Böcker som jag läste 2014

Här har jag skrivit ner mina tankar och reflektioner av 18 böcker som jag läste under året.  Jag läste betydligt fler. Men det var först under 2014 som jag började skriva om mina läsupplevelser.

Berättelsen om Edgar 

av David Wroblewski

Originaltitel: The story of Edgar Sawtelle

Berättelsen om EdgarDetta handlar om pojken Edgar som är stum sedan födseln och växer upp med sin familj i mellanöstern i USA. Familjen föder upp hundar och Edgar utvecklar ett alldeles speciellt språk att kommunicera med hundarna. Ett gripande familjedrama och en helt underbart berättad historia som beskriver människor, natur och framförallt hundarna. Man riktigt ”ser” hur årstiderna skiftar, man ”känner” dofter från skog och omgivningar. Och så dessa underbara djur som är människans bästa vänner. Historien slår rakt in i hjärtat! Läs den!

David Wroblewski är född Wisconsin 1959 och verkar inte, enligt mina efterforskningar, ha skrivit fler böcker. Åtminstone inte släppta i Sverige. Berättelsen om Edgar skrevs 2008.

Berättelser om hundar och relationer mellan människor och hundar kanske fascinerar? Här kommer ytterligare ett tips: Hundpojken skriven av Eva Hornung. En oerhört gripande historia om vilda hundar i utkanten av Moskva.

Bara ett barn 

av Malin Persson Giolito

Bara ett barnDetta handlar om en liten pojke som far illa och om hur en lärare förstår och larmar socialen. Det handlar om handläggare på socialen som inte förstår och helt missförstår situationen. Här hänger författaren ut socialtjänsten som upplevs inkompetent och ointresserad. Författaren är helt strålande när hon ger samhället en riktig taskspark. Historien får en oväntad vändning och slut.

Malin Persson Giolito har skrivit flera böcker, men detta är en historia som inte får förbli oläst.

Låt vargarna komma 

av Carol Rifka Brunt

Origialtitel: Tell the Wolves I´m Home

Låt vargarna kommaUSA i slutet på 1980-talet. Massor av män dör i aids. 14-åriga Junes morbror är konstnär och är döende i aids. Det handlar om kärlek och en värdefull tavla. Boken sorterar under ungdomsböcker vilket jag tycker är anmärkningsvärt. En fantastisk berättad historia om en familj, relationer, avundssjuka och vänskap men framförallt handlar det om denna tavla.

 

Detta är en debutroman, ser fram emot nästa bok av Carol Rifka Brunt.

Sophies historia 

av Jojo Moyes

Origialtitel: The Girl You Left Behind)

Sophies historiaEn något märklig svensk översättning kan man tycka, där han får följa Sophie under första världskriget i Frankrike och Liv i nutidens England. Också här är en tavla i fokus och som i så många olika sammanhang konsts värde och pengar utgör grunden för osämja och turbulens. Här är krigstidens fattigdom varvad med Livs liv efter att hennes make dött. Man får följa dåtid och nutid. Huvudpersonen är tavlan.

Jojo Moyes blev känd här i Sverige med boken: Livet efter dig. Jag trodde aldrig hon kunde göra det igen. Men det kunde hon! Historien om Sophie tyckte jag var bättre. Två helt skilda historier naturligtvis. I nuläget finns Ett Hundra Mil relativt nysläppt. Ser fram emot den.

Fjärilseffekten 

av Karin Alvtegen

FjärilseffektenKarin Alvtegen är en av mina favoriter. Jag har läst alla hennes böcker och är förundrad över att hon lyckas fånga udda personligheter och vanliga händelserna i tillvaron. Boken handlar om hur små händelser kan växa och bli ”stenvältare”. Hur det ena leder till det andra utan att vi kan göra så mycket åt det. Hon låter oss komma nära huvudpersonerna. En riktig ruskig historia som berättas med ett driv som fångar. Det är inte de stora händelserna som gör skillnad – det är de små. En riktig bladvändare.

Ensam i Berlin 

av Hans Fallada

Originaltitel: Jeder stirbt für sich allein

Ensam i BerlinHans Fallada skriver under psedonym. Han hette egentligen Rudolf Ditzen och dog innan boken gavs ut i första upplaga 1948. Då var boken censurerad, men gavs ut i originalmanuskript 2011.

Vi befinner oss i Berlin under andra världskriget. Vi får följa ett antal bisarra människogestalter under 1940-1945. Vi får erfara att det inte var alla tyskar som tyckte att Hitler var en hjälte. Vi får känna den rädsla som präglar dessa människor som inte tillhör ”partiet”. Det påstås att detta är det bästa som skrivits om det tyska motståndet. Författaren sade själv att boken är baserad på egna erfarenheter under nazisman. Författaren beskriver en del personligheter på ett tragikomiskt sätt. Man t o m ler och skrattar till i allt det bedrövliga.  Jag tänkte till och från att ge upp läsningen (för den är tjock som bibeln), men till slut måste man helt enkelt få veta vad som hände. För det var inte bara judar som hamnade i ”arbetsläger”. Och det värsta är att det är sant!!! Även om personerna är fiktiva.

En liten hattaffär på hörnet 

av Marita Conlon-McKenna

Originaltitel: The Hat Shop on the Corner

Åh, vad jag älskar dessa irländska författare som skriver om Irland och Dublin med kärlek. Det handlar om Ellie som får ärva en hattaffär efter sin mor. Det är inget direkt djup i den här boken, men den handlar om vänskap och kärlek. Och kanske det är så att irländare är mer omtänksamma än andra? En riktig ”feel good”-bok som känns skönt att koppla av med efter böcker som Ensam i Berlin t.ex.

Svart gryning 

av Cilla & Rolf Börjlind

Svart gryningHar man läst Springfloden och Den tredje rösten är det en självklarhet att kasta sig över Svart gryning. Man måste ju helt enkelt fortsätta att följa Olivia Rönning och Tom Stilton, kriminalkommisarie Mette Olsäter och hennes han Mårten med sin spindel. Det här kallar jag en bok med driv. Jag tror aldrig jag läst ut en bok som snabbt. Hade t o m ont i ögonen men det var helt enkelt nödvändigt. Det här handlar om rasism och svarta krafter. Riktigt hårresande. Undrar bara om författarna blir lämnade ifred av Svenskt Ariskt Motstånd efter det här? Starkt och strålande skrivet!

En rasande eld 

av Andreas Norman

En rasande eldCarina Dymek är en ung och ambitiös kvinna med framtiden utstakad framför sig och som jobbar på Säkerhetspolitiska enheten på UD. Hon åker på ett COSEC-möte i Bryssel över dagen (COSEC: Committee for Security)  är en arbetsgrupp inom EU som behandlar frågor angående den gemensamma europeiska säkerhetspolitiken.  Efter mötet blir hon kontaktad av en man som ger henne ett USB-minne. Det visar sig vara en rapport om ett nytt europeiskt antiterrorsamarbete.  Hemma i Stockholm igen, överlämnar hon USB-minnet till sin chef – och blir dagen efter omedelbart avstängd från sitt arbete.

Säkerhetspolisen Bente Jensen får i uppdrag att bevaka Carina. Efter ett tag upptäcker Bente att även någon annan bevakar henne. Vem bevakar och vem är bevakad?

Här får man en detaljerad beskrivning på hur SÄPO och UD arbetar, hur samarbetet med brittiska MI6 går till. Jag blev nästan mörkrädd! Det verkar som att alla inblandade enheter ser spöken mitt på ljusa dagen och överallt. Så här får det naturligtvis inte gå till och det hoppas jag, från djupet av mitt hjärta, att det inte gör heller. För det är en fejkad historia, men oh, så bra och välskriven.

Spännande och skrämmande! Läs den!

Kockskola för ensamma hjärtan 

av Marita Conlon-McKenna

Originaltitel: A Taste for Love

Den andra feel-good-boken jag har läst av denna författare. Den förra handlade om en hattaffär. Den här påminner lite om Mauve Binchys Evening Class. I den boken handlade det om ett antal olika människor som vill lära sig italienska, här handlar det om matlagning. Är man lite småhungrig tar man sig garanterat något att äta när man läser det här.

Kockskola, delförstoringAlice har blivit lämnad av sin man för en yngre kvinna. Hon känner sig ensam och förbrukad, men framförallt fattig. Hon vet inte hur hon ska försörja sig och känner att hon egentligen inte kan någonting. Utom att laga mat. Påhejad av sin yngste son och några goda vänner beslutar hon sig för att starta en matlagningskurs. Kursdeltagarna är varierande personligheter. Det är Lucy som är ung och arbetslös, det är Rob som är nybliven änkling (som sedan sin fru gick bort levt på hämtmat), det är Kerrie som är nyförlovad med en rikemansson (själv kommer hon från arbetarklass och skäms för sin bakgrund), det är Tessa som lämnat ett bra jobb i London för att flytta hem till Dublin för att ta hand om sin sjuka mor och några till. Dessa personer lagar mat tillsammans en kväll i veckan under ett antal månader. Alices matlagningskurs knyter ihop dessa människor. En varm och mycket, mycket hemtrevlig bok. Och som sagt, man blir lite hungrig under tiden man läser.

Utan personligt ansvar 

av Lena Andersson

Utan personligt ansvarAndra boken som handlar om Ester Nilsson. Hon har glömt Hugo Rask och kastar nu sig in som älskarinna till Olof Sten. En mycket gift man som inte verkar ha den minsta avsikt att lämna sin trygga tillvaro. Och det är han faktiskt mycket tydlig med, även om hans agerande under de år som de har sin relation talar för något helt annat….. Ja, vad ska man säga? Bra nedtecknat, lika bra som förra boken: Egenmäktigt förfarande. Fast nu börjar jag tycka synd om Ester. Sådan otur i kärlek kan man helt enkelt inte ha i hela sitt liv. I förra boken (som belönades med August-priset) tyckte jag Ester var puckad och verkade vara helt i avsaknad av förståelse för signaler. Nu verkar hon ha mer på näsan, men trillar dit ändå. Hoppas vi får läsa om Ester en gång till. Bara en gång till – jag vill veta om hon lyckas till slut.

Akademimorden 

 av Martin Olczak

Här har vi Da Vinci koden, fast på svenska! Debutroman från 2013 och som finns i pocket.

AkademimordenI ett rasande tempo mördas nästan halva antalet medlemmar i Svenska Akademien. Claudia Rodriguez, utredare på riksmordkommissionen i  Stockholm,  får fallen på sitt bord. Han blir snart bortkopplad (ska inte berätta varför). Men tillsammans med en f d pojkvän, antikvariatsägaren, Leo Dorfman, fortsätter hon utredningen på egen hand. Jättespännande! En riktig bladvändare! Ett otroligt hisnande äventyr som tar läsaren tillbaka 100 år i tiden.

Lite fakta om Martin Olczak, länkat från Svenska Wikipedia.

Lejontämjaren 

av Camilla Läckberg


Läckberg är tillbaka med ytterligare en oförutsägbar historia.

LejontämjarenEtt kallt och snöigt Fjällbacka, där en ung kvinna försvunnit och hittas gående på en väg, barfota och helt förvirrad. En bil kommer från ingenstans och hinner inte väja. Detta är upptakten, där vi, som vanligt får följa vår polis Patrik och hans författande hustru Erica. Samtidigt samlar Erica in material till en ny bok, en familjetragedi som hände på 1970-talet. Som vanligt vävs nutid och dåtid ihop. Och som vanligt är det svårt att sluta läsa. Och som vanligt går det inte upp ett ljus förrän det endast återstår ett 20-tal sidor!  En strålande Camilla Läckberg som inte gör mig besviken.

Det gör inget att det alltid utspelar sig i Fjällbacka och dess omnejd. Har man läst Läckbergs böcker så känner vi både Mellberg, Martin och Gösta, Ericas syster Anna och framför allt Patrik och Erica. Känns tryggt och bra.

9,3 på Richter-skalan 

av Andreas Norman

9,3 på RichterskalanJag tror att det inte var någon i Sverige som inte kände någon, eller kände till någon som var i Thailand den 26 december 2004. 10 år sedan i år. Alla har vi läst om katastrofen och de drabbade som på några sekunder förlorade både familj och vänner. Här har Andreas Norman på ett rakt och avskalat sätt skildrat detta ofattbara. Han skildrar sin egen hjälplöshet och UD:s urusla organisation där regelverket är viktigast. Hur kunde det vara möjligt att andra länder var så snabbt på plats i Thailand? Detta hade aldrig hänt tidigare. UD visste helt enkelt inte hur man gjorde. De kunde inte ta hand om situationen på plats i Thailand och de kunde heller inte ta hand om de människor som faktiskt var på plats i katastrofområdet. Hjälporganisationer blev traumatiserade, representanter för Svenska Kyrkan, Räddingsverket – ja, listan kan göras lång. Ingen kunde nog föreställa sig hettan, luftfuktigheten och stanken av döda människor. Anhöriga som kom iklädda endast badkläder och som hade förlorat allt. Anhöriga som hade letat efter sina familjer i flera dagar, chockade. Offer som blev nummer.

Chinese Temple i Krabi – helvetet på jorden.

Om jordbävningar och Richterskalan

Stalker 

av Lars Kepler

Är du kvinna och singel eller är ofta ensam hemma? Bor du på första våningen i lägenhet eller i hus nära markplanet? Då ska du INTE läsa denna bok.

StalkerHär kastas man in i en handling som är så otäck och makaber så det nästan inte är sant. Och det är det ju inte heller eftersom det är en kriminalroman och en påhittad handling.

Hypnotisören är tillbaka och även Joona Linna. En helt fantastisk berättad historia som kunde varit mycket bättre utan allt det, till synes, helt onödiga våld. Det finns avsnitt i boken som inte hör till handlingen med enbart våld och död. Detta gör historien på intet sätt bättre. Tyvärr.

Jag har läst alla fyra böckerna nu och detta var inte den bästa. Kunde ha varit – utan yxor och vapen. Det måste gå att skildra en sjuk människas beteende utan att överbeskriva ond bråd död.

Men ”makarna” Kepler skriver drivet och du är inne i handlingen på endast ett par sidor. Det är korta avsnitt och skrivet enkelt och rakt. Därför känns också skvättande blod, yxor och knivar överdrivet.

Lars Keplers officiella hemsida.

I det sista regnet saw3

av Janesh Vaidya

”En själslig och kroppslig förflyttning i ett trollslag. Man vill inte sluta läsa” säger skådespelaren Mikael Nyqvist om denna bok. Det var inte särskilt svårt att sluta läsa och det var en befrielse att historien tog slut.

Efter att ha slagit i bokens ordförklaringar ett flertal gånger vid i princip varje sida förlorar berättelsen fart. Tänkvärda ord och lärorika strofer om livet. Men jag fattade det som om det skulle handla om en liten indisk pojkes uppväxt i en liten by i Indien och inte om hans farmor? Vill man läsa om visheten om universum och vi arma människors plats i världen ska man definitivt läsa denna bok. Annars inte.

Öga för öga, tass för tass 

av Maria Ernestam

Öga för öga ...Sara och Björn flyttar till landet och sitt nyrenoverade hus på skånska landsbygden. De ser fram emot att kunna låta sin katt ströva fritt. Det är bara det att i huset mittemot bor det redan en katt och den katten har redan sitt revir i bl a Saras och Björns trädgård………

Jag har läst det mesta av Maria Ernestam och även om denna bok bara består av 130 sidor är hon en mästare att väva intriger. Lättläst och direkt.

Maria Ernestam hemsida.

Tjockare än vatten 

av Carin Gerhardsen

Tjockare än vattenDetta är hennes sjunde bok om Hammarby polisen i Stockholm. Jag har läst alla böckerna och det gör det lite lättare att följa huvudpersonerna privat. Alla böckerna är naturligtvis fristående där författaren då och då syftar tillbaka till händelser som utspelat sig i de andra böckerna. Tjockare än vatten är spännande. Helt klart en jättebra deckare.

Handlingen är ett mord på en kvinnlig psykolog och ett antal, till synes, helt oförklarliga fall av dränkta och döda kattor. Detta vävs tillsammans med ett övergrepp på en kvinnlig polis, som är en av huvudpersonerna i böckerna, två gamla, ej lösta, drunkningsolyckor och ett gammalt dränkningsmord på en gravid kvinna. Skickligt och spännande och med ett driv berättad historia. Det känns tryggt med Conny Sjöberg, Petra Westman, Hedvig Gerdin och Jamal Hamad. Här är dessutom Hamads exfru inblandad på ett oväntat sätt. Det är en stor fördel att läst åtminstone föregående bok: Hennes iskalla ögon innan man ger sig på den här!

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.