat sin man, Stefano, och börjar arbeta på Brunos charkuterifabrik. Bruno som en gång var vän med Nino. Hon tar sonen, Grennaro, flyttar samman med Enzo och lever i ett platoniskt förhållande med honom.

Elena får något av ett genombrott med sin bok och gifter sig med Pietro, flyttar till Florens och får snabbt två döttrar. Men trots att hon gift in sig i ”fina” familjen Airota, känner hon sig inte hemma där och lider under småbarnsperioden av vad som kan kalla skrivkramp. Trots att svärmodern uppmuntrar henne på alla sätt känner Elena det som om hennes liv stagnerai.

Under denna tid genomgår även Lila någon form av kris och engagerar sig både fackligt och politiskt. Enzo studerar datateknik på kvällarna och Lila hjälper honom. Och eftersom Lila är smart, lär hon sig blixtsnabbt.

En eftermiddag i mars kommer Elenas man, Pietro, hem från universitetet med en gäst. Det är Nino. Nino, som Elena aldrig kunnat glömma.

Denna historia om Lila och Elena, 70-talets Italien med politisk oro och begynnande kvinnofrigörelse är omtumlande och mycket bra tecknad. Och så kärleken förstås – den får man inte glömma!

Skottet 

av Mary Louise Kelly


Originaltitel: The Bullet 

Massolit Pocket 2016

Tänk dig att du en dag börjar få ont i din högra handled. Du uppsöker din vårdcentral och läkaren du träffar där anser det är en överbelastningsskada som du fått av att du sitter så mycket framför din dator. Du får ett handledsskydd. Men handleden blir inte bättre, snarare värre, så du går till doktorn igen och han beslutar då om en magnetröntgen. På bilderna från röntgenundersökningen ser man tydligt att du har en revolverkula inkilad i nacken.

I 37 år har Caroline Cashion framlevt sitt liv i tron att hon är Caroline Cashion. Det enda hon kommer ihåg är en kärleksfull och trygg uppväxt med mamma och pappa samt två äldre bröder. Nu blir hennes föräldrar tvungna att berätta att Caroline är adopterad vid tre års ålder. Hela hennes liv ställs upp och ner. Författaren beskriver oerhört fängslande om hennes identitetskris och hennes sökande efter sina biologiska föräldrar. Sökandet tar henne till Atlanta där hon föddes. Men några eller någon gillar inte hennes sökande….

Samtidigt börjar kulan i Carolines nacke röra på sig och det börjar bli akut för en operation och avlägsnandet av kulan.

Woh, vilken historia! Den bästa bladvändarboken på länge!

Husdjuret 

av Camilla Grebe


Wahlström & Widstrand, inbunden 2017

2009 hittas ett barn mördat i ett stenröse i Ormberg av Malin, som är i skogen tillsammans med sin dåvarande pojkvän. Mordet klarades aldrig upp.

Åtta år senare arbetar Malin som polis i Katrineholm och blir inkallad till en coldcase-grupp och deras första uppdrag blir det ouppklarade barnamordet. Tillsammans med poliserna Peter och Manfred samt profileraren Hanne börjar de nysta i det de vet i fallet. Parallellt med de fyra utredarna får vi följa Jake, som en kväll möter Hanne i skogen under märkliga omständigheter. Hanne är sönderriven, blodig och minns ingenting. Dessutom är Peter spårlöst försvunnen.

I ett rasande tempo får vi en makaber historia berättad. Vad händer med ett litet samhälle där all industri och näringsverksamhet har lagts ned och ett asylboende förläggs dit? Ilska och frustration över arbetslöshet blandas med en stor rädsla för det okända.

Detta är den fristående fortsättningen på ”Älskaren från huvudkontoret” och har blivit nominerad till Årets Kriminalroman 2017. Det förstår jag.

Hennes nya namn 

 av Elena Ferrante


Originaltitel: Storia del nuovo cognome

Norstedts Förlag 2016, inbunden

Detta är andra delen om barndomsvännerna Lila och Elena. I slutet på första boken gifter sig Lila, endast 16 år gammal med charkuterihandlaren Stefano Carracci. Boken börjar där första delen slutar och i samband med bröllopsfesten tar äktenskapet i princip slut.

Elena fortsätter att studera flitigt. Lilas äktenskap är barnlöst och i samband med sommarlovet följer Elena med Lila till ön Ischia. Där träffar de Nino och Bruno. Nino har varit Elenas kärlek sedan mycket unga år men där på ön uppstår heta känslor mellan Nino och Lila. Men detta är Italien och katoliker är genom äktenskapet förenade för livstid. Till slut blir Lila med barn och det är inte Stefano som är fadern.

Tillbaka i Neapel efter sommaren känner Elena och hon måste lämna och söker in på ett universitet i Pisa. Under studieåren träffas de båda vännerna endast sporadiskt. Elena får nya vänner och pojkvänner. Lila försöker göra det bästa i sin situation med ett utomäktenskapligt barn och ett kärlekslöst äktenskap.

Under sitt arbete med sin slutuppsats inför sin examen skriver Elena en bok om sommaren då Lila och Nino träffades. Hon lämnar utkastet till sin dåvarande pojkvän vars mor arbetar vid ett förlag. När förlaget ett par veckor senare ringer och vill ge ut boken tror inte Elena sina öron. Men med sorg i hjärtat inser hon att trots att hon nu till slut lyckats bryta sig fri från fattigdomen och misären i Neapel inte kommer att ha några läsare i sina egna kvarter.  I bokhandeln i Milano möter hon till slut de som kommer att läsa det hon skrivit. När Elena ska signera boken står det en man längst bak i lokalen. Det är Nino.

Den första boken berörde mig inte så starkt. Men det här är något helt annat. Riktigt spännande och dramatiskt. Nu förstår jag varför dessa böcker har blivit på uppskattade.

Skymningsflickan 

av Katarina Wennstam


Bonnier pocket 2016

Kriminalkommissarie Charlotta Lugn är sjukskriven från sin tjänst, då hon lider av svår kronisk migrän. En natt vaknar hon till ett tumult i sitt trapphus. Det är en ung flicka som ylar och skriker nätterna igenom och till slut ringer närmaste granne polisen. Charlotta känner på sig att något är fel med flickan och försöker ta kontakt med henne och lyckas till slut få hennes förtroende. Flickan heter Molly och det hon till slut berättar för Charlotta är fasansfullt. Charlotta beslutar sig för att återgå i tjänst trots sin migrän och kontaktar advokat Shirin Sundin. Tillsammans med åklagare Madeleine Edwards lyckas de öppna en nerlagd förundersökning om en läkare, Jens Franke, som ska ha förgripit sig sexuellt på minderåriga flickor, som han hittar på internet. Förundersökningen blev nedlagd i brist på bevis. Bevis är vittnen och till våldtäkt finns ju aldrig några vittnen. Ord står mot ord. En ung femtonårig flicka mot en vuxen väletablerad man, som dessutom är läkare.

Detta är en gripande historia om unga flickor som drogas och utnyttjas. Det handlar också om vad internet har blivit i dagens samhälle och hur ”fula gubbar” använder nätet som mötesplats för sina sjuka böjelser.

Har inte läst Katarina Wennstam tidigare, men ska nog fortsätta med det nu. Det här var en tänkvärd och välskriven berättelse om hur dagens samhälle ser ut och unga människors utsatthet.

De oroliga 

av Linn Ullman


originaltitel: De urolige

Bonnier Pocket 2017

En man och hans dotter sitter med en bandspelare mellan sig. Tanken är att dokumentera åldrandet i en bok, som de ska skriva tillsammans. Tyvärr har åldrandet hos den gamle mannen gått för långt och några riktiga samtal blir det inte.

Mannen heter Ingmar Bergman och dottern Linn Ullman.

Linn Ullman glider mellan sin barndom och sitt vuxenliv tillsammans med sin far och mor (Liv Ullman). Ibland blir man full i skratt och ibland beklämd. En händelse ur boken vill jag gärna citera. Det är när fadern, hans hustru, Ingrid och dotter gör en resa till Aten i Grekland. Ingmar: ”Ja, se bara, hon studerar litteratur och gör sig till. Snart får jag väl uppleva att hon blir kritiker. Det vill jag inte veta av, det säger jag redan nu. Då gör jag henne arvlös. Två saker: Jag vill inte att du ska bli kritiker och jag vill inte heller att du talar illa om kungahuset. Silvia är en äkta drottning. Se bara hur vackert hon för sig.”

Hade jag inte vetat att detta handlar om Ingmar Bergman och Liv Ullman så hade inte boken berört mig. Linn Ullmans sätt att skriva om sig själv som ”flickan” ibland och i jag-form ibland störde mig.

Pappas pojke 

av Emelie Schepp


HarperCollins Förlag 2017

Sam Witell lämnar sitt kontor efter en lång arbetsdag. När han svänger in på uppfarten till sitt hus står det en okänd man, lutad mot sin bil och stirrar på honom. En halvtimma senare befinner han sig i närmaste ICA-affär då sonen, Jonathan ringer och verkar vettskrämd och vill att pappan ska komma hem genast. Sam kör i ilfart hem och finner sin hustru, Felicia, dödad i hallen och efter Jonathan finns inte ett spår. Detta är upptakten.

Åklagare Jana Berzelius leder förundersökningen tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och Mia Bolander.  Samtidigt begär den häktade Danilo Pena att Jana ska över hans fall istället för Per Arvidsson. Jana inser sakta men säkert att tiden håller på att rinna ut för att hitta Jonathan samtidigt som hon försöker undvika Danilo och även sitt egna förflutna.

Om jag har tröttnat på Jana Berzelius? Nej, verkligen inte. Det här var en riktigt spännande intrig med ett oväntat slut.

Älskaren från huvudkontoret 

av Camilla Grebe


Månpocket 2016

Ett fruktansvärt brutalt mord inträffar i Jesper Orres villa i Djursholm. Jesper är VD för ett stort företag och journalisternas kelgris men Jesper själv är spårlöst försvunnen.

Peter är en luttrad polis, 40+, kopplas tillsammans med kollegan, Manfred, in på fallet. Mordet påminner alldeles för mycket om ett liknande fall som inträffade för 10 år sedan och som aldrig blev löst. Peter och Manfred inser att detta inte går att ignorera.

Hanne, beteendevetare, som arbetade med just detta fall för 10 år sedan, kopplas också in på Djursholms-mordet. Hanne och Peter hade då, för 10 år sedan en affär och mötet dem emellan blir känslosamt och jobbigt.

Emma har ett förhållande med Jesper Orre, men på kvällen, då de ska fira sin förlovning, dyker Jesper inte upp.

En psykologisk spänningsroman som speglar människans, ibland sjuka, intellekt och som inte alls är som det verkar från början. Lättläst och bladvändande med en oväntad upplösning.

Efter att ha läst andra böcker av författarduon Grebe/Träff blev jag ändå lite besviken. Det här Grebes debut på egen hand.

Den underjordiska järnvägen 

av Colson Whitehead


Originaltitel: The Underground Railway) 

Bonniers Förlag, inbunden 2017

Sextonåriga Cora är slav, på en bomullsplantage i Georgia, USA. Hon är utstött och ensam efter det att modern, Mabel, flytt och aldrig hittats. En dag kommer det en ny manlig slav, Caesar, till plantagen. Han förslår att de ska fly. Cora är tveksam till en början men beslutar sig slutligen för att fly tillsammans med Caesar. Caesar har knutit kontakt med en vit man i byn utanför plantagen, som berättar om en underjordisk järnväg som kan ta dem till friheten i nordstaterna.

Ridgeway är slavjägare och får i uppdrag av plantageägaren, Terrence Randall, att leta rätt på de två rymlingarna. Och efter att ha misslyckats med att hitta Mabel, Coras mor, blir sökandet för Ridgeway näst intill maniskt. Flykten tar Cora och Caesar först till South Carolina, sedan till North Carolina och slutligen till Indiana.

På ett osentimentalt och rakt språk berättar författaren om alla de vidrigheter och ondska som drabbade slavarna och de som byggde järnvägen och hjälpte till i 1800-talets USA. Det känns och det griper mig i hjärtat.

Det fanns ett nätverk av vita män och kvinnor, som hjälpte slavar att fly. I denna berättelse är nätverket en riktig järnväg. Idag är svarta människor fria tror vi. USA har haft en svart president, men hjälper det? Hur kunde alla dessa vita människor på fullt allvar tro, att det var okej att prygla och döda bara på grund av hudfärg? Alla dessa svarta män, kvinnor och barn hade inte bett om att få komma dit.

Colson Whitehead fick Pulitzerpriset 2017 för denna bok och han fick även National Book Award 2016. En makalös berättelse som man inte glömmer i första taget.

Smugglaren 

av Jan-Erik Fjell


originaltitel: Skyggerom 

Harper Collins Nordic 2017, inbunden

Bernandas Mielkos från Litauen har tidigare i sitt liv gjort lite smått kriminella saker. Detta har gjort att han kommit i kontakt med en kille vid namn Doskino som gett honom i uppdrag att leverera varor till en adress i Norge. Men kontakten som ska ta emot varorna dyker aldrig upp. När Bernandas upptäcker vad han egentligen har haft i lasten grips han av panik och inser att han omedelbart måste tillbaka hem till Litauen.

Parallellt hittas en nästan pensionerad lärare vid namn Viggo Holm brutalt knivmördad i sitt hem. Stjärnutredaren Anton Brekke kopplas in på fallet och tillsammans med en gammal kollega, Ole Kval, från Kripos i Oslo försöker de gemensamt att lösa gåtan varför en till synes oansenlig gammal  lärare, så brutalt, blivit bragt om livet. Det visar sig ganska snabbt att Viggo Holm inte levt sitt liv så oskyldigt som det verkat utåt.

Anton Brekke rekryterar ytterligare en polis till utredningen, Magnus Torp, och trion börjar sakta inse kopplingen mellan den östeuropeiska maffian och mordet på Viggo Holm. Samtidigt försöker Bernandas Mielkos desperat försöka ta sig ur fällan han hamnat i.

En ny Harry Hole har fötts! Om Hole hade problem med spriten så har Brekke problem med sitt spelberoende. Ett beroende som kostat honom sitt äktenskap. Det här är lika bra som det Jo Nesbø skrev i början av sin författarkarriär. Oerhört spännande och drivet skrivet. Detta är andra boken om Anton Brekke – den första har jag inte läst.

Jag valde den här boken efter att ha läst en bokrecension. En pärla om man gillar ”twistade” berättelser och det gör jag.

De polyglotta älskarna 

av Lina Wolff


Bonnier Pocket 2017

Det börjar med Ellinor som har ett litet tveksamt förhållande till det motsatta könet. Men så träffar hon Calisto. Calisto är bokförläggare och har i sin ägo ett manus till en bok.

Författaren till boken heter Max Lamas och är missnöjd med sitt äktenskap och på jakt efter det ultimata förhållandet. Jakten tar honom till Italien där han träffar en markisinna, Matilde, som håller på att förlora allt hon äger. Det är i Italien han skriver boken: ”De polyglotta älskarna”.

Historien utspelar sig i Sverige och i Italien och skildrar tillbakablickande om dessa tre lite udda människor. En berättelse som jag från början inte kunde se sammanhanget mellan personerna det handlar om. Men författaren ”knyter ihop säcken” i slutet på ett mycket skickligt och förvånande sätt. Annorlunda läsandet som jag inte skulle velat vara utan.

Boken tilldelades August-priset 2016.

Lewis pjäserna 

av Peter May


Originaltitel: The Chessmen

Pocketförlaget 2014

Fin Macleod har flyttat hem till ön Isle of Lewis efter avslutad anställning som polis i Edinburgh. Hans första uppdrag på ön blir säkerhetschef på en privatägd egendom på ön. Hans uppgift är att sätta stopp för tjuvfisket som eskalerat och som nu är ett stort problem. Hans efterforskningar för honom samman med hans gamla vän Whistler Macaskill. Under en fisketur med Whistler hittar de båda vännerna ett litet flygplan på botten av en sjö. I cockpiten sitter en död kropp. Det kan inte vara någon annan än Roddie Mackenzie som försvann med sitt plan för sjutton år sedan. Det skulle kunna bli ett avslut på något som i många år, varit en ouppklarad händelse. Istället blir detta upptakten till en mörk och förödande gammal historia vars konsekvenser kommer att bli förödande för alla inblandade.

Detta är den sista och avslutande boken i trilogin om Fin Macleod och livet på Yttre Hebriderna. Lika bra som de andra två. Läs dem gärna i ordning och börja med Svarthuset och Lewis-mannen. Spännande och bladvändande intriger på en liten vind- och regnpinad ö i Skottland.

Mannen som sökte sin skugga 

av David Lagercrantz


Norstedts förlag 2017

Lisbeth Salander avtjänar ett kortare straff på kvinnofängelset Flodberga. Stämningen på anstalten är inte den bästa då både de intagna och personalen styrs av en kvinna med namnet Benito. Benito har siktat in sig på en ung kvinna från Bangladesh. Kvinnan heter Faria Kazi. Hon avtjänar ett straff för att ha knuffat sin storebror genom ett fönster. Lisbeth har fattat tycke för Faria och försöker på sitt eget vis att beskydda henne.

Lisbeths gamla förmyndare Holger Palmgren är gammal och ”skruttig” men orkar ändå ta sig till Flodberga för att besöka Lisbeth. Holger har kommit över en del gamla handlingar som kastar ljus över händelser som skedde under Lisbeths uppväxt.

Mikael Blomkvist besöker Lisbeth varje fredag. Lisbeth ber Mikael om hjälp med att göra efterforskningar om en viss Leo Mannheimer. Denne Leo Mannheimer är en välbärgad man och han är delägare i Alfred Ögrens Fondkommissionär. Spåren leder Mikael till ett forskningsprojekt som handlade om tvillingar med olika uppväxtförhållanden. Men hur hänger en välartad finansmans bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth kunna skydda Faria? Och vad hände egentligen med Farias pojkvän, som skulle ha begått självmord?

David Lagercrantz har satt ihop en mycket spännande historia om statliga övergrepp och hedersproblematik samt skuggor från Lisbeth Salanders skakiga barndom. Bladvändande och välskriven.

En väl bevarad hemlighet 

av Kate Morton


Originaltitel: The Secret Keeper

Månpocket 2012

1961 är Laurel Nicolson sexton år och sitter uppkrupen i sin trädkoja hemma på gården. Familjen har födelsedagspicknick för lillebror Gerry och hela familjen har samlats nere vid bäcken. Från sin undanskymda plats råkar Laurel se något som kommer att prägla henne i hela sitta liv.

2011 är Laurel en framgångsrik skådespelerska och återvänder till sitt barndomshem eftersom modern, Dorothy Nicolson, är gammal och sjuk. Dorothy är intagen på sjukhem och läkarna tror inte att modern kommer att leva så länge till. Laurel och hennes systrar och bror strålar samman i föräldrahemmet, Greenacres.

Men Laurel har nu bestämt sig för att forska i vad som egentligen hände den där sommardagen 1961. Till sin hjälp tar hon brodern Gerry.

Vi får följa modern Dorothy och hennes liv under andra världskriget i London i dåtid och Laurel och Gerrys sökande efter sanningen i nutid. När pusslet slutligen är lagt, visar sig sanningen vara mer osannolik än vad både Gerry och Laurel kunnat föreställa sig.

Detta är en fängslande och mystisk familjesaga. Och jag älskar den där typen av böcker. Jag har läst flera böcker av denna författare och den här var lika bra och spännande som ”Huset vid sjön”.

En syster i mitt hus 

av Linda Olsson


Brombergs förlag, pocket 2017

Systrarna Maria och Emma har i hela sina liv haft en flyktig och icke existerande kontakt med varandra. Vid moderns begravning bjuder Maria in Emma till sitt hus i Spanien, vilket hon sedan ångrar och glömmer. Det tar två år innan det en dag dimper ner ett mail hos Maria, där Emma undrar om inbjudan fortfarande gäller?

När boken börjar har Emma ännu inte anlänt och Maria mår rent fysiskt dåligt, bara på tanken att behöva träffa Emma igen. Varför kan man fråga sig? Det får vi naturligtvis veta. På en vecka ska Maria och Emma försöka hitta tillbaka till varandra.

Jag slås, under läsandets gång, av hur dysfunktionell denna Maria är. Och det är hon inte p g a det som hände, utan det var hon redan innan, som liten. Jag skulle vilja säga, att hon bör ha någon form av diagnos och jag känner att jag inte tycker om henne. Jag ogillar hennes handlingar och sätt att tänka.

Linda Olsson berättar sin historia långsamt och försiktigt. Språket är vackert och hon lyckas alltid få in ett stort innehåll på få sidor. Läs gärna också ”I skymningen sjunger koltrasten”. Den handlar också om udda personligheter. Men, i den boken är personerna sympatiska.

Törst 
av Jo Nesbø

Bonniers Förlag, inbunden 2017

En ung kvinna hittas död hemma i sin lägenhet i centrala Oslo. Hon verkar ha dödats genom ett bett i halsen. När senare även en andra ung kvinna hittas död med liknande skador lyckas polismästaren i Oslo övertala den f. d. utredaren, Harry Hole, att hjälpa till att lösa fallen. Det visar sig också att offren verkar ha blivit tömda på blod. Kan det handla om vampyrism? Harry Hole är i ett tidigt stadium av utredningen säker på att detta är ett verk av mannen som en gång i tiden som kom undan. Och detta triggar igång hans jaktinstinkter.

En spännande historia som kan ha avslutats på sidan 442. Men nu är det Jo Nesbø som håller i pennan och han vill att läsaren ska på uppleva ännu mer blod och ondska. Onödigt, tycker jag.

Jag har läst alla böckerna om Harry Hole och ansett att alla är bladvändare. Men i och med denna bok hoppas jag att Harry Holes karriär är över.

Florence Stephens
förlorade värld

av Lena Eberwall och Per E Samuelson


Piratförlaget 2016. Inbunden.

Alla som är födda och uppvuxna i trakterna kring Växjö känner till Huseby Bruk. Många har besökt julmarknaden på Huseby och kanske även besökt godset under andra delar av året.

Huseby Bruk köptes 1867 av Joseph Stevens och var under början av 1900-talet den mäktigaste egendomen i Småland. Joseph gifte sig med Elisabeth Krüger och fick tre döttrar men inga barn-barn. Ingen av döttrarna Maggie, Mary eller Florence fick några barn.

Detta är berättelsen om godsets uppgång och fall och om hur denna enorma förmögenhet som Joseph Stevens byggde upp skulle vissna och försvinna på två generationer. Joseph testamenterade Torne gård till Mary och Ålshults Gods till Maggie och Florence fick Huseby. Hon blev Fröken på Huseby.

Den 2 april 1979 var Florence nästan hundra år gammal. Hon hade framlevt sitt liv som en prinsessa på sitt slott. Nu fanns nästan ingenting kvar. Allt var pantsatt och förfallet. På Huseby bodde Fröken och hennes betjänt, Krantz.

Det här är ingen skönlitterär bok – inget är påhittat – alla personer som figurerar i boken har funnits. Huseby-skandalen blev föremål för stor uppmärksamhet på 1950-talet och anses som den största rättsskandalen i Sverige. Och allt detta på grund av Frökens svaghet för kungahuset. En så sorglig historia. Man blir riktigt modfälld.

Dessa två författare lyckas skriva småländsk historia som om det vore ett skönlitterärt drama.

Mycket bra bok!

Viskande skuggor 

av Jan-Philipp Sendker


Originaltitel: Whispering Shadows 

Inbunden – Forum Förlag 2017

Paul Leibovitz har dragit sig undan världen efter att han förlorat sin son i en cancersjukdom och efter att hans äktenskap kraschat. Han lever ensam på liten ö utanför Hong-Kong. Under en vandring uppe i bergen träffar han en amerikansk kvinna vid namn Elizabeth Owen, som berättar att hennes son, Michael Owen, är spårlöst försvunnen. Efter att ha bott i Hong-Kong i trettio år kan Paul tala flytande mandarin och känner många människor. Han kontaktar sin gamle vän, Zhang, som är kriminalpolis i Kina. Zhang berättar då att polisen hittat en, ännu så länge oidentifierad kropp. Det är en vit man och det visar sig senare att det är den döde är Michael Owen.

Tillsammans med Zhang beslutar sig Paul att försöka ta reda på vad som egentligen har hänt. Spåren de följer grusas hela tiden av korrupta kinesiska tjänstemän och för de båda vännerna långt in i Kinas undre värld. Samtidigt har Paul inlett ett förhållande med en kinesisk kvinna, Christine. En kärleksrelation som Paul inte är helt säker på, eftersom han tror att relationen kommer att störa hans sorgearbete efter sonen och den vill han ha ostörd och för sig själv.

Den här boken gavs ut 2007, dvs innan ”Konsten att höra hjärtslag” och den är välskriven och innehåller mycket information om hur Kina och Hong-Kong fungerar i det moderna Kina.

Men författaren lyckas inte nå ända fram med sin berättelse. Det är en spännande historia och den är skriven på en vacker prosa, men tyvärr ändå inte engagerande.

Syndafloder 

av Kristina Olsson


Inbunden Piratförlaget 2017

En äldre man hittas skjuten sittande i sin länsfåtölj i sitt hem. På sin ena lillfinger har han sin döda dotters vigselring. Dottern, som mördats av sin man och som vid tidpunkten för mordet bodde i London.

I en annan del av staden letar en begravningsentreprenör förtvivlat efter sin bror och dennes familj, som enligt tidigare planer ska ha flyttat till Australien. Men Noah, som mannen heter, är övertygad om att det inte stämmer. Det finns så mycket som inte stämmer.

Samtidigt får utredaren Fredrika Bergman ett fruktansvärt besked.

Alex Recht och Fredrika Bergman är tillbaka. I ett rasande tempo får vi följa de båda utredarna i jakten på mördaren. Det här är vad jag kallar en bra kriminalroman. Men det är inte utan att jag blir liten sorgsen när författaren i sina efterord uttrycker sin tveksamhet till att fortsätta skriva om Fredrika Bergman. Hon tror att hon klarar sig bra utan henne. Och det gör hon säkert också. Lika fullt vill jag hemskt gärna läsa en bok till om detta radarpar. Innan Alex Recht går i pension.

Toner i natten 

av Jojo Moyes


Originaltitel: Night Music

Printz Publishing 2008

När Isabel Dalancey förlorar sin man i en bilolycka och hon lämnas chockad ensam med två barn förändras hennes liv radikalt. Hon är en framstående violinist och bor i ett fint hus i ett bra område i London. Mannen, Laurent, är skuldsatt upp över öronen och hon befinner sig i en ekonomisk katastrof. Plötsligt blir hon kontaktad av en advokat som meddelar henne att hon ärvt en gammal gård på landet. Det visar sig att herrgården är kraftigt eftersatt och är i stort behov av en omfattande renovering. Hantverkaren i byn, Matt McCarty, åtar sig att hjälpa till. Han och hans fru, Laura, har i många år haft ögonen på huset och hade hoppats få ärva det en dag. Till sin hjälp har han Byron, som stryker omkring huset och verkar mystisk. Samtidigt dyker en fastighetsmäklare vid namn Nicolas Trent upp och visar intresse för huset.

Dock verkar det som om Matt ”saltar” sina fakturor till Isabel och återigen är hon på ruinens brant. Dessutom missköter Matt renoveringen som drar mer och mer ut på tiden. Hur långt är alla dessa människor beredda att gå för att få sitt drömhus?

Toner i natten är en av Jojo Moyes första romaner som hon skrev innan Livet efter dig, vilket också märks. En småtrevlig lättläst historia som inte ger något större avtryck. En ”feel-good”-roman helt enkelt.

Det nionde brevet 

av Catrin Ormestad


Månpocket 2016

Bokens händelser utspelar sig på en ö, Gräsö, utanför Öregrund, i Uppsala kommun.

Den handlar växelvis om händelser i mitten på 1950-talet och nutid.

När Lea Höjer kom till Gräsö och till gården Sumpen 1935 kom hon föräldralös och utan efternamn. Hon gifter sig med sonen på gården, får två barn, Walter och Ella, och blir tidigt änka. Hon gifter inte om sig utan ägnar all sin kraft åt att ta hand om gården, vilket hon gör med den äran. På sommaren 1955 veckan innan Midsommar kommer ett cirkusfölje till ön. När Lea 50 år senare begravs i Gräsö kyrka finns hela öns befolkning på plats men det är bara hennes barn-barn som visar sorg. Lea var inte populär milt uttryckt. Några dagar efter begravningen känner sonen, Walter, att han måste börja röja upp på gården och han hittar nio brev. Alla nio är oöppnade.

Vad hände egentligen Midsommarafton 1955, när Walter träffade Hana och Ella försvann från ön? Och vem tände eld på ängen den natten? Och vem är mannen, Orlando, som tältar på Walters mark?

Det nionde brevet är en roman om familjehemligheter och lögner men också om hur kärleken kan förlösa och befria från hämndlängtan och ilska.

Den här boken är en debut – en mycket bra sådan.

Min fantastiska väninna 

av Elena Ferrante


Originaltitel: L´amica geniale

Norstedts Förlag, inbunden 2016

När Elena Greco får ett telefonsamtal från Rino, där han berättar att hans syster Lila är försvunnen, kastas Elena tillbaka till sina uppväxtår. Elena och Lila växer upp i 1950-talets Neapel. Deras kvarter, där alla känner alla, är som en liten stad i den stora staden. Lila är den upproriska, som tvingas sluta skolan och börja arbeta i sin fars skomakeri. Elena visar sig ha ”läs-huvud” och får fortsätta studera vid den fina skolan, läroverket i Neapel.

I denna  första bok om Elena och Lila får vi följa deras första år tillsammans från rangliga småflickor till halvvuxna kvinnor. Boken slutar med att Lila, vid 16 års ålder, gifter sig med charkuterihandlarens son.

Min fantastiska väninna är den första i en trilogi om Elena och Lila. Boken har fått mycket uppmärksamhet och bra recensioner. Den fångade mig inte helt, men är lättläst och underhållande, trots att flickornas barndom kantas av fattigdom och våld. Det var först på slutet som jag kände att jag nog kommer att läsa de avslutande delarna.

Lewis mannen 

av Peter May


Originaltitel: The Lewis Man

Modernista storpocket 2015

Den andra boken i trilogin om Fin Macleod som utspelar sig i Yttre Hebriderna.

Under en torvbrytning på Isle of Lewis hittas kvarlevorna av en ung man som blivit knivmördad i slutet på 1950-talet. Den unge mannen är väl bevarad – torvmossen har tagit väl hand om honom. Ett DNA-prov visar att den döde mannen på något sätt är släkt med en gammal dement lantbrukare, Tormod Macdonald. Tormod är far till Fin Macleods ungdomskärlek, Marsali.

Fin har brutit upp från sitt äktenskap efter sonens dödsolycka, sagt upp sig från Edinburgh-polisen och flyttat hem. Han startar en egen utredning för att hjälpa Marsali. Fadern, Tormod, är inte till mycket hjälp – han lever i sin egen värld. Sakta nystar Fin fram en historia som sträcker sig från 1950-talet till dags dato. En sorgsen historia som handlar om överlevnad och fattigdom och hur man överlever på en plats, där det aldrig är vindstilla och solen inte skiner så ofta.

Den första boken, Svarthuset, var mycket bra. Det var också denna.

Rädslans fångar 

av Anna Jansson


Månpocket 2017

Juni på Gotland. Almedalsveckan står för dörren och ön drabbas av ett orkanliknande väder, som får till följd att varken besökare eller politiker kan ta sig till ön. Båttrafiken ställs in och även flyget blir drabbat.

En ung kvinna hittas knivmördad i sitt hem. Snart hittas ännu en kvinna knivmördad, också hon, i sitt hem.

Samtidigt samlas en grupp människor i Tingstäde på norra Gotland för att invänta jordens undergång.

Trots att dödligheten är tät i Anna Janssons böcker är ändå det här lättsamt och underhållande. Lättläst och trevlig sommarläsning.

Ett litet liv

av Hanya Yanagihara


Originaltitel: A Little Life

Storpocket, Bonniers Förlag 2016

Willem, JB (som heter Jean Baptiste), Jude och Malcolm är fyra studievänner som flyttar till New York för att börja sina liv och karriärer. Malcolm som är utbildad arkitekt, Willem som, efter hårt arbete lyckas bli en respekterad och framgångsrik skådespelare, JB blir konstnär och Jude är utbildad jurist.

I mot- och medgångar får vi följa de fyra vännerna och samtidigt får vi en tillbakablick i deras olika uppväxtförhållanden. JB kommer från en stor och varm familj, Malcolm växer upp med förmögna och kärleksfulla föräldrar, Willem växer upp i en kall och något känslolös familj och Jude som inte har någon familj eller historia. Tidigt lär sig JB, Willem och Malcolm att inte fråga Jude för mycket. Jude är en mycket plågad man både fysiskt och psykiskt. Men sakta får vi oss beskrivet Judes historia – en fasansfull uppväxt.

Det handlar om livslång vänskap och kärlek – en historia berättad med så mycket känsla och kraft så det slår mig i magen. Man kan kanske tycka att 732 sidor är mycket. Men tro mig: varenda sida är nödvändig!

Det finns bra böcker och det finns mycket bra böcker. Detta är en mycket bra bok. En bok som kommer att förfölja mig länge, länge. OBS! Det här är den första boken, som fått sex stjärnor av mig!

Top Dogg 

av Jens Lapidus


Wahlström & Widstrand, inbunden 2017

Den tredje och avslutande delen om Teddy och Emelie. Teddy försöker finna sin plats på rätt sida om lagen i samhället och Emelie har slutat på advokatbyrån Leijon och startat eget. En dag blir Emelie kontaktad av en ung kvinna, Katja, som vill ha hjälp med att undvika ett polisförhör. Polisen har startat en specialgrupp för att utreda ett nätverk som utnyttjar och misshandlar unga kvinnor. Katja är en av alla de kvinnor som utnyttjats, men vill inte berätta om det. Emelie har knappt hunnit börja arbeta med Katja förrän hon hittas död.

Samtidigt får vi följa Roksana som vill börja plugga psykologi och som bor tillsammans med kompisen Z. Av en händelse träffar hon Teddy systerson, Nikola. Nikola vill börja ett nytt liv och har börjat utbilda sig till elektriker. Men så inträffar något som kastar Nikola tillbaka in i sitt gamla liv.

Det här var spännande läsning, men inte riktigt i klass med VIP-rummet och Sthlm Delete. Det var några småsaker som jag störde mig på och där Lapidus skulle gjort en bättre research. Dessutom inbillade jag mig att det här nätverket skulle upplösas. Det var en del lösa trådar, som kunde ha knutits ihop. Men, på det stora hela så var det en oväntad och mäktig upplösning.

Den hemliga kvinnan 

Av Anna Ekberg

Anna Ekberg – pseudonym för författarna Anders Rönnow Klarlund och Jacob Weinreich

Originaltitel: Den hemmelige kvinde

Massolit Förlag, inbunden 2017

Louise Andersen lever ett tillbakadraget liv på en liten ö utanför Bornholm i Danmark. Hon lever med sin kärlek, Joachim och driver ett litet kafé.

Mitt i sommaren dyker en okänd man upp och hävdar att Louise heter Helene och är hans hustru. Helene, som varit försvunnen i tre år. Efter ett DNA-prov visar det sig att mannen, som heter Edmund, har rätt. Louise heter i själva verket faktiskt Helene och Helene måste återvända hem till sin man och sina två barn. Hon är dessutom arvtagare till ett stort företagsimperium. Ett shipping-företag som hennes far grundade.

Joachim ser sig själv övergiven av sin stora kärlek och startar på egen hand en undersökning och finner till slut Louise Andersens kropp, dödad och skändad.

Helene blir anhållen för mordet på Louise och för att hon stulit hennes identitet, men släpps i brist på bevis. Helene och Joachim startar parallellt en undersökning vad som faktiskt hände den dagen då Helene försvann och vad som hände med Louise. Och till slut finner Helene en stor familjehemlighet.

En helt otrolig historia, som på intet sätt kan förankras i någon verklighet, men är ändå väldigt spännande. En berättelse om hur man sopar igen spår i tron att allt kan glömmas och bli bra, i jakten på pengar och makt.

När musiken tystnar 

av Peter Robinson


Originaltitel: When the Music´s Over

Bokförlaget Forum, inbunden 2016

Sommarnatt i Yorkshire. Plötsligt bryts tystnaden av motorljud och hög musik. En ung flicka slängs ut genom en av bildörrarna och hamnar i ett lerigt dike. Nästa dag hittas hon misshandlad till döds. Kriminalkommissarie Annie Cabbot får fallet på sitt bord och tillsammans med sin assistent, Gerry Masterson, börjar hon med att identifiera offret. Spåren leder till ett bostadsområde som är långt ifrån rumsrent.

Alan Banks är nyutnämnd intendent och får ta hand ett femtio år gammal våldtäktsfall.

Jag var en gång ett stort fan av Peter Robinson och hans huvudrollsinnehavare. Jag har inte läst alla hans böcker, men många. Nu har jag tröttnat på Alan Banks och Annie Cabbot. Jag tycker att författaren ska försöka hitta några andra att skriva om. Två fall, som egentligen inte alls har med varandra att göra, får mig att tro att det femtio år gamla våldtäktsfallet, egentligen är utfyllnad.

Men Peter Robinson är dock Peter Robinson. Men här har han missat något. Ingen bladvändare för min del.

Berättelse om ett äktenskap

Av Geir Gulliksen


Pocket Svante Weyler Bokförlag 2016

Ung gift man med ett litet barn träffar kvinnan i sitt liv. Han lämnar allt bakom sig och tillbringar tjugo år av sitt liv med sin nya kvinna. Det sista kvinnan han lämnade säger är: ”Jag ska säga dig en enda sak. Och det är att jag hoppas att du kommer att få uppleva det själv. Jag hoppas av hela mitt hjärta att någon kommer att lämna dig på samma sätt som du har lämnat mig”.

Tjugo år senare har hans hustru och mor till deras två barn träffat en ny man och förälskat sig i honom. Under dessa tjugo år verkar det som om det enda han minns är deras sexliv. Att älskande par har sex med varandra är ju fullt naturligt, men detaljerna hade författaren kunnat bespara oss läsare.

Och visst blev han lämnad och det gjorde mycket, mycket ont.

Detta är en bok som inte berörde mig det minsta. Tack och lov är den bara på 174 sidor – mer hade jag nog inte stått ut.

Mästare, väktare, lögnare, vän 

Av Christoffer Carlsson


Pocketförlaget 2015

I det lilla samhället, Bruket, hittas en pensionerad polis skjuten till döds. Han heter Charles Levin. Kriminalassistent Tove Waltersson har återvänt hem efter en längre tids sjukskrivning. Polisen på den lilla orten ber Rikskriminalpolisen i Stockholm om hjälp med att lösa fallet. Leo Junker beslutar sig för att resa till Bruket, bl. a. för att Charles Levin var hans mentor och vän under många år.

I en annan värld, 1984 i Stockholm, får vi följa poliserna Charles Levin och hans kollega Paul när de inleder en korrupt affär med östtyska Stasi. En ung entusiastisk journalist kommer dem på spåren.

Jag har läst en bok tidigare av denne författare och blev väl inte helt övertygad. Det här var den tredje fristående boken om Leo Junker och det här var något helt annat. En fantasifull intrig, som är utomordentlig! Oerhört välskriven och otroligt spännande. En deckare precis i min smak. En bladvändare.

Ditt liv och mitt 

Av Majgull Axelsson

Brombergs förlag, inbunden 2017

Märit sitter på tåget på väg hem till Stockholm. Hon har varit i Indien och hälsat på sin familj och sitt barn-barn. Hon ska göra ett stopp i Norrköping och gratulera sin bror om fyller 70 år nästa dag. Märit fyller också 70 – de är tvillingar. Utan att hon riktigt förstår går hon av tåget i Lund. Det är 50 år sedan hon varit där. Här påbörjade hon sina studier.

På Norra kyrkogården finns en massgrav som vittnar om en hemsk verklighet som utspelade sig här på 1950-talet. I graven hamnade patienterna som dog och som var intagna på den närbelägna Vipeholmsanstalten. En anstalt för utvecklingsstörda. Här ligger Märits bror, Tok-Lars, begraven.

Märit växer upp i, mitt tycke, en dysfunktionell familj i Norrköping. Hon har en enda vän, Kajsa. Tillsammans med Kajsa har Märit ”den stora hemligheten”. Kajsa är dessutom gift med Märits tvillingbror, Jonas.

Varsamt lotsar författaren oss igenom denna groteska historia som handlar om en kvinnas sökande efter sanningen när vi här i Sverige byggde det svenska folkhemmet.

Läs gärna om Vipeholm och hur vi i Sverige fick vår svenska tandvård: Folktandvården.

Vipeholm var en anstalt för sinnesslöa och utvecklingsstörda. Där användes de intagna till experiment som kan liknas vid djurförsök.

Majgull Axelsson ruskar verkligen om oss naiva, egensinniga svenskar. Precis som hennes förra bok, ”Jag heter inte Miriam” får hon oss att rannsaka oss själva. Och man ska akta sig för att slå sig för bröstet, bara för man är svensk.

Evighetens rand 

Av Ken Follett


Originaltitel: Edge of Eternity

Albert Bonnier Förlag 2014

Den tredje och avslutande trilogin om Europas historia men även USA:s. Nu är det barnbarnen till familjerna vi lärt känna i de tidigare två böckerna som det handlar om.

En tegelsten som jag väntar lite med då jag redan läst de två första böckerna i trilogin.

Året är 1961 och en av huvudrollsinnehavarna blir kallad till säkerhetspolisen, Stasi. Några månader senare bestämmer hon sig för att lämna Östberlin. Men, hon bestämde sig för sent. Nu finns ståltrådsstängsel vid samtliga övergångar mellan öst och väst. För nu har skolor och sjukhus fått stänga i Östberlin, på grund av personalbrist. Alla högutbildade tyskar har insett att det inte går att bo i Östberlin längre och den östtyska regimen är desperat.

I USA förbereder sig George Jakes att åka Greyhound-buss ner till Birmingham i Alabama. Pastor Martin Luther King börjar bli obekväm för segregationisterna i Syd-staterna och upplopp och demonstrationer blir vardagsmat. John F Kennedy är ny president och hans bror Robert är justitieminister.

I Ryssland är Chrusjtjov ny ledare. Alla som sticker ut och säger sin mening om kommunismen skickas till arbetsläger i Sibiren. Tanja Dvorkin är en ung journalist och arbetar för TASS. Hennes bror, Dimka, arbetar i Kreml. Tillsammans med en god vän, Vasilij Jenkov, delar hon ut en protesttidning. Vasilij blir gripen under en utdelning och skickad till Sibirien.

1963: President John F Kennedy skjuts till döds i öppen bil under ett statsbesök i Dallas. Lyndon B Johnson gör det som Kennedy inte tyckte var nödvändigt, kriget i Vietnam. Ett krig som dödade tusentals unga amerikaner och skadade både fysiskt och psykiskt lika många. Ett krig som var dömt att misslyckas från början.

Ricard Nixon avgår på grund av Watergate-affären.

1968: Martin Luther King skjuts till döds i Memphis i april. Robert Kennedy i juni i Los Angeles samma år.

1988 öppnas gränsen mellan Ungern och Österrike. Den 9 november 1989 öppnas samtliga övergångar mellan Öst- och Västberlin. Europa är fritt!

Den 4 november 2008 svär Barack Obama presidenteden i Washington. Och George Jakes gråter. ”Varför gråter far-far” frågar barnbarnet. ”Raringen min – det är en lång historia”, svarar far-modern.

Denna historia har jag just läst. Jag var både arg och ledsen men framförallt tacksam och ödmjuk för att ha fått vår historia berättad på detta fantastiska sätt.

Mannen utan öde 

Av Imre Kertész


Originaltitel: Sorstalanság

Inbunden Norstedts Förlag 1998

En ung judisk pojke tvingas ut ur en buss i Budapest. Året är 1945. Han är bara fjorton år. Han förstår först inte vad som händer. Tillsammans med alla andra på bussen sätts han på en tåg och hamnar i Auschwitz.

Genom ett barns ögon berättas denna historia. Osentimentalt och rakt får vi följa den unge pojkens resa från Auschwitz till Buchenwald, Seitz och tillbaka till Auschwitz. Vid krigsslutet på våren 1945 blir han befriad av amerikaner och färdas hem till Budapest. Men i lägenheten som en gång var hans hem bor det andra människor nu.

En mycket annorlunda berättelse om alla dessa vidrigheter som utspelades i de olika lägren runt om i Tyskland och Polen.

Slutet på sommaren 

av Anders de la Motte


Inbunden, Bokförlaget Forum 2016

En sommarkväll 1983 försvinner en liten pojke från sitt hem i en liten by i Skåne. Trots ett enormt polispådrag och en omfattande utredning återfinns aldrig lille Billy.

Tjugo år senare arbetar Billys storasyster, Veronica, med samtalsterapi. Hennes specialitet är sorg. Genom att lyssna på andras saknad och sorg hoppas hon kunna läka och bearbeta sin egen. En dag ansluter sig en ung man till hennes terapisamtal och återger sina minnen från när han var liten och förlorade en god vän. Mannen säger sig heta Isak och hans berättelse är skrämmande lik Billys försvinnande. Veronica förstår att hon måste återvända till sin hemby och försöka ta reda på vad som egentligen hände den där sommaren.

Detta är den andra boken jag läst av denne författare. UltiMatum var oerhört spännande och den där är också spännande men ändå inte riktigt på samma nivå. Men helt klart – en bladvändare.

Häxan 

Av Camilla Läckberg


Bokförlaget Forum, inbunden 2017

En liten fyraårig flicka, Linnea, försvinner från en gård utanför Fjällbacka. Hon hittas dagen efter död, mördad. Händelsen är mycket lik försvinnandet och mordet på en annan liten flicka, Stella, och som hände för trettio år sedan. Erika Falck har börjat sitt research-arbete inför att skriva en bok om fallet Stella. Mordet på Stella är avslutat sedan länge eftersom två trettonåriga flickor, Helen och Marie, erkände mordet men inte kunde dömas på grund av sin ålder. Marie har gått vidare och är nu en firad skådespelerska men har återvänt till Fjällbacka för att spela in en film. Helen blev kvar hemma, är gift och har en femtonårig son.

Trots att trettio år har gått mellan de båda morden kan inte Patrik och hans kollegor vid polisen i Tanumshede hålla det för uteslutet att den finns ett samband. Utredningen väcker rädslan till liv i det lilla samhället. Många av invånarnas misstänksamhet riktas mot flyktingförläggningen där ett antal syrier för närvarande bor.

Camilla Läckberg har än en gång levererat. Det här är den tionde boken om Patrik och Erika, Bertil Mellberg och alla de andra som vi lärt känna genom åren. Naturligtvis en bladvändare. Varför boken fått titeln ”Häxan”? Läs den, så förstår ni.

Svarthuset 

av Peter May


Originaltitel: The Blackhouse

Pocketförlaget 2016

Handlingen utspelar sig på Yttre Hebriderna utanför Skottlands norra kust. En ö där naturens krafter är starka och där man fortfarande talar gaeliska (skotsk gäliska). När ett ungt par hittar en svårt misshandlad och död man, hängande i ett rep i ett båthus vid hamnen i Stornoway anser kriminalchefen i Edinburgh att Fin Macleod ska åka dit och hjälpa lokalpolisen. Mordet påminner alltför mycket om ett liknande, ännu inte uppklarat mord i Edinburgh och som ligger på Fins bord. Fin är född och uppvuxen på ön Isle of Lewis i Yttre Hebriderna och talar dessutom gaeliska.

Återkomsten till ön blir en resa tillbaka i tiden för Fin. Det är arton år sedan han var där sist och minnena från sin barndom kommer tillbaka till honom. Smärtsamma minnen som Fin förträngt i hela sitt vuxna liv.

Här fick jag googla för att ta reda på vad guga och guano är. Intressant att läsa om den traditionsenliga jakten på guga på klippön An Sgeir.

Jag kan inte sortera in denna bok som deckare utan som en mycket bra spänningsroman. Boken vann The Barry Award 2013 för årets bästa kriminalroman. Svarthuset är den första boken i en trilogi om Fin Macleod och Yttre Hebriderna.

Peter May föddes 1951 i Glasgow. Han skriver om Skottland och Yttre Hebriderna med en kärlek för detta blåsiga och kalla klimat som bara en infödd kan göra.

Lite fakta om ögruppen finns här:  https://sv.wikipedia.org/wiki/Yttre_Hebriderna

Världens vinter 

av Ken Follett


Originaltitel: Winter of the World

Bonnier Pocket 2013

Det här den andra boken i trilogin om Europas historia.

1933 – sex år innan andra världskrigets början.

Boken avslutas 1949 – fyra år efter krigsslutet.

Vi får fortsätta att följa familjen Williams, Peshkov, Dewar, von Ulrich och Fitzherbert. Men nu är det barnen i familjerna som det handlar om. Man kan riktigt känna hur det var att leva i krigets Tyskland, med fattigdom, kylan och rädslan att inte våga säga vad man tyckte. Hade man otur – eller blev angiven – hamnade man i läger. Det var inte bara judar som hamnade där, utan alla som inte passade in.

Vi får följa hur Berlin töms på män och som tvingas ut i ett krig. Ett krig som bara kunde sluta på ett sätt. Den stora frågan är hur en liten klick nazister lyckas dupera Tysklands invånare med en psykopatisk ledare, som Adolf Hitler. Hur fattigt det är i Ryssland, som styrs av galen ledare, Joseph Stalin, som är en helt känslokall person med förföljelsemani.

I krigets Europa suddas de tidigare ofta gränssättande samhällsklasserna ut. Klass och bakgrund har ingen betydelse när det handlar om att överleva.

När Japan anfaller Pearl Harbor i december 1941 dras USA med i kriget. Men alla vill, till slut, bara en sak och det är att få fred och mat på borden.

Ännu en fantastisk berättelse om Europas historia.

Väggen 

Av Marlen Haufhoffer


Originaltitel: Die Wand

Pocket 2016

En kvinna, blir medbjuden till sin kusins jaktstuga i Österrikiska alperna. På vägen dit stannar de till i den lilla alpbyn och hämtar mannens jakthund. Senare går paret ner till värdshuset i byn. Hunden, som heter Lo, följer med, men kommer efter en stund tillbaka. Kvinnan, som vi inte får veta namnet på, lagar risotto, äter, ger hunden mat och när hon går och lägger sig har värdparet ännu inte kommit tillbaka.

På morgonen är hon och hunden fortfarande ensamma och hon beslutar sig för att gå ner till byn och leta efter dem. På vägen går först hunden och sedan hon rakt in i en genomskinlig vägg. På andra sidan verkar det som om alla vore döda. Hon går tillbaka till huset och får senare sällskap också av en ko och en katt.

Vi får följa denna kvinna i två och halvt år där hon försöker skapa ett liv åt sig och djuren. Författaren beskriver innerligt sin relation till dessa djur. Hon överlever årstiderna och djuren också. Till slut vet hon inte vilken dag i veckan det är och inte heller vad klockan är. För vad är egentligen viktigt?

En helt otrolig historia – bland det bästa jag läst på mycket länge. På 245 sidor får man sig en tankeställare. Boken skrevs 1968 och översattes till svenska 2014.

Arton grader minus 

Stefan Ahnhem


Bokförlaget Forum, inbunden, 2016

Efter en hektisk biljakt kör en bil över kajkanten i Helsingsborgs hamn. När bilen och föraren bärgas visar det sig att mannen som körde bilen redan varit död i två månader, men har varit nedfryst. Men bara dagen innan hade mannen besökt sin bank. Hur var detta möjligt? Fabian Rask och hans kollegor tror att patologen, Einar Greide, för första gången har fel i sin redogörelse.

Detta är upptakten till en härva av identitetskapningar som Fabian Rask och hans kollegor sällan upplevt innan. Det har gått två sedan händelserna i ”Offer utan ansikte” och på kriminalavdelningen i Helsingsborg har det varit lugnt.  Privat är Fabians liv en katastrof. Relationen till hustrun, Sonja, är på noll och sonen Theo i sin mest revolutionära period.

På andra sidan sundet har kriminalpolis Dunja Hougaard tvingats ta på sig uniformen igen. När hon hittar en hemlös ung man brutalt misshandlad till döds kan hon inte låta bli att dra igång en egen utredning och spåren leder naturligtvis till Helsingborg.

Händelserna går slag i slag och boken är skriven i ett rasande tempo, som jag oftast brukar tycka om, men här går det ibland för fort. Till och från fick jag gå tillbaka och läsa om.

Detta är den tredje boken om Fabian Rask och även om den är spännande och bladvändande, så räckte det inte hela vägen för mig.

Giganternas fall 

av Ken Follet


Originaltitel: Fall of Giants

Bonnier Pocket 2011

Detta är den första i en triologi om Europa med början i juni 1911 t o m januari 1924.

1911: Tre år innan första världskriget.
1924: Fem år efter krigets slut.

Vi får följa Billy Williams som arbetar i en kolgruva i Wales, hans syster, Ethel, som har anställning som hushållerska på godset Ty Gwen. Godset som ägs av earl Fitzherbert är gift med en rysk prinsessa (släkt med tsar Nikoaij). Vi får även följa bröderna Grigorij och Lev Pesjkov från Ryssland samt amerikanen Gus Dewar och tysken Walter von Ulrich. Samtliga tangerar varandra både innan och under kriget. Det händer mycket under denna tid. Den ryska revolutionen med Lenin i spetsen. Den tyska kejsaren abdikerar. Ett nytt parti, Labour, ser dagens ljus och blir invalt i den brittiska regeringen. Kvinnor får rösträtt i Storbritannien. Efter kriget försökte, den amerikanska presidenten, Woodrow Wilson, starta Nationernas Förbund, en fredsorganisation för konfliktlösningar. Versailles-fördraget drabbar Tyskland hårt och tyskarna får betala ett mycket högt pris, både under och efter kriget. Miljontals soldater dör, tyskarna svälter, inflationen slår i taket.

Detta är en historielektion av högsta kvalitet. En ”bibel” på 884 sidor. Hade historien om första världskriget skildrats på detta sätt, när jag gick i skolan, hade lektionerna inte varit så tråkiga!

Blindgång 

av Jørn Lier Horst


Originaltitel: Blindgang

Lind & Co. 2016, inbunden

Utredaren William Wistings dotter Line har flyttat hem till Larvik och blivit god vän med en ung kvinna (Sofie) som ärvt ett hus efter sin morfar. Det visar sig att kvinnans morfar var den omtalade ”smugglarkungen” Frank Mandt. Huset är i stort sett tomt utom ett stort gammal kassaskåp som står i källaren. Där hittar Line och Sofie en stor summa pengar och en revolver. Revolvern lämnar Line över till sin far.

Samtidigt arbetar Wisting med ett fall rörande en taxichaufför vid namn Jens Hummel som försvunnit flera månader tidigare. Även hans taxibil är försvunnen. Efter ett tips hittas taxibilen i en lada som visar sig ägas av Frank Mandt. Strax därefter hittas även Jens Hummel döda kropp. Efter en provskjutning av revolvern som Line och Sofie hittade visar det sig att samma revolver använts i ett annat fall – ett mord av en ung kvinna på öppen gata på nyårsafton i Kristiansand.

För att knyta ihop de båda fallen tvingas Wisting inse att utredningen om nyårsfallet inte skötts enligt regelverket. Nu riskerar han att göra sig ovän med sina överordnade och dessutom försöka få en oskyldig häktad man friad.

Som vanligt en utomordentlig bladvändare av norrmannen Jørn Lier Horst. Detta är den fjärde boken om William Wisting som jag har läst.

Den glömda trädgården 

av Kate Morton


Originaltitel: The Forgotten Garden

Månpocket 2014

Det är denna typ av bok som kanske väcker längtan att börja släktforska.

Nell, endast fyra år gammal, hittas sittande på en vit liten koffert i hamnen i Maryborough, Australien. Hon hittas av hamnmästaren Hugh O´Connor. Han tar med henne hem och Nell växer upp tillsammans med Hugh och hans hustru. På Nells 21-årsdag berättar Hugh att han och hustrun inte är Nells riktiga föräldrar. Hela hennes liv slås sönder och hon kommer att därefter ägna stor del av sitt liv till att försöka ta reda på vem hon är och var hon kommer ifrån. Efter styvfaderns död får hon äntligen tillgång till den lilla vita kofferten. Där hittar hon en gammaldags flickklänning, en hårborste i silver och en sagobok skriven av en kvinna vid namn Eliza Makepeace. Och plötsligt kommer Nell ihåg: Sagoberätterskan, men vem var hon?

Vi får följa Nell och även hennes dotterdotter Cassandra i jakten på det förflutna. När Nells testamente läses upp har Nell testamenterat ett hus i Cornwall till Cassandra. Hon känner sig tvingad att resa dit och med Nells gamla antecknar som hjälp och tillmötesgående äldre bybor finner hon till slut gåtan om godset Blackhurst Manor och familjen Mountrachet.

Kanske inte ett stort skönlitterärt verk, men blir på slutet väldigt spännande.

Jag lät dig gå 

Av Clare Mackintosh


Originaltitel: I let you go        

Förlaget Lind & Co 2016, inbunden

Femårige Jacob är på väg hem från skolan med sin mamma. Det är mörkt, det regnar. När de är nästan hemma vill Jacob springa i förväg. Bilen dyker upp ur tomma intet. Allt är över på en sekund. Kvar på gatan böjer sig pojkens mor över den lilla kroppen. Samtidigt ryter motorn när bilen backar därifrån och försvinner.

På en millisekund har Jenna Greys liv förändrats och hon flyr från Bristol och den hemska händelsen. Hon bosätter sig i en liten stuga i en by vid kusten i Wales. Hon försöker gå vidare, men barnkroppen som slår i vindrutan förföljer henne i fasansfulla mardrömmar.

Samtidigt arbetar kriminalpoliserna Ray och Kate med smitningsolyckan. Efter ett år utan resultat läggs utredningen ner.

Plötsligt tar berättelsen en helt häpnadsväckande vändning. Själv satt jag bara och stirrade rakt fram innan jag tog ett nytt andetag och fortsatte läsa.

Det här är en debut. Clare Mackintosh har tidigare arbetat som polis och boken bygger på ett fall som hon en gång arbetade med. Daily Mail skrev: ”Med en sådan här bra debut är poliskårens förlust deckargenrens vinst”. Så sant som det är sagt! Har nog aldrig tidigare läst 400 sidor på tre dagar. Vilken bladvändare!

Det kommer alltid en ny himmel 

av Lori Nelson Spielman


Originaltitel: The Life List

Månpocket 2016

När testamentet efter Elisabeth Bohlinger läses upp får Bretts bröder direkt sina arv. Bretts svägerska blir tilldelad VD-posten för Bohlingers Cosmetics men Brett får bara en gulnad papperslapp. Det är en lista, som mamman Elisabeth sparat och som Brett skrev när hon var fjorton år på vad hon önskade sig mest i livet. Innan Brett kan få ut sitt arv så måste hon förverkliga de livsmål hon satte upp för tjugo år sedan. Enligt listan så ska hon byta bana vid 34 års ålder och, hon har ett år på sig. Livsmål som synes helt omöjliga att uppnå samtidigt som sorgen efter modern är djup och stark. Brett grips av en stor ilska. ”Vad menade mamma egentligen?” På ett år ska hon byta jobb, skaffa hund, bli kär och skaffa barn och mycket, mycket mer.

Detta är en riktig feel-good historia. Lättläst och underhållande fast alltför tillrättalagd.

Eugen Kallmanns ögon 

av Håkan Nesser


Bonniers Förlag 2016, inbunden

Vad som glädjer mig mest är att Håkan Nesser avslutade sin yrkeskarriär som lärare i svenska och engelska och började skriva böcker istället. Så har jag tänkt varje gång jag avslutat en bok av honom. Han måste ju vara Guds gåva till oss som älskar bra historier. Det är en fröjd att ta del av hans sätt att behandla det svenska språket. Det spelar egentligen inte någon roll vad boken handlar om – det är lika underhållande varje gång.

Nåväl, detta är en berättelse om en högstadieskola någonstans i Norrland. Huvudrollerna utgörs av ett antal lärare, en avliden och tre levande, samt ett antal elever. En berättelse om brott begångna i det förflutna.  Mer behöver inte sägas om denna bok.

En hemlig plats 

av Tana French


Originaltitel: The Secret Place

Månpocket 2016

Det har gått ett år sedan Christopher Harper hittades död (ihjälslagen med ett trädgårdsredskap) på den välklippta gräsmattan vid flickinternatet St Kildas. Polisen lyckades inte ringa in mördaren och fick till slut i princip ge upp. Det är en grannlaga uppgift att förhöra tonåringar. Alla flickorna är ju under 18 år. Holly Mackey, en av eleverna dyker plötsligt upp en dag hos polisen med ett foto på den dödade Chris Harper där någon klistrat utklippta bokstäver: ”Jag vet vem som dödade honom”.

Utredningen drar igång igen. Nu tillsammans med den kvinnliga polis som tidigare höll i utredningen och den polisman som blev kontaktad av Holly. Boken handlar om att försöka sätta sig in i hur tonårsflickor fungerar och hur stark en vänskap kan vara samt hur långt de kan gå för att skydda varandra. En trög läsning som kunnat förkortas med ett par hundra sidor.

I vilt tillstånd 

av Roxane Gay


Originaltitel: An Untamed State

Bonniers Förlag 2014, inbunden

Mareille Duval, gift Jameson, föddes i USA av haitiska föräldrar. Mareille och hennes två syskon växer upp i New York. Fadern arbetar inom byggbranschen men förstår snart att han aldrig kommer att lyckas som haitier i USA. Mareille utbildar sig till jurist, träffar Michael och de får en son. Föräldrarna flyttar senare tillbaka till Haiti och bosätter sig i Port-au-Prince där fadern bygger upp ett stort byggföretag. Under ett besök hos sina föräldrar kidnappas Mireille. Haiti sägs vara det kidnappningstätaste landet i världen och också det fattigaste och skillnaden mellan rik och fattig är avgrundsdjup. Under tretton dagar hålls hon fången och blir brutalt misshandlad och sexuellt utnyttjad. Hennes far vägrar betala lösensumman på en miljon dollar. Han anser att kidnappning är en affärsuppgörelse och i alla affärsuppgörelser är man hård och skoningslös. Så har han själv byggt upp sin ställning och förmögenhet. Men kidnapparna förhandlar inte heller. När fadern till slut ger vika och Mareille släpps fri börjar vägen tillbaka. I tretton dagar har hon kämpat för att överleva – nu börjar kampen att lära sig leva igen. För ingen i Mareilles familj kan förstå vad hon tvingats genomlida. Ingen förstår såren hon har på insidan, de ser ju bara det som finns på utsidan.

Roxane Gays debut är magnifik. Detta är ett skakande drama om en familjs sårbarhet och hur man bygger förtroenden och hur man läker djupa psykiska sår. Mycket, mycket bra!

Tills döden för oss samman 

av Peter James


Originaltitel: Want You Dead 

Massolit Pocket 2016

Tänk dig att du träffar en kille på en dejtings-sajt på nätet. Ni träffas, du blir kär. Men nånting ”skaver”. Han har humörsvängningar som inte verkar friska. Ibland blir du rädd för honom. När det visar sig att allt han har berättat om sig själv inte alls stämmer. När han har ljugit dig rakt upp i ansiktet i två år, kastar du ut honom. Äntligen är du av med honom. Tror du. Men det är bara början.

Det här är upptakten till denna makalöst spännande bok. Detta är vad som händer när Red Westwood träffar Bryce Laurent. För Bryce har nämligen bestämt att kan inte han få henne ska ingen annan heller få henne…..

Hua, vilken rysare!!! Mer spännande än så här kan det inte bli.

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.