Böcker som jag läste 2022

Här har jag skrivit lite om min upplevelse och uppfattning om de sextioen böcker som jag har läst i år.

Gårdsälgen Albin 2022-06-10 15.03

X

av Pascal Engman


Book Mark förlag, inbunden 2022

Vanessa Frank har återvänt till Sverige efter en tid utomlands. Hon har avslutat sin tjänst som utredare vid polisen och känner sig nöjd med det. Men när en internationell känd fotbollsspelares fru hittas skjuten i sin bostad på Lidingö känner Vanessa ett visst intresse och när hennes f d chef kontaktar henne och ber om hjälp kan hon inte säga nej. Och plötsligt är hon indragen i en ”berg- och dalbane”-utredning tillsammans med en kollega hon inte arbetat med tidigare. Han heter Martin Wester.

Samtidigt, i en förort på andra sidan stan, är den unge Herish påläggskalv inom fotbollen i AIK. Drömmen om att bli fotbollsproffs gör honom till en enkel måltavla för matchfixare och agenter.

Vanessa och Martin inser att flera öden är ihopkopplade och allt pekar på kriminella gäng som jobbar med matchfixning och som tjänar enorma summor på detta. Men vem styr detta? Och hur många arbetar med det här egentligen? Frågorna är många men initialt finns inte så många svar.

Samtidigt har Nicolas Peredes också återvänt till Sverige och går på polisutbildningen i Malmö. Vanessa ber till slut om hans hjälp och Nicolas har aldrig kunnat säga nej till henne så i utkanten av utredningen finns han i kulisserna.

Det här var oerhört spännande och välskrivet baserad på gedigen research. Pascal Engman är kung när det gäller kriminella nätverk och nu också på matchfixning.

De sammanbundna

av Stacey Halls


Originaltitel: The Familiars

Bokfabriken, pocket 2022

Året är 1612 i grevskapet Lancaster (som idag heter Lancashire) i England.

Sjuttonåriga Fleetwood Shuttleworth väntar sitt fjärde barn. Och detta barn är viktigt, de föregående tre barn hon burit har hon förlorat och hennes make Richard väntar på en arvinge till godset de bor på. Men Fleetwood är mycket sjuk i graviditetsillamående och fruktar för sitt liv.

Av en händelse möter hon en dag en kvinna som presenterar sig som Alice Gray. Denna Alice utger sig för att vara jordemor, dvs barnmorska och Fleetwood tar henne genast till sitt hjärta och anställer henne för att hjälpa henne igenom denna vidriga graviditet. Och Alice är duktig med örtavkok och sakta blir Fleetwood bättre.

Samtidigt pågår häxprocesser över hela England och unga kvinnor hängs urskillningslöst. Fleetwood börjar tveka om vem denna Alice Gray egentligen är och när Alice anhålls och slängs i en fängelsehåla i väntan på sin avrättning beslutar sig Fleetwood ändå att stå upp för henne och hjälpa henne allt hon kan.

Denna historia är till viss del intressant, bl a om hur lite man i början av 1600-talet visste om graviditet och barnafödande. De blodiga häxprocesserna är ju också intressant att läsa om. När inte läkarvetenskapen fanns tog många kvinnor till örter och andra hjälpmedel vilket också visade sig fungera utmärkt. Både män och kvinnor inbillade sig att dessa kvinnor tog hjälp av djävulen och anklagades för att vara häxor.

Fleetwood och Richard Shuttleworth fanns på riktigt men för övrigt är händelserna fiktiva. Trots detta fick jag inte riktigt den historiska känsla som jag kanske borde ha fått.

Svinskytten

av Gertrud Hellbrand


Harper Collins förlag, inbunden 2022

Aron har lämnat sitt gamla liv bakom sig och får anställning som viltvårdare på ett säteri på Östgötaslätten. Han som driver gården heter Enar Lund och är hästkiropraktiker och är väl känd inte bara i Sverige utan även i Tyskland och Frankrike. Hästägare reser miltals för att få sina hästar behandlade av honom. På gården bor även hans allvarligt sjuka hustru, Ulrika, en hushållerska, Gunni, och hästdoktorns kvinnliga assistent som heter Caroline.

Ganska snart inser Aron att allt inte står rätt till på gården. När han får veta att hans företrädare, en ung man från Polen, plötsligt bara försvunnit blir han både rädd och nyfiken. Och när Aron börjar fråga Enar och även Carro om vad som kan ha hänt mannen får han bara luddiga svar.

En dag när han är ute i skogen och ser till sina vildsvinsåtlar gör han ett mycket obehagligt fynd. Han inser ganska så snart att kontakta polisen är inte något alternativ utan han måste finnas där för de övriga personerna på gården. Tillsammans måste försöka få ett avslut på den ondska som de utsätts för.

Detta var välskrivet och mycket spännande. Det är den andra fristående fortsättningen på författarens första bok, Dragoner, som även kallas Östgötasviten.

Sarek

av Ulf Kvensler


Bonniers förlag, inbunden 2022

När Anna studerade juridik i Uppsala träffade hon Henrik. Henrik var handledare på Juridicum och det mest tabubelagda är att en handledare inte ska inleda en relation med en student. Och på grund av detta höll de sin relation hemlig i flera år. Men nu lever de tillsammans, de är förlovade men av någon anledning verkar Anna inte vilja gifta sig eller skaffa barn. Under sin studietid lärde hon känna Milena och under alla de åren de känt varandra har de fjällvandrat varje sommar. Men just denna sommar har Anna varit tvungen att jobba så därför sköts årets fjällvandring upp till september.

Ca två veckor innan de ska åka berättar Milena att hon träffat en ny kille, Jakob, och undrar om han får följa med på fjällvandringen. Anna och Henrik tvekar men går till slut med på att det är okej. När de alla fyra möts på Centralstationen får Anna känslan av att hon sett Jakob innan från någonstans ifrån men kan inte komma på vart. I år ska resan gå till Abisko men på tåget föreslår Jakob att de kan  fjällvandra i Sarek i stället, för där har han varit flera gånger och Sarek bjuder på fantastiska naturupplevelser. Och så låter sig Anna, Henrik och Milena övertalas.

Vandringen utvecklas snart till en mardröm och Anna blir nästan manisk i sina försök att ta reda på vem denna Jakob verkligen är.

Det här var en hisnande psykologisk historia som höll mig helt fången från början till slut. Författaren, Ulf Kvensler, är manusförfattare som ligger bakom både Solsidan och Vår tid är nu. Sarek är hans debut som författare, en helt annorlunda genre. Oerhört gripande och spännande.

Kallmyren

av Liza Marklund


Piratförlaget, inbunden 2022

I mitten av augusti 1990 försvinner Helena Stormberg under en bärutflykt vid en myr utanför Stenträsk. Dottern, Elin, som är baby, återfinns vid myrkanten svårt medtagen. Babyn är uttorkad och helt sönderbiten av insekter. Men hon överlever och man hittar Helenas vindtygsjacka slängd på marken en bit ut på myren. Helenas kropp återfanns aldrig och polischefen Wiking Stormberg kom aldrig över sin hustrus död. Han kom att fortsätta sitt liv som polis och ensam förälder till sina två barn, Markus och Elin.

Men så en eftermiddag, trettio år senare, finner Markus ett brev i sin brevlåda, adresserat till honom. Markus arbetar på robotbasen som är belägen strax utanför Stenträsk. Han har precis blivit befordrad till att leda ett nytt hemligt projekt. I kuvertet finner Markus ett enda papper där han ombeds att tacka nej till jobb-erbjudandet. Markus visar brevet för sin pappa, Wiking, och Wiking blir alldeles kall för han känner igen handstilen och den lilla speciella stjärna med vilken Helena alltid undertecknade sina meddelanden. Är det ett hot eller en varning? Men så kommer det ytterligare ett brev och Wiking bönar och ber Markus att hoppa av projektet ute på robotbasen. Dessutom känns som om han håller på att bli galen. Ser han spöken? Har Helena återuppstått från de döda?

Detta är den andra och fristående delen om Stenträsk och Wiking Stormberg och den var som en spark i magen. Såå bra! Och så underbart att Liza Marklund är tillbaka i facket för en av Sveriges bästa spänningsförfattare.

Asfaltsland

av S.A. Cosby


Originaltitel: Blacktop Wasteland 

Modernista Förlag, pocket 2022

Efter att ha suttit av ett femårigt fängelsestraff som ungdomskriminell beslutade sig Beaurgard, även kallad ”Bug”, att framleva sitt fortsatta liv på rätt sida om lagen. Han är gift och har två barn med sin fru, Kia, och en dotter i ett föregående förhållande. Han driver en mindre bilverkstad utanför en liten stad i Virgina, USA. I sitt tidigare liv var han bäst i delstaten som flyktchaufför.

Han vårdar sitt nya liv med fru och barnen men verkstaden går trögt eftersom det har öppnat en ny bilverkstad precis i närheten och priserna de erbjuder kunderna kan inte Beau konkurrera med. Modern har Beau lyckats få in på ett äldreboende, dottern Ariel ska söka till college och en av sönerna behöver tandställning. Allt kostar pengar och Beau har inte de pengarna. När så en av hans gamla vänner från den kriminella tiden hör av sig beslutar sig Beau att än en gång, en sista gång lovar han sig, sätta sig bakom ratten i flyktbilen. Men det går inte riktigt som han tänkt sig och än en gång är han indragen i den kriminella värld som han så länge försökt ta sig ur.

Det här var en mörk och sorglig historia om hur svårt det är att vara svart och fattig i USA och hur svårt det är att försöka leva ett lagligt liv när man egentligen bara kan en sak. I Beau’s fall handlade det om att planera flyktvägar efter en stöld och om att köra fort för att komma undan.

Boken blev vald till årets kriminalroman 2021 av bl a The Guardian i USA. Boken blev dessutom uppmärksammad i New York Times. Oerhört bra skriven och berörde mig på djupet. För det finns ingen väg ut när man är så innästlad kriminellt, även om man så gärna vill.

Botgöraren

av Viveca Sten


Forums förlag, inbunden 2022

Charlotte Wretlind är en mycket driven affärskvinna från Stockholm vars dröm är att återställa Högfjällshotellet i Storlien. Hon tillbringar mycket tid i Åre under sin arbetstid och bor då på Åres exklusiva hotell, Copperhill. Måndagen i Påskveckan hittas hon svårt knivskuren och död i sin svit av en av hotellets anställda. Tre dagar senare hittas en av hotellets städerskor strypt i ett skogsområde i anslutning till hotellets personalbostäder.

Daniel Lindskog och Hanna Ahlander ser från början inga kopplingar mellan de båda kvinnorna men inser senare att kanske städerskan såg något på söndagsnatten då Charlotte Wretlind blev dödad. Kanske blev hon tystad helt enkelt. Dessutom försvåras utredningen av att det är Påskvecka och att det överallt i Åre kryllar av turister. För Påskveckan är Åres höjdpunkt och Daniel och Hanna inser att någon ledighet inte kommer att inträffa för dem.

Utredningen går knackigt och leder än hit och än dit. Projektet att återställa Storliens Högfjällshotell tycks väcka ont blod bland ortsbefolkningen. Av någon anledning tycks ingen i varken Åre eller Storlien vilja se ytterligare ett nytt exklusivt hotell. Och hur gick det egentligen till när Charlotte Wretlind fick bygglov för rivning och inköp av mer mark runt det befintliga hotellet? Kommunstyrelsens ordförande kan väl knappast tagit emot mutor för att bli mer medgörlig?

Frågorna hopar sig samtidigt som Daniel försöker hålla ihop sin lilla familj och Hanna i sin tur att hålla reda på sitt känsloliv. Tillsammans leds de in i en utredning som sträcker sig så långt tillbaka som till början av 1970-talet.

Mycket spännande så klart, trots att upplösningen kom lite för hastigt. Men Viveca Sten gör mig inte besviken och vi läsare väntar förhoppningsfullt på ytterligare en bok om Åre där Daniel och Hanna inte verkar vara riktigt klara med varandra.

Löpa varg

av Kerstin Ekman


Bonniers förlag, inbunden 2022

Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare och passionerad jägare, sitter på sitt kontor och tänker tillbaka på sitt liv. Han kommer inte ihåg alla djur som han skjutit under sitt liv, men hundarna kommer han ihåg och det är ganska många.

Nyårsdagens morgon beger han sig upp till ett av sina skiften där han har sin gamla fula husvagn uppställd. Han har kaffe och smörgåsar med sig. Det är kallt men vindstilla. Snön ligger djup. Plötsligt varseblir Ulf en rörelse i myrkanten. Och då kommer han ut. Han gör det med en sådan självklarhet och pondus och Ulf förstår att detta är varghannens värld. Med darrande händer tar Ulf upp kikaren och ser hans ädla nos, den branta pannan och öronen som står upp. Han ställer sig i myrkanten och ser uppmärksamt över myrens snö. Men så vänder han nosen uppåt och plötsligt är han borta.

Tillbaka hemma i Ljusdal börjar Ulf tänka om när det gäller jakten. Han sitter och tittar igenom sina jaktrapporter och minns sitt första möte med björn och den första älgen han skadsköt. Och han känner för första gången i sitt liv en stor ödmjukhet inför naturen och dess invånare. För det går alldeles utmärkt att osäkra och bara uppleva skogen och naturen.

En helt underbar berättelse om en jägares liv och om naturen. Dessutom en fröjd att läsa en bra författare.

Gökungen

av Camilla Läckberg


Forums förlag 2022, inbunden

Den påtänkte Nobelpristagaren i litteratur Henning Bauer och hans hustru Elisabeth firar guldbröllop och ställer till med en hejdundrande fest på Stora hotellet i Fjällbacka. Bland gästerna finns gräddan bland Sveriges litteratur- och konstpersoner. Samtidigt, mittemot hotellet förbereder den kände fotografen Rolf Stenklo en fotoutställning. Morgonen efter den påkostade festen hittar en städerska Rolf död på golvet i utställningshallen. Patrik Hedström och hans team är nästan omedelbart på plats. Utredningen påbörjas och så även denna historia.

Erika Falk har under sin barnledighet lärt känna Louise Bauer. De träffades på lekplatsen med barnen och börjar prata. Louise är gift med Peter, den äldste av Henning och Elisabeths söner.

Några dagar efter Rolfs död inträffar ett mycket våldsamt dåd på den lilla ö där Henning och Elisabeth befinner sig. Patrik och hans kollegor tar mycket illa vid sig och samtidigt som de förstår att de båda fallen på något vis hänger samman kan de inte förstå.

Erika som för närvarande har idétorka inför sin nästa bok kan inte låta bli att börja forska i den litterära samlingen av personer som verkar ha känt varandra länge och som dessutom har kopplingar till Svenska Akademien. Hennes forskningar leder henne tillbaka till 1980-talet och en mordbrand som inträffade där. Dessutom leder de s k trådarna henne till en litterär klubb som drivs i en källarvåning i Stockholm.

Jag ser en tydlig parallell med ”Klubben” och den s k kulturprofilen men kan inte riktigt räkna ut vem av dem som Läckberg pekar ut. Och det är säkert inte meningen heller.

Det här var spännande och det är trevligt att Läckberg är tillbaka i Fjällbacka där hon är som bäst. Trots detta tycker inte jag det behövs övervåld för att det ska bli bra.

Je m’appelle Agneta

av Emma Hamberg


Piratförlaget, pocket 2022

Agneta är 49 år och gift sedan många år med Magnus. Barnen, Lisa och Ludvig, är sedan länge utflugna och den enda kommunikation som existerar mellan Agneta och barnen sker via swish. Magnus har dessutom blivit ”hurtbulle” och tillbringar sin lediga tid med att simma, cykla och studera fåglar. All mat som innehåller fett, gluten, socker eller alkohol är strikt förbjudet. Frukostarna består av kall råggröt och örtte. Men Agneta har en egen liten depå med goda ostar, söt aprikosmarmelad och goda kex som hon gömt bakom tvättmaskinen i källaren. Hon har också alltid en flaska rödvin gömd under sin säng.

En dag råkar hon se en liten annons i tidningen som lyder: ”Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig – varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan. Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike.”

Några dagar senare står Agneta till sin egen förvåning och alla andras också för den delen på ett tomt torg i den franska byn Carelle i Provence. För där och då börjar Agneta sitt nya liv. Ett liv och en vardag som är så långt från hennes normala verklighet i Sverige man kan komma. För här behöver hon inte äta goda ostar eller dricka rödvin i smyg. Och här lär sig Agneta att laga mat på franskt vis med massor av vitlök, olivolja och färska örter. Hon blickar ut på vinodlingarna och kan dricka t o m två glas vin till lunch utan att någon tittar snett. Dessutom äter hon färska bagetter (fullspäckade med gluten) när helst hon så önskar.

Det här var en berättelse om att man faktiskt kan ”vända blad” och börja ett nytt liv och få en helt ny verklighet. En alldeles, alldeles underbar och oemotståndlig historia.

Betyg: 4

Tiggarens hand

av Olle Lönnaeus


Bokfabriken, pocket 2019

Det är augusti och tryckande varmt i Malmö. Var och varannan kväll brinner bilar i invandrartäta områden. En natt brinner två bilar i Rosengård och i en av bilarna hittar man en förkolnad kropp. Om offret dött i bilbranden eller kanske redan var avliden när den placerades där är svårt att fastställa.

Det blir kriminalpoliserna Jonny Lilja och Eva Ström som ska försöka prata med folk i omgivningarna. Men det är svårt, alla tittar bort, ingen vill prata med polisen.

När så det sker en skjutning vid Järnhamnen och Jonny konstaterar att de två döda unga männen utsatts för en ren avrättning kopplar han inte ihop det med bilbränderna i Rosengård. Men av erfarenhet vet han att smågangstrarna inte är så bra på att skjuta och skjutningen i Järnhamnen har utförts av ett proffs sätter de igång med att leta bredare.

Till slut lyckas Eva Ström att identifiera mannen i den brända bilen och det visar sig att mannen var rom och tiggare. När så ytterligare tre män hittas döda och de alla tre var romer tror varken Jonny eller Eva att dåden utförts av något kriminellt gäng. För vid varje dött offer hittas samma föremål som Jonny och Eva lyckas koppla till en nazistisk organisation.

Det här var en mycket spännande historia men som slutade lite för fort. Brådstörtad upplösningen och det blev lite snöplig. Men fram till dess var boken oerhört spännande.

Häger

av Ann Cleeves


Originaltitel: The Heron’s Cry 

Bonniers förlag 2022

Det är sommar och tryckande varmt i North Devon. Efter en sommarfest vaknar kriminalpolis Jen Rafferty av att hennes chef Matthew Venn ringer och berättar att en man hittats död på ett konstnärskollektiv utanför staden Barnstaple. Mannen har hittats av sin dotter, Eve, som bor och har sin atelje på gården. Han har blivit dödad av en glasskärva från en vas som Eve tillverkat. När Jen anländer till gården och går in i Eves glasatelje känner hon igen mannen. Kvällen innan träffade hon honom på en sommarfest som hennes vän, Cynthia, bjudit in till. Han heter Nigel Yeo och hade i slutet av kvällen velat tala med Jen men hon hade druckit lite för mycket vin och samtalet blev aldrig av.

Nigel Yeo framstår som ett osannolikt mordoffer. Han är f d läkare men arbetar numera i en organisation som undersöker felbehandlingar på både fysiskt och psykiskt sjuka.

Utredningen går trögt och Matthew Venn och hans team försöker kartlägga offrets sista vecka i livet men framför allt dagen innan han dödades. Och de lyckas få fram att Nigel Yeo undersökte ett självmord som inträffade för ca ett år sedan. När så ytterligare ett mord inträffar och mordvapnet även i detta fallet är en av Eves glasföremål och offret dessutom är en konstnärskollega till Eve och som också bor på gården blir utredningen nästan kaotisk. Till slut vet Matthew eller Jen varken ut eller in.

Ann Cleeves är en mästare att skapa fiffiga ledtrådar. De flesta ger ingen utdelningen och man är som läsare helt oförstående hur det ska sluta. Men Matthew och Jen lyckas så klart till slut när det bara är några sidor kvar. Lysande skrivet!

Det här är andra delen i North Devon serien efter första delen, Albatross, som dessutom blev TV-serie i Svt Play då med en annan titel ”Kommissarie Venn”.

Natten Tallulah Murray försvann

av Lisa Jewell


Originaltitel: The Night She Disappeared 

Printz Publishing, pocket 2021

Tallulah bor tillsammans med sin mamma, Kim, och sin lille son, Noah. Där bor också Tallulahas pojkvän, tillika far till Noah. Han heter Zach. En ljummen junikväll bjuder Zach ut Tallulah till den lokala puben. Kim är barnvakt. Noah är lite svårnattad så Kim stannar hos honom i soffan i vardagsrummet. När hon vaknar på morgonen efter är det knäpptyst i huset och varken Tallulah eller Zach har kommit hem. Kim tror först att de kanske gått vilse i skogen som omger byn men dagen går och Tallulah kommer inte hem.

På måndagen, tre dagar, senare anmäler Kim dem båda försvunna hos polisen. Polisen drar igång en utredning, ordnar skallgång men utan resultat. Ett år senare har de fortfarande inte spår av vare sig Tallulah eller Zach.

Samtidigt flyttar den kvinnliga deckarförfattaren Sophie till byn. Hon har flyttat dit med sin pojkvän, Shaun, som har tillträtt en rektorstjänst vid den fina internatskolan i byn. Hon kan inte låta bli att börja luska på egen hand om de båda ungdomarnas försvinnande. Under en av sina promenader i skogen hittar hon en liten skylt som sitter fastsatt vid ett staket och som lyder: ”Gräv här”. Och det gör Sophie och det hon hittar där gör att polisen kan dra igång utredningen igen.

Jag tror jag läst alla Lisa Jewells böcker, de är nagelbitande spänningsromaner med oförväntade upplösningar. Och den här boken gör mig inte besviken.

Benvittring

av Johan Theorin


Wahlström & Widstrand, inbunden 2021

Gerlof Davidsson är gammal nu och bor på ett ålderdomshem inte långt från sin lilla stuga på Öland. En eftermiddag hör han att brak som om ett stenröse ramlat isär. Senare kommer hans brors dotter-dotter, Tilda, på besök. Tilda är polis och har sin arbetsplats i Kalmar men tillbringar mycket av sin arbetstid på Öland där hon också är bosatt tillsammans med sin sambo, Joakim, och hans två barn.

Gerlof ber Tilda att åka runt stranden där han tror han hört braket ifrån. Och mycket riktigt, en stenmur av tegelstenar har hamnat på stranden och under alla stenarna finner Tilda en död man. Polisaspiranten hon har med sig hittar också en gammal grav i sanden men skelettet bedöms vara nästan 50 år gammalt och oidentifierbart.

De båda offren verkar från början inte ha någon koppling till varandra men utredningen leder Tilda 70 år tillbaka i tiden och till en liten by utanför Oskarshamn där en skola en gång i tiden brann ner och där många barn miste livet. Och det verkar som om två av de överlevande flickorna mist livet på olika sätt. När sen två av de överlevande pojkarna också mister livet på olika sätt mitt under utredningens gång börjar Tilda gräva ordentligt efter kopplingar och spår. Och Gerlof är visserligen gammal och skröplig men huvudet är det inte fel på och han hjälper gärna till. Till slut lyckas Gerlof räknar ut vem skelettet i sanden var och varför han hamnade där.

En klurig historia med många kringelkrokar som till slut får sin förklaring. Spännande och mycket bra.

Förlåt oss våra synder

av Jo Spain


Originaltitel: With Our Blessing

Modernista förlag, pocket 2020

1975 slits ett bara minuter gammalt barn från ett förtvivlad ung kvinna. Hon får inte ens hålla sitt barn. Detta händer på ett Magdalena-hem, ett kloster och en institution för kvinnor som den katolska kyrkan drev på Irland. Dessa kloster kom också att kallas ”Magdalena-tvätterier”. De unga kvinnorna som kom dit lämnades in av sina familjer p g a varierande anledningar. De kan ha blivit våldtagna som vid den tiden ansågs vara kvinnans fel eller blivit med barn utom äktenskapet. Ledarskapet på klostren var skoningslöst och de unga kvinnorna tvingades arbeta hårt och straffades även hårt om de inte lydde. Barnen som föddes där adopterades sedan bort med regeringens goda minne.

Tjugofem år senare hittas en gammal kvinna brutalt dödad i en park i centrala Dublin. Det visar sig vara en nunna som ledde ett av de ökända Magdalena-hemmen.

Polisinspektör Tom Reynolds och hans team vid Dublin-polisen blir de som kommer att leda utredningen. Ledtrådarna leder dem till avskilt nunne-kloster på irländska landsbygden. Tom och hans kollegor beger sig till byn där klostret ligger och inleder sin utredning. De är alla övertygade om att mordet är en hämnd för något som inträffade tjugofem år tidigare. Men varför vänta så länge? Tom Reynolds kan inte hitta något som kan anses misstänkt hos de nunnor som numera finns i klostret. Det är i början av december och det snöar, vilket är synnerligen ovanligt på Irland. När så ytterligare ett mord inträffar kan Reynolds inte få dit sitt rättstekniska team p g a snön och sakta går det upp för honom och hans närmaste kollega Ray att det faktiskt är så att gärningsmannen finns och har funnits i deras närhet hela tiden.

Jättespännande! Wow! Jag har inte läst något av denna författare innan men nu ska det ändring på den saken. Dessutom fanns verkligen de där hemmen på riktigt vilket måste vara en skamfläck för den katolska kyrkan på Irland.

För den som vill veta mer om Magdalenahem: https://sv.wikipedia.org/wiki/Magdalenahem

Äpplet faller inte

av Liane Moriarty


Originaltitel: Apples never fall 

Bonniers förlag, inbunden 2022

Joy och Stan Delaney drev under sitt yrkesverksamma liv Delaneys Tennis Academy i Sidney. Stan arbetade med barn och ungdomar som tränare och Joy skötte bolaget samtidigt som hon tog hand om deras fyra barn. Nu har de sålt bolaget och barnen är sedan länge utflugna och vuxna. Barnen som heter Amy, Logan, Troy och Brooke har sina egna problem med relationer och arbeten. Och Joy och Stan som i hela sitt liv jobbat från morgon till kväll vet plötsligt inte vad de ska göra med sin tid.

En sen kväll i oktober knackar det på deras dörr och utanför står en ung kvinna. Hon säger att hon heter Savannah och är lite skadad över ena ögat efter (som hon säger) ett bråk med sin pojkvän. Hon säger också att hon valde deras hus eftersom som det såg så hemtrevligt ut. Joy och Stan bjuder in henne och båda tar henne till sig och erbjuder henne att bo i Amys gamla rum. Och där blir hon kvar hela våren. Obs! I oktober är det vår i Australien och inte höst som här.

Alla fyra barnen tycker att Savannah verkar märklig och börjar på egen hand undersöka vem hon är och vad hon egentligen vill. Men hon är svår att finna i registren och efter en konfrontation försvinner Savannah. Strax därpå försvinner även Joy och polisen är säker på att Stan ligger bakom försvinnandet.

Det här var en historia om föräldraskap och relationer men också om förväntningar på barnen som de flesta föräldrar har. Även om varken Joy eller Stan sagt något så hade de nog hoppats på att något av barnen skulle nå hela vägen till Wimbledon. För i Australien är tennis nationalsporten och i familjen Delaney har man aldrig pratat om något annat än tennis. Dubbelfel eller att bollen är ute är uttryck som de använt i sin vardagliga konversation.

En helt underbar berättelse med en massa kloka ord och vältänkta uttryck. Något som alla borde ta till sig.

Mandelaeffekten

av Anne Holt


Pirat förlaget, pocket 2022

Selma Falck sitter på en uteservering och äter en sen lunch tillsammans med två av sina bästa vänner. Plötsligt faller ett skott och dödar Linda Bruseth, Selmas bästa vän sen barndomen. Initialt tror både polisen och Selma att skottet var avsett för henne. Linda var i det närmaste en helt okänd stortingsledamot och en mycket harmlös person så varför skulle någon vilja döda henne?

Strax därefter hittas en domare i Högsta domstolen hängd i ett skogsområde och när så en politiker hittas död under oklara omständigheter kan inte Selma låta bli att engagera sig. Hennes slutsats är att samtliga offer innehade officiella politiska ämbeten. Tillsammans med poliskommissarie Fredrik Smedstuen börjar de lägga pussel och leta i offrens bakgrunder. Och alla tre har någon form av relation till Barneverenet, en organisation som handhar omplacering av barn som inte mår bra i hemmet. Fram träder en kaotisk värld av myndighetsmissbruk och personliga tragedier.

Det här var en historia som inte började bli spännande förrän halva boken var läst. En synnerligen finurlig berättelse men inte det bästa Anne Holt har skrivit.

Fallvind

av Maria Adolfsson


Wahlström & Widstrand, inbunden 2022

En ung kvinna hittas strypt och död i en park. Dygnet efter finner man en ung man flytande i vattnet i hamnen. Kriminalpolisen Karen Eiken Hornby är barnledig men bli ändå inringd av sin chef eftersom en av utredarna i gruppen brutit foten. Hon går motvilligt med på att undersöka fallolyckan i hamnen medan Karl Björken arbetar med kvinnomordet i parken.

Karl och Karen är ju kollegor och bollar troligheten att de båda morden kanske har någon form av sammanhang. Undersökningarna leder dem tillbaka fem år i tiden till ett seglarläger. Och de finner kopplingar mellan de båda offren och därmed blir det en utredning och inte två.

När så en av Karens kollegor, Astrid Nielsen, upptäcker att det hände något förskräckligt på det där sommarlägret blir det plötsligt skarpt läge.

Upplösningen blir oerhört spännande. Maria Adolfsson går med denna historia från klarhet till klarhet. Oerhört svårt att lägga ifrån sig boken.

Under magnoliaträden

T.I. Lowe


Originaltitel: Under the Magnolias

Louise Bäckelin Förlag, inbunden 2022

Familjen Foster driver en tobaksplantage utanför staden Magnolia i Texas. Den unga Austin har inte hunnit fylla fjorton år när hennes mor dör efter en tvillingfödsel. Hon lämnas att ensam ta hand om sina sex mindre syskon och en far som blir helt förkrossad av sorg. Hon försöker sköta sitt skolarbete samtidigt som hon hjälper fadern med driften på gården.

Men tiden räcker inte till för Austin och hon tvingas sluta skolan i förtid. Samtidigt som hon sliter med att ta hand om syskonen sjunker fadern allt mer ofta ner i ett mörker som förtär hela familjen. Och när samhället sträcker ut hjälpande händer och stöd försöker Austin desperat dölja sanningen om hur det egentligen är på gården. Men när fadern, för andra gången, misslyckas med att ta sitt liv inser Austin att hon måste ta hjälp. Tyvärr har hon inte upplevt hur det är att vara tonåring och hon vet inte heller hur hon ska göra med att någon endaste gång sätta sig själv i första rummet.

Det här är en mycket gripande berättelse om förlorad barndom och uppväxt i 1980-talet USA. Men också om ensamhet och psykisk ohälsa. En värmande historia om vänskap och kärlek. Dock en aning för sentimental berättelse för mig.

Björnen sover

av Emelie Schepp

Norstedts förlag, inbunden 2022

En äldre man hittas brutalt knivmördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti mannens kropp finner man en liten leksaksbjörn. Det visar sig att mannen var en f d polis. Den lilla björnen leder
kriminalkommissarie Henrik Levin och hans kollega Mia Bolander till en kvinna som heter Filippa Falk. Även hon är f d polis som numera lever under skyddad identitet. Fem år tidigare drabbades hon av
en fruktansvärd tragedi och verkar vara den enda som eventuellt skulle kunna leda dem till gärningsmannen. När så åklagare Jana Berzelius involveras i utredning kommer hennes eget mörka förflutna ikapp henne. Hon måste på alla tänkbara sätt skydda både sig själv och mannen hon älskar. Men han börjar så smått misstänka att något inte står rätt till med Jana och beslutar sig för att ta reda på sanningen. Det här är den sjunde delen i serien om Jana, Henrik och Mia. En oerhört spännande historia som inte verkar vara slut än. Samtidigt kan jag tycka att våldet är för överdrivet och inte riktigt
verklighetsbaserat.

Dragoner

av Gertrud Hellbrand


Harper Collins Förlag 2021, pocket

Mira Westman befinner sig på Seychellerna för att skriva när på får beskedet att hennes morfar hittats avliden i sitt kök. Därmed beger hon sig omedelbart hem till den lilla byn utanför Linköping där hon växt upp. Men hon har väldigt svårt att tro att morfadern suttit och supit i sin ensamhet i den omfattningen att han ramlat omkull och slagit i huvudet i spiskanten. Men det är vad polisen har sagt, avfärdat det hela som en olycka och lagt ner utredningen.

Samtidigt visar det sig att Ville, Miras yngre syssling, spårlöst har försvunnit. Ville arbetade på hästgården som är närmaste granne till morfaderns hus. Grannarna heter Jerry och Patrik Hartley Lindskog och bedriver uppfödning av hopphästar.

Mira genomlider begravningen av morfadern och tar sig an att gå igenom hans hus. Men hon har svårt att släppa dödsfallet och Villes försvinnande. Så hon startar helt enkelt en egen liten privat utredning. Detta gör att hon tvingas återuppleva uppväxten på orten och det trauma det var att förlora sin mamma när hon endast var sexton år gammal.

Detta var psykologiskt spännande i en för mig okänd omgivning där hästar och pengar är så viktiga att vissa kan gå över lik för att få sin vilja igenom.

Värma händer

av Katarina Widholm


Historiska Media Förlag 2022

Det är 1942 och det pågår ett stort krig i Europa. Betty har gift sig med sonen i doktorfamiljen hon tidigare arbetat hos om hembiträde. Hon har dessutom ett nytt arbete hos doktorinnans brors småtrycksföretag. Hon har det bra. Men äktenskapet knakar i fogarna för Carl-Axel tittar allt som oftast för djupt i spritflaskan och han kan inte hantera pengar. Dessutom kan hon inte släppa tankarna på sin dotters biologiska far.

Men det är som sagt krig och ransoneringstider. Och med de kuponger varje svensk får sig tilldelat är det ibland svårt att få ihop något så när anständig mat. Betty som numera titulerar sig fru Molander kämpar på. Hon finner glädje hos dottern, Martina och samarbetet med onkel Mauritz.

Det här är andra boken om Betty och vi får följa hennes vardag under brinnande krig där de flesta män i Sverige är inkallade. En varm berättelse med tidstroget språk och detaljer. Hon inbillar sig att hon kommer att klara att sköta hemmet, dottern och arbetet men måste till slut inse att hon verkligen behöver ett hembiträde. Något som hon känner starkt motstånd till. Hon längtar ibland efter Martin Fischer, Martinas far, så det gör ont i henne. Och när hon till slut möter honom blir det inte alls som hon tänkt sig.

Jag hoppas innerligt att det kommer en tredje bok om hur det går för Betty och om hur det blir efter andra världskrigets slut.

Konferensen

av Mats Strandberg


Norstedts förlag, pocket 2022

Exploateringsgruppen vid kommunen anländer till den pittoreska konferensanläggningen invid Kolarsjön i Gävleborgs kommun. Gruppen består av åtta personer. De ska prata ihop sig inför byggstarten till ett köpcentrum på orten. Invigningen ska gå av stapel nästa dag då även byggföretaget ska medverka. Men nu ska de äta och dricka gott och även ha en del aktiviteter. Ingela, chefen för enheten tycker att de gjort ett fantastiskt klipp när de i princip lurade av bonden marken som köpcentrat ska byggas på.

Men vad de inte vet är att på andra sidan sjön iakttar någon dem. Någon som är ute efter hämnd.

En efter en försvinner de. Bestialiskt dödade. När berättelsen går mot sitt slut är bara halva gruppen vid liv.

Man får följa de olika gruppmedlemmarna genom tankar och återblickar. Skickligt beskrivet om beteenden och åsikter.

Det var lite som ”Tio små negerpojkar” av Agatha Christy. Oerhört spännande! Samtidigt skickar författaren med en liten notis om hur exploateringen sker när vi bygger och förnyar vårt samhälle och att många små egenföretagare körs över av ”storebror”.

Nalas värld

av Dean Nicholson


Originaltitel: Nala´s world 

Bokförlaget Nona, pocket 2021

2018 på hösten lämnar Dean Nicholson Skottland för att cykla jorden runt. Tre månader senare, på en grusig väg i bergen mellan Bosnien och Montenegro, finner han en liten mager och tufsig katt-unge. Katten tittar på honom på ett alldeles speciellt sätt och Dean har inte hjärta att lämna katten där, mitt i skogen där det inte finns en enda levande själ. Han tar katten med sig och när han kommer till närmaste stad i i Montenegro uppsöker han en veterinär. Katten blir undersökt och vaccinerad samt erhåller också ett eget pass. Veterinären säger att det kommer att bli nödvändigt att uppvisa friskhetsintyg på katten för Dean ska kunna komma vidare och in i andra länder. Slutligen får Dean veta att det är en honkatt och att hon behöver ett namn. Dean kommer ihåg att han älskade Djungelboken när han var liten och där figurerar ett lejon som heter Nala. Det betyder gåva på swahili och på så sätt får katten sitt namn.

Detta är den sanna berättelsen om Dean Nicholson och Nala och om deras nästan helt osannolika resa på cykel genom Europa. Dean cyklar och Nala sitter i en cykelväska fram på cykeln.

Under resans gång träffar Dean och Nala på massor av hjälpsamma människor tack vare det Instagram-konto som Dean skapade. I början av 2020 hade Dean över 800.000 följare. Han hade en dröm att via Ryssland ta sig in i Kina men när han får kontakt med ryska ambassaden får han veta att det härjar ett farligt virus i Kina och han tar sig snabbt tillbaka till Budapest.

När boken slutar sitter Dean och Nala i en karantän utanför Budapest och kanske de fortfarande är kvar där, fast det tror jag inte. Kanske de cyklar Sidenvägen nu när corona-viruset har dragit sig tillbaka. Kanske är de tillbaka i Skottland.

En underbar berättelse om en man och hans katt och om hur vi knyter an till våra djur. En otroligt hjärtevärmande historia.

Det trettonde fallet

av Åke Edwardsson


Bonniers förlag, pocket 2022

Erik Winter har varit hos sin familj i Marbella. På planet hem lägger han märke till en kvinna och en man som båda sitter och stirrar rakt fram utan att säga ett ord till varandra. Tillfälligtvis hamnar han bredvid de båda vid bagagebandet och senare också i garaget. Han hamnar bakom deras bil vid utfarten från Landvetter. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör med hög hastighet rakt in i en klippvägg. Mannen som sitter i passagerarsätet avlider omedelbart medan kvinnan överlever men är svårt skadad. Kvinnan identifieras som Sara Brendner och hamnar på Sahlgrenska.

Tillbaka på polishuset nästa dag nämner Erik händelsen för sin gamla kollega Bertil Ringmar och denne känner igen namnet på kvinnan och kan också erinra sig att hon för trettio år sedan blev vittne till när hennes far blev skjuten till döds i huset där de bodde. Ringmar var ung polis när det hände och berättar också att fallet aldrig blev löst.

Detta är upptakten. Erik Winter är tillbaka och man måste ju säga att han är mer än välkommen. Samtidigt som Winter, Ringmar och Halders gräver fram det trettio år gamla fallet och väntar på att Sara Brendner ska vakna ur sin koma händer det en massa oväntade mord. De verkar initialt inte ha någon koppling till varandra. Och de tre kan konstatera att detta är deras trettonde fall som de arbetar med gemensamt.

Och Erik äter gott och dricker sin sextonåriga Lagavulin och man blir nästan hungrig under tiden man läser. Man kan riktigt känna hur den gamla whiskyn doftar och smakar. Morden kommer liksom i skymundan när man läser om Eriks matlagning. Och jag älskar Edwardssons språk och hur han bygger upp den här historien. Lysande skrivet i ett flöde som till blir ljuv musik!

Välkommen till Evigheten

av Camilla Grebe


Wahlström & Widstrand 2022

Lykke Andersen sitter häktat misstänkt för mord. I ett förhör med polisen ber hon att få prata med poliskommissarie Manfred Ohlsson. Och hon ges tillstånd till det.

I bakåtblickar får vi följa Lykkes liv och till en oerhörd händelse som hände för åtta år sedan. Då, för åtta år sedan var Lykke lyckligt gift med författaren Gabriel Andersen. Tillsammans hade de två tvillingsöner som var vid tidpunkten för händelsen sjutton år gamla. De bodde på gården Evigheten strax utanför Vagnhärad. På Midsommarafton hade Gabriel och Lykke fest. Där befann sig Olof Forss som redaktionschef på Gabriels förlag och Gabiels agent Jujje Holm. Där fanns också Bonnie Högberg, tvillingsönernas bästa vän.

På Midsommardagens morgon finner Lykke Bonnie strypt och liggande död i det lilla hus som pojkarna sov i. Manfred Olsson är den polis som kom att hålla i utredningen. Eftersom huset där man hittat Bonnie var låst från insidan och samtliga fönster stängda och haspade från insidan slår Manfred snart fast att någon av tvillingarna är den skyldige. Båda pojkarna häktas och får tillbringa två och halv månad i häktet. De släpps sedan i brist på bevis.

Man kan ju kanske kunna tro att ordningen var återställd på gården Evigheten. Men händelsen hade skapat ett djup spricka mellan tvillingarna och på åtta år talar de i princip inte med varandra.

På Midsommarafton åtta år senare finner Lykke en sak i det lilla huset och hela hennes värld rasar samman. Nu vill hon berätta sin historia och det kan inte vara någon annan än Manfred Ohlsson som får tillgång till den.

Jag fick nästan andnöd när jag läste det här. Denna författare går verkligen från klarhet till klarhet.

Svärmodern

av Moa Herngren


Norstedts förlag, pocket 2022

Åsa har varit ensamstående mamma till sonen Andreas. Hon blev lämnad av sin man, Janne, när Andreas bara var två år. Självklart har de haft en nära relation eftersom Andreas inte haft någon pappa. Och Åsa har varit helt ensam om uppfostran och allt praktiskt som hör till att vara ensam förälder. När Andreas är i tio-åldern kommer Janne på att han kanske vill vara pappa till Andreas trots att Janne nu bor i Köpenhamn med sin nya fru och har två andra barn. Detta faller inte i god jord hos Åsa. Hon har aldrig förlåtit honom.

Men plötsligt är Andreas vuxen och träffar en flickvän, Josefin. Åsa har mycket svårt att förstå varför Andreas inte ringer till henne lika ofta som förr. Dessutom ”klickar” det inte mellan Josefin och Åsa.

Detta skulle man kunna kalla en berättelse om en familj i fritt fall. Jag hade full förståelse för Åsas sorg eftersom hon känner det som om hon förlorat Andreas samtidigt som jag också förstår Andreas som nu är vuxen och måste får leva sitt liv och göra sina egna val.

Åsa känner sig ensam och utanför och när Andreas och Josefin får barn, en son, blir hon helt utesluten. Av ren välvilja gör Åsa en hel drös med misstag och hennes agerande blir ”spiken i kistan”.

Mycket bra skildrat om hur man ibland ”går över gränsen” som förälder och också blir straffad för sina misstag.

Själsfränden

av Sofie Sarenbrant


Book Mark förlag, inbunden 2022

Utanför räcket vid Västerbron i Stockholm står en ung kvinna med ett litet barn i en bärsele.

Kriminalinspektör Emma Sköld anländer först till platsen och gör ett försök att tala kvinnan tillrätta. Efter en stund lyckas Emma få kvinnan att lämna över sitt barn men när kollegan Nylén också anländer så missar han kvinnan med några millimeter och hon hoppar. Strax innan lovade Emma att ta han om babyn men hon inser så klart senare att det är omöjligt och tvingas överlämna lilla Elise till socialtjänsten. Kvinnan som hoppade hette Sandra och berättade för Emma och både hon och Elise var hotade. Babyn Elise placeras på ett skyddat boende.

Emma och Nyllet försöker förstå vad hotet bestod i. Var de hotade till livet? Det visar sig att Sandra arbetat på en abortmotståndarorganisation men att hon slutat där och tillbringat sin senaste tid ensam hemma med barnet. När så de får besked om att lilla Elise blivit bortförd och att detta hänt mitt på ljusa dagen blir hela situationen skarp. Utredningen om Sandras självmord och Elise försvinnande blir nästintill mardrömslik. Dessutom lever Emma under hot från två poliser som initialt blivit dömda efter hennes avslöjande. Den ena har flytt sedan tidigare och den andra lyckas fly från Hall ungefär samtidigt som babyn Elise blev bortförd.

För att förstå motivet bakom Sandras självmord behöver Emma och Nyllet gräva i Sandras bakgrund både privat och i arbetsförhållanden. Eftersom man som läsare får följa Emma och Nyllets utredningar parallellt med de poliser som lyckats fly blir handlingen något osammanhängande. Men, det var ändå spännande. Dessutom den tionde boken om Emma Sköld.

Bortom horisonten

av Jojo Moyes


Originaltitel: The Ship of Brides 

Printz Publishing, storpocket 2021

Den andra juli 1946 avgick hangarfartyget Victoria från Sidney i Australien med destination Plymouth i England. Med sig hade Victoria 650 unga kvinnor som gift sig med brittiska soldater som tjänstgjort i Australien under andra världskriget. Nu skulle de förenas med sina män i sitt nya hemland England. På fartyget fanns 1100 tjänstgörande besättning och nitton flygplan. Alla skulle de nu göra sin sista resa till hemlandet. Resan kom att ta sex veckor.

Fartygets kaptenen Highfield är måttligt road och ser framför sig en turbulent resa med alla dessa kvinnor och en manlig besättning som inte sett ett par kvinnoben på månader och kanske t o m år.

Bland alla dessa kvinnor finns Margret, som är gravid, med tre månader kvar till sin förlossning. Där finns också Avice som anser sig för fin för att dela hytt och badrum med tre andra kvinnor som hon inte känner. Och så finns där Jean, som bara är femton år, och som gång på gång hamnar i trubbel. Den fjärde passageraren heter Francis. Som sjuksköterska har hon tjänstgjort på en ö i Stilla havet under kriget. Hon håller sig för sig själv, är tystlåten och svår att nå och hon bär på en hemlighet som hon inte vill delge någon.

En storslagen berättelse om krigets fasor, om ensamhet men även om kärlek.

Boken utkom 2006 med titeln ”Brudskeppet”. Nu finns den i storpocketutgåva som gavs ut 2021. Boken är en hyllning till alla dessa kvinnor som vågade satsa på ett nytt liv på andra sidan jordklotet. Det är en fiktiv berättelse med lite sanning bakom eftersom Jojo Moyes mormor fanns med på Viktoria under dessa sex veckor.

Vådaskott

av Katrine Engberg


Originaltitel: Vådeskud 

Forum Förlag, pocket 2021

När den femtonårige pojken Oscar Dreyer-Hoff inte kommer hem från skolan en fredageftermiddag och inte dyker upp i hemmet på lördagsmorgonen larmar hans föräldrar polisen. Dessutom ligger det ett mycket märkligt meddelande på en köksbänk. Poliserna Jeppe Körner och Anette Werner tror till en början att meddelandet är ett annorlunda kidnappningsbrev men inser snart att så inte är fallet.

Strax därpå hittas en död kropp i en av Köpenhamns största sopförbränningsanläggning. När kroppen senare identifieras och har en koppling till Oscars förmögna och inflytelserika familj förstår Anette och Jeppe och händelserna har ett sammanhang.

De båda utredningarna genomförs parallellt med varandra men tiden rinner snart ut och Oscar är fortfarande som uppslukad av jorden.

Efter andra utredningar som Jeppe och Anette har lett har de blivit vän med den pensionerade Esther de Laurenti som även nu bidrar med att tyda meddelandet som hittades på köksbänken i Oscars hem. Dessutom hittar hon något fasanfullt på en hemsida som Dreyer-Hoffs auktionshus har.

Det här var spännande precis som vanligt även om upplösningen blir abrupt och märklig. Detta är den tredje boken om ”Köpenhamnsserien” men håller inte riktigt fullt ut.

Där vassen viker

av Linda Edgarsson


Bookmark Förlag, inbunden 2022

Hilda bor med sin syster, Ida, och sin mor Greta på torpet Backen som ligger på den stora gården Skogarp strax utanför Ödeshög i Östergötland. På den stora gården gör alla tre dagsverken samtidigt som de försöker leva på jorden som omger torpet. När så storbondens äldste son, Alexander, ber om Hildas hand säger hon nej och blir förvisad från gården och torpet. En dag får modern ett brev från Hildas faster, Anna, där hon ber om hjälp på sin gård som ligger i Småland. Anna har brutit armen och behöver hjälp både i huset och i ladugården.

På gården Sjölund finns Annas make August, som allt som oftast tittar för djupt i flaskan och är känd för sitt våldsamma humör. Men där finns också adoptivsonen Erik som när Hilda såg honom sista gången var en liten pojkspoling som var elak och förslagen. Nu är Erik arton år och långt ifrån en pojkspoling.

Det gnistrar om Hilda och Erik. Hon försöker hålla emot men det går inte att motstå Eriks breda leende och det mörka håret som allt som oftast hänger ner över de bruna ögonen.

De börjar träffas nervid sjön där vassen växer hög och en passion som Hilda inte trodde fanns griper dem båda. Men livets öde vill annorlunda för dem båda och efter en tragisk händelse på gården flyr Erik och Hilda blir tillbakaskickad till Ödeshög. Åren går men varken Erik eller Hilda kan glömma varandra.

Det här är en storslagen och något annorlunda kärleksroman men också en gripande skildring om fattigdom och utsatthet under 1800-talets Sverige. Underbar läsning.

En god man

av Karin Wahlberg


Bonniers Förlag, inbunden 2022

Det är i början av september och sommaren vill inte släppa taget om Skåne. Efter en orosanmälan åker polisen ut till ett villaområde strax utanför Lund och hittar en omtyckt och skicklig barnläkare död liggande strax innanför entrédörren i sitt hus. Han bedöms ha legat där i ca 2 dygn.

Poliskommissarie Claes Classon och hans team börjar med att kartlägga läkarens bakgrund för att försöka hitta motiv till mordet. För det är ett mord, därom råder inget tvivel. Kollegor och anhöriga till den mördade läkaren är i chock. Läkaren hette Paul Klintman och sägs av alla ha varit mycket omtyckt av både patienter och kollegor. Han var en god man helt enkelt.

Det visar sig att Klintman var mycket engagerad i omständigheter kring barnmisshandel och ingick i ett nätverk som omfattar hela Sverige. På läkarspråk kallas det bl a ”shaking baby syndrom” och som ger skador på spädbarn i både hjärnan och skelettet. Klintman hade i flertalet fall varit medicinsk ansvarig för att föräldrar fråntagits sina barn, en del hade t o m aldrig fått tillbaka sina barn.

Under utredningens gång börjar Claessons och hans kollegor titta på just sådana fall. Kan mordet varit någon sorts hämnd för ett förlorat barn?

Författaren lyfter här ett synnerligen omdiskuterat ämne och boken var både lärorik och spännande. Det har nämligen visat sig att de skador som läkare initialt trodde var just ”shaking baby syndrom” inte alls nödvändigtvis behöver vara det.  Man har hittat ett samband med dessa skador på spädbarn och barn som är för tidigt födda. Sorgen, saknaden och traumat att förlora ett litet barn när man vet att man är oskyldig är mycket skickligt beskrivet.

En familjetragedi

av Mattias Edvardsson


Forum Förlag, inbunden 2021

Efter att Bills fru gått bort i cancer lever han nu ensam med dottern Sally. Den sista tiden när hustrun endast fick palliativ vård orkade Bill inte arbeta och resultatet blev att han förlorade sitt jobb. Nu är han arbetslös och har ständigt ont om pengar. Till slut bestämmer han att hyra ut ett rum till en student. Den unga kvinnan heter Karla och kom till Lund för att studera juridik. Men för att dryga ut sitt studiebidrag får hon ett städjobb. Hon städar två dagar i veckan hos en läkare och hans fru. Frun i huset heter Regina och är sjuklig. Läkaren heter Steven och verkar vara mycket kontrollerande. Karla börjar misstänka att Steven drogar Regina för det pågår något märkligt i huset i Professorsstaden i Lund.

Samtidigt får vi följa en trettio-årig kvinna vid namn Jennica som genom Tinder får kontakt med Steven och börjar dejta honom. Men Jennica känner att det är något med Steven som inte stämmer och börjar undersöka hans hemförhållanden för trots att Steven säger att hans hustru Regina är död verkar hon i allra högsta grad levande.

I slutet av sommaren hittas både Steven och Regina avlidna i sitt hem. Polisen tvingas till slut lägga ner förundersökningen och konstaterar att det hänt en familjetragedi. Men var det det?

Sakta och suggestivt växer denna berättelse fram för man känner att något hemskt kommer att hända men man vet inte vad. Skickligt skrivet men slutet blir abrupt och lite konstigt. Jag kände att jag hade velat veta mer. Mycket spännande hela berättelsen igenom. Tyvärr dock ett minus för slutet.

Isbrytare

av Kristina Ohlsson


Forum Förlag, storpocket 2021

Det är vinter i Bohuslän. Snön har lagt sig på Hovenäset och vinterkylan är de boende där inte vana vid. August Strindberg har aldrig varit lyckligare. Polisen Maria Hermansson och han har inlett ett förhållande och allt hade varit ännu bättre om inte Maria fortfarande känner sig pressad av sitt ex. Paul sitter nu i häkte för narkotikainnehav och misshandeln av Maria men verkar inte vilja släppa taget.

En kall januarinatt brinner två sjöbodar ner. Den ena är Augusts och den andra tillhör en äldre man som bott på Hovenäset i hela sitt liv. Det visar sig snart att branden började i den gamle mannens sjöbod och att den var anlagd. När Maria och hennes kollega Ray-Ray försöker få tag i sjöbodens ägare går han inte att nå. Han heter Axel Ehnbom och hittas till slut avliden i sitt hus, liggande i trappan till övervåningen. Det ser först ut som en fallolycka men visar sig senare att han antagligen blivit knuffad. Först branden och sen Axels död måste på något vis ha ett sammanhang.

När Maria och Ray-Ray börjar gräva i Axels bakgrund och pratar med ortens boenden kommer mörka hemligheter i dagen.

Det här är andra boken om August Strindberg som utspelar sig på den lilla orten Hovenäset i Bohuslän. Och när dessutom skvaller och uttalanden fortsätter att ansätta Maria och Ray-Ray om ett trettio år gammalt mord känns det som om historien inte är slut riktigt än. Mycket spännande med en massa lösa trådar som fortfarande finns kvar när boken avslutas.

Hittebarnet

av Stacey Halls


Originaltitel: The Foundling

Bokfabriken AB, pocket

Det är 1754 i London och den unga Bess inleder ett kort förhållande med en man. Hon blir gravid och tvingas lämna sin lilla dotter till ett hem för föräldralösa barn. Hon lovar sig själv att hon ska spara varje penny hon kan avvara för att kunna hämta sin dotter tillbaka. Sex år senare tror hon att hon har fått ihop tillräckligt med pengar och beger sig till hemmet the Foundling. Men när hon kommer dit får hon veta att dottern Clara redan har hämtats av henne själv. Bess blir både förtvivlad och konfunderad och inleder en jakt för att försöka få reda på vem som tagit hennes lilla dotter men framför allt varför.

I en annan del av London lever en ensam änka med sin lilla dotter, Charlotte. Hon har inte lämnat sitt hus på tio år och lever helt isolerad i sitt stora hus med sina tjänare. När så en nära vän till henne, en läkare på Foundlinghemmet, övertalar henne att skaffa en barnflicka till dottern, går hon med på det.

Det här var en berättelse om hur långt en människa kan gå för att hitta sitt barn men också om de oerhörda klasskillnader som förekom både i England och naturligtvis runt om i världen på 1700-talet. Omskakande och sorglig.

Foundlinghemmet, ”The Foundling Hospital” grundades 1739 en man, Thomas Coram. Det var ett barnhem för bebisar vars föräldrar inte kunder ta hand om dem. I London finns också Foundling Museum om man vill veta mer om deras verksamhet.

Spring eller dö

av Maria Adolfsson


Wahlström & Widstrand, pocket 2021

Det är fullsatt i hamnen när den årliga Pridefestivalen ska gå av stapel. Det är i slutet av september och solen värmer fortfarande på Doggerland. Karen Eiken Hornby är där tillsammans med alla sin öldrickande vänner men själv håller hon sig till mineralvatten. Hon är höggravid och har tänkt att ta ut ledighet de sista fyra veckorna innan förlossningen.

Plötsligt hörs skott och folk skriker och tar skydd under bord och stolar. För det är faktiskt någon som skjuter skarpt rakt in i folkmassan. Karen råkar ser att skytten befinner sig i ett fönster i hotellet som ligger precis mittemot. Tack vare henne kan senare polisen lätt identifiera varifrån skotten kom ifrån men när de kommer dit är gärningsmannen död sittande i en fåtölj framför hotellfönstret. Han är avliden av en överdos.

Karen beslutar sig för att trots sin otympliga kropp försöka kartlägga gärningsmannens bakgrund och försöka hitta ett motiv. Det visar sig att mannen heter Per Handers och har varit en oförarglig person och Karen och hennes kollegor förstår ingenting först. Men ju längre baköver de lyckas kartlägga Handers liv lyckas de till slut kanske se ett mönster. Bokens upplösning blir rafflande och Karens insats blir ledande. Såå spännande!

Det här är den fjärde boken om Karen Eiken Hornby och hennes liv som poliskommissarie i Dunker på Doggerland. En ö mellan Danmark och England som inte finns. En bok som jag sträckläste på två dagar!

Skilsmässan

av Moa Herngren


Norstedt Förlag, inbunden 2022

Bea och Niklas har varit gifta i 32 år och har två tvillingdöttrar som är sexton år. De bor i en fin våning på Banérgatan på Östermalm. Bea arbetar på Röda Korset med IT-frågor, skapar hemsidor bl a och Niklas är barnläkare. Han har precis tillträtt en tjänst som chefsläkare på Sophia-hemmet – ett arbete han egentligen inte ville ha men som Bea insisterade på han skulle ta, för hur annars skulle de ha råd med det livet de lever. Bea har varit den som skött logistiken i familjen, hållit i barnens fritidsinstressen, bokat resor och skött hemmet. Nu har hon precis dragit igång ett renoveringsprojekt och beställt ett nytt kök, ett Kvänum-kök. Sina respektive semestrar och helg-ledigheter tillbringar de på Gotland där Niklas föräldrar har ett hus.

En kväll i juni säger Niklas att han ska gå ut och ta en öl med kompisen Freddie. Han kommer inte hem på hela natten och Bea är på gränsen till hysterisk och försöker ringa och ringa men Niklas svarar inte. Inte heller Freddie svarar. På morgonen får Bea ett SMS: ”Jag kommer inte hem”. Hon förstår ingenting. Hon försöker på alla vis att få kontakt med Niklas men han håller sig borta. Beas känslor pendlar mellan ilska och uppgivenhet. ”Vad menar han”? Har han fått en medelålderskris?

Den sommaren reser Bea och tjejerna ensamma till Gotland. Niklas håller sig borta och hans föräldrar och bröder förstår ingenting.

När Bea och barnen kommer hem inser hon att Niklas inte ens bott i lägenheten på hela tiden. Och nu kan Niklas tänka sig att träffas och det enda han säger är att han vill skiljas.

Vi får följa Beas berättelse och Niklas. Bea förstår inte när Niklas säger att han inte kan andas hemma längre. Vadå inte kunna andas? Har Niklas blivit tokig och hur kan en sådan varm och vänlig man personlighetsförändras så här? Man tycker synd om Bea men man tycker också synd om Niklas. För det kanske inte är alltid den som lämnar som är skurken.

Hjärtknipande och sorgligt när två människor som tillbringat så många år tillsammans inte kan kommunicera. Mycket bra!

Onda drömmar

av Anna Jansson


Norstedt Förlag, inbunden 2022

Amelie och Laura träffas på en kurs och blir blixtförälskade i varandra. Amelie är barnpsykolog och Laura specialpedagog. De får tjänst vid Slite skola samtidigt. En kväll när Amelie ska passa Lauras tre-årige son gör hon ett ögonblicks misstag och Liam försvinner.

Maria Wern blir den som leder sökandet efter Liam. Det är februari på Gotland och kallt och snöslaskigt. Till slut hittas Liam och därmed ser det ut som om allt är frid och fröjd. Men dagen efter hittas Amelie brutalt knivhuggen i parken strax intill deras bostad.

Under utredningens gång försöker Maria se ett samband mellan Amelies död och Liams försvinnande och Arvidsson, Ek och hon riktar sina blickar mot skolan och framförallt den specialgrupp med besvärliga elever som Laura är ansvarig för. Även Amelie hade arbetat med pojkarna och hade kanske i sin egenskap som psykolog lyckats bryta låsningar hos framförallt en av de utåtagerande pojkarna. Till slut inser de att sanningen och verkligheten är långt mer skrämmande än vad de kunnat föreställa sig.

Det här var en berättelse med ett enormt ”flow” och mycket spännande.

Allt vi inte sa

av Sara Osman


Bonniers Förlag, pocket 2022

Amanda, Sofia och Caroline arbetar på en anrik advokatbyrå i Stockholm. Amanda och Sofia flyttade från Sundsvall när de började plugga på juristlinjen. Caroline är infödd stockholmare med föräldrar som bor i en stor våning på Östermalm. Amanda bär på en stor sorg, Sara är invandrare från Somalia, vars föräldrar bor i Husby. Caroline verkar ha allt och har säkert 1 miljon följare på Instagram. Hon har dock en infekterad relation med sin mor. Hennes pojkvän, Alex, tycker att hon ska sluta träffa modern som har en menlig effekt på Carolines liv.

Dessa tre vävs samman där Sofia, som gjort en klassresa, briljerar på advokatbyrån. Amanda dränker sin sorg genom att festa loss i stort sett varje kväll. Och Caroline håller på med sina inlägg på Insta. De umgås med varandra och kanske de t o m tror att de är vänner. Men det mullrar under ytan och när man läser om dem så vet man att något ska hända men inte riktigt vad.

Sara Osman beskriver relationerna med ett knivskarpt språk. Ömsom dråpligt men också oerhört sorgligt.

Skuggliljan

av Johanna Mo


Romanus & Selling Förlag, inbunden 2021

Efter en resa till en god vän i Göteborg, kommer Jenny hem till ett tomt hus. Maken Thomas och deras 14 månader gamla son är försvunna. Kriminalpolisen Hanna Duncker blir den som tillsammans med kollegan Erik får ansvara för utredningen. När så Thomas påträffas död genom kraftigt våld mot huvudet blir fallet en mordutredning. Och timmar blir till dagar utan man hittar lille Hugo. Missing People och halva Ölands befolkning är med och söker utan resultat. Till slut finner man Thomas bil och en tom barnstol men även pojkens skötväska är borta.

Samtidigt har Hanna stora problem med brottet som hennes far begick för 16 år sedan. Fadern erkände brottet mot Ester Jensen och är nu död. Hanna kan inte låta bli att känna att någonting skaver och begär ut förundersökningen men tydligen är det så att någon inte vill att Hanna ska gräva mer i detta. Det händer oförklarliga saker och Hanna blir mer och mer stressad av mordutredningen på Thomas och sökandet efter den lille pojken.

Det här är den andra boken om Hanna Duncker som också utspelar sig på Öland. Den första boken ”Nattsångaren” var mycket spännande och den här var minst lika spännande. Skrivet med ett driv och ett flow som gör den näst intill omöjlig att lägga ifrån sig.

Räkna hjärtslag

av Katarina Widholm


Historiska Media Förlag 2021, pocket

Den unga, endast 17 år gammal, Betty Lind reser från Hudiksvall med sin moster till Stockholm. Mostern har ordnat en hembiträdesplats åt henne i en doktorsfamilj på Östermalm. Bakom sig lämnar hon sin ensamstående mor samt två yngre bröder. Året är 1937 på hösten och fler och fler människor muttrar om ”den där dåren Hitler” i Tyskland och vad han kan tänkas hitta på.

Betty får arbeta hårt hos familjen Molander och stå ut med doktorinnans nedlåtande sätt. På den lilla fritid hon kan få tillbringar hon i böckernas värld. Hon är bildningssökande och på tåget ner till Stockholm träffar hon en man som sedan förser henne med boktips.

I huset mitt över gården där Betty arbetar träffar hon Viola som kommer att bli en mycket god vän. Och mannen som hon träffade på tåget skriver till henne och det visar sig att han heter Martin Fischer, är av judisk börd och lektor på Uppsala universitet. Med honom inleder hon senare en kärleksrelation. Att denna relation är omöjlig inser inte Betty för nu har året gått över till 1938 och nazistgrupperingar har börjat uppstå på många platser i Sverige. Vissa saker pratar man helt enkelt inte om och detta förstår Betty en aning för sent. Till slut tvingas hon att ta ett ödesdigert beslut.

Välskriven och intressant berättelse om en tid i Sverige som till mångt och mycket påminner om dagens händelser runt om i världen. Och jag ser fram emot att fortsätta läsa om hur det går för Betty. För det kommer en fortsättning.

All denna vrede

av Cara Hunter


Originaltitel: All the Rages 

LB Förlag, pocket 2021

En tonårsflicka hittas vacklande omkring på en mindre trafikerad väg i utkanterna av Oxford. En taxichaufför plockar upp henne och ser att hon är svårt misshandlad men när han erbjuder sig att köra henne till närmaste sjukhus vill hon inte det. Hon berättar i alla fall att hon blivit indragen i en skåpbil och att någon dragit en plastpåse över hennes huvud samt att hon utsatts för ett övergrepp.

Kriminalkommissarie Adam Fawley blir kontaktad och påbörjar en utredning. Det är ju inte helt lätt eftersom flickan inte vill samarbeta. Ett par dagar senare blir ytterligare en tonårsflicka bortförd. Det visar sig att flickorna inte känner varandra men att de bor i samma förortsområde.

Plötsligt får Adam en vision att han varit med om liknande fall förut. Det var en serie kvinnoöverfall som Adam var med om att utreda och han är övertygad om att de tog rätt man. Denne man avtjänar ett straff på livstid och kan följaktligen inte vara förövaren i dessa två överfall.

Det här var oerhört spännande med en mycket oväntad upplösning.

Sista dagen

av John Grisham


Originaltitel: The Reckoning 

Bonniers Förlag, pocket 2020

En morgon i oktober 1946 stiger Pete Banning upp och äter frukost med sin syster. Han tar med sig sin hund, sätter sig i sin pick-up och kör in till det lilla samhället Clanton i Mississippi. Där går han in på metodistkyrkans expedition och skjuter ihjäl pastorn med tre välriktade skott. Därefter kör han hem till sin gård och inväntar polisen.

Hela samhället är i chock. Pete Banning äger och driver en välskött bomullsplantage. Han har kommit hem från andra världskriget som krigshjälte och är familjefar och en trogen kyrkobesökare. Har han drabbats av tillfällig sinnesförvirring? Och vad har den stackars pastorn gjort för att förtjäna detta? Själv säger han ingenting. Familjen Bannings advokat är frustrerad.

Nu får vi i boken följa det rättsliga förfarandet i äkta John Grishams anda. Vi får följa Pete innan kriget och under kriget där han blev placerad på Filippinerna och stred mot japanerna, där han dessutom hamnade i krigsläger och blev svårt skadad.

Kanske är det lite för mycket juridik och rättegångsförfarande men kanske är det nödvändigt för att förstå Sydstaternas segregationslagar och tänkesätt.

Och till slut, får man då äntligen, förklaringen till varför pastor Dexter Bell blev skjuten.

Djävulens advokat

av Katarina Wennstam


Bonniers förlag, inbunden 2021

Nora Ljungberg är försvunnen och det är hennes syster som polisanmäler. När kriminalpolisen Charlotta Lugn med kollega Mats Hjörne anländer till lägenheten finner de blod på en av mattorna och en bit av en tand.

De går några dagar utan att Nora hittas och utredningen Charlotta och Mats arbetar med leder dem mot ett gammalt fall. Ett fjorton år gammalt brott mot griftefriden där förövaren dömdes och satt två år i fängelse.

SVT-journalisten Jane Wester bevakande rättegången då för fjorton år sedan och insåg hur lätt det är för en skicklig advokat att hitta kryphål i en bevisning som inte helt är vattentät. Nu kastas hon tillbaka i tiden och har en ung hungrig journalist-praktikant med sig som entusiastiskt kastar sig över Noras försvinnande och börjar göra kopplingar bakåt i tiden.

Det här är den elfte delen i Wennstams Justia-serie där hon ställer sig frågan om det verkligen är juridiken eller journalisterna som skriver och bevakar och vem egentligen advokaten är. Och hur rättvist är vårt rättssamhälle när förundersökningarna polisen gör fallerar.

Lättläst och spännande men också upprörande.

Äppelmannen

av Anne Mette Hancock


Originaltitel: Mercedes-snittet

LB Förlag, inbunden 2021

En tio-årig liten pojke vid namn Lukas Bjerre försvinner från sin skola. Det är fritidsskolan som larmar och det visar sig senare att Lukas inte varit i skolan på hela dagen. Så när kriminalpolisen Erik Schäfer och hans kollega Lisa Augustin blir inkopplade har de redan förlorat ca sex timmar.

Journalisten Heloise Kaldan blir ombedd av sin chef att släppa den artikel som hon för närvarande arbetar med och koncentrera sig på ”Lukas”-fallet. Dagarna går och polisen hittar inga som helst spår av den försvunna pojken. Föräldrarna är självklart helt paralyserade och bidrar inte med så mycket. Men Heloise kan inte släppa artikeln som hon arbetade med. Den skulle komma att handla om posttraumatisk stressyndrom som drabbar danska soldater som varit ute i krig.

Först hittas Lukas jacka och hans ryggsäck och Erik Schäfer får ett litet ”breake” men hittar då istället en död f d soldat avrättad i sitt hem. Förhoppningarna om att hitta Lukas vid liv minskar för varje dag som går. Spåren efter Lukas vinglar än hit och än dit och vem är mannen som bjuder barnen i Lukas skola på äpplen? Barnen kallar honom för ”Äppelmannen”.

Detta är andra boken om kriminalpolisen Erik Schäfer och journalisten Heloise Kaldan. En oerhört spännande historia som jag sträckläste.

Roskoden

av Kate Quinn


Originaltitel: The Roscode 

Harper Collings Förlag, inbunden 2021

Det är juni 1940 och Mab och Osla råkar hamna mittemot varandra på ett tåg som ska ta dem till en destination utanför London. De har både fått någon form av inkallelseorder från utrikesdepartementet att infinna sig vid Station X i Bletchley i Buckinghamshire. När de anländer till Bletchley Park blir de inkvarterade hos familjen Finch och de träffar Beth för första gången. Beth är hemmaflicka och styrs med järnhand av sin mor, Mrs Finch. Beth har ingen utbildning från något universitet men hon är en mästare på en sak, nämligen att lösa korsord. Osla övertalar chefen för Bletchley att prova Beth och hon kom att bli en av de skarpaste hjärnorna av alla de kvinnor som arbetade på Bletchley. För det är nästan uteslutande kvinnor som arbetar där. De brittiska männen var ute i kriget. Fr o m sommaren 1940 till våren 1945 kom de att arbeta med att knäcka de tyska (och italienska) militära koderna. På slutet av 1944 fanns det ca 9000 personer som arbetade på Bletchley Park och det sägs att deras kodknäckararbete förkortade 2:a världskriget med två år.

Under de fem år Mab, Osla och Beth arbetade på Bletchley Park kom de att bli de bästa vänner. De stöttade varandra genom kärlekshistorier och andra umbäranden som kan inträffa under ett krig. Men en tragedi inträffar som gör att de blir bittra fiender.

Efter kriget, 1947, får två av dem varsitt krypterat meddelande och följden blir att de måste träffas igen för att tillsammans avslöja en förrädare som arbetade samtidigt med dem under kriget. De måste knäcka den sista koden. Koden som kom att kallas ”Roskoden”.

Det här måste vara en hyllning till alla dessa briljanta kvinnor som i den brittiska underrättelseverksamhetens tjänst hjälpte Storbritannien att förutsäga många luftanfall, undkomma de största ubåts-fällorna, och få information om fientliga fartyg till havs. Ett särskilt tack till denna författare som gav en liten historielektion om Bletchley Parks betydelse under 2:a världskriget.

Efter kriget stod Bletchley Park övergivet i många år. Efter omfattande restaurering återinvigdes huset och området 2014 av hertiginnan Kate Middleton. Kanske blev det hon av en alldeles speciell anledning?

Alla ljuger

av Camilla Grebe


Wahlström & Widstrand, pocket 2022

För tjugotvå år sedan träffades Maria och Samir på en fest och kärlek och passion uppstod.  Maria har en son, Vincent, som har Downs syndrom och Samir har en tonårsdotter, Yasmin. Maria jobbar som lärare och Samir är läkare och kommer från Frankrike. En tragedi som drabbade Samir och Yasmin har gjort att de lämnat Frankrike och Paris för att starta ett nytt liv i Sverige. Men så försvinner Yasmin helt oförklarligt och i efterhand inser Maria att Yasmin inte varit sig lik den sista tiden innan försvinnandet.

Kriminalpolisen, Gunnar, kopplas in och i första skedet tror alla att Yasmin har tagit sitt liv. Två veckor senare häktas Samir på sannolika skäl misstänkt för mord på sin egen dotter, trots intensivt sökande och i avsaknad av Yasmins kropp.

Hela Marias trygga liv rasar samman. För hur kan det vara möjligt att Samir, mannen hon älskar så mycket, är någon annan, någon hon inte känner och som dessutom har röjt sitt eget barn ur vägen?

Varvat får vi följa Marias, Vincents, Yasmins och Gunnars berättelser i då- och nutid.

En andlöst spännande bok om en familj i fritt fall. En berättelse där samtliga inblandade inte berättar hela sanningen. Alla underhåller något eller ljuger men den enda som inte ljuger är Vincent som när det hände bara var tio år och inte kan ljuga. Otroligt bra skildrat om hur en tio-åring med Downs syndrom uppfattar omvärlden.

Det här var det bästa denna författare skrivit. För det du inte vet tar du ingen skada av.

Sparven

av Elisabeth Östnäs


Forums förlag, inbunden 2020

I Stockholm under 17-talets mitt växer Lydia upp tillsammans med sin mor och far. Hon blir som barn överkörd av en droska och lever som ung kvinna i en fel läkt och förvriden kropp. Hon kommer att kallas för Sparven, kanske för att hon rör sig som en fågel och haltar svårt. Men strax efter olyckan lämnar modern familjen för att söka sig till en religiös sekt.

Sparven lever ensam med sin far som är dödgrävare och som för det mesta tillbringar sin tid mer på krogen än i hemmet. När så fadern oförklarligt försvinner blir Sparven övergiven men hon har många vänner som försöker hjälpa henne att leta efter fadern.

Samtidigt rör sig mörka makter i Stockholm och Sparven och hennes vänner börjar se märkliga och skrämmande saker som sker. Plötsligt dyker modern upp och tar henne till sektens tillhåll på Skevik ute på Värmdö. Men Sparven kan inte sluta hoppas på att hitta sin far. Och sekten, som kallar sig ”främlingar” styrs av en märklig man. Trots sin rädsla och ovisshet finner Sparven frid i sin vänskap med Fabian, som är sektledarens bror.

Berättelsen varvar fiktion och verklighet och den verklighet som man som fattig och medellös är helt utlämnad till. En gripande historia om en dramatisk tid i svensk historia. Spännande läsning om en mycket otäck sekt och dessutom skickligt sammanvävt med verkliga händelser i ett hänsynslöst och smutsigt Stockholm.

Sly

av Sara Strömberg


Modernista Förlag, inbunden 2022

Vera Bergström var en gång lokalredaktör på Jämtlandsposten i Järpen. Men när lokalredaktionerna lades ner fick Vera sparken och arbetar nu som lärarassistent på Järpens skola. Efter att hennes relation med mannen i sitt liv tagit slut bor hon numera ovanpå en igenbommad tågstation. Där slickar hon sina sår, sover med en älgstudsare under sängen och sörjer livet som aldrig blev.

Genom en jaktkamrat får hon veta att man hittat en död kvinna i skogen bakom Åreskutan och när hennes f d chefredaktör ringer och undrar om hon kan tänka sig att skriva en mindre artikel om offret vill hon inte. Trots att hon saknar sitt gamla liv har hon lovat sig själv att aldrig skriva någonting mer. Men chefredaktören envisas och motvilligt går Vera med på att försiktigt börja leta i offrets bakgrund.

Det går initialt motigt men i en liten by som Järpen känner alla alla och när Vera börjar prata med byborna börjar sakta en kontur av kvinnan som blev så brutalt mördad visa sig.

Plötsligt inser Vera att hon är förföljd och för första gången som grävande journalist känner hon sig rädd.

Författaren fick pris för bästa debut av svenska deckarakademin 2021. Och det är fullt förståeligt när man på ett så finstämt sätt porträtterar hur människor bor och lever i en liten by i Norrland. Dessutom suggestivt mycket spännande.

Sly är bestånd av tät och skör växtlighet med mindre inslag av växter och buskar.

Bokskåpets hemlighet

av Frida Skybäck


LB Förlag, pocket 2021

När Rebecca nås av nyheten att hennes älskade mor-mor, Anna, brutit handen och ligger på sjukhus beger sig Rebecca omedelbart ner till Skåne. Hon har dessutom blivit förbigången i rekryteringen på den revisionsbyrå hon arbetar på i Stockholm. Och relationen med Joar, hennes sambo, är inte heller den bästa. Efter att hon hälsat på mor-modern på lasarettet i Helsingborg hyr hon en bil och beger sig till mor-moderns lilla hus utanför staden.

När Rebecca kommer fram noterar hon att Annas trädgård som annars alltid varit i sådan fin ordning är ovårdad och inuti huset är det inte mycket bättre. Hon sätter genast igång med att städa och i ett hörn i ett rum står ett gammalt bokskåp och inuti skåpet finner hon mor-moderns gamla dagböcker och ett antal gamla gulnade brev daterade 1943. Mitt under andra världskriget verkar det som om Anna hade hittat sin stora kärlek och hade dessutom medverkat till att smuggla in danska judar in i Sverige.

Själv har hon efter många år lyckats reda ut sina trassliga barn- och ungdomsår. Dessutom är relationen med modern i stort sett obefintlig.

En småmysig feel-good-bok om att gå vidare och våga lämna det gamla och istället våga något nytt.

Likblomman

av Anne Mette Hancock


Originaltitel: Ligblomsten

LB Förlag, pocket 2021

Heloise Kaldan är undersökande journalist och befinner sig i en arbetsrelaterad mardröm. Det har nämligen visat sig att en av hennes källor givit henne falsk information och den artikel hon publicerat måste omedelbart refuseras och dementeras. Hennes arbetssituation hänger i en mycket skör tråd.

En dag när hon kommer till jobbet finner hon ett brev i sin postbox. Brevet är från en kvinna vid namn Anna Kiel. Kvinnan är efterlyst sedan tre år tillbaka för ett bestialiskt knivmord på en framstående advokat. Den kriminalpolis som då, för tre år sedan, utredde fallet heter Erik Schäfer. Heloise kontaktar honom samtidigt som hon börjar rota i Anna Kiel-fallet. Hon blir kontaktad av en gammal kollega till sig som varnar henne för att rota i fallet.

När hon strax därpå får ytterligare ett brev från Anna Kiel innehållande kryptiska meddelanden känner Heloise att hon äntligen kan ha ett nytt scoop. Hon blir dessutom brutalt överfallen i sin egen lägenhet. Kan det vara så att hennes eget liv är i fara? Och varför leder alla spår mot en speciell mycket framgångsrik och förmögen finansman? Och hur kan alla ledtrådar leda till henne och var har denna Anna Kiel med hennes liv att göra? Många frågor med inte så många svar.

En historia skriven i högt tempo och med många vändningar. En kriminalroman helt i min smak.

Detta är den första boken i en serie om Heloise Kaldan och Erik Schäfer och belönades med danska deckarakademins debutantpris.

I dina händer av

Malin Persson Giolito


Wahlström & Widstrand Förlag 2022

Billy och Douglas (kallad Dogge) träffas när de är sex år. De möts för första gången på Rönnvikens lekplats som är stor och utrustad med massor av kul saker. Billy bor i Våringe men det är bara en gångtunnel som skiljer de båda förorterna åt och Billys mamma går ofta dit med sina barn. Dogge får oftast gå själv eftersom han bor så nära. Dogge bor med sin mamma och pappa i Rönnviken i ett stort sekelskifteshus. I Rönnviken är alla hus stora och fina och med nya sjysta bilar på garageuppfarterna. Billy bor med sin mamma och sina tre yngre syskon i en trång trea i ett grått betonghus med loftgång.

Billy och Dogge blir oskiljbara och de allra bästa vänner. Trots att de inte går i samma skola träffas de nästan  varje dag under uppväxten. Billy är allt det inte Dogge är och Billy blir hans idol. Billy är den smartaste och charmigaste av de två och Dogge dyrkar marken Billy går på. Lekplatsen blir deras mötesplats.

En kall decembernatt åtta år senare avlossas fyra skott strax invid gungorna på Rönnvikens lekplats. Billy ligger på marken skjuten i huvudet och det är Dogge som håller i vapnet.

Det här är berättelsen om hur det mest fasanfulla kunde hända. Det är också berättelsen om BUP, socialen, skola och föräldrar som inte räcker till. Men det också berättelsen om lokalpolisen, Fared, som känt båda pojkarna sedan de var små. Och Sudden, som ser sin lilla livsmedelsaffär bli vandaliserad gång på gång.

När jag i fantasin återvänder till lekplatsen i Rönnviken är mitt huvud blankt. Vad kunde alla inblandade ha gjort? Hur blev det så här? Och hur blir ett samhälle när kriminella små gäng styr och ställer och när barn dödar barn? Så bra skrivet och så oerhört sorgligt.

Rönnviken och Våringe är fiktiva platser.

Napalm

av Frida Moisto


Bokfabriken, inbunden 2021

En varm sommarnatt blir sjukhuset Ryhov i Jönköping bombhotat. Kriminalkommissarie Sten Johansson som har blivit väckt mitt i natten beger sig dit och finner ett till hälften evakuerat sjukhus och ett ordentligt kaos där patienter och personal springer om vartannat. Med hjälp av en bomb-grupp blir bomben desarmerad men nu återstår arbetet med att finna anledningen.

På morgonen efter möts utredningsgruppen i polishuset men Stens närmaste kollega, Lisa Engström, är försvunnen.

Strax därefter kommer en svårt skadad kvinna in på akuten med både händerna amputerade och hon dör i akutrummet. Snart inträffar ytterligare ett liknande mord. Samtidigt som utredningsgruppen försöker finna en röd tråd mellan offren letar de efter Lisa.

Men Lisa har blivit bortförd till sitt tidigare liv, det som hon i hela sitta vuxna liv försökt glömma. Hon är inlåst med sitt förflutna, det hon övergav när hon valde att bli polis.

Det här är den tredje boken om Lisa Engström och de två första var bra. Tyvärr blev det lite för mycket i den här. Lättläst och spännande och skrivet med ett driv så att man knappt hinner med.

Amerikansk jord

av Jeanine Cummins


Originaltitel: American Dirt 

Bokförlaget Bazar, inbunden 2020

Lydia och Sebastian och deras åtta-årige son Luca lever ett bra liv i Acapulco i Mexico. Lydia driver en liten bokhandel och Sebastian arbetar som journalist på en tidning. Men när Sebastian skriver och publicerar en artikel om en knarkkartell, Los Jardineros, blir han hotad. En eftermiddag när hela släkten har samlats för en släktsammankomst skjuts hela släkten ihjäl i något som kan liknas vid en massaker. I badrummet gömmer sig Lydia och sonen.

Lydia förstår direkt att hon och Luca måste fly, de behöver bli osynliga för hon vet att ledaren för kartellen skyr inga medel för att hitta även dem.

Och vi får följa Lydias kamp att fly från Acapulco till USA. En farofylld flykt på taket på tåg och sist en fruktansvärd promenad till fots genom Sonara-öknen. De möter både onda och goda människor på vägen och oväntade vänskapsband knyts.

En oerhört spännande berättelse om migranternas väg mot ett fritt liv.

Slukhål

av Tove Alsterdal


Förlag Lind & Co, inbunden 2021

I ett ödehus djupt inne i de ångermanländska skogarna hittas en man död. Han konstateras avliden på grund av svält och förmodas ha varit inlåst minst en månad i källaren till huset.

Eira Sjödin är polisassistent i Kramfors och blir tillsammans med kollegan Georg Georgsson, kallad GG, utsedd att utreda fallet. När Eira börjar gräva i den döde mannens bakgrund samt även, som en ingivelse, börjar leta efter liknande fall hittar hon ett. Det rör sig om en man som även han suttit inlåst i en källare men inte i Jämtland utan i Malmberget. Men i detta fall hittar man mannen och han överlever.

När så även en tredje man försvinner kommer jakten på förövaren att beröra Eira på ett mer personligt plan. Tiden håller på att rinna ut för utan mat och framförallt vatten överlever en människa inte länge.

Slukhål är den andra i Alsterdals serie som utspelar sig i Jämtland. Minst lika spännande som den första, Rotvälta. Boken är en fristående berättelse men man har en viss behållning av att ha läst den första.

Jägarinnan

av Kate Quinn


Originaltitel: The Huntress

Harper Collins förlag 2020, pocket

Nina Markova växer upp i Sibirien med en alkoholiserad far och lär sig att överleva kyla och ondska och våld. När andra världskriget närmar sig Ryssland 1941, ansluter hon sig som pilot till ett kvinnligt bombregemente kallad Natthäxorna.

I Köln 1950 ägnar sig den f d krigskorrespondenten Ian Graham åt att jaga och sätta fast f d nazister som verkat i Tredje Riket. Han största mål är att hitta den kvinnliga nazist som dödade hans bror i Polen under kriget. Kvinnan som han kallar Jägarinnan är spårlöst försvunnen men i ett sjukhusläger i Polen hittar han Nina. Hon är den enda som överlevt Jägarinnans dödsskjutningar och han tar Nina till hjälp i sitt sökande.

I Boston, 1946, har den sjuttonåriga Jordan McBride, blivit presenterad för sin fars nya kvinna med vilken han senare också gifter sig med. Kvinnan kallar sig Anneliese Weber och har en liten gudomligt söt liten dotter. Men Jordan märker att det är något som faderns fru döljer.

Nina, Ian och Jordans livsöden vävs samman i en hisnande berättad historia om krigets konsekvenser. Mycket intressant och spännande, lite sanning och lite fiktion.

Himlen ska gråta blod

av Sigbjörn Mostue


Originaltitel: Himmelen ska gråte blod

Modernista förlag, pocket 2021

SAS 239 lyfter från Gardemoen i Oslo med destination Addis-Abeba. På planet finns 245 passagerare med varierande nationaliteter och den f d elitsoldaten Even Stubberud. Han är cancersjuk och ska göra sitt sista uppdrag, nämligen att eskortera en somalisk terrorist tillbaka hem till Somalia.

Men strax innan landning blir planet kapat och kaos utbryter. Med sin erfarenhet av terroristaktioner från en massa platser i världen som Stubberud har tjänstgjort på börjar han försöka rädda situationen. Det största problemet är att han inte kan flyga trots att han gjort mycket annat.

Det här var värsta action-historien. En overklig händelseutveckling och en overklig hjälte. Filmrättigheterna har redan sålts och kommer säkert bli en äkta actionfilm och nagelbitare. Hollywood borde älska det här. Men som bok? Nja, overklig men naturligtvis mycket spännande.

Snöstorm

av Augustin Erba


Bonniers Förlag, pocket 2019

Thomas sitter på ett tåg någonstans mitt i Sverige när tåget tvingas stanna mitt ute i ingenstans på grund av en snöstorm. Han förstår ganska snabbt att han behöver ta sig till bistrovagnen för att bunkra något att äta och dricka. Då hör han någon som ropar hans namn och han slungas trettio år tillbaka i tiden. Det är Livli, hans stora ungdomskärlek.

Vi får Thomas genom hans barndom och ungdomsår. Hans udda uppväxt med en morbror som visserligen tog hand om honom, om än på ett lite udda sätt då hans far flydde familjen och hans mor blev sjuk. De glada åren på KTH som för hans del kanske inte var så glada och om hur han lärde känna Livli, som sedan krossade hans hjärta.

Det här är berättelsen om hur inte livet alltid blir som man tror och hur man som människa gör det bästa av saken. En formidabel historia som inte lämnade mig oberörd.

Döden går på visning

av Anders de la Motte och Måns Nilsson


Forums Förlag, inbunden 2021

Kriminalkommissarie Peter Vinston har beordrats semester p g a oroväckande svimningsanfall. Han bestämmer sig för att resa ner till Österlen och sin dotters sextonårsdag och ta några veckor ledigt.

Han anländer till Gislövsstrand där hans exfru och dotter bor och får hyra en mindre stuga. Han blir snart indragen i en marktvist där hela bygden kokar av indignation efter att en kvinnlig mäklare fått byggnadstillstånd till att uppföra lyxvillor alldeles invid stranden. Nu är ett av husen färdigställt och det planeras för visning. Men samma dag som visningen ska hållas hittas den kvinnliga mäklaren död inne i huset.

Fallet tilldelas Simrishamnspolisen och en ung ”hungrig” kvinnliga utredare vid namn Tove Esping. På dottern Amandas födelsedagsfest träffar han polischefen som mer än gärna vill använda sig av Vinstons erfarenheter och kunnande. Och nyfikenheten kittlar och så beger det sig inte bättre än att Tove tvingas arbeta med, i hennes ögon, den dryge stockholmaren. Trots att det gnisslar mellan dem lyckas de till slut inse att alla inblandade i hus- och markaffären har något att dölja.

När Vinston och Esping till slut får klart för sig hur allt hänger ihop sammankallar de samtliga inblandade i det nya huset och fallet avslutas i bästa Herculot Piorot -stil.  Lite spännande på ett par ställen, men inte mer. Har läst samtliga ”årstidsböckerna” som de la Motte har skrivit och funnit dem mycket bra. Men den här boken var bara larvig. Verkar som de la Motte fått idétorka?

Vår bästa tid

av Kiley Reid


Originaltitel: Such a fun age 

Bonniers Förlag, pocket 2021

Emira Tucker arbetar deltid som barnflicka hos familjen Chamberlain. Det är en sen fredagskväll i Philadelphia och Emira befinner sig på fest med sina vänner. Då ringer Alix Charmberlein och ber Emira att hämta dottern, Briar, och ta henne till mataffären en liten stund eftersom det inträffat en incident som gör att Briar inte ska behöva träffa polisen, som är tillkallad.

Emira är partyklädd och inte helt nykter men mrs Chamberlain lovar henne dubbelt betalt så Emira tvekar inte och åker för att hämta Briar. Inne i det kvällsöppna matvaruhuset bli Emira haffad av en väktare som ifrågasätter vad hon gör där så sent med ett vitt barn. Händelsen är alltså en ung svart kvinna som befinner sig inne i en affär med ett vitt barn. En manlig kund filmar hela händelseförloppet med sin mobiltelefon. Till slut blir Emira tvungen att ringa mr Charmberlain som kommer till affären och reder ut hela historien.

Detta är upptakten till historien som handlar om vardagsrasism men som också handlar om hur Alix och Emiras liv vävs samman i dåtid och nutid. Och om hur det är att vara svart i ett vitt samhälle men också om Emiras kärlek till dottern Briar. Dottern som antagligen aldrig ens tänkt på att hon har vit hud och Emira har en ton mörkare.

Fädernas missgärningar

av Åsa Larsson


Bonniers Förlag, inbunden 2021

Ragnhild Pekkari dödsstädar. Hon har bestämt sig, hon vill inte leva längre. Som nypensionerad akutsjuksyster finns ingen plats kvar för henne i denna världen. Hon förbereder sig noggrant men på vägen till ”snöbryggan” där älvens vatten ska sluta sig över hennes huvud får hon ett samtal från okänt nummer. Det är handlaren i byn som undrar om hon sett eller hört något från Henry, Ragnhilds bror. Det har hon ju så klart inte – hon har inte pratat med honom på flera år. Attans också tänker Ragnhild, jag får väl försöka ta mig över till ön i älven där han bor. Och det gör hon. Hennes farhågor besannas. Henry är död. Har väl dött av ett helt liv tillsammans med spriten. Men Ragnhild finner också något annat i Henrys frysbox.

Rättsläkare Lars Pohjanen blir ålagd att obducera Henry och finner något annat. Han kontaktar Rebecca Martinsson och vädjar till henne att försöka utreda vad som ligger bakom. Hon är trött och slutkörd och har egentligen inga befogenheter men kontaktar ändå den pensionerade polisen Sven-Erik Stålnacke. Motvilligt går han med på att försöka hjälpa till med mordet på honom i frysboxen. Tillsammans börjar de arbeta sig bakåt i tiden och finner hemligheter som är starkt förknippade med Rebeccas egen familjehistoria.

Det här var den avslutande boken om Rebecca Martinsson. Mycket bra!

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.