Böcker som jag läste 2019

Här har jag skrivit mitt omdöme om de sextiotvå böcker som jag läste under 2019.

Häxorna

av Elisabeth Östnäs


Bokförlaget Forum, inbunden 2019

I den lilla byn Hällaby i Skåne bor Isabella med sin moster. Det är tidigt 1700-tal. Isabellas mor är död sen många år. Mostern, som heter Karna, är byns läkekvinna. Hon tar till vara örter och gör dekokter, men utför också besvärjelser samt stillar blod. I byn bor också Isabellas syster som är gift med rackar’n i byn. Karna är också storpiga till byns präst och Isabella är lillpiga. Men Isabella vill bort, hon tror inte på magi och hon tror inte heller på Gud. Det enda som hon fått är sin skönhet och det är därför byborna skriker glåpord efter henne och kallar henne häxa och trollkona. Men under Midsommardansen får Isabella en uppenbarelse och hon förstår att hon inte är skonad från ”förmågan” som hennes mor hade och som hennes moster besitter.

När katastrofen närmar sig Hällaby söker byborna en syndabock. Det är pesten som kommer och den skonar ingen. Folk dör och alla frågar sig varför inte Karna och Isabella blir sjuka.

Detta var en berättelse om vidskepelse och villfarelser, men också om kärlek. En magisk historia om en tid i Sverige där det var förknippat med döden, om man var udda eller på något annat sätt stack ut. Var man, som Isabella, mycket vacker, förvreds männens huvud och sinne och hon var då automatiskt häxa och trollkona och sänd till jorden av Satan.

Eldslandet

av Pascal Engman


Piratförlaget, pocket 2019

En exklusiv klockbutik i Stockholm blir rånad men inte på klockor utan på kundregistret. Strax därefter kidnappas två framgångsrika finansmän och krävs på saftiga lösensummor av sina familjer.

Nicolas Paredes har fått sparken från sin tjänst vid SOG (Försvarsmaktens Särskilda Organisationsgrupp) efter en missbedömning vid ett tillslag någonstans i världen. Han får sin vardag att fortgå genom att arbeta som diskare på en krog i centrala Stockholm. En dag blir han kontaktad av en kriminell organisation kallad Legionen som ger honom ett erbjudande som han tackar nej till. Och sakta börjar han förstå att det finns ett pris på hans huvud.

Kriminalpolisen Vanessa Frank är entledigad från sin tjänst vid NOVA (en specialenhet vid länskriminalen som arbetar med organiserad brottslighet) efter att kört rattfull. För att sysselsätta sig söker sig Vanessa till en organisation som hjälper ensamkommande flyktingbarn. Där får hon en bra kontakt med en ung flicka från Syrien. En dag är flickan och hennes kompis försvunna. Där någonstans korsas Vanessas och Nicolas vägar och tillsammans börjar de försöka se ett sammanhang och tar upp jakten för att hitta flickorna som försvann. Ledtrådarna leder dem ända till södra Chile.

Det här var en riktig bladvändare som var oerhört spännande. Skrivet med ett fascinerande driv och med en mycket skickligt vävd historia.

I oxögat

av Ida Andersen


Bokförlaget Polaris, inbunden 2019

Året  är 1741 och i Dåvedshult i mörkaste Småland har en byggnation av ett glasbruk påbörjats. Det är landshövdingarna  Anders Koskull och Georg Bogislaus Stael  von Holstein som tagit beslutet och uppföra Sveriges första glasbruk just där. Den 25 juli 1742 invigdes glasbruket som kom att få namnet Kosta. Varför man valde just denna plats framgår inte i boken men man kan gissa att det bl a var tillgången på trävirke som var en anledning. Berget, som bestod av kiselsten kan vara en annan.  Dessutom var Koskull landshövding i Växjö och Stael von Holstein i Kalmar och platsen kom väl att ligga någonstans mittemellan.

Där lever drängen Eskil Larsson, som har en stor fallenhet för timrade byggnader och pigan Sissel, som drömmer om att ”vara sin egen”. Deras vägar korsas en Midsommarafton. Eskil får dagsverke vid uppförandet av glasbruket och får snabbt ögonen på sig av byggmästaren på grund av sin skicklighet med trävirket. Han blir timmerman vid bruket.

Man får i boken följa Eskils och Sissels vardagsmödor för att överhuvudtaget överleva i det lilla torpet Tuvetorp. Torpet som Eskil fått testamenterat till sig av sin förra husbonde. Det är en berättelse om hur oerhört fattigt man levde i mitten på 1700-talet och hur fast man satt i sin klasstillhörighet.

En dag när Eskil är satt att tillverka trälådor som ska frakta den första leveransen av glasrutor, först till Kalmar och vidare till Stockholm, hittar han en glasruta som är lite sprucken i ena kanten. Han frågar då glasmästaren om han får köpa den och får till svar att han kan få den för den ska ändå kastas. Hemma på torpet sågar Eskil ut ett hål i taket och sätter in denna glasruta. Sissel tycker det ser ut som ett öga, ett oxöga. Därmed är nog Tuvetorpet det enda torp runt Kosta som har ett fönster.

Händelseförloppet är skrivet på rikssvenska men dialogerna på småländska. Mycket charmigt. Det kan nog t o m vara svårt för en inte infödd smålänning att förstå allt som sägs.

Den som haver barnen kär

av Viktoria Höglund


Southside Stories Förlag, inbunden 2019

Kullens förskola har en vinterutflykt i Lill-Jansskogen. Vid fruktstunden räknas alla barnen in men tvåårige Simon saknas. Först utbryter panik hos personalen och alla springer omkring planlöst och ropar på Simon. Efter fruktlösa försök att hitta Simon samlar förskolechefen Eva-Lena in barnen och personalen och de går tillbaka till förskolan och kontaktar polisen. Hur kunde en sådan här sak hända? Mitt på dagen i fullt dagsljus? Timmarna går utan ett enda litet spår från Simon. Morgonen efter kallar poliskommissarie Stefan Lindgren in Missing People och sökande fortsätter utan att hitta Simon.

Psykolog Malin Dahl blir inkallad för stödsamtal med förskolepersonalen. Mot sin vilja blir hon alltmer involverad i sökandet efter Simon och får även påta sig samtal med Simons föräldrar. När så ytterligare ett barn försvinner, också det mitt på dagen men på en annan plats kan inte Malin hejda sig och påbörjar, på sin fritid, en liten egen utredning.

Detta är ett psykologiskt drama om föräldraskap men också om hur långt en människa kan drivas i sin längtan efter ett barn. Det är också en debut som var riktigt spännande och bra. Dessutom den första boken om psykologen Malin Dahl.

Små eldar överallt

av Celeste Ng


Originaltitel: Little Fires Everywhere

Månpocket 2019

Familjen Richardson bor i ett villasamhälle utanför Cleveland som heter Shaker Heights. Familjen består av pappa Bill som är advokat, mamma Elena som är journalist och de fyra tonårsbarnen Lexie, Trip, Moody och Izzy. De tillhör, vad man i USA kallar det, bättre medelklass. Elenas far ägde en del fastigheter i området men efter hans död behöll bara Elena en fastighet bestående av två lägenheter. En dag anländer Mia Warren och hennes tonårsdotter Pearl till Shakers Heights och tursamt är en av Elenas lägenheter tom. Mia och Pearl flyttar in. Efter att ha bott på en massa olika ställen lovar nu Mia Pearl att de ska stanna här i Shaker Heights. Nu vågar Pearl äntligen knyta an till vänner och hon blir ”som barn i huset” hos familjen Richardson. Mia är fotograf och kallar sig konstnär. Hon komponerar bilder men kan inte helt försörja sig och Pearl på sin konst utan arbetar på olika barer och kaféer för att dryga ut sina inkomster. Moody blir nästan genast fascinerad av Pearl och Mias sätt att leva. För det är så långt ifrån hans familj lever som det går att komma. En dag är Pearl och Moodys klass på ett studiebesök på ett museum och där hänger ett foto taget av den mycket kända fotografen Pauline Hawthorne. Fotot föreställer Mia med Pearl som baby i famnen.

Här får man i boken följa Mia och hennes livsöde. Samtidigt pågår en vårdnadstvist om en baby som lämnats i en skokartong vid brandstationen. Och genom ett missförstånd vänds alla inblandades liv på ända.

Detta var en alldeles underbar berättelse. Den valdes till årets bästa roman av Goodreads Choice Awards 2017. Det här är den bästa boken jag läst i år!

Mitt betyg blir sex stjärnor av fem möjliga vilket beskriver hur bra den är!

X sätt att dö

av Stefan Ahnhem


Forum Förlag, inbunden 2019

Kriminalpolisteamet i Helsingborg fortsätter att utreda en massa obegripliga mord där offren inte verkar ha något som helst samband med varandra. Samtidigt fortsätter Fabian Risk med sin egen utredning som hans kollega Hugo Elvin hade påbörjat i förra boken. Till slut tvingas han ta hjälp av en kvinnlig kriminaltekniker och hittar till slut Elvins ihopsamlade ledtrådar. Alla leder till en av polisens egna medarbetare.

Irene Lilja har lämnat sitt samboförhållande och flyttat in i egen lägenhet. I trapphuset mittemot bor en person hon aldrig sett och som verkar lite udda. Hon lyckas senare tillsammans med resten av teamet knäcka koden till vem som ligger bakom alla de obegripliga morden. Och så börjar jakten på en sjuk och mycket störd person som använder tärningar för att bestämma vem nästa offer ska bli.

Samtidigt har Fabians son, Theo, anhållits för medhjälp i annat mordfall och sitter i häkte i Köpenhamn i väntan på rättegång.

Detta är den femte boken om Fabian Risk och kriminalpolisen i Helsingborg. Den börjar direkt där den fjärde ”Motiv X” slutar. Därför kan man inte få något sammanhang i handlingarna om man inte läst den. Jag tyckte det här var för våldsamt och blodigt och inte trovärdigt. Spännande men inte mycket mer.

Summer

av Monica Sabolo


Originaltitel: Summer

Sekwa Förlag, pocket 2019

Nittonåriga Summer försvinner spårlöst under en picknick vid Genèvesjön. Endast iklädd korta jeansshorts och vit T-shirt springer Summer in i skogen och är spårlöst borta.

När berättelsen startar har det gått tjugofyra år sedan den sommaren Summer försvann. Hennes lillebror Benjamin har plågats svårt av saknad och ovetskap om vad som egentligen hände.

Benjamin har letat i sitt minne men han var ju bara en liten pojke när det hände och nu är han en vuxen man. En man som besöker den ena psykologen efter den andra men ingenstans tycks han få hjälp. Allteftersom berättelsen fortskrider framgår det tydligt att familjen är lite udda. Benjamin har alltid känt sig som familjens svarta får där fadern är en karismatisk och framgångsrik advokat och där modern är liten och smal samt mycket vacker. Summer var också vacker. Benjamin gräver djupare och djupare i sitt minne och sakta finner han svar på nedtystade hemligheter som aldrig någon har pratat om.

Monica Sabolo föddes i Milano men växte upp i Genève men bor numera i Paris. Summer är hennes femte roman. Jag kan inte säga att denna historia bjöd på den hypnotiska spänning som utlovats i andra recensioner.

Falska vänner

av Jane Harper


Originaltitel: Force of Nature

Månpocket 2019

Aaron Falk arbetar på ekobrottsmyndigheten vid polisen i Melbourne. Han utreder tillsammans med kollegan Carmen en härva om penningtvätt. På ett av företagen har de en person på insidan som förser dem med information. Hon heter Alice Russell. Och tillsammans med fyra av sina kollegor på företaget ska de i fyra dagar leva vildmarksliv och fotvandra tillsammans i den australiska vildmarken. Allt för att stärka lagkänslan. Men allt går fel redan dag två, då de går vilse. Till slut kommer fyra av kvinnorna tillbaka till mötesplatsen. Alice saknas.

Växelvis får man följa kvinnorna i urskogen, vilsna, hungriga, törstiga och trötta. Samtidigt kallas Aaron och Carmen in för att tillsammans med delstatspolisen hålla förhör med de fyra kvarvarande kvinnorna. Tiden går och chanserna att hitta Alice blir mindre för varje timma. Under tiden som sökinsatserna blir större träder en mindre smickrande bild av konkurrensen mellan kvinnorna fram. Där det handlar om misstro och gammalt svek, maktmissbruk och giftiga relationer. Det blir allt tydligare att Alice Russell inte var någon trevlig och populär person.

Det här var mycket spännande och en riktig bladvändare. Jag har också läst ”Hetta” av samma författare som var också bra, faktiskt något lite bättre än det här.

Kodnamn Flamingo

av Kate Atkinson


Originaltitel: Transcription

Norstedts Förlag, inbunden 2019

1940 blir artonåriga Julia Armstrong värvad till MI5. Hennes huvudsakliga uppgift är att renskriva samtal som en brittisk agent har med nazistvänliga personer. Motvilligt blir hon också indragen i ett spionuppdrag.

Tio år senare är hon radioproducent vid BBC. Plötsligt får hon hotfulla meddelanden som lämnas i receptionen på radiokanalen. Och som en händelse stöter hon på några av de personer som hon arbetade med under kriget. Några låtsas inte ens om att de känner henne trots att de arbetade tillsammans i en liten lägenhet i fem år. Och en sak lärde hon sig under tiden vid MI5 och det var att aldrig lita på tillfälligheter eller slumpen. Det som Julia tyckte var spännande och utmanande under kriget blir hon nu skräckslagen av. Och hon börjar förstå att MI5 inte släpper taget utan vidare. Hon är fast men vill bort.

Detta hade kunnat bli så bra. London i början kriget, MI5, Blitzen m m. Bombningarna över London nämns knappast och personer som dör i bombningarna nämns som parenteser. Churchills strategi för att övertyga Roosevelt om att amerikanarna måste gå med i kriget nämns i en bisats.

Nej, denna bok gjorde mig djupt besviken. Det som borde varit så spännande blir ett platt fall.

Järtecken

av Christoffer Carlsson


Bonniers Förlag, storpocket 2019

Isak Nykvist är åtta år när det händer. I den lilla byn Marbäck i Halland brinner ett hus ner till grunden. Detta händer den 13 november 1994. Inuti huset ligger en person, en ung kvinna, död och bränd. Isaks morbror, Erland, blir dömd för brottet trots att han helar tiden nekar. Erland döms till livstid. Isaks liv blir kaos, hela byns liv blir till kaos. Vem hade kunnat tro detta om Erland?

Den unge polisassistenten Vidar Jörgensson tvivlar på att rätt man är dömd och börjar utreda omständigheterna kring den unga kvinnan, Lovisa, och Erland. Detta ses inte med blida ögon av polismyndigheten och det hela slutar med att Vidar slutar sitt arbete som polis.

Sommaren 2017 försvinner Isak Nykvist spårlöst. Det är Karin, hans fru, som anmäler och Vidar blir återigen indragen.

Det här är det bästa denne författare skrivit. Det handlar om arv och skuld och vad en tragedi gör med en liten plats, när något ofattbart inträffar. Men det handlar också om kärlek och villfarelser. Utan åthävor och snabba kast berättas henna historia, som håller läsaren nästan andlös till sista sidan.

Jag citerar Leif GW Persson: ”Carlsson håller ett fast grepp om sina läsare. Dessutom skriver han mycket väl. Faktum är att han skriver bättre än nästan alla andra”.

Skönhetens väg

av Martha Hall Kelly


Originaltitel: Lilac Girls

Bookmark Förlag, pocket 2019

Caroline Ferriday arbetar som volontär på franska ambassaden i New York. Året är 1939.

Unga Kasia har börjat arbeta för motståndsrörelsen i Lublin i Polen och tyskarna har precis intagit Warszawa och är på väg mot Lublin. När tyskarna utan särskild anledning börjar arrestera stadens invånare har Kasia oturen att bli häktad av SS och även hennes mor och syster. Tillsammans med många andra unga kvinnor transporteras de till uppsamlingslägret Ravensbrück.

Den unga nyutexaminerade läkaren Herta Oberheuser letar desperat efter ett arbete och får ett erbjudande om en läkartjänst i ett arbetsläger i staden Fürstenberg. Lägret har namnet Ravensbrück. I lägret experimenterar läkarna med de starkaste och friskaste fångarna. Kasia och hennes syster, Suzanna, tillhör dessa.

När så tyskarna intar Frankrike startar Caroline, i New York, en insamling för att hjälpa utsatta barn med kläder och andra förnödenheter.

På hösten 1944 börjar tyskarna få ”kalla fötter” och försöker på alla sätt undanröja bevisen för de medicinska experiment som pågått. På vintern 1945 påbörjas avrättningarna men Kasia och Suzanna lyckas gömma sig. Herta Oberheuser flyr men grips senare i Düsseldorf.

Tio år senare lyckas Caroline samla ihop tillräckligt med pengar för att ta de polska ”försökskaninerna” till USA och rätta till deras skador.

Boken bygger på verkliga personer. Caroline Ferriday erhöll två tapperhetsmedaljer för sina insatser och Herta Oberheuser dömdes i Nürnberg till 20 års fängelse  för sina brott mot mänskligheten.

Den polska unga kvinnan, Kasia, är en fiktiv person, uppbyggd på ett flertal intervjuer från flera av ”kaninerna”. Anm. De kallades kaninerna p g a att de var opererade i benen och inte kunde gå riktigt utan hoppade fram och dels för att de just var försökskaniner.

Som nitroglycerin

av Frida Moisto


Bokfabriken, pocket 2019

När stjärnadvokaten Niklas Bromander hittas död i sin bil i ett garage, sätts en mängd händelser i rullning. Dottern Hanna försvinner och Niklas far, Nils Bromander, får en massiv stroke och avlider strax därefter på sjukhus. Kriminalkommissarie Lisa Engström och hennes kollega Sten Johansson börjar leda utredningen som inledningsvis spretar i alla olika riktningar. När så ytterligare en man, en f.d. nämndeman, hittas brutalt dödad pekar spåren till en kvinnojour för utsatta kvinnor. Sättet som de tre männen bragts om livet på visar sig överensstämma med de misshandlade kvinnornas öden. Och Niklas Bromanders specialitet är just att försvara män som misshandlat sina fruar.

Lisa Engström är en mycket arg ung kvinna som brottas dagligen med sitt förflutna. Det är inte många på polishuset i Jönköping som hon gillar och kan samarbeta med.

Frida Moisto har skapat en ny, något mer trovärdig Lisbeth Salander. Och det hänger en massa lösa trådar som man inte får svar på i denna berättelse så det kommer en fortsättning. Den heter ”Drakar lyfter i motvind” och är nyligen släppt.

En mycket bra debut, en skrämmande historia som berättas i ett rasande tempo.

Brutna ben och brustna hjärtan

av Maria Ernestam


Louise Bäckelin Förlag, pocket 2019

Lisbeth har inget flyt i sitt liv. Sedan tre år tillbaka är hon singel och mår inte bra i sin ensamhet. Visserligen var det hon själv som bröt upp med Harry men saknar tvåsamheten. Hon bröt upp och flyttade från Stockholm till Frillesås utanför Göteborg. Hon arbetar som lärare och bor i ett litet hus nära havet. En eftermiddag två veckor innan Jul möts hon av en unken, nästan kloakliknande doft när hon kommer hem till sitt hus. Hon kontaktar en hantverkare som sätter igång att riva nästan hela köket.

Lisbeths syster, Helena, väntar sitt fjärde barn. Hon arbetar som överläkare och har alltid varit den duktiga och framgångsrika. Ex:et, Harry, dyker oanmäld upp och vill göra avbön. Mitt i alltihop kallas Lisbeth in till skolans rektor och får beskedet att Lisbeths idrottslektioner ska ersättas av en manlig slalomåkare.

Maria Ernestam har skrivit en mysig feel-good bok om ensamhet och vänskap och att kanske hitta kärleken där man minst anar. En berättelse som inte liknar något som denna författare tidigare skrivit.

Hämnaren

av Jan-Erik Fjell


Originaltitel: Hevneren 

Harper Collins Nordic, pocket 2018

Anton Brekke är tillfälligt avstängd från sin tjänst som utredare på Kripos i Oslo. Han är spelmissbrukare och att spela poker om pengar är förbjudet i Norge. Nu åker han runt som patrullerande polis tillsammans med kollegan Magnus Torp. En kväll får de anrop om ett mord på en kvinna och råkar vara först på plats.

1961 döms en sextonårig ung norsk man till fängelse för väpnat rån och mordförsök på en polis. Han heter Daniel Larsen (allmänt kallad Danny) och får sitta av sitt straff på Alcatraz i USA. Trettio år senare är ett sällskap unga norska medborgare i San Fransisco för att titta på en konsert med Metallica. I samband med ett besök på Alcatraz blir två personer i sällskapet kontaktad av en äldre man, som berättar historien om Danny.

Anton Brekke är fast besluten att visa framfötterna i utredningen om kvinnan som mördats för att om möjligt kunna få tillbaka sin tjänst hos Kripos. När så ytterligare en man bli mördad med samma tillvägagångssätt som kvinnan blev, börjar Brekke nysta i fallen på egen hand. Och han finner kopplingar till historien om Danny.

Det här är den tredje boken om Anton Brekke och alla tre är fristående men jag tror ändå att man bör läsa ”Angivaren” och ”Smugglaren” först. Det här var i vart fall den bättre av dem. Förbaskat bra helt enkelt. Mycket spännande där upplösningen är missvisande och där den kaxige Brekke får lära sig att även den bäste kan ha fel.

Svälten, hungeråren som formade Sverige

av Magnus Västerbro


Bonniers förlag, storpocket 2018

1867 blev det aldrig någon vår. Is, kyla och enorma mängder snö. Två veckor in i maj var det 11,8 grader kallt i Uppsala. Men värst drabbades Norrland. Grödan kom knappt i jorden förrän frosten slog till i mitten av juli. Det blev ingen skörd det året. På hösten fanns det ingenting i ladorna. Insamlingarna av spannmål till Norrland påbörjades för sent eller kom inte fram alls.

På våren 1868 började människor dö, antingen av svält eller av svältrelaterade sjukdomar. Det året kom värmen och solen tillbaka, men inget regn. Det lilla spannmål som fanns att tillgå växte inte. Och nu var det södra Sverige som drabbades värst. Småland, Blekinge och Älvsborgs län m fl. Och nu var staten trött på att hjälpa till. Folk dog av undernäring och boskap nödslaktades. Nu började även de sega smålänningarna tröttna och gav sig av. Tusentals emigrerade till övriga delar av Europa men många reste längre bort – till Amerika (som man kallade det då).

1869 blev ett bra år men blev ett av de värsta av dessa tre år. För vad skulle man skörda om inget fanns att så?

Denna bok är en historieberättelse om den värsta naturkatastrof i Sveriges historia. Och det är mycket svårt att föreställa sig när vi idag har så mycket mat att äta att fler människor dör av fetma och fetmarelaterade sjukdomar än av undernäring. Som en parentes kan nämnas att  romanfigurerna Karl-Oskar och Kristina redan befann sig på andra sidan Atlanten då detta inträffade. De utvandrade 1850.

En berättelse som har djup och precision inte minst med ögonvittnesskildringar, som var förfärliga att läsa om. En berättelse om hur människorna vid den tiden var helt i händerna av naturens krafter.

Magnus Västerbro fick August-priset 2018 i fackboksklassen.

En helt vanlig familj

av Mattias Edvardsson


Månpocket 2019

De var en helt vanlig familj. Det var pappa Adam, mamma Ulrika och dottern Stella. Adam är präst i Svenska Kyrkan, Ulrica är advokat och så nittonåriga Stella. Men en dag hämtas Stella in av polisen misstänkt för mord av en ung man. Och hon blir kvar i häktet i väntan på rättegång.

Först får man i boken följa Adam. Hans förtvivlan över vad som hänt sin älskade dotter. Men Stella har alltid varit lite utåtagerande, har dålig impulskontroll och ett häftigt humör. Han har alltid skyllt på tonårsbeteende.

Sen får man följa Stella men också hennes bästa och närmaste vän, Amina.

Och till sist, modern, Ulrika. Hennes dåliga samvete inför att hon många gånger önskat att Stella kunde ha varit mer lik Amina. Men Ulrika är inte så hysterisk förtvivlad som Adam och kanske är det hennes advokathjärna som tar över i en situation som denna.

Fram till sista sidan kan man inte ens gissa vad som egentligen hände. Bra, mycket bra!

Stormvarning

av Maria Adolfsson


Månpocket 2019

Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby är sjukskriven efter en traumatisk händelse i tjänsten. Läs gärna föregående bok ”Felsteg”. På Juldagens eftermiddag känns det som om hon är klar med julfirandet. Därför blir hon näst intill euforisk när hennes chef ringer på Annandag Jul och ber henne återinträda i tjänst med omedelbar verkan. Halva poliskåren ligger nerbäddade i influensa och halva befinner sig på Kanarieöarna eller i Thailand. En äldre man har hittats avliden i ett gruvbrott på norra ön. Karen sätter sig tacksamt i sin bil och kör norrut. Men under färden norrut brottas Karen med dåligt samvete eftersom hon inte har satt sin fot på Noorö på många år. Där bor nämligen hennes avlidna fars släkt och där har hon tillbringat alla sina sommarlov. Hon har under vänlig press lovat sin mor att hälsa på både faster och kusiner.

Tillsammans med ortens polis, Thorstein Byle, försöker Karen starta sin utredning. Samtidigt misstänker hon att en av hennes närmaste vänner blir misshandlad av sin man. I väntan på tekniska bevis återvänder Karen hem för att fira Nyår. På Nyårsdagens förmiddag ringer Byle för att berätta att ytterligare en avliden man hittats. Ledtrådarna i de båda fallen leder ganska snart till ortens whisky destilleri och, till Karens fasa, till en av hennes kusiner, som är medlem i OP, ett kriminellt motorcykelgäng.

Nu får Karen balansera mellan sin släkt och sin profession som polis. Så otroligt bra! Det här var ännu bättre än ”Felsteg”! Därmed har vi fått en ny deckardrottning! Genialiskt skrivet med en intrig som överstiger all min fantasi. Det är en njutning att läsa en bok av någon som verkligen kan skriva!

Tatueraren i Auschwitz

av Heather Morris


Originaltitel: The Tattooist of Auschwitz

Bokförlaget Nona, pocket 2019

Ludwig Eisenberg föddes i oktober 1916 i Slovakien. Han kallades Lale. Gisela Fuhrmannova föddes i mars 1925 också i Slovakien. Hon kallades Gita. Lale kommer till Auschwitz i april 1942. Gita har då redan varit där några veckor.

När Lale anländer lovar han sig själv att till varje pris överleva detta helvete genom att alltid göra vad han bli tillsagd och inte klaga. Detta resulterar i att han bli tilldelad ett ”jobb”, får bättre boende och större matransoner. Han blir den som tatuerar in nyanländas nummer. En dag står en ung kvinna framför honom för att få sitt nummer intatuerat och Lale blir blixtförälskad. Hon heter Gita.

Detta är en berättelse om hur kärleken kan försätta berg och om hur stark överlevnadsinstinkten är hos den som älskar. Det är också en berättelse om hur livet fortskred i Polens största koncentrationsläger. Berättelsen om de som dog och de som överlevde. En sann berättelse, som författaren fick möjligheten att teckna ner efter deras möte 2003.

Det har skrivits många böcker om nazisternas utrotningsläger men denna var särskild tycker jag. Författaren har skrivit ner vardagshändelser som tilldrog sig i lägret. Osentimentalt och direkt. Tack och lov för Lale och många fler som överlevde och orkade återberätta!

Yxmannen

av Ray Celestin


Originaltitel: The Axeman’s Jazz 

Kalla Kulor Förlag, inbunden 2016

Mellan 1918 och 1919 härjade en seriemördare i New Orleans. Kriminalinspektör Michael Talbot ledde utredningen men hade väldigt svårt att finna något sammanhang mellan offren. 19-åriga Ida arbetade som kontorist på en känd detektivbyrå. Hon drömde om att gå vidare till en karriär inom polisen. Samtidigt släpptes Luca D’Andrea från ett fängelse efter ett femårigt straff. Han fick i uppdrag av maffian att försöka finna mördaren.

Dessa tre utredde separat, utan att veta om varandra, dessa bestialiska mord. Man får följa deras jakt på ”Yxmannen” samtidigt som det oavbrutet regnar och stormar och New Orleans näst intill begravs under vatten. Dessutom beskrivs stadens miljö med en fantastisk skärpa.

Jag slås av tanken hur noggranna de var trots att polisen 1918 inte hade tillgång till DNA och andra tekniska hjälpmedel som idag används för bevisföring. Inte en bladvändare men mycket intressant.

Kvinnan i fönstret

av A J Finn


Originaltitel: The Woman in the Window

Månpocket 2019

Anna Fox lever ensam och helt isolerad i sitt hus i New York. Hon lider av en mycket svår torgskräck och kan inte gå ut. Hon fördriver dagarna med att sitta i ett fönster och spionera på grannarna samt titta på gamla skräckfilmer och dricka vin. De enda hon träffar är sin psykoterapeut samt sin sjukgymnast. All mat och vin får hon levererat till dörren.

En dag flyttar en ny familj in i huset mittemot och en kväll blir Anna vittne till något hon inte borde ha sett. Eftersom hon också äter starka depressionshämmande mediciner blir hon också osäker på vad hon egentligen såg. Och det börjar hända konstiga saker, som t ex att pinkoden till mobilen inte funkar och hon får även skrämmande mejl. När hon till slut kontaktar polisen och inte de heller tror på vad hon sett utan menar att hon har inbillat sig alltihop börjar Anna själv tro att hon har hallucinerat.

För till slut vet varken Anna eller läsaren vad som sker. En riktig bladvändare som är svår att lägga ifrån sig. Förbaskat bra!

Dvalan

av Camilla Grebe


Månpocket 2019

Kriminalinspektör Manfred Olsson är hemma från jobbet med sin tvååriga dotter Nadja. Det är ett ögonblicks verk när Nadja klättrar upp på köksbordet, petar upp fönstret och ramlar rakt ner på asfalten. Livet vänder och ingenting blir sig likt.

Samuel är 18 år och har kommit på kant med livet. Han har hamnat i dåligt sällskap helt enkelt. Hans mor, Pernilla, kommer från ett kristet hem och har i hela sitt liv försökt leva i Guds namn.

En misslyckad narkotika-affär gör att Samuel tvingas gå under jorden och hamnar på en ö i Stockholms skärgård som assistent hos den vackra och sorgsna Rakel och hennes hjärnskadade son.

Växelvis får vi följa Manfred och hans hustru som vakar vid sin dotters sida samtidigt som han försöker sköta sitt jobb när två kroppar spolas upp på en strand. Vi får följa Pernilla som brottas med sin Gudstro och Samuel som önskar sig ett annat liv. Brotten som Manfred och hans kollegor utreder kommer här i skuggan av skildringarna som beskriver kärleken till sina barn. Oerhört starkt!

För bästa nordiska och svenska kriminalroman fick Camilla Grebe Glasnyckeln 2018 för boken Husdjuret. Det här var bättre!

Det straff hon förtjänar

av Elizabeth George


Originaltitel: The Punishment She Deserves

Norstedts, storpocket 2019

I den lilla engelska staden Ludlow blir stadens diakon, Ian Druitt, anklagad för pedofili genom ett anonymt telefonsamtal. Han grips av grannskapspolisen Gary Ruddock och transporteras till stadens polisstation. Polisstationen är inte bemannad och Ruddock lämnar Druitt för att ringa några samtal och när han kommer tillbaka är Ian Druitt död, förmodligen genom självmord. Det görs en internutredning men fadern, Clive Druitt, hävdar med bestämdhet att sonen inte var självmordsbenägen och kontaktar en parlamentsledamot för att få rättvisa skipad.

New Scotland Yard blir kontaktad och Thomas Lynley och Barbara Havers skickas till Ludlow för att utreda vad som egentligen hände.

Detta var den segaste Elisabeth George roman jag någonsin har läst. Boken är på 675 sidor och det tar nästan 250 sidor innan det börjar likna någonting. Naturligtvis knyter Lynley och Havers ihop säcken till slut, men det tar lång tid. Vart tog spänningen och drivet vägen? Trots en långsam och seg historia är författarens prosa, som vanligt, otroligt bra.

Cold Case Försvunnen

av Tina Frennstedt


Månpocket 2019

I Danmark har en hänsynslös våldtäktsman härjat i många år utan att ha lämnat några spår efter sig. Polisen har stått maktlösa. När orkanen Rut drar in över Österlen i Skåne slår gärningsmannen till i Sverige. Man hittar en ung kvinna våldtagen och misshandlad till döds i en badhytt utanför Simrishamn.

Chefen för Malmös ”Cold case”-grupp, Tess Hjalmarsson och hennes kollega Marie Erling får brottet på sitt bord. Samtidigt som det händer fler grova våldtäkter försöker Tess lösa ett gammalt olöst försvinnande på en ung kvinna. Annika Johansson försvann efter en skolavslutningsfest för sexton år sedan. Kan ”fallet Annika” ha samband med den danska förövaren frågar sig Tess och hennes kollegor. I ett parallellt snabbt tempo får man följa Tess och Maries jakt på våldtäktsmannen samtidigt som de nystar i ledtrådar som är sexton år gamla.

Detta var en av de bättre debuter jag läst.  Mycket bra och spännande!

Den eviga elden

av Ken Follet


Originaltitel: Column of fire 

Bonniers förlag, storpocket 2018

År 1558 i England. Det pågår en stark maktkamp mellan katoliker och protestanter. En maktkamp som inte bara pågår i England utan också i Frankrike och Nederländerna. I England avlider drottning Maria Tudor och Elisabeth I kommer till makten. Hon kommer att ha den i 30 år, bl a genom att inrätta Englands första underrättelsetjänst. I denna underrättelsetjänst ingår bl a en av bokens fiktiva huvudpersoner.

Denne författare måste vara en av världens bästa historieberättare. Och om vi idag tycker att vi är grymma och hänsynslösa i vår tid där krig och förstörelse pågår i hela världen är inte det något i närheten av vad som pågick i mitten på 1500-talet. Då pågick ett hänsynslöst krig mellan religiösa fanatiker som inte skydde några medel för att komma till makten.

Författaren väver in skönlitterära personer med historiska på ett makalöst skickligt sätt. Historieberättelsen avslutas 1620 med att England kanske till sist, i alla fall just då, fick religionsfrihet.

Det är en ”tegelsten” på 861 sidor, men den är mycket mycket bra!

Nattskiftet

av Michael Connelly


Originaltitel: The Late Show 

Norstedts storpocket 2019

Renée Ballard hade en lysande karriär framför sig som ung kriminalpolis. Efter att ha anmält sin dåvarande chef, Olivias, för sexuella trakasserier, blev hon snabbt nerflyttad och arbetar numera på nattskiftet. En natt är hon och kollegan, Jenkins, första på plats där man hittar en svårt misshandlad person. Ungefär samtidigt kallas hon till en nattklubb där flera personer skjutits ihjäl. Normalt sett är nattskiftets poliser tvungna att lämna ifrån sig de allvarliga fallen till andra kriminalare. Men dessa två fall kan inte Renée Ballard lämna. Trots uttryckliga order att hålla sig utanför börjar Renée på sin fritid utreda brotten.

För många år sedan läste jag många böcker av denne författare och då huvudpersonen Harry Bosch. Nu har en ny huvudperson skapats och hon heter Renée Ballard. Det var lättläst och som vanligt mycket spännande.

Mörkret

av Ragnar Jonasson


Originaltitel: Dimma 

Modernista, pocket 2019

Kriminalinspektör Hulda Hermannsdottir befinner sig i slutskedet av sin karriär. Hon är 64 år och ska snart gå i pension. Något som hon inte ser fram emot. En dag blir hon inkallad till sin chef som berättar att hennes tjänst redan är tillsatt av en yngre man. Men chefen lovar att hon ska få en sista utredning att arbeta med. Hon väljer ett, ett år gammalt fall där det hänger en del lösa trådar. Det handlar om en ung asylsökande rysk kvinna som hittades död på en strand.

Kanske har jag läst för många spänningsromaner för denna historia är för tunn för mig. Detta är den första delen av en serie om Hulda Hermannsdottir och jag ska inte läsa mer om Hulda.

Ranish Tweed

av Peter May


Originaltitel: I’ll Keep You Safe

Modernista, storpocket 2019

Nimah och Ruairidh driver tillsammans ett väveri som väver exklusiva ull-och kashmirtyger. Företaget blomstrar men vägen dit har varit lång. Innan resan dit får Nimah ett mail med ett märkligt meddelande där avsändaren antyder att Ruairidh har en affär med en ung rysk kvinnlig kläddesigner. Sista kvällen ser Nimah sin man stiga in en bil tillsammans med ryska kvinnan och strax därpå sprängs bilen av en bilbomb. Den franska polisen misstänker först ett terrordåd och sätter den kvinnliga kriminalaren Sylvie Braque på fallet. Men utredningen leder ingenstans och till slut får Nimah återvända till sitt hem på Yttre Hebriderna. Med sig har hon kvarlevorna efter Ruairidh.

Nimah är förtvivlad och vet inte hur hon ska orka leva vidare utan sin älskade, än mindre orka att fortsätta driva företaget.

På det sätt denne författare beskriver naturens skönhet på Yttre Hebriderna tar mig med storm. Det här en mycket spännande historia med många vinklingar, men det är ändå naturbeskrivningarna som finns kvar i mitt minne. Havet, den saltmättade luften, torvmossarna, vinden och tusentals får. Det känns som om man är där och det är magiskt!

Klockmakarens dotter

 av Kate Morton


Originaltitel: The Clockmaker’s Daughter

Bokförlaget Forum, inbunden 2019

Godset Birchwood Manor är ett mytomspunnet hus vars historia sträcker sig så långt bak i tiden som till 1500-talet. Det sägs att en älvdrottning stigit ner från himlen och välsignat huset och marken runt om. Edward Radcliffe, då bara 14 år gammal, upplever en händelse som gör honom besatt av huset. 1861 är han en ung konstnär på uppåtgående och lyckas köpa fastigheten. En kväll, efter en teaterföreställning i London möter han den unga och vackra Lily Millington och han blir blixtförälskad. Han lyckas ordna så att hon blir hans modell och målningen blir mycket omtalad.

Sommaren 1862 beger sig Edward och Lily till hans nyinköpta hus, Birchwood Manor. Tillsammans med några vänner ska de tillbringa sommaren där. När sommaren lider mot sitt slut blir en ung kvinna mördad och Edward och hans vänner försvinner från huset. Och Lily Millington är också försvunnen.

2017 hittar en ung arkivarie, Elodie Winslow, en sliten skinnväska i en kartong på sitt arbete. Bl a innehåller väskan ett foto av en ung vacker rödhårig kvinna i vit klänning. I väskan hittar hon även en skissbok och en teckning av ett hus. Hon känner en omedelbar dragning till kvinnan och platsen där huset står och bestämmer sig för att försöka ta reda vad som hände den där sommaren för över hundrafemtio år sedan. Under hundrafemtio år har många olika människor bott i huset, eller på något annat sätt haft en relation till platsen. Vi får i boken möta dem alla.

Jag har läst några böcker av denna författare och hon är briljant på att målande beskriva Englands landsbygd. Dock tycker jag att hon här har gått lite över gränsen. Men samtidigt är det mycket annat i berättelsen som har hållit mig fängslad. Man får naturligtvis till slut veta vad som hände.

Kvinnan på bänken

av Anna Jansson


Norstedts Förlag pocket 2019

Kriminalinspektör Jesper Ek har träffat kvinnan i sitt liv. Hon heter Julia men verkar lite mystisk. Jesper förstår inte vad hon inte vill berätta. När till slut sanningen kommer fram är det för sent. Jesper Ek kan inte få någon hjälp av de som står honom närmast.

Samtidigt kallas Maria Wern till prästgården i Lärbo. Där har det förekommit hot mot den nya unga och kvinnliga prästen. Diakonen verkar djupt orolig.

En dag är prästen, Alva, försvunnen. Efter en del förvecklingar inser Maria Wern att prästens försvinnande och det som har hänt Jesper Ek hör ihop med varandra.

En riktig knepig händelseutveckling där man inte får upplösningen förrän alldeles i slutet.

Kidnappningen

av Anna Schulze


Månpocket 2018

När författarens far är elva år förs han utomlands av sin mor. Hon lyckas isolera honom och sig själv genom att flytta runt på Balkan. Han kommer att vara borta i tre och halvt år.

Det här är en släkthistoria om Anna Schulze släkt på sin fars sida. Det handlar om makt och pengar och om hur hennes farmor trodde sig få ett förhandlingsutrymme i en vårdnadstvist i slutet på 1930-talet. Det handlar om en kvinna ”på gränsen till nervsammanbrott”. En galen egoistisk kvinna som inte skyr några medel för att få det hon till ha. Det handlar också om hur bortförandet av Ragnar formade honom som vuxen.

En skrämmande berättelse om hur barndomens rädslor kan komma till uttryck flera år senare. Mycket bra skriven. En sträckläsningsbok!

Tivoli

av PC Jersild


Bonnier Pocket 2018

Två decennier fram i tiden har Gröna Lund i Stockholm gått i konkurs. Kinesiska investerare bygger ett nytt sorts äldreboende med ett så kallat ”all inklusive”-koncept. Boendet riktar sig till kapitalstarka pensionärer. Man får följa några av de boende och hur det är att leva i ett skyddat bostadsområde med robotar som städar både ute och inne.

En mycket osammanhängande berättelse där jag hade svårt att få klart för mig vem som är vem med märkliga konversationer. Ett sammelsurium av händelser som inte hade något sammanhang.

Var på väg att ge upp boken några gånger men tänkte att den kanske blir bättre och att man kanske skulle få någon slags rätsida på händelserna. Det fick man inte och boken blev inte bättre.

Syndabocken

av Sofie Sarenbrant


Bookmark Förlag pocket 2019

Ett antal villainbrott sker i Bromma och vid ett tillfälle dödas en ung tonårspojke. Allt tyder på att det är ett inbrott som gått snett. Familjens städerska är den som blir misstänkt först. Kan hon ha förbindelser med utländska gästarbetare? Men när fler personer hittas mördade som inte verkar ha något samband med varandra kopplas Emma Sköld in. Emma som brottas med sina egna relationsproblem tvingas lägga dessa åt sidan för koncentrera sig på fallen som till en början verkar krångligare och svårare än någon i utredningsgruppen har upplevt tidigare.

Emma Sköld är tillbaka och det med bravur. Det här är det bästa Sofie Sarenbrant har skrivit. Mycket drivet berättat och oerhört spännande!

Staden

av Camilla Sten


Norstedts Förlag, inbunden 2019

Alice är en ung dokumentärfilmare som, ända sedan hon var liten, har lyssnat på sin mor-mors berättelser om staden Silvertjärn. En liten gruvstad i Norrland med ca 900 människor. En plats där dessa 900 människorna försvann en augustidag för sextio år sedan. Den enda levande varelse man hittade var ett spädbarn i skolbyggnaden. Det gjordes en polisutredning men ingen blev klokare för det. Staden är tom och öde och man hittade inte en enda människa vare sig i gruvan eller runt om i skogarna. Alice bestämmer sig för att plocka ihop kollegor inom filmbranschen och åka dit. De är fem stycken som ska försöka ta reda på vad som egentligen hände för sextio år sedan. De ska samla ihop material för att göra en film. Årets scoop hoppas Alice. De ska tillbringa fem dagar i Silvertjärn.

De anländer till Silvertjärn i april och det är fortfarande kallt och fruset. Mobiltäckningen är obefintlig men det visste Alice innan och har därför tagit med sig walkie-talkies. Men endast efter en dag på denna öde plats förstår de att de inte är ensamma. De hör konstiga ljud och någon mixtrar med deras walkie-talkies.

Det här var en spöklik historia som höll mig fången i många timmar. Mycket, mycket spännande!

Vitt hav

av Roy Jacobsen


Originaltitel: Hvitt hav 

Norstedt pocket 2017

Denna bok är en direkt fortsättning på ”De osynliga” som handlar om Ingrid som växer upp på en ö i Norges norra kustband.

Nu har Ingrid blivit vuxen och arbetar på en fiskfabrik men hon längtar hem till Barröy. Det är mitt under andra världskriget och Norge är ockuperat av Tyskland. Men en dag får hon nog, hämtar ut sin lön och återvänder till ön, trots vetskapen om att hon kommer att vara ensam där. Hennes föräldrar är båda döda och hennes faster, Barbro, befinner sig på sjukhus. Ingrid börjar med att städa upp i huset samt fortsätter där hon slutade, nämligen med det enda hon fullt ut behärskar: att fiska.

En dag när hon går runt ön hittar hon döda sälar och döda människor. Blanda alla döda människor hittar hon till slut en mycket svårt skadad men levande man. Han heter Alexander och är en rysk krigsfånge. Deras fartyg har förlist och gått till botten. Alexander och Ingrid kan inte prata med varandra men förstår varandra ändå bra. Våren är i antågande och Ingrid förstår att tyskarna letar efter vraket och efter överlevande. Hon gömmer Alexander på en annan liten ö men återser honom aldrig igen.

Den första boken om Ingrid var mer beskrivande om hur det är att växa upp och leva på en isolerad ö där årstiderna bestämmer. Denna bok är en upprepning och något långtråkig men också sorglig förstås.

Det första chiffret

av Denise Rudberg


Bokförlaget Forum, inbunden 2019

Det är juni 1940 i Stockholm. Elisabeth bor på Östermalm i en stor våning med sina föräldrar. Hon arbetar som sekreterare på flygstaben. Signe kommer från landet men tvingas flytta till storstaden efter en turbulent händelse i hennes familj. Hon får anställning som piga hos en blind professor. Iris blir tvungen att fly med sina båda barn från Estland till Sverige. Hon tvingas lämna sin man och sin övriga familj och ett förmöget och skyddat liv. Dessa tre unga kvinnor blir av olika skäl uttagna genom sina olika begåvningar att försöka knäcka tyskarnas kod genom signalspaning. Och dessa tre kvinnor med så olika bakgrunder blir vänner. De kallas ”klisterprinsessor”.

De får skriva på förbindelser om tystnadsplikt och ingen av dem förstår nog egentligen hur viktigt deras arbete är. Och vem kan man egentligen lita på?

En annorlunda bok av Denise Rudberg där hon tecknar ett Stockholm i början av andra världskriget. Ett Stockholm där man målar vita ränder på spårvagnarna för att de ska synas under mörkläggningen och ett Stockholm där ransoneringar drabbar en del väldigt hårt. Detta är den första boken i en serie och att det kommer en fortsättning förstår man, då författaren lämnar en del ”lösa trådar” i slutet. Mycket bra!

Det du inte vet

av Anna Jansson


Månpocket 2018

Det är september på Gotland och sommarvärmen dröjer sig kvar. Maria Wern och hennes nya man har köpt sommarstuga i Åminne, i samma område som hennes chef, Tomas Hartman, har sin sommarstuga. En kväll är det fest hos några grannar i området och Maria och Björn går dit. Plötsligt exploderar ett grannhus och ägaren till huset blir svårt brännskadad. Han avlider senare på sjukhus av sina skador. Hartmans ena dotter, Sofi, har bott i föräldrarnas sommarhus hela sommaren för att avsluta sin utredning om oljeborrning på Gotland. Morgonen efter branden går hon som vanligt ner till stranden för att ta ett morgondopp. Hon återvänder inte hem till stugan och är spårlöst borta.

Hartman blir omedelbart entledigad men börjar helt förtvivlad leta efter Sofi på egen hand. Samtidigt blir Björns son överfallen och knivskuren och det inträffar en del inbrott i några sommarhus.

Hela utredningen spretar åt alla håll och trots att de får in extra personal verkar varken Maria, Ek eller Arvidsson komma någon vart. Och tiden börjar ta slut för att lyckas finna Sofi i livet.

Det var länge sedan jag läste om Maria Wern och har tyckt att numera vill jag ha lite mer ”att bita” i när det gäller deckarhistorier. Men det här var faktiskt något att bita i. Mycket spännande med ett mycket oväntat slut.

Påfågelsommar

av Hannah Richell


Originaltitel: The Peacock Summer 

Bokförlaget Forum, inbunden 2019

Maggie befinner sig i Australien när hon nås av meddelandet av att hennes far-mor blivit sjuk och befinner sig på sjukhus. Hon bokar första bästa flyg hem för att vara hos sin älskade far-mor, Lillian. Det är hos henne på godset Cloudesley som hon växt upp. Lilian har varit stabiliteten i Maggies liv och hennes flykt ut i världen har varit för att glömma sitt kärlekssvek mot en ung man. Men efter ett år utomlands slås hon av hur nedslitet godset är och efter ett tag inser hon också att alla pengar är slut och för att få huset och egendomen på fötter krävs det mycket, mycket pengar.

Samtidigt får man i boken följa Lillian som ung kvinna gifter sig med godsherren Charles Oberon och blir Mrs Lillian Oberon. Charles visar sig vara lynnig och till och från elak och äktenskapet blir inte vad Lillian hoppades på. När så Charles anlitar en ung charmig och karismatisk konstnär för att dekorera ett rum på godset förändras tillvaron för Lillian. Och plötsligt har hon ett annat val att ta ställning till men känner också att styvsonen Albie behöver henne och också kanske Charles.

När sedan Maggie förstår hur allt ligger till och varför Lillian i alla år envist stannat kvar på godset, kanske det redan är för sent att rädda det som finns kvar.

Det här var en myspysig historia om familjehemligheter som sträcker sig från 1950-talet till dagens datum. Jag har läst flera böcker av denna författare men denna var tyvärr inte den bästa. Läs hellre ”Systrarna Tides sista sommar” eller ”Skuggan av ett år”.

Felsteg

av Maria Adolfsson


Månpocket 2018

Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby har efter några år i London återvänt till ön där hon föddes och växte upp. På söndagen efter den årliga ostronfestivalen blir hon kallad till ett hus där en död kvinna hittats. Dödsorsaken är kraftigt våld mot huvudet. Det visar sig att offret är Karens chefs exfru. Självfallet blir chefen avstängd och Karen får uppdraget att leda utredningen.

Men det är segt och Karen tvingas gå tillbaka till 1970-talet då en grupp ”gröna-vågen” människor levde och bodde på en gård på ön. Samtalen med de personer som bodde där och fortfarande lever verkar inte leda någonstans och när det inträffar några sommarstugeinbrott och förövaren hittas tar Karens överordnade beslutet att brottslingen är hittad och häktad. Över Karens huvud stängs fallet ner. Hon känner sig inte nöjd men får ”gilla läget” och ser fram emot en efterlängtad semester.

I bästa Håkan Nesser-stil har författaren skapat en plats som är fiktiv. Och upplösningen är oväntad och oerhört spännande. Det är inte så ofta jag får en liten tår i ögonvrån när jag läser de sista meningarna. Och det är inte vanligt att jag läser 440 sidor på två dagar heller. Hoppas vi får träffa Karen Eiken i fler böcker. En historia med guld-kant!

Toktanten, grannen från helvetet

av Birgitta Bergin


Bokfabriken, inbunden 2019

Gunnel och Sten har haft sitt sommarhus i otaliga år. Deras dotter Lena, hennes man Fredrik och båda deras barn har tillbringat alla somrar i den lilla idylliska sommarstugebyn. De bor och arbetar i Paris. Somrarna på Lövudden är deras andningshål från en stressig vardag. Sara håller på att bygga sig ett nytt hus i området för att skapa ett nytt liv till sig och sina barn efter makens död. Maria och Peter bor i byn permanent. Marcus och Susanne har sitt boende för fritid och rekreation.

Men denna första sommar där berättelsen börjar har de fått en ny granne. Hon heter Greta Liilja och verkar inte sky några medel för att sätta pinnar i hjulet för samtliga boende i området. Sara hade fått bygglov för sitt hus, men plötsligt meddelar kommunen ett byggstopp. Katten försvinner spårlöst men hittas senare instängd i ett stenröse. Medtagen med vid liv. Maria hittar en dag familjens hund förgiftad i ett av deras förråd. När så Sara ringer Lena en dag och säger att Greta Liilja håller på att såga ner deras almar som utgör deras insynsskydd är nästan måttet rågat.

Vi får följa Greta Liiljas terror under tre somrar, höstar och vårar. Och nu är både kommunen och polisen innerligt trötta på alla brev och telefonsamtal från henne. Snart går hon under namnet: ”Toktanten”. Man kan ju hoppas att kärringen till slut skulle ge upp men så är faktiskt inte fallet.  Hennes uppfinningsrikedom verkar vara oändlig.

Hela historien utvecklar sig till en spänningsroman i den högra skolan. Samtliga boende i området går på tå, för det är ju ingen som vet vad Toktanten ska hitta på idag….

Jag ljuger ibland

av Alice Feeney


Originaltitel: Sometimes I Lie 

Printz Publishing, pocket 2019

Det är Annandag Jul och Amber Reynolds ligger i koma efter en olycka. Hon kommer inte ihåg vad som hände, men hon känner sig säker på någon vill henne illa. Hon ligger i koma men är ändå vaken. Hon kan höra hur hennes man, Paul, och hennes syster, Claire, pratar med varandra över hennes huvud, i tron att Amber inte kan höra dem.

Växelvis berättas dagboksanteckningar som man först tror är Ambers. Och det kanske det är också. Jag vet faktiskt inte. Man får följa Ambers sista vecka innan olyckshändelsen och Ambers tankar där hon ligger i koma. Hon känner sig tvingad att försöka vakna innan något ännu värre inträffar.

Det här var en något förvirrad och invecklad historia om två systrar, en man och ett ex, som inte verkar riktig frisk. Den var lättläst och spännande. Men som jag tidigare sagt i mina recensioner – jag har nog läst för många spänningsromaner.

Nej och åter nej

av Nina Lykke


Månpocket 2018

Ingrid och Jan har varit gifta i 25 år och snart ska de fira silverbröllop. De bor i ett trevligt villaområde i Oslo. Ingrid är lektor vid en skola i centrala staden och Jan har nyligen tillträtt en tjänst som avdelningsdirektör vid ett departement. De har två nästan vuxna söner som fortfarande bor hemma.

Hanne är 35 år och fortfarande singel och känner sig ensam och utanför eftersom alla hennes vänner numera är gifta och har barn. Hon arbetar på samma arbetsplats som Jan och på en julfest hamnar de mittemot varandra i baren. De inleder omgående en relation. Jan är femtio år och förstår inte vad det är som händer. Han kan inte få nog av Hanne.

Ingrid, som också är femtio år, reflekterar över sitt liv och känner ingen motivation vare sig i jobbet eller hemma. Barnen, Jonas och Martin, är 18 respektive 20 år och verkar också omotiverade till sin framtid. De verkar tro att hemmet är något slags hotell och Ingrid känner frustration och uppgivenhet.

Det är dessa tre personer boken handlar om och Nina Lykke har verkligen lyckats få till det. Hon förmedlar en helt fantastisk ord- och uttryckskänsla, där man med häpnar när man följer dessa personer under de två år historien utspelar sig.

”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket” är en mycket bra sammanfattning av berättelsen. Träffsäkert och raljerande. Mycket bra!!

Går genom vatten, går genom eld

av Christian Unge


Norstedts Förlag, inbunden 2019

För den unga akutläkaren, Tekla Berg, börjar en helt vanlig dag på jobbet med att hon själv får ta hand om en knivskuren ung man och ett litet barn med en ovanlig sjukdom. Ungefär samtidigt får hon lämna akuten och bege sig till en explosionsartad brand i ett höghus. Hon lyckas rädda livet på ett av brandoffren och strax är Noa och Säpo på plats, eftersom de tror att brandoffret är ansvarig för branden. De verkar övertygade om att branden är ett terrordåd.

Samtidigt i en annan del av Stockholm söker den uzbekiska maffian efter den som knivskar en av deras män, dvs den unge man som Tekla tog hand om på akuten.

Dessutom är Tekla orolig för sin bror, Simon, som hon inte lyckas få tag på. Och sakta vävs en ofattbar historia fram där sjukhusledningen, polisen och kriminella nätverk är inblandade.

Mycket väl skriven och mycket spännande. Dessutom är detta den första i en spänningsserie om Tekla Berg, en mycket duktig akutläkare som har en ovanlig egenskap, fotografiskt minne.

De osynliga

av Roy Jacobsen


Norstedts, pocket 2015

Ingrid växer upp på en ö utanför Norges nordkust. Tillsammans med sin mor och far, far-far och faster lever de alla isolerade och är helt beroende av väder och vind. Havet är deras födkrok. Fisket är det väsentliga även om de har lite får och några kor.

Berättelsen sträcker sig från år 1913 och fram till 1928. Det är fattigt naturligtvis men det går inte någon nöd på någon. De lever i harmoni med det karga landskapet. Under dessa år driver fadern igenom att en mjölkbåt ska lägga vid vid kajen som fadern, Hans, har byggt. De kan, tack vare den, sälja fisken och få in lite pengar. I övrigt är de självförsörjande.

Det är en mycket vacker berättelse skriven rakt och osentimentalt. Jag tyckte mycket om den.

En bur av guld

av Camilla Läckberg


Bokförlaget Forum, inbunden 2019

Matilda lämnar sin barndoms ort, Fjällbacka, och reser till Stockholm med mörka minnen från sin uppväxt. I Stockholm byter hon sitt namn och blir Faye. Hon börjar studera vid Handelshögskolan och går ut med högsta betyg. Där lär hon känna Chris och börjar gå ut att roa sig. En kväll möter hon Jack och hon blir blixtförälskad. Jack och hans bäste vän har ambitioner och med Fayes idéer och skarpa hjärna startar de ett företag tillsammans. De bor i en fantastisk våning på Östermalm och Jack tycker inte att Faye behöver arbeta mer utan vara hemma och ta hand om deras gemensamma dotter och hem. Och här briljerar Camilla Läckberg när hon beskriver de andra Östermalmsfruarna som hon kallar för gäss. Jag skrattade högt! Och Faye är inte lycklig – hon känner sig som om hon satt i en bur av guld. En gång var hon en intelligent ung kvinna med ambitioner, nu känns som om hennes hjärna skrumpnat ihop och dött. Hon har blivit ett bihang till sin man.

När så en dag hon kommer hem och finner Jack i sängen med en annan kvinna raserar allt. Jack lämnar henne utan ett öre på fickan och Faye bestämmer sig för att hämnas och det rejält.

Vissa händelser i boken kan inte gå till på detta sätt. För mig helt onaturligt och inte verklighetsgrundat överhuvudtaget. Blev lite besviken.

Folkets skönhet

av Merete Pryds Helle


Bonnier Pocket 2019

Den unga Marie växer upp i 1930-talets Danmark på en ö som heter Langeland som ligger utanför Själland. Det är mellankrigstid, det är ont om mat och familjen blir större och större. Men så kommer ytterligare en prövning när andra världskriget bryter ut och Danmark bli ockuperat av Tyskland. För Marie kommer förändringen när hon träffar Otto som vill få ut mer av livet än fisk till frukost, lunch och middag. De gifter sig och flyttar till Köpenhamn där de skapar sig ett nytt liv. Ett liv med elektrisk spis, innetoalett och telefon. Så långt ifrån Maries uppväxt och liv på Langeland man kan komma.

Det här är, om jag förstått det rätt, en släktkrönika som handlar om författarens mors uppväxt och levnad. Det handlar om en klassresa som för de flesta borde vara en askungesaga, men inte för Marie.

En skildring skriven rakt på sak och till och från brutalt berättad. Starkt och mycket bra!

Pärlfarmen

av Liza Marklund


Piratförlaget, inbunden 2018

Den unga flickan Kiona lever med sina föräldrar och syskon på ön Manihiki i södra Stilla havet. Ögruppen är en atoll som heter Cook-öarna och tillhör Nya Zeeland. Där arbetar hon i familjens pärlfarm där hon fridyker och skördar svarta pärlor.

Efter en kraftig cyklon kapsejsar en stor yacht precis utanför deras ö och på däck ligger en svårt skadad man.  Kiona och hennes mor tar hand om mannen och räddar livet på honom. Efter någon vecka kan han börja prata och det visar sig att mannen är svensk och heter Erik. Mannen och Kiona inleder ett kärleksförhållande, de får två barn och lever ett lugnt och harmoniskt liv på pärlfarmen.

En dag anlöper en stor båt hamnen på Manihiki och besättningen tar Erik med sig. Kiona blir utom sig och efter ett tag känner hon att hon är tvungen att resa efter för att försöka ta reda på vad som hänt Erik. I samband med att Kiona lämnar ön och sina barn är det som om hon förvandlas till en ny Lisbeth Salander. Sökandet efter sin älskade för henne först till Los Angeles, sen London och vidare till Sverige. Resan avslutas i Afrika och får någon sorts upplösning där.

Den första delen av boken var intressant och fascinerande där man får en beskrivning av hur man odlar pärlor och hur man lever på en liten ö med ett sådant ljuvligt klimat. När Kiona transformeras till Lisbeth Salander tog historien en vändning som kändes overklig. Men detta är Liza Marklund och hon skriver bra. Hade kunnat vara bättre dock. Tyvärr Liza, du får tummen ner på det här.

Förlåten

av Agnes Lidbeck


Norstedts Förlag, pocket 2019

När Ellens och Marias far går bort ärver de familjens sommarhus i Stockholms skärgård. Deras föräldrar skilde sig för många år sedan. Modern bor i Spanien och fadern bodde på ön innan han dog. Nu blir de tvungna att träffas och umgås nära varandra i några veckor medan de städar ur huset. Ellen är storasyster och har gjort karriär inom ekonomibranschen och hon reser mycket. Maria är ensamstående med sonen Dag och arbetar på ett äldreboende. Ellen är smal och Maria är knubbig. Så har det alltid varit. Ellen är den som tagit för sig och bestämt, Maria har alltid varit den eftergivna. Ellen vill sälja huset och Maria vill behålla det. Maria vet att hon inte kommer att orka stå emot Ellens vilja.

Eftersom det är Ellen som vill sälja är det hon som beställer en stor container och börjar städa och gå igenom papper. Maria ligger i hängmattan och dricker vin. Men trots detta bli veckorna relativt konfliktfria. Det är också hon, som dränker sig själv och Ellen med barndomens minnen från ön.

Den här historien är berättad med korta meningar, precist och utan ”krusiduller”. Och i ärlighetens namn vet jag inte riktigt vad jag tycker om det här. Inte dålig, men heller inte någon ”knock-out”.

Höstdåd

av Anders de la Motte


Månpocket 2018

Kriminalpolis Anna Vesper flyttar med sin dotter Agnes från Stockholm för att tillträda en polischefstjänst på en liten ort i nordvästra Skåne. Hon bär på en djup sorg och flytten till Skåne är ett sätt att börja på nytt och fly från en hemsk händelse. Platsen hon och Agnes kommer till skakades för 27 år sedan av en mycket tragisk händelse där en 19-årig pojke förolyckades och dog. Bakgrunden till tragedin är att fem nära vänner träffades i augusti 1990 för att tälta vid ett nedlagt stenbrott. De hade alla fem tagit studenten tidigare under våren och skulle fira sin framtid. Men något hände under kvällen och när morgonen grydde låg en av dem i det mörka vattnet död.

När Anna tillträder sin tjänst inser hon snart att orten inte riktigt hämtat sig efter händelsen och förstår också att någon eller några inte vill att hon ska öppna utredningen igen. Men så sker ytterligare ett dödsfall som verkar vara kopplat till den 27 år gamla olyckshändelsen. Alla då inblandade lever fortfarande kvar på orten utom en och det börjar inträffa otrevliga små incidenter.

Jag har läst några andra spänningsromaner av denne författare och en del har varit bra en del mindre bra. Men den här är en riktig fem-etta där jag i princip stod upp och läste upplösningen.

Innanför murarna

av Maria Ernestam


Bokförlaget Forum inbunden 2018

Sofi Edström får ett stipendium för att ostört skriva färdigt en antologi om Marguerite Duras. Sofi ska tillbringa en hel månad på ett kloster utanför Caen i Normandie i Frankrike. Klostret är ett gammalt munkkloster och heter Abbaye Sainte Marie des Plaines. Det blev till stora delar förstört under andra världskriget men byggdes senare upp igen och fungerar idag som ett forskarcentrum dit forskare från hela världen åker för att ta del av klostrets unika författarsamlingar.

Men Sofi bär på en stor sorg som hon hoppas kunna bearbeta under denna månad i november i södra Frankrike. Men hon plågas av underliga och skrämmande drömmar, som gör att hon känner sig tvingad att gå till djupet med vad som egentligen hände på klostret i slutet på andra världskriget. Till slut vävs hennes egen verklighet samman med de fasansfulla händelser som hände där och Sofi tror att hon håller på att bli galen.

Jag har läst nästan alla av Ernestams romaner och tyckt mycket om dem. De är nästan som sagor i det moderna livet där osannolikheter blir verkliga. För det här är egentligen ett brev till sin man och där man bit för bit får sig berättat vad som har hänt Sofi. Tillsammans med hennes drömmar och syner blir det för mig denna gång för mycket. Jag skulle kalla romanen en modern spökhistoria och här passerade Maria Ernestam en gräns. Dock skriver hon övertygande, välformulerat och på mycket god prosa.

Motiv X

av Stefan Ahnhem


Månpocket 2019

Fabian Risk är tjänstledig från sin tjänst vid Helsingborgspolisen och vakar på sjukhuset vid sin dotter Matildas säng. Hans kollega Irene Lilja får ett larm om en försvunnen 11 år gammal pojke och snart hittas pojken mördad på ett mycket brutalt sätt. Pojken har utländskt ursprung. Samtidigt brinner ett asylboende. Det hela kompliceras då en man blir knivhuggen framför kunderna, mitt på dagen på en stormarknad. Någon vecka senare hittas en ung kvinna död i sin lägenhet. Två helt skilda offer, som inte verkar ha något som helst samband.

I väntan på att Matilda ska vakna ur sin koma börjar Fabian gräva i en utredning som hans förra kollega, Hugo Elvin, arbetade med. En kollega som tros ha tagit sitt liv.

Jag har läst samtliga av denne författares böcker om Fabian Risk och föll pladask för ”Offer utan ansikte”. Den här boken, Motiv X, är den fjärde boken och då bok nummer två och tre lämnade mig ganska på oberörd, så slog den här mig rätt i magen. Väldigt komplicerad historia, som inte heller verkar vara slut då boken avslutas. Mycket, mycket spännande!

Bokhandeln på Riverside Drive

av Frida Skybäck


LB Förlag, storpocket 2019

En dag blir Charlotte Rydberg kontaktad av en engelsk advokat som meddelar att hon är enda arvtagare till en fastighet i centrala London. På nedervåningen är även en bokhandel inrymd. Det är hennes moster, Sara, som testamenterat hela sin kvarlåtenskap till henne. En moster, som inte Charlotte knappt visste om och heller aldrig träffat. Charlotte är änka sen ett år tillbaka och två år tidigare förlorat också sin mor i cancer. I ett års tid har hon levt i sin sorgbubbla genom att arbeta dag och natt med sitt kosmetikföretag. Hon reser till London fast besluten att sälja fastigheten och fortsätta med sitt liv i Sverige. Men när hon kommer in i bokhandeln och träffar de två hängivna kvinnorna, Martinique och Sam, som arbetar där blir Charlotte förälskad. I bohaget finns också en stor butter katt som heter Tennyson. På övervåningen finns även två lägenheter. I den ena hade mostern bott och i den andra bor en ung butter man, som presenterar sig som William och är misslyckad författare.

Charlotte sätter igång att försöka sätta sig in i bokhandelns ekonomi och upptäcker att företaget står på ruinens brant. Men något inom henne gör att hon tillsammans med Martinique och Sam försöker rädda verksamheten. För det är något som skaver. Varför berättade aldrig Charlottes mor, Kristina, om sin syster? Och hon har aldrig fått veta vem som är hennes biologiska far.

Lucy Dillon har härmed fått en stark konkurrent. En riktigt myspysig historia som t o m ger en liten tår i ögonvrån. Underhållande och romantisk där författaren beskriver med kärlek bokhandeln och London.

Katharinakoden

av Jörn Lier Horst


Wahlström & Widstrand, inbunden 2018

Det är 24 år sedan Katharina Haugen lämnade sitt hem och försvann. I huset hittades en öppen men packad resväska, ett knippe röda rosor och en papperslapp på köksbordet. Papperslappen bestod av en massa siffror och streck och i 24 år har alla som arbetat med utredningen inte lyckats tyda koden. Det var den 10 oktober och på årsdagen brukar poliskommissarie William Wistling besöka den lämnade och ensamma mannen, Martin Haugen. Men just detta år verkar huset övergivet och tomt.

Samma dag får Wistling besök av en ung utredare vid namn Adrian Stiller. Stiller arbetar på Kripos i Oslo på en ny avdelning kallad EU-gruppen, men som egentligen lika gärna kan kallas ”cold cases”. Han vill återstarta en utredning som handlar om ett kidnappningsfall som inträffade några år innan Katharina Haugen försvann. Kvinnan som blev bortförd hette Nadia Krogh och var bara sjutton år. En lösensumma begärdes men hämtades aldrig och av Nadia Krogh fanns inte ett spår. Wistling tvingas in i ett samarbete med den provocerande och egensinnige Stiller.

Jag har läst samtliga böcker om William Wistling och tyckt att alla var fantastiska bladvändare. Detta är den första i en serie där Wistling gräver i oupplösta fall, s k Cold Cases. Tyvärr tyckte jag inte att denna historia höll måttet. Den var förutsägbar.

Som pesten

av Hanne-Vibeke Holst


Albert Bonnier Förlag 2018, inbunden

Den unga och ambitiösa läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj, maken Jasper och sonen Hugo, till Geneve för att tillträda en tjänst vid WHO. Hennes bakgrund är bl a en tjänstgöring vid Läkare utan Gränser och hon ska leda en egen grupp inom avdelningen som ansvarar för pandemibekämpning. Redan från dag ett upplever hon ett massivt motstånd för sitt arbetssätt och framför allt blir hon motarbetad av sin ryske chef, Boris Belozerov. Hemma i lägenheten finns maken Jasper som ska förverkliga sin stora dröm och skriva en roman och han blir mer och mer rastlös. Hugo anpassar sig bra i sin nya skola och får från början en kompis som heter Luca.

Samtidigt kommer det in signaler om att en influensaepidemi brutit ut i Danmark. Karoline kontaktar sin gamla vän Palle Nordby som får provsvaren från de insjuknade ganska omgående. Rapporten med provsvaren är förödande. Och nu startar ett sorts politiskt krig om framtagandet av ett verksamt vaccin. Och då Karoline upptäcker ett märkligt samband med de smittade startas ett annat ”krig”.

Författaren beskriver ingående det strategiska förhandlandet mellan FN å sin sida och WHO på den andra där det egentligen bara handlar om pengar. Dessa avsnitt kan upplevas som lite tråkiga, men jag tror att det är nödvändigt för att läsaren ska förstå maktkampen mellan dessa gigantiska organisationer.

Det här är en ”tegelsten” på  843 sidor som kan avskräcka den mest passionerade läsare. För mig var det en bladvändare där Karoline, uttröttad slåss mot det s k etablissemanget, ser inte tecknen på hemmaplan, där Jasper blir mer och mer frånvarande. Mycket, mycket bra och tänkvärd.

Och sen var hon borta

av Lisa Jewell


Originaltitel: Then she was gone 

Printz Publishing inbunden 2018

Ellie Mack är en söt 16-årig tjej, som bor med sina föräldrar, Laurel och Paul, och sina syskon, Jake och Hanna, i en förort till London. Livet leker för Ellie som precis blivit ihop med skolans populäraste kille, Theo. Det enda molnet på hennes himmel är att hon är orolig för slutproven i matematik. Hon tjatar sig till privatlektioner i matte och trots att Laurel inte tycker att de egentligen har råd med det, så får Ellie som hon vill. En dag ska Ellie gå till förortens bibliotek i ett kortare ärende men kommer aldrig hem igen. Hon försvinner helt enkelt och trots en omfattande polisutredning hittas inte Ellie, inte ett endaste litet spår kommer fram.

Tio år senare har familjen Mack splittrats. Laurels och Pauls äktenskap klarade inte sorgen och Jake och Hanna har flyttat hemifrån. Laurel säljer huset och hyr en mindre lägenhet. Paul har träffat en ny kvinna. Men så en dag träffar Laurel en man, Floyd, på ett kafé och hon blir blixtförälskad. De inleder snabbt ett intensivt förhållande men när hon träffar Floyds yngsta dotter, Poppy, får hon en chock. Poppy är skrämmande lik Ellie. Laurel har aldrig gett upp hoppet att kanske Ellie fortfarande lever trots att det gått tio år sen hon försvann. Vad hände egentligen och lever hon fortfarande?

Jag har läst en del böcker av denna författare och de har varit underhållande och spännande ”feel-good”-romaner. Men med denna historia kliver Lisa Jewell verkligen fram och berättar en horribel historia. Woh!!!

I djupt vatten 

av Paula Hawkins


Originaltitel: Into the Water

Massolit Förlag, storpocket 2018

Julia och Danielle Abbot växer upp i en liten by vid namn Beckford på engelska landsbygden. Genom byn flyter en flod och bildar alldeles intill en damm, som kallas Häxdammen. Dammen användes förr för att ”testa” häxor, d.v.s. om kvinnorna sjönk eller kunde flyta. Det finns en massa otäcka historier om kvinnor som drunknat och kvinnor som dränkts i dammen. Floden och dammen är mytomspunnen och detta växer flickorna upp med. När Danielle blir vuxen stannar hon kvar i byn medan Julia flyttar till London. De kommer ifrån varandra och har ingen kontakt på många år.

En dag får Julia (eller Jules) besked om att Danielle (kallad Nel) har hittats död i floden.  Med en klump i magen återvänder Jules till Beckford där hon får veta att Nel var i färd med att skriva en bok om alla mystiska dödsfall knutna till floden och Häxdammen. Ett projekt som inte ses med blida ögon av en del personer i byn.

Paula Hawkins skrev ”Kvinnan på tåget” som också senare blev film. En mycket suggestiv historia som var oerhört spännande. Det här var inte lika spännande men ändå mystisk och oförutsägbar. Nästan lite spöklik ibland. Men, den blir också lite långtråkig och historien förs långsamt fram. Därför det låga betyget.

Regnvakt 

av Tatiana de Rosnay


Originaltitel: The Rain Watcher 

Sekwa Förlag, storpocket 2018

Den framgångsrike fotografen Linden Malegarde bor i San Fransisco, men är född och uppvuxen i en liten by på franska landsbygden. Han och hans syster, Tilia, samt hans mor och far strålar samman i Paris för att fira faderns sjuttioårsdag. Relationen i familjen har alltid varit spänd och Linden har alltid känt sig lite utanför och åsidosatt. Men nu är han en av världens främsta fotografer och hans arbetsplats är hela världen. Hans far, Paul, är en världsberömd arborist och är tystlåten och inåtvänd. Hans amerikanska mor heter Lauren och har lagt ner hela sin själ för att deras vistelse i Paris ska bli så bra som möjligt. Linden har i hela sitt vuxna liv inte kunnat tala med sin far och hoppas att denna helg i Paris ska komma att ge ett tillfälle.

Men det regnar, det formligen vräker ner och Seine stiger. Snart ligger stora delar av Paris under vatten och hundratusentals människor får evakueras. T-banan stängs, halva Paris blir utan ström och avloppen bubblar upp på gatorna. Stanken är fruktansvärd. Till slut blir hela familjen instängd på hotellet och det som bubblat under ytan i så många år känns slutligen outhärdligt.

Jag har läst ett antal böcker av denna författare och älskar hennes berättarkonst. Den mest kända är antagligen Saras nyckel men Bumerang var också mycket bra. Båda böckerna har filmatiserats. Skulle inte förvåna mig om även denna bok blir det. Formidabelt skriven! En njutning att läsa som dessutom är mycket spännande.

Bara du 

av Ninni Schulman


Bokförlaget Forum, pocket 2018

Iris arbetar som egen företagare med grafisk design och hyr ett kontorsbord på ett frilanshotell. Hon har haft det lite motigt både på arbetet och med det privata. Men när Iris möter Pål känns det som om hon hamnat i himlen. Allt känns rätt från första stund och ibland får hon nypa sig i armen, för han verkar alldeles för bra för att vara sann. Och det känns ibland som om han känner henne bättre än vad hon själv gör. Hon flyttar nästan omedelbart in hos honom. Men när hon ska göra en weekend-resa med sina båda riktigt goda vänner blir hon akut matförgiftad och kan inte åka. Och det tar ovanligt lång tid för henne att hämta sig. Iris känner sig svag och trött. Hon får dessutom konstiga utslag på armarna, som kliar så hon håller att bli galen. Pål finns där hela tiden och stöttar, han lagar mat och gör matlådor. I Iris familj förekommer psykisk ohälsa och hon tror att hon håller själv att bli psykiskt sjuk. Och faktiskt har författaren vinklat det så. Allt eftersom man läser vet man inte vad man ska tro.

Hela hösten går som i ett dis och när Pål strax innan Jul föreslår att de ska tillbringa Julen tillsammans i hans stuga i Älvdalen är Iris först tveksam, hon känner ju sig så sjuk hela tiden, men går till slut med på det. Och där gör Iris en upptäckt som är början till slutet.

Detta var kanske inte en stor litterär upplevelse, men så otroligt spännande. Jag läste boken på två dagar, det gick helt enkelt inte att sluta.

Dagarna med dig 

av Rosie Walsh


Originaltitel: The Man Who Didn’t Call

Bokförlaget Forum, inbunden 2018

När Sarah träffar Eddie en varm sommardag känner hon i hela kroppen att hon äntligen till sist har hittat mannen i sitt liv. De tillbringar sju dagar och nätter tillsammans och allt är så otroligt rosenrött och ljuvligt. Eddie har en sedan länge planerad semesterresa framför sig och när de skiljs åt utbyter de alla sina telefonnummer och lägger till varandra på Face-Book och Eddie lovar att ringa när han är på väg till flygplatsen. Men han ringer inte. Han tycks helt enkelt försvunnit från jordens yta.

Sarah förstår ingenting och trots att alla hennes vänner säger att glömma och gå vidare kan hon inte det. Hon kan helt enkelt inte ha misstagit sig så. Hon börjar med att efterlysa honom via hans vänner på Face-Book. Hon får ett märkligt SMS, att hon ska lämna Eddie i fred. Till slut gör hon en upptäckt som förändrar hela situationen.

Det här är en gripande kärleksroman om förlust och försoning och om att kärleken övervinner allt.

Vintereld 

av Anders de la Motte


Bokförlaget Forum, inbunden 2018

När Laura växte upp tillbringade hon sina skollov hos sin faster Hedda på stugbyn Gärdsnäset. Där fanns Jack, Tomas, Peter och Iben. Sommar- och julloven i norra Skåne var som ett pärlband av solljus och lycka. Men en Lucia-natt för trettio år sedan förändrades allt då den gamla dansbanan brann ner och en ung kvinna dog. Efter det blev inget sig likt och vännerna skingras.

En dag får Laura ett telefonsamtal från en advokat, som berättar att fastern dött. Hon har dessutom testamenterat den gamla nedgångna stugbyn till Laura. Hon blir tvungen att återvända till Gärdsnäset. Stugbyn är förfallen och kan knappast ens kallas för ett renoveringsobjekt. Men, den sjönära marken är värdefull. Snart får Laura klart för sig att fastern var i begrepp att sälja. Laura sätter av ett par dagar för att reda ut det juridiska. Men, något skaver i henne och hon beslutar sig för att avvakta med försäljningen och i stället försöka gräva fram vad som hände den där natten för trettio år sedan. Och ganska snart är det mycket tydligt, att hennes närvaro inte är önskvärd. Det börjar brinna lite överallt runt Vintersjön och Gärdsnäset.

Den här historien var riktigt spännande och jag läste den snabbt. Men slutet var abrupt och inte särskilt trovärdigt. Jag förstår inte riktigt hur författaren kunde skriva så. Några sidor till hade inte varit fel. Trots detta ger jag boken en 4:a – en svag sådan.

Grace 

av Anthony Doerr


Originaltitel: About Grace

Bookmark Förlag, pocket 2018

När David Winkler är i nio-års åldern börjar han drömma sanndrömmar. En del bra och en del riktigt otäcka. Många år senare drömmer han om hur han träffar kvinnan i sitt liv och inte långt därefter träffar han Sandy. Han gifter sig med Sandy och de flyr staden i Alaska och beger sig till Ohio. Där föds senare deras dotter, som de döper till Grace. En natt drömmer han om en översvämning och hur han försöker rädda Grace men misslyckas och Grace drunknar. Naturligtvis inträffar översvämningen som David drömt om och i kaoset därefter förlorar han kontakten med Sandy och Grace.

I hans skräckslagna och förvirrade hjärna inträffar också, enligt min mening, ett kaos. Han tror nämligen att om han flyr så långt bort det bara går kommer han att kunna rädda Grace.

Han hamnar till slut på en ö i Karibien och tillbringar 25 år av sitt liv där. Men han tänker på Grace varje dag och han vet inte om hon lever eller är död. Till slut beslutar han sig för att återvända hem till USA. Han måste få veta om Sandy och Grace lever.

Denna berättelse handlar om flykt, kärlek och hur långt en rädsla kan föra en människa. En obeskrivligt vackert skildrad historia.

Saknad, förmodad död 

av Susie Steiner


Originaltitel: Missing, Persumed

Lind & Co, inbunden 2018

Efter en utekväll tillsammans med bästa väninnan Helena försvinner Edith Hind. När pojkvännen, Will Carter, kommer hem till deras gemensamma lägenhet i Huntingdon utanför London, står ytterdörren på glänt och Edith finns inte där. Hennes föräldrar Sir Ian och lady Miriam Hind blir paralyserade av sorg och rädsla. Eftersom hennes försvinnande utgör ett s k högriskförsvinnande får sökandet och utredningen högsta prioritet av Cambridgeshires polis. Utredningen kommer att utredas av Manon Bradshaw och Davy Walker.

Efter tre veckors intensivt polisarbete där Manon och Davy vänt på varenda pusselbit i pusslet om Edith Hind har ingenting hänt. Och det har det inte i boken heller.

Det hade kunnat bli bra och det hade kunnat bli ett riktigt driv av den här historien. Men det går för sakta helt enkelt. Till och från blir det långtråkigt. Under 381 sidor satt jag och läste och väntade på att något skulle hända och det gör det ju så klart, till slut. Men jag saknade spänningen.

Detta är en debut som dessutom blivit nominerad till en av 2018 års tio bästa deckare och också vunnit The Guardians Book of the Year i Storbritannien . Det är ju tur att alla inte tycker lika.

Stanna hos mig 

av Ayobami Adébayo


Originaltitel: Stay With Me

Piratförlaget, pocket 2017

Yejide och Akin träffas på universitetet och ljuv musik uppstår. De gifter sig och när boken börjar har de varit gifta i fyra år. Allt skulle kunna vara fint och bra bara de fick ett barn. Akins familj vill se en arvinge efter Akin och tvingar Yejide till en massa förlegade mirakelexperiment. Men inget händer. Släkten insisterar dock och tvingar Akin att ta sig en andra fru. För i den värld de lever i är det självklart att det är kvinnans fel när barn uteblir i äktenskapet.

Detta är en kärlekshistoria från ett Nigeria där den äldre generationen tror på förbannelser och andra konstiga hemkallelser. Det är också en berättelse om hur skört ett förhållande kan bli när familjen trycker på och tvingar två kärestor till handlingar de inte vill.

Boken är en debut och en mycket bra sådan.

 

 

 

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.