Böcker som jag läste 2021

En röd Glada på spaning över vallarna.

Här har jag skrivit lite om min upplevelse och uppfattning om de femtiosex böcker som jag läste 2021.

 

Små katastrofer

av Sarah Vaughan


Originaltitel: Littles Disasters

Bonniers Förlag, inbunden 2021

Liz och Jess träffas på en föräldrautbildning när de båda väntar sina första barn. De blir vänner och båda familjerna börjar umgås privat. Liz arbetar som akutläkare på barnmottagningen på ett stort sjukhus i västra London och är nöjd med sina två barn medan Jess och hennes man Ed beslutat skaffa ett tredje barn.

En fredagskväll när Liz har jouren blir hon kallad in till en ny patient. Det är Jess och hennes tio månader gamla dotter och flickan har en oroväckande skada i bakhuvudet. Mot sin vilja kontaktar Liz sin chef, som är överläkare på barnavdelningen. Eftersom Jess ger en mycket vag förklaring till hur barnets skada har uppkommit tvingas Liz anmäla händelsen till både socialen och polisen och en utredning drar igång.

Det här var en oerhörd stark historia om vänskap, lojalitet och skuld och om vad som kan ske när moderskapet ställs på sin spets. Författaren trycker skickligt på känslomässiga punkter och skildrar också följderna när en människa drivs över gränsen. Andlöst realistiskt!

Gamen

av Olle Lönnaeus


Bokfabriken,  inbunden 2021

Simon Olsson är utbildad elitsoldat och SOG-operatör. Efter en operation utanför Raqqa i Syrien där hela tillslaget blev misslyckat och han såg sin bästa vän, Ahmed, bli halsskuren av en IS jihadist, har han begärt om entledigande från sin tjänst inom SOG. Han försöker hitta sig själv och skapa ett nytt liv samt läka sina psykiska sår. Han och systern, Jenny, förlorade sina föräldrar tidigt och växte upp i ett fosterhem där omvårdnaden var undermålig. Inom armén hittade Simon en ny familj och gemenskap. Men nu är allt söndertrasad och Simon hemsöks av mardrömmar och den debriefing som Försvarsmakten erbjöd honom har inte hjälp det minsta.

En kväll går han in på en kebabrestaurant i Malmö och får syn på honom. Han, som hade kodnamnet ”Gamen” och som han, Ahmed och två franska elitsoldater skulle ha eliminerat där utanför Raqqa om inte allt gått åt skogen. Simon kontaktar sin mentor, majoren, och berättar om sina iakttagelser, men majoren hävdar att Gamen blev dödad i en amerikansk drönarattack. Simon blir frustrerad och börjar tvivla på sig själv men känner samtidigt och han måste bara få veta sanningen. Av vem fick de kontraordern? Majoren förnekar att försvaret varit inblandat.

Simon börjar göra egna efterforskningar men inser samtidigt att han är ”ute i kylan”. Han är ensam och kan inte be om hjälp p g a tystnadsplikten. Samtidigt erinrar han sig något Ahmed hade sagt: ”Simon, Jenny är din akilleshäl. Vill någon dig illa kommer de att göra det genom Jenny”.

Plötsligt inser Simon att det planeras en stor terrorattack någonstans i Skandinavien. Han är tränad för att döda men kan han verkligen göra detta ensam?

Otroligt spännande historia där man inser hur mycket research denne författare gjort för att kunna återge hur IS fungerar och hur man dödar med blind tro på islam.

SOG, Särskilda Operationsgruppen. https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/sarskilda-operationsgruppen/

Dalskuggan

av Viveca Sten


Forum förlag 2021

En tidig morgon i slutet av februari hittas en man svårt misshandlad och död invid en väg av en ung kvinna som är på väg med sin son till en skidaktivitet. Mannen visar sig vara en f d slalomstjärna.

När poliserna Daniel Lindskog och Hanna Ahlander börjar söka i den mördade mannens bakgrund och börjar tala med mannens närstående finner de att mannen, som hette Johan Andersson, var en socialt välanpassad och mycket trevlig person. Hur någon skulle vilja honom något ont är för alla en stor gåta.

I de omgivande byarna runt Åre bedriver en frikyrklig församling sin verksamhet. Den 19-åriga Rebecca är född och uppfostrad i församlingen och gifter sig med den unge karismatiske pastorn. Men livet blir inte som Rebecca tänkt sig och hon känner sig ensam och utsatt.

Daniel och Hanna upptäcker mörka hemligheter runt församlingen och plötsligt verkar det som om både pastorn och Rebecca har gått under jorden. Och plötsligt utkristalliseras ett samband och när detta står klart börjar det bli ont om tid. Daniel känner sig pressad i att vilja lösa mordet på Johan och Rebeccas försvinnande och samtidigt hålla ihop sin familj. Hanna börjar komma till ro i Åre med sitt nya jobb men har svårt med sina barndomsminnen.

Det här är andra delen i serien som utspelar sig i Åre och dess omgivningar.

Mycket bra!

Den tredje systern

av Sara Blaedel


Polaris förlag, pocket 2021

I den tredje och avslutande delen om Ilka och hennes försök att finna sanningen om sin far slits hon mellan att hjälpa medhjälparen på begravningsbyrån som blivit svårt misshandlad och längtan efter att finna sin far. Hon vet nu att han inte alls är död utan i högsta grad levande. Tillsammans med nunnan som också jobbade hos hennes far stänger hon byrån och beger sig till Key West.

Och nu dras hon in i händelser som än pekar åt ena hållet eller åt det andra. Det hon först misstänkte visar sig inte alls stämma. Det blir dramatiskt och osannolikt.

De två första böckerna var till och från riktigt spännande men i den här vet jag inte riktigt hur författaren tänkte när hon knöt ihop säcken.

Offermakaren

av Viveca Sten


Forum förlag, pocket 2021

I mitten av december en tidig morgon finner man i avliden ung flicka i ett av sittliftsystemen i Åre. Det konstateras att hon frusit ihjäl.

Polisinspektör Daniel Lindskog vid Åre-polisen är nybliven pappa och brottas med sin relation till sin pappa-roll.

Hanna Ahlander har på en och samma dag blivit av med sitt arbete vid city-polisen i Stockholm samtidigt som hon blir dumpad av sin pojkvän och utkastad på gatan. Hannas syster erbjuder henne att tillbringa några veckor i Åre där systerns familj byggt ett fritidhus.

Tonårsflickorna Amanda och Ebba har varit vänner sedan de var små. Nu är det Lucia och Ebbas familj är bortrest och flickorna har bjudit till Lucia-fest hemma hos Ebba. Men spriten flödar och när kvällen går mot sitt slut lämnar Amanda festen för att gå hem. Men hon kommer inte hem och morgonen därpå anmäler Amandas mor henne försvunnen. Daniel får försvinnandet på sitt bord och känner genast att något är fel och dessutom vet han vad som händer med en människokropp med alkohol i kroppen och bitande kyla. Och det är kallt i Åre denna decembermånad.

Efter någon vecka sittande i systerns hus börjar det klia i kroppen på Hanna och genom att hjälpa till att söka efter den försvunna Amanda träffar hon en kvinna som visar sig ha tips rörande Amanda. Hon kontaktar Daniel och blir som ett mirakel upptagen i utredningsgruppen och när det visar sig att den döda flickan i sittliften är Amanda börjar jakten på en mördare.

Det här var mycket spännande med en genomtänkt historia.

Polcirkeln

av Liza Marklund


Piratförlaget, inbunden 2021

Handlingen utspelar sig i Norrbottens inland i byn Stenträsk. Fem flickor startar på mellanstadiet en bokcirkel som de kallar ”Polcirkeln”. Samma år de ska ta studenten försvinner en av flickorna en varm kväll i augusti. Detta inträffar 1980 och flickan, som heter Sofia, återfinns aldrig.

År 2019 på vintern innan Jul, finner man en kvarleva av en människa, när man ska renovera en bro över älven. Kroppen är ganska väl bevarad men saknar huvud. Polischefen i Stenträsk, Wiking Stormberg, är övertygad om att det är Sofia de till slut har funnit. Då, 1980, var det Wikings far som var polischef. Misslyckandet med att finna Sofia var för honom ett stort misslyckande. Nu är det sonen som får ärendet med den i stort sett mumifierade kroppen på sitt bord. Wiking var som ung en mycket populär ung man som alla de fem tonårsflickorna var smått förälskade i mer eller mindre.

Man får växelvis följa tonårsflickorna under våren 1980 innan Sofia försvann och polisärendet med Wiking i spetsen. Det står ganska snart klart att relationen mellan flickorna var laddad och inte den bästa. Nu, innan Jul 2019, återförenas flickorna som nu är så klart är vuxna. Wiking håller förhör, vänder på de stenar som finns efter 40 år och blir ganska snart klar över att något i relationen mellan flickorna utlöste Sofias försvinnande och död. Dessutom måste han rannsaka sig själv och försöka förstå om han själv kanske var en del i den utlösande faktorn.

Jag älskar den här typen av sakta berättad historia med psykologisk spänning. Mycket bra! Detta är också den första i en trilogi som utspelar sig i norra Sverige. Liza Marklund är tillbaka!

Sockerormen

av Karin Smirnoff


Polaris förlag inbunden 2021

Agnes växer upp i Södertälje på 1980-talet. Hon kallar sin mamma för Anitamamman – en mamma som inte älskar henne – hon tycker inte ens om henne. Agnes får inte ens mat och knappast ens kläder. Anitamamman kallar henne först för ”Knubbsälen” och senare för ”Benranglet”.

Men när hon börjar skolan lär hon känna Kristian och Miika som också de är s k maskrosbarn. De här tre har egentligen inget gemensamt men finner varandra i sin misär och sina särbegåvningar och en mycket stark vänskap uppstår.

Tillsammans med musikläraren Frank Leide bildar de en ensemble och spelar i kyrkor och på mindre konserter. Men vem är Frank Leide egentligen? Tryggheten då föräldravärlden sviker eller agerar han för egen del?

Det här var en vidrig berättelse om ”sjuka” föräldrar och när den sociala tryggheten är i total avsaknad skriven på ett mycket speciellt sätt. Ett udda sätt där man inte vet vem som säger vad eller om det man läser är repliker eller beskrivningar av omgivningen. Tyvärr kan jag inte bedöma om det är konstnärligt eller inte och detta drar ner betyget på boken.

Den barmhärtige samariten

av Cilla & Rolf Börjlind


Norstedts förlag, inbunden 2021

När Olivia Rönnings kollega, Lisa Hedqvist, anländer till sitt arbete på Noa en måndagsmorgon för ett möte finns inte Olivia där och kommer heller inte in. Lukas, Olivias pojkvän hörde senast av henne på fredagseftermiddagen och Lisa får en konstig känsla i magen av att allt inte är som det ska. Lisa ringer runt till Olivias vänner men ingen vet var hon är. Och när Lisa får tag på Tom Stilton överger han sin och Lunas frivilliga karantän på ön Rödlöga för att hjälpa till att leta efter Olivia.

Det är hösten 2020 och Sverige befinner sig mitt i en pandemi. Mette Olsäter, f d chef på Noa och numera pensionär har inlett ett samarbete inom EU för att samordna säkerheten runt leveranserna av covid-vaccinet till Sverige. Men plötsligt drabbas England av oförklarliga dödsfall i samband med vaccineringarna. Man misstänker sabotage av vaccindoserna men känner sig säkra på att inte detta skulle kunna drabba Sverige för i Malmö väntar vårdpersonalen på första sprutan. Mette upptäcker att det finns organisationer som tar till vilka medel som helst för sabotera vaccintransporterna.

Olivia hittas till slut i skogarna i närheten av ett nerbrunnet hus och hennes förövare har brunnit inne. Det visar sig att förövaren blivit dödad innan branden och Olivia och Lisa beger sig till Skåne för att finna kopplingar till ett annat mordbrandsfall som inträffade för många år sedan. Det visar sig att den misstänkta gärningsmannen i den första mordbranden, suttit av sitt fängelsestraff men är försvunnen.

Tillbaka i Stockholm blir Tom sjuk i covid19 och svävar mellan liv och död på Södersjukhuset. Det är kritiskt med Tom och Olivia och Lisa känner som om de trampar vatten utan att komma vidare med de två mordfallen.

Det här är den sjunde boken om Olivia Rönning och Tom Stilton. Lite historisk är den också eftersom vi om några år kanske glömt hur det var när Sverige och hela världen stängde ner i 1 ½ år.

Fjärilsvägen

av Patrik Lundberg

Albert Bonniers förlag 2020

Boken handlar om författarens mor och är skriven i ”du-form”. Patrik och hans syster adopterades från Korea och kom till Sverige åtta månader gammal.

Vi får en mindre historisk politisk överblick fr o m 1950, då modern föddes, fram till 2019. Patrik kom till Sverige 1983 på hösten. Det handlar om moderns umbäranden i det socialdemokratiska Sverige och om författarens egna ambitioner att bli journalist.

Patrik Lundberg är idag journalist och författare och har förekommit i massa sammanhang i TV. Boken är en hyllning till modern men ger också en allvarlig inblick i hur det var att vara fattig i Sverige under 80- och 90-talet.

Boken var lättläst, tråkig och på några ställen lite intressant. Inte särskilt upplyftande.

Albatross

av Ann Cleeves


Originaltitel: The Long Call

Bonniers förlag, inbunden 2019

Poliskommissarie Matthew Venn står på en kyrkogård i den lilla byn Barnstaple i norra Devon och följer sin fars begravning på avstånd. I samband med att han tog avstånd från familjens frikyrkliga församling förlorade han också all kontakt med sin familj. Nu är fadern död, en far som han varken talat med eller träffat på många år.

Efter många år vid polisen i Bristol är han nu tillbaka på sin födelseort. Dagen efter faderns begravning hittas en död man på stranden i närheten av Matthews nuvarande hem. Han har blivit knivdödad, har inga identitetshandlingar på sig men har en albatross tatuerad i nacken.

Matthew och hans kvinnliga kollega Jen börjar med att försöka identifiera mannen och lyckas till slut. Det verkar som om mannen är en alkoholiserad uteliggare. Men det visar sig att allt inte är vad de inledningsvis tror. Under jakten på mannens förövare tvingas han tillbaka till modern och hans liv från förr.

En långsamt berättad historia, nästan lite psykologisk om vad barndomens och uppväxtens trauman kan göra med en människas pågående liv. Mycket bra!

Detta var första delen i en serie som kallas North Devon-serien och jag ser fram emot att läsa om Matthew Venn igen.

Din stora kärlek

av Liane Moriarty


Originaltitel: The Hypnotist’s Love Story) 

Bonniers Förlag, pocket 2020

Ellen O’Farrell arbetar som hypnoterapeut och är 35 år gammal. Hon har tre längre förhållanden bakom sig men är på det stora hela ganska nöjd med sitt liv trots att hon saknar kärleken och längtar efter en familj. När hon träffar Patrick börjar hon så sakta tro på framtiden. Patrick är änkeman och bor ensam med sonen Jack. Efter att Ellen och Patrick dejtat i ungefär tre månader kommer kvällen då han berättar att han har en ex-flickvän som förföljer honom. Och detta har hon gjort i nära tre år. Ellen tycker inledningsvis att det är ganska spännande men vad hon inte vet initialt är att hon faktiskt redan har träffat Patricks stalker.

Vi får växelvis följa Ellen och Patricks liv och samtidigt Saskia, som ex-flickvännen heter. Det första som slår en är att denna kvinna, Saskia, inte kan vara riktigt klok, men är hon verkligen galen? Kan man bli helt förblindad av längtan och kärlek, samtidigt som förföljandet blir ett nödvändigt ont? Är ensamheten så vidrig att man inte kan se någon fortsättning på livet?

Det här var en något svart och lite dramatisk historia om kärlek och gemenskap men också om hur man kan avsluta ett förhållande och till slut kunna gå vidare och se ljuset i tunneln.

Kokain

av Pascal Engman


Book Mark Förlag, inbunden 2021

Polisinspektör Vanessa Frank och hennes kollega Samer blir kallade till en liten klippig ö vid Kapellskär där en död man hittats vid stranden. De tycker båda att mannen har lite udda skador och beordrar att man bör dyka utanför ön för att om möjligt hitta en förlist båt. Det visar sig att man hittar ett liten flygplan fullt av små bruna paket innehållande kokain. Samer som arbetar med kokainsmugglingen in till Sverige har dessutom noterat att priset på kokain kraftigt minskat.

Samtidigt sker en regelrätt avrättning på öppen gata i Järva. Och plötsligt befinner sig de båda polisinspektörerna mitt en brinnande uppgörelse mellan kriminella gäng som kontrollerar både Järva och Husby. En uppgörelse där gärningsman och offer snabbt kan byta sida och där man skjuter ”för säkerhets skull”. En verklighet för polisen där det oftast finns massor av vittnen till skjutningar men där inget sett något eller talar av rädsla för att kanske kan bli nästa offer.

Det här var en mycket skrämmande berättelse om hur otroligt starka och dominerande kriminella gäng är och även om den uppgivenhet och maktlöshet som polisen känner när man försöker reda ut brotten. Ett mycket aktuellt ämne. Oerhört skickligt skriven i ett tempo där 585 sidor upplevs som en liten artikel i en kvällstidning.

En katts resedagbok

av Hiro Arikawa


Originaltitel: Tabineko Ripoto 

Bokförlaget Nona, pocket 2020

Nana är en hemlös katt som håller till i ett bostadsområde i Tokyo. Han gillar att ligga på motorhuven till en silvergrå skåpbil. Varje dag går det förbi en man som bor i närmast hus och ibland sticker mannen till katten lite mat.

En dag har Nana oturen att bli överkörd av en bil och skadad och ensam ropar katten på hjälp. Mannen i huset tar hand om katten och tar honom till veterinär. Och så kommer det sig att Nana flyttar in hos Satoru som mannen heter.

Fem år senare bestämmer sig Satoru att göra en bilresa tillsammans med sin katt. De reser tvärs över Japan till Satorus gamla vänner. Men Nana vet inte varför och förstår det inte heller.

Det här är en berättelse beskriven ur en katts perspektiv. En småmysig och gemytlig historia som handlar om kärleken till en katt men också om livet och om små ting som ger glädje. Och inte desto mindre om tillgivenheten mellan djur och människor.

Box

av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus


Bokförlaget Forum 2021, inbunden

En ung kvinna hittas mördad på ett synnerligen bestialiskt sätt i en låda som genomborrats av svärd. Lådan visar sig vara en s k illusionslåda som används av illusionister, dvs trollkarlar.

Stockholmspolisen har bildat en ny grupp i vilken ingår olika poliser från olika polisiära områden. Bland dessa gruppmedlemmar finns polisinspektör Mina Dabiri. Hon tar på eget initiativ kontakt med en man som heter Vincent Walder som är mentalist och expert på att avläsa kroppsspråk och magi. När så fler mord inträffar på samma fruktansvärda sätt inser Vincent och Mina att gärningsmannen vill skicka ett meddelande till dem. Och vem är bättre på att läsa in koder och följa ledtrådar än Vincent?

Men både Mina och Vincent bär på mörka hemligheter från förr och båda har dessutom udda personligheter. Jakten på gärningsmannen intensifieras när de till slut lyckas knäcka koden och tiden håller på att rinna ut.

Det här är den första boken om Mina och Vincent. De är verkligen mycket udda och detta beskrivs på ett synnerligen skickligt sätt. En helt makalös historia! Ser fram emot fortsättningen för det kommer ju två böcker till om detta omaka radarpar. Så här ska bra kriminalromaner skrivas. Oerhört spännande!

För alltid tillsammans

av Julie Cohen


Originaltitel: Together

Norstedts förlag, inbunden 2019

Robbie vaknar i sin säng med sin sovande fru Emily bredvid sig. Han stiger upp och klär på sig, gör kaffe och ger hundarna mat precis som han gjort alla morgnar under deras 54 år tillsammans. Så skriver han en lapp och lägger på Emilys nattduksbord och går ut genom dörren för att aldrig mer återvända.

Vi får följa Robbie och Emilys liv i tillbakablickar. Hur de träffades första gången och hur de träffades andra gången och vilka strider de utkämpat för att få vara tillsammans.

Detta är en kärleksroman fast en lite annorlunda sådan. För Robbie och Emily är alltigenom goda människor, ärliga och rättskaffens. Men finns sådana människor på riktigt? Samtidigt är det förstås en roman utan verklighetsförankring.

Det här var en lättläst och en aning gråtmild berättelse. Underhållning i denna grymma värld. Dock lite för sötsliskig för mig.

Betyg: En svag 3:a

Dockorna

av Katarina Wennstam


Bonniers Förlag, pocket 2021

När den framgångsrike manusförfattaren Julian Gross fyller femtio år rustas det för stor fest. Morgonen efter hittas han död på Söders Mälarstrand. Han har fallit hela vägen nerför berget och gått mot en ögonblicklig död.

Kriminalpolisen Charlotta Lugn blir satt på fallet och tillsammans med Göteborgspolisen Eddie Lundström påbörjar de sin utredning. Utredningen leder dem tillbaka till Göteborg i början av 2000-talet och några ouppklarade våldtäkter. Men hur hänger de sexuella överfallen ihop med Julian Gross?

Samtidigt arbetar Tv-journalisten Jane Wester med Julian Gross plötsliga död och tar motvilligt hjälp av en ny vikarie i TV-huset, Alexandra Edwards. Men trots sin motvillighet måste till slut Jane erkänna att Alexandra inte är så tokig i alla fall för hon lyckas gräva fram att Julian Gross i själva verket inte var så framgångsrik som alla tycks tro. Och att han faktiskt levde över sina tillgångar.

Det handlar om brott i det förgångna som plötsligt kan få en upplösning när man utreder ett annat brott. Katarina Wennstam skriver med ett bra flyt om alla de personer man lärt känna i hennes tidigare böcker. Spännande men ändå lite förutsägbart. Men bra underhållning är det.

Den sista migrationen

av Charlotte McConaghy


Originaltitel: Migrations

Lavender Lit Förlag, inbunden 2021

Franny Stone är uppvuxen vid havet och är hängiven fåglarna som svävar på himlen. När klimatförändringarna börjar märkas i djurlivet påverkas även fåglarna. På Grönland hittar hon de sista silvertärnorna, som migrerar längre än någon annan fågel. Där lyckas hon även hitta en fiskebåt som kan ta henne med till Antarktis och att hon med hjälp av gps-märkning kunna följa flocken med silvertärnor på sin väg från Grönland till Antarktis.

På färden mot Antarktis kommer sakta Frannys mörka förflutna ikapp henne och hon tvingas inse att även hon är på väg att migrera. Hon bestämmer sig för att det ska bli hennes sista resa, hennes sista migration. För vem har hon att leva för när alla hennes nära och kära är borta och när hon inte ens kan finna ro i naturen och sina älskade fåglar?

Omgivningen och naturen som beskrivs här ligger förhoppningsvis långt fram i tiden. För vad ska vi människor leva för när det inte finns någon natur, ingen skog eller några vilda djur längre? När det är förbjudet att fiska för om möjligt bevara de fiskar som fortfarande lever eller när det inte finns några fåglar mer.

En riktigt ruskig berättelse om hur världen kan komma att se ut om vi inte tar klimatförändringarna på allvar.

Förmörkelsen

av Karin Fossum


Originaltitel: Formörkelsen 

Forum Förlag, pocket 2020

Det äkta paret Sylvi och Miele Madani är på väg att skiljas och för att prata igenom vårdnaden om deras femton månader gamla son tar de in på hotell. Tidigt morgonen därpå händer det ofattbara och fruktansvärda. Sonen, Elias, ramlar från balkongen på sjunde våningen.

Kriminalkommissarie Konrad Seijer kopplas in för att utreda hur detta kunde ha skett. Men Sylvi och Mieles utsagor går helt isär. De skyller på varandra och Seijer lyckas inte slå hål på deras berättelser. I brist på bevis tvingas han försätta båda två på fri fot.

Och nu börjar ett krig mellan Sylvi och Miele och det blir ett destruktivt spel mellan två människor i sorg och kris.

Seijer kan inte riktigt släppa fallet för det förföljer honom. Dag och natt tänker han på den lille oskyldiga pojken som miste livet på det makabra sätt.

Det här var en psykologisk fasansfull historia som är beskriven med fulländning.

Ilkas arv

av Sara Blaedel


Polaris förlag, pocket 2021

I första delen om Ilka Jensen åkte hon till en liten stad i Wisconsin som heter Racine. Ilkas far lämnade henne och modern när Ilka var liten och har under sitt liv inte haft någon kontakt med honom. Nu är han avliden och Ilka är en av förmånstagarna i hans testamente. Det visar sig att arvet består av en konkursmässig begravningsbyrå.

Faderns amerikanska familj vill inte veta av henne och hon vill egentligen bara sälja byrån och åka hem till Danmark. Men det visar sig nu att faderns skulder är större än vad hon kan få ut för byrån. Dessutom hade han två anställda, bl a en nunna, som hela tiden beter sig underligt.

Det visar sig så småningom att faderns svärfar äger ett större stall med tävlingshästar och är mycket förmögen. Ilka är fullt medveten om att fadern hade ”speldjävulen” i sig, men hur involverad var han i detta stall med hästar som är värda förmögenheter? Dessutom hittar hon några brev som antyder att fadern har utsatts för utpressning. Men varför förde han över 1500 dollar i kvartalet sen så långt tillbaka som 1998? Ilka kontaktar polisen och tillsammans med dem får hon svar på vem som fått pengarna. Hela historien blir ännu mer invecklad när det visar sig att mottagaren till pengarna är samma person som skrivit utpressningsbreven. Och som dessutom är död.

Det är många saker som Ilka känner att hon måste få svar på innan hon återvänder hem.

Lättläst och stundom riktigt spännande.

Illvilja

av Jörn Lier Horst


Originaltitel: Illvilje

Wahlström och Widstrand, pocket 2021

Seriemördaren Tom Kerr sitter inlåst med lagens strängaste straff och har nu avtjänat fyra år av sitt straff. Då hittas en ung kvinna mördad på samma vidriga sätt som Tom Kerr en gång gjorde. Men eftersom han redan sitter i fängelse kan han ju omöjligen ha gjort detta.

Adrian Stiller är ansvarig inom Kripos för avdelningen för äldre och olösta fall och förbereder en vallning av Tom Kerr i förhoppningen om att han ska leda polisen till ett av Kerrs offer som aldrig hittades. Området där han ska vallas ligger i ett område som tillhör William Wistings polisdistrikt. Dessutom har polisen hela tiden trott att Kerr hade en medhjälpare och som har avsatt en polis att försöka hitta ”den andre” utan att lyckas.

Vallningen drar igång ett stor polispådrag men någon har försett Kerr med hjälpmedel som gör att han kan fly mitt under pågående polisaktion.

Wistings dotter, Line, är numera frilansande journalist och har fått i uppdrag att filma hela vallningen, vilket hon också gör. Filmen ska bli en dokumentär som ska handla om ondska eller om så vill kalla det, illvilja.

Jag har läst många bra och bladvändande böcker om William Wisting och Line och Lier Horst skriver drivande och berättelsen är mycket spännande men jakten på Tom Kerr tycker jag tar för mycket utrymme av handlingen. Dessutom börjar jag bli trött på att det alltid är Line som hamnar i skottgluggen på slutet. Dessa två aspekter drar tyvärr ner mitt betyg.

Blodsbunden

av Augustin Erba


Bonniers förlag, pocket 2016

Amadeus växer upp i Fisksätra tillsammans med sina yngre syskon, Elisabeth och Leopold samt naturligtvis sin mor och far. Fadern var egyptier och jobbade i stan i ett forskningsprojekt. Modern var tysk prinsessa och sjuklig. Under hela Amadeus uppväxt orkade hon knappt laga mat eftersom hon hävdade att hon led av migrän. Hon tillbringade sina dagar på sitt rum med en handduk över huvudet. Misstänksamheten mot omgivningen och samhället gör att fadern köper hund till familjen för att skydda dem. Mot vad kan man fråga sig.

Amadeus får inte gå i skolan i Fisksätra utan åker till stan och går i Franska skolan. Under hela sin skoltid blir han mobbad och slagen. Han får under hela sin uppväxt örfilar av fadern när han inte gör sina matematiktal på rätt sätt. När han är elva år dör fadern och både han och systern Elisabeth blir lättade. Nu kommer han att slippa örfilarna åtminstone i hemmet. Det är Amadeus som får ringa ambulansen när fadern dör – modern springer runt och skriker och helt hysterisk och sen får hon ett migränanfall och låser in sig i sitt rum. Någon gång efter det att fadern gått bort sitter Amadeus och klappar hunden och får reflektionen att han faktiskt aldrig hört en annan individs hjärtslag för han har aldrig fått sitta i sina föräldrars knä och aldrig fått en kram. Men nu hör han hundens hjärtslag. Och mitt hjärta blöder.

Som vuxen träffar Amadeus Petra och får två barn. Modern vill inte träffa vare sig Petra eller sina barn-barn. Hon säger att hon gärna vill träffa dem men ”inte precis just nu när hon har sina migränattacker”.

Det här är en sann familjehistoria. Augustin Erba skriver om sin barndom och uppväxt. En otroligt stark och utlämnande berättelse om hur han lyckades bli en hel och stark person som fungerar med andra medmänniskor som make och far. Han är idag journalist och författare och har bl a arbetat på SvT och TV4 samt skriver idag för Dagens Nyheter.

Vägen till äppelriket

av Anna Fredriksson


Forums förlag, pocket 2020

Detta är den tredje och avslutande delen om Vanja, Sally och Josefin.

Vanja får en förfrågan om att ha en vernissage i Köpenhamn. Och där träffar hon Leif, en vän från förr. De förstår att de inte riktigt har glömt varandra efter nästan fyrtio år.

Sally kämpar på med sitt pensionat men får en otrevlig granne på halsen och det blir t o m lite dramatiskt. Men hon har Peter som blivit mer än bara en vän.

Josefin och Harald jobbar på sin gård och för att få det att gå ihop. De öppnar en liten vintagebutik som ett sista halmstrå.

Från att ha varit en varm och känslosam berättelse om tre generationers kvinnor som försöker gottgöra gamla synder och hitta tillbaka till varandra blir detta bara platt fall.

Anna Fredriksson knyter ihop säcken men för mig är det mest romantiskt ”dravel”. Det är verkligen synd, för de två första böckerna var bra.

Som man sår

av Michael Hjort och Hans Rosenfeldt


Norstedts förlag, inbunden 2021

Det har gått tre år. Vanja har tagit över Riksmord efter förra chefen, Torkel, som håller på att supa ihjäl sin sorg efter sin hustrus död. Vanja har dessutom hunnit bli mamma till en dotter, Amanda. Hon har också slutit fred med Sebastian Bergman genom att acceptera honom som pappa och Amandas morfar. Och Sebastian arbetar inte med polisen längre utan är psykolog och terapeut på deltid. Han lever numera ett lugnt liv med Ursula, rättsläkare vid Riksmord. Nu har hans mardrömmar inte förekommit så ofta men han sörjer fortfarande sin fru och dotter som han förlorade i tsunamin 2004. En dag blir han kontaktad av en man som också säger sig ha förlorat barn och fru tsunamin.

Billy ska bli pappa för första gången och har bestämt att aldrig mer bejaka sina mörka drifter.

I Karlshamn har en prickskytt skjutit tre offer på en vecka. Riksmordsgruppen med Vanja som nu är chef, Ursula och Billy beger sig till Karlshamn. De arbetar intensivt med att finna kopplingar mellan de olika offren men det visar sig svårt. De har också med sig en ny medarbetare, Carlos.

Detta är bakgrunden till en helt makalös historia. Ibland förundras jag över hur det kan se ut inuti hjärnan på någon som lyckas få ihop något som detta. Helt magisk och en omtumlande berättelse. Och när man får ett slag i magen och tappar andan i slutet – ja, då räcker inte ord till. Och vem är Elinor Bergkvist?

Det här är den sjunde och näst sista boken om Vanja, Ursula, Billy, Sebastian och de andra, så jag väntar på den sista boken och kanske vi får veta vem Elinor Bergkvist är.

Där sista lampan lyser

av Mari Jungstedt


Bonniers förlag, inbunden 2021

Det är höstlov på Gotland och dessutom Halloweenhelg. Pojkarna Markus och Elias är i Markus föräldrars fritidshus för att tillbringa höstlovsveckan där. Andra dagen beger de sig ut på en cykeltur till en välkänt raukområde. De kommer inte hem igen.

Poliskommissarie Anders Knutas och hans kollega Karin Jacobsson drar igång en massiv sökinsats men dagarna går och ingen har sett pojkarna. De är som uppslukade av jorden. Samtidigt ställs Knutas och Karin inför ett dilemma som det är svårt att hantera.

Några dagar senare hittas en kvinnlig antikvarie död på en strand norr om Visby. Och sakta verkar det som om Knutas och Karin till slut kan se en koppling mellan pojkarnas försvinnande och den döda antikvarien.

Lättläst, men med en för tunn story.

Shuggie Bain

av Douglas Stuart


Originaltitel: Shuggie Bain 

Bonniers Förlag, inbunden 2021

Glasgow 1981. Margret Thatcher har rensat upp bland kolgruvor och stålverk. Arbetslösheten sänker hela staden och området runt omkring.

Agnes Bain har lämnat sin första man och bor hemma hos sina föräldrar med sina två barn från sitt första äktenskap. Hon är omgift med Shug Bain och tillsammans med honom har hon sonen, Shuggie. Hennes största önskan är att få ett eget boende, en egen dörr som går till ett riktigt hem. När så maken Shug lyckas ordna ett eget boende blir det i utkanterna av Glasgow, ett nedslitet område där det en gång funnits en kolgruva. För Agnes är det som att gå från askan in i elden.

För att döva sin ångest och uppgivenhet tar Agnes hjälp av alkohol, billigt öl och vodka. Maken Shug står till slut inte ut och lämnar Agnes och barnen i det mögliga och fuktiga huset. Äldsta dottern, Cathrine flyr fältet ganska omgående och snart även mellanbrodern, Leek. Kvar blir minstingen Shuggie. Han försöker gå i skolan och samtidigt se efter sin mor som försvinner längre och längre ner i sitt alkoholmissbruk. Det finns oftast ingen mat i huset eftersom allt statligt bidrag Agnes får i första hand går till sprit.

Det här var en tung historia men oerhört välskriven och detaljerad om hur det var i arbetslöshetens England. Hur värdelös en människa känner sig när inget arbete finns. Mycket sorglig men också nyttig att läsa. För jag hade faktiskt ingen aning hur det egentligen förhöll sig när Thatcher röjde upp för att skapa en nytt och modernare England.

En förlorad man

av Jane Harper


Originaltitel: The Lost Man

Forum Förlag, pocket 2020

Bröderna Nathan, Cameron och Bub växer upp på en boskapsranch i Queensland, Australien. Cameron, som är mellanbrodern, tog över verksamheten när fadern dog i bilolycka. Nathan driver sin egen lilla verksamhet och lillebrodern, Bub, bor fortfarande hemma. Alla tre har präglats starkt av att ha växt upp med en hård och elak far.

Nu har Cameron hittats avliden ute i ödemarken. Och ingen förstår hur detta kan ha hänt. Cameron är helt uttorkad och bränd av att ha vistats ute i den obevekliga solen. Hans bil hittas senare inkörd mellan två stenblock. I bilen finns all proviant man kan behöva i den australienska hettan men Cameron hittas alltså långt från bilen. Och alla som bor i området vet vad solen och hettan kan göra med en människa och att man absolut inte ska vistas ute när det är som varmast.

Det är snart Jul och Nathan återvänder hem till sitt barndomshem tillsammans med sonen Xander. Medan Camerons fru, Ilse, modern Liz och Camerons två små döttrar kämpar med sorgen i väntan på begravningen börjar Nathan undersöka hur det egentligen ligger till på ranchen. Och det han finner är mörka familjehemligheter som sträcker sig tillbaka till sin egen uppväxt och barndom.

Detta är tredje boken jag läst av denna författare och hon beskriver Australiens klimat på ett otroligt bra sätt. Jag har svårt att föreställa mig hur det är att leva när termometern visar 45 grader och när solen står rakt på himlen men man får en liten uppfattning när man läser hennes böcker. En sak är dock glasklart – man går inte ut och sitter man i en bil körs luftkonditioneringen på högsta nivå och man lämnar inte bilen. Men det gjorde Cameron…..

Under Londons broar

av Jojo Moyes


Originaltitel: The Horse Dancer

Printz Förlag, storpocket 2021

Fjortonåriga Sarah växer upp hos sin mor-far och mor-mor i sydöstra London. Sedan fyra år tillbaka är mor-fadern och hon ensamma efter mor-moderns död. Morfar heter Henri Lachapelle och är fransman. I sin ungdom gjorde han stor succé i den franska elitryttarstyrkan Le Cadre Noir. Han tog nästan alla sina besparingar och köpte Sarah en häst och lärde henne allt han kunde om hästar. Hästen döpte Sarah till Boo och han kom att bli hela hennes liv. Tyvärr är det svårt att få stallplats när man bor i London men när boken börjar har Boo sitt hem hos en man som heter John och som driver ett mindre stall i närheten av där Sarah och mor-fadern bor. Men John börjar bli gammal och överlåter sin verksamhet till en annan man. När så mor-fadern drabbas av en hjärnblödning och hamnar på sjukhus får Sarah svårt att betala för Boos stallplats och foder.

Natasha är advokat och har specialiserat sig på asylsökande barn. Sarah och Natashas vägar korsas i en litet kvartersbutik där Sarah anklagas för att ha stulit en paket fiskpinnar. Natasha lever ensam i huset där hon levde tillsammans med sin exman Mac. Hon är olycklig och ensam och beslutar att ta Sarah under sina vingars beskydd. Men Sarah berättar inte om hästen och Mac dyker plötsligt upp igen och vill sälja deras hus för att kunna gå vidare. Mac blir berörd av Sarahs situation och flyttar in i huset igen vilket stör Natasha till den grad att hon har svårt att sköta sitt jobb.

Och en morgon är Sarah försvunnen. Natasha och Mac beslutar sig för att försöka hitta henne och spåren för dem till Frankrike. Men kan verkligen en liten fjortonårig tjej rida från London till Frankrike?

Det här var en riktig snyfthistoria men en spännande och bladvändande sådan.

Jojo Moyes skrev den 2009 men den kom inte ut förrän 2021 i Sverige. Sen kom ”Livet efter dig” och en massa andra böcker. Hon är troligen världsledande på ”feel-good”-historier.

Skyddsängeln

av Sofie Sarenbrant


Book Mark Förlag, inbunden 2021

Kriminalpolisen Emma Sköld har i ett halvår följt upp alla upptänkliga spår efter sin kollega Kristian, som försvann spårlöst en onsdag året innan. Hon och en annan kollega, Thomas Nyhlén, kallad Nyllet, tvingas att inse att de egentligen inte vet så mycket om Kristian och hans privatliv. Det enda de vet är att han har en halvsyster, Veronica. Systern har hamnat lite snett i livet och hon verkar också vara försvunnen.

Men så hittas en död och svårt misshandlad man i ett gammalt övergivet mentalsjukhus. När det senare kommer fram vem den döde mannen är blir det plötsligt skarpt läge. Emma och Nyllet gräver och gräver i Kristians och Veronikas familjehistoria och när de sakta närmar sig sanningen börjar det plötsligt bli riktigt ont om tid. Ont om tid för att, om möjligt, hitta Kristian vid liv.

Det här var det bästa Sofie Sarenbrant har skrivit. En bladvändare av det yppersta slaget. Det är dessutom den nionde boken om kriminalinspektör Emma Sköld.

Sovsågott

av Anders Roslund


Bonniers Förlag, inbunden 2020

Evert Grens besöker Norra begravningsplatsen och sitter på en parkbänk utanför ingången. Han har besökt sin hustrus, Annis, grav och brukar alltid sätta sig på bänken ett tag. Det har tagit många år för Evert att orka ta sig till graven, närmare bestämt tio år.

Men just denna dag förblir han inte ensam. Det kommer en kvinna och sätter sig bredvid honom och hon liknar Anni. Hon berättar att hon också besökt en grav. En grav där det ligger en tom liten kista. Hon berättar att hon förlorade sin lilla fyra-åriga dotter i ett parkeringshus på Södermalm. Någon tog henne och hon har aldrig hittats. Det är fyra år sedan och polisutredningen har lagts ner.

Evert Grens beslutar sig för att försöka leta reda på utredningsmaterialet och börjar leta i det gamla arkivet. Han finner där en annan utredning som liknar det han letade efter. En liten fyra-årig flicka, Linnéa, försvann också ungefär vid samma tid. Hon har heller inte hittats och föräldrarna vill dödförklara henne för att orka på vidare.

Evert får i sin hand ett meddelande som skickats till Citypolisen och förstår att detta kan röra sig om en pedofilring. Spåren leder honom till Danmark och han kontaktar sin f d infiltratör, Piet Hoffman. Tillsammans med danska polisen och Hoffman inleder Evert Grens en jakt. En jakt på en pedofilring som visar sig omfatta både Europa och USA.

Man blir aldrig besviken på Anders Roslund. När den ena vidriga händelsen avlöser den andra skriver Roslund om Evert och hans sorg efter Anni. Och kanske kan han till slut kan finna sig i sitt öde utan Anni och orkar leva lite till.

Biodlaren från Aleppo

av Christy Lefteri


Originaltitel: The Beekeeper of Aleppo) 

Bokförlaget Nona, pocket 2021

Nuri och Afra lever ett stillsamt liv i Aleppo. Nuri driver en biodling tillsammans med sin kusin Mustafa och Afra är konstnär. När kriget kommer och deras lille son sprängs till döds i en bombräd samtidigt som halva deras hus sprängs sönder tvingas de ta det svåra beslutet att fly. Kusinen blir den första som lämnar Syrien. Han tror att de kan skapa sig en framtid i England. Afra vill stanna kvar för hon känner sig närmare den döde sonen då. Men till slut ger även hon med sig.

De tar sig till Turkiet och Istanbul och senare till den grekiska ön Leros. Därifrån lyckas de ta sig till Aten. I Aten kommer de i kontakt med en ”smugglare” och till slut anländer de till ett asylläger utanför London. När boken slutar väntar de på sitt asylbeslut och träffar äntligen kusinen som lyckats ta sig till Yorkshire.

Jag tror inte att vi, som aldrig upplevt krig, kan i vår vildaste fantasi förstå hur det är att lämna allt. Sitt boende och allt som ”är hemma” för att fly från bomber, eld och rök och ta sig, med bara en liten väska som är allt du kan ta med dig. Att fly i en gungig gummibåt med livet som insats och hamna i läger efter läger med undermålig föda och sovplatser.

Författaren till denna bok arbetade som volontär för Unicef 2016 och 2017. Personerna i boken är fiktiva och skapade utifrån olika människor hon mötte på Leros. Människor som inte ville fly men som flydde för att överleva.

En stark berättelse, som berör läsaren.

Operation Fosterland

av Anne Holt


Originaltitel: Furet/vaerbitt 

Piratförlaget, pocket 2020

Selma Falck vaknar till liv i en brinnande stuga på Hardangervidda. Hon är svårt skadad och dessutom naken. Hon lyckas ta sig ut ur huset innan det brinner ner. Fjället är helt öde och det snöar och hon har inget som helst minne av hur hon hamnat där. Medan hon kämpar för att överleva och ta sig därifrån börjar minnet sakta komma tillbaka i fragment.

Selma Falck är advokat och privatspanare och något av en kändis i Norge. Hon åtar sig bara fall som hon finner intressanta. Hon har dessutom inte någon bra relation med sina barn och när hennes dotter Aline ska gifta sig blir hon på nåder inbjuden fast av sin blivande svärson. När han håller sitt bröllopstal vid bröllopsmiddagen faller han ner och dör mitt framför alla gästerna. Svärsonen är något av en politisk vilde i Norge och dessutom nötallergiker. Det visar sig att han dog av en anafylaktisk allergichock. Ägaren till restaurangen som levererade maten ser hela sitt livsverk försvinna och söker upp Selma i desperation och svär att det inte funnits ett enda litet nötfragment vare sig i maten eller i köket där maten tillagades.

Selma blir intresserad och finner till slut ut hur det har gått till när svärsonen dog. Hon kommer dessutom på något annat om en norsk politiker och om ett hemligt råd där framstående norska medborgare är medlemmar. När sanningen står klar för Selma är hon i princip döende på kalfjället.

Anne Holt levererar – det är allt!

Lisa och Lilly

av Mian Lodalen


Romanus & Selling, inbunden 2020

I den här berättelsen är det Lisa som är den berättande. Hon möter Lilly för första gången på en dans en varm sommarkväll 1910. De kommer båda från fattiga hemförhållanden och bor på Södermalm i Stockholm. De blir hjälplöst förälskade i varandra samtidigt som de vet att deras kärlek är förbjuden.

Vi får följa Lisa och Lilly under ett år då de försöker stjäla sig till korta möten samtidigt som deras föräldrar gör allt för att förbjuda deras förhållanden.

Till slut inser de båda att de inte kommer att kunna fortsätta att leva utan varandra och drygt ett år senare hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö.

Detta är en kärleksroman som författaren gjort en omfattande research till och som bygger på verkliga händelser och verkliga då levande personer. Då boken fått stor uppmärksamhet väcktes min nyfikenhet, men jag förväntade mig mer.

Snöängeln

av Anki Edvinsson


Norstedts Förlag, inbunden 2021

En sextonårig pojke tar sitt liv genom att hoppa från en bro i Umeå. En 50-årig kvinnlig apotekare hittas mördad i sitt hem. Ung femtonårig flicka försvinner spårlöst.

Det är dessa tre fall som kriminalpoliserna Charlotte von Klint och Per Berg får på sina bord. Tre helt skilda händelser som de i början inte kan se någon som helst koppling emellan. Men allt eftersom de börjar följa de olika spåren finner de en nämnare, nämligen narkotika. När så Charlotte får veta att en av de största administratörerna inom svensk narkotikahandel är frisläppt från fängelset blir Charlotte rädd på riktigt. Hon var nämligen med när de sprängde hans narkotikahandel för tjugo år sedan. Det hände i Stockholm visserligen men kan han vara på väg till Umeå?

När Charlotte och Per till slut inser faran för framförallt den unga tonårsflickan blir letandet efter henne en kamp mot klockan.

Lättläst och spännande samt en skickligt sammanlänkad intrig. Dock lite för enkelt för mig. Kanske har jag läst lite för många liknande spänningsromaner.

En enda gnista

av Jodi Picoult


Originaltitel: A Spark of Light 

LB Förlag, pocket 2021

En varm höstdag i Mississippi är allt som vanligt på kvinnokliniken Centret. Plötsligt bryts förmiddagslugnet av en beväpnad och till synes galen man som stormar in och öppnar eld. Plötsligt har situationen utvecklats till ett gisslandrama.

Hugh McElroy, polis men också gisslanförhandlare, kastar sig in i sin bil och kör till platsen. Området spärras av och Hugh förbereder sig på hur han enklast ska kunna komma i kontakt med mannen inne på kliniken. Plötsligt vibrerar hans mobil och han ser till sin fasa att hans femtonåriga dotter befinner sig inne i lokalen. Hon är där med hans syster och Hugh fattar ingenting. Han genomlider ångest och rädsla men måste samtidigt förhålla sig professionellt i situationen.

Det är en samling vitt skilda människor som befinner sig i lokalen och vi får i berättelsen veta deras bakgrund och också anledningen till att de är där. Kvinnokliniken utför aborter men skriver även ut preventivmedel och har en mycket skicklig läkare knuten dit.

Det som moderna kvinnor i dagens samhälle finner som självklart är rätten till sin egen kropp. Men när börjar livet? I vissa stater i USA är en abort detsamma som mord.

Boken har ett annorlunda upplägg eftersom den börjar med slutet och skildrar händelseförloppet baklänges med en timma i taget. Bra skrivet och en intressant fråga men det hade varit bättre om man hade fått händelserna i rätt ordning.

Brinn mig en sol

av Christoffer Carlsson


Bonniers Förlag, inbunden 2021

28-de februari 1986, dvs samma natt som Olof Palme mördas sker ett kvinnoöverfall i Tiarp i Halland. Gärningsmannen ringer själv in till polisen och berättar vad han gjort och var man kan hitta den våldtagna kvinnan. Först på plats är polismannen Sven Jörgensson. Han upptäcker en svårt misshandlad kvinna i en bil, sätter sig bakom ratten och kör det snabbaste han kan till sjukhuset i Halmstad men när Sven kommer fram är kvinnan död. Två månader senare får polisen återigen ett samtal om att ett brott begåtts, men denna gång finner man inte offret. I det kaos som svenska polisväsendet befinner sig våren 1986 hamnar de två brotten mellan stolarna, men Sven blir som besatt. Samtidigt har hans relation till sonen, Vidar, blivit mycket ansträngd och både Sven och Vidar vet inte hur de ska hantera varandra.

1991 är Vidar själv polis och blir kallad tillsammans med sin kollega, Markus, till en rastplats i Snapparp och en övergiven folkvagnsbuss. I bilen finner de en död ihjälslagen man. Ungefär samtidigt sker ytterligare ett kvinnoöverfall men denna gång klarar sig offret.

Sven hinner dö utan att ha löst fallen med, vad de kallar, Tiarpmannen. Och Vidar får ett tungt ok att bära. Det här är en berättelse om vad som är sanning och vad som är lögn och att även den trovärdigaste och ärligaste kan göra fel. Briljant!!!

Flicka A

av Abigail Dean


Originaltitel: Girl A 

Forums Förlag, inbunden 2021

Alexandra (kallad Lex) Gracie är framgångsrik advokat i New York när hon får ett meddelande om att hennes mor har dött. I hela sitt vuxna liv har hon med hjälp av psykologer lyckats förtränga sin barndom i huset på Moor Woods Road utanför Oxford i England. Men nu tvingas hon resa tillbaka för att ordna med bouppteckning m m och träffa sina syskon. Hon blev ”Flicka A”, hon som lyckades fly från skräckhuset och som befriade sina syskon. Hennes storebror, Ethan, blev pojke A. Hennes lillasyster, Deliah, blev flicka B. Hennes lillebror, Gabriel, blev pojke B. En annan lillasyster, Evie, blev flicka C och den yngsta lillebrodern, Noah, blev pojke D. De fick de här benämningarna när polisen, sjukvård och psykvård kopplades in efter avslöjandet och barnen blev befriade.

Under hela sin studietid, efter Lex blivit fri, har hon skickligt lyckats undvika frågor om sin familj. Men i och med moderns död i fängelset kommer hela hennes barndom tillbaka till henne. Och det, som både Lex och hennes psykolog, doktor K, trodde hon lyckats bli fri ifrån, tvingas hon nu börja bearbeta igen.

Jag förutsätter att berättelsen är fiktiv, samtidigt som jag vet att det mycket väl kunnat hända i verkliga livet. En vidrig historia som jag kommer att bära med mig länge, länge!

Stormvakt

av Kristina Olsson


Forums Förlag, inbunden 2020

Efter en framgångsrik karriär i finansbranschen har August Strindberg (ja, han heter faktiskt så) beslutat att ändra sitt liv. Han köper en fastighet i Bohuslän i ett litet samhälle som heter Kungshamn. Där tänker han öppna en second-affär. Fastigheten har tidigare varit en begravningsbyrå och på andra våningen finns en lägenhet där August tänkt sig att bo. Lägenheten har tyvärr en vattenskada och under tiden reparationen pågår hyr han ett hus i nästliggande lilla ort som heter  Hovenäset.

Samma natt som August kommer till Kungshamn försvinner ortens omtyckta lärare, Agnes Eriksson. Det regnar och stormar den natten och initialt tror både polisen och alla inblandade att Agnes tagit sig ut på regnvåta och glashala bryggor och drunknat.

Hela byn skakas i grunden av Agnes försvinnande och utredningsledaren och polisen Maria Martinsson startar ett omfattande sökande efter Agnes. Dessutom får August så småningom veta att huset han hyr bär på en ohygglig historia.

Det här var nog det bästa denna författare skrivit. Vilken genomtänkt och nervkittlande historia!

Dottern

av Lena Andersson


Polaris Förlag, inbunden 2020

Detta är en berättelse om Elsa Johansson som är sondotter till Svea och dotter till Sveas son, Ragnar. Elsa åkte skidor när hon var barn och upp i tonåren. Erik, hennes bror, tävlingscyklade. När de blev tonåringar slutade de utöva dessa sporter. Det var Ragnar som var pådrivande för han tyckte att alla barn skulle ha en hobby. I tonåren började Elsa äta och hon åt kopiöst. Hon förlorade sin form och sin kropp.

Erik flyttade till Bryssel och jobbade på bank. Ragnar förstod aldrig hur han kunde försörja sig på det. Elsa åkte till USA och jobbade som au pair. I sin naivitet trodde Elsa att hon kunde lära amerikanarna hon träffade, Sveriges sätt att se på saker och ting. Det gick inte så bra. När Elsa kom hem från USA studerade hon språk och utbildade hon sig till lingvist. Och precis som med Erik förstod inte Ragnar hur hon kunde försörja sig på det. Världen förändrades under Ragnars liv och nya arbeten uppstod.

På ett lite dråpligt sätt skildrar författaren det svenska folkhemmets uppgång och fall. Elsas vistelse i USA tycker jag dock blir lite långrandigt. Det känns som om författaren plötsligt inser att hon på något sätt måste avsluta sin berättelse vilket hon också gör på ett abrupt och snabbt sätt.

För att få en bra förståelse för den här berättelsen bör man nog ha läst ”Sveas son”, som handlar om Svea och hennes klassresa men om framförallt Ragnar som växte upp i det svenska folkhemmet.

Lena Andersson använder det svenska språket på ett utomordentligt sätt och har man, som jag, växt upp på 1950-talet måste man ibland dra på munnen åt händelser och beskrivningar. Dock, var inte detta riktigt vad jag förväntade mig.

Glasvinge

av Katrine Engberg


Forums förlag, pocket 2020

En tidig oktobermorgon hittar ett tidningsbud en död kvinna i en fontän mitt på Ströget i centrala Köpenhamn. Dagen efter hittas ett ytterligare offer i en fontän utanför ett sjukhus. Denna gång är det en man. Kriminalpolis Jeppe Körner blir ensam utsedd som utredare då hans kollega Anette Werner är mammaledig. Båda offren har märkliga skador och som det verkar har avlidit av kraftig blodförlust.

Anette har börjat tröttna på att gå hemma och börjar på lediga stunder gräva lite ensam i de udda dödsfallen. Ganska snart hittar både Jeppe och Anette kopplingar till en ungdomsanstalt där unga människor vårdats för olika typer av psykiska sjukdomar. Anstalten är stängd sedan två år tillbaka.

När så ytterligare offer hittas med samma skador leder utredningen in i en värld där experiment av läkemedel är en central del.

Det här är andra delen av vad som numera kallas ”Köpenhamnsserien”. Mycket spännande och en riktig bladvändare. Härmed är en ny stjärna tänd på deckargenrens himmel.

Inställd resa till Sabarmati

av Majgull Axelsson


Norstedts Förlag, inbunden 2020

Fatima är en indisk flicka som adopterades av svenska föräldrar. Hon är fem år när hon kommer till Sverige och Nässjö. Föräldrarna, som heter Henrik och Magdalena, kommer att kalla henne för Fatima. Henrik är präst i Svenska Kyrkan men är också rasist och varför de väljer att adoptera en mörkhyad liten flicka förstår man aldrig. Han är dessutom gravt alkoholiserad. Magdalenas kvinnliga kusin som heter Lykke blir ”bollplanket” för Magdalena, som inte förstår varför Fatima inte är mer tacksam för vad hon fått. Flickan är introvert och tystlåten. När Lykke inser att allt håller på att gå överstyr mellan Fatima och föräldrarna tar hon över ansvaret för Fatima.

Men det är inte lätt att vara mörkhyad i Nässjö och när Fatima är arton år flyr hon. Det första hon gör är att ta tillbaka sitt eget indiska namn, Meera. Och Lykke förstår ingenting. Varför försvann Fatima? Hade hon inte ansträngt sig tillräckligt?

Lykke är en ganska hårdför lärare på gymnasiet i Nässjö och har under sina år som lärare skaffat sig en hel del unga fiender. En dag när hon är ute och går med sin hund blir hon överfallen och svårt misshandlad. Men om detta vet inte Fatima någonting om utan försöker skapa sig ett nytt liv på Island.

En gripande historia om det vi helst inte talar om, nämligen vardagsrasism. Det är också en berättelse om en mor som inte är en mor och en dotter som inte är en dotter.

Sabarmati är en indisk flod där Meera vid fem års ålder lämnades att dö men där hon också hittades innan hon adopterades.

Nio liv

av Emelie Schepp


Förlaget HarperCollins, inbunden 2020

Efter ett anonymt tips hittar man tre unga män knivdödade i en skog utanför Norrköping. Männen ingick i ett kriminellt nätverk som kallar sig Komados. Kriminalinspektör Mia Bolander kallar in en avhoppad medlem till förhör men han säger sig inte veta någonting. Motvilligt blir Mia tvungen att låta honom gå. Dagen efter läggs en film upp på Youtube som visar mannen sittande på en stol med en kraftig sprängladdning fastsatt på sig. Mia Bolander och hennes nya kollega, Patrik Wking, lyckas identifiera platsen som filmen är inspelad på men hinner inte fram innan bomben detonerar. Den fjärde medlemmen i Komados är följaktligen också dödad.

Samtidigt får man följa offer nummer fyras lillebror Ibrahim. Han sörjer sin storebror och dras av rädsla in i det kriminella nätverket.

Åklagare Jana Berzelius dras in i fallet men både Mia och Patrik tycker att hon engagerar sig lite väl mycket och förstår inte riktigt varför. Hennes uppgift är att finna sanningen men hur långt ska hon behöva gå verkar lite oklart. Dessutom har hon för första gången i sitt liv inlett en kärleksaffär med en f d kollega, Per, som sadlat om och blivit advokat. Livet blir en balansgång för Jana, som har ett förflutet som hon vill dölja, men som också inser att i en relation måste man vara ärlig och berätta om sin bakgrund och det förflutna. Men det kan inte Jana.

Detta är den sjätte boken om Jana Berzelius och av någon outgrundlig anledningen kommer hon undan än en gång med sina hemligheter.

Nattsångaren

av Johanna Mo


Förlag Romanus & Selling, pocket 2021

Efter sexton år vid kriminalpolisen i Stockholm återvänder Hanna Duncker till sin barndomsort på Öland. Hennes far har dött och hon tvingas reda upp i dödsboet. Brodern, Kristoffer, bor i London och väljer att inte komma.  Hanna har fått en tjänst vid Kalmar-polisen och ganska omgående blir hon och kollegan, Erik, kallad till en rastplats vid alvaret där man hittat en ung man död. Det visar sig vara sonen till Hannas bästa vän under uppväxtåren.

Samtidigt tisslas och tasslas det i den öländska byn. För sexton år sedan dödades och brändes inne en kvinna och Hannas pappa blev åtalad för brottet som han också satt i fängelse för. Hanna får märkliga telefonsamtal och känner sig hotad och hon vet inte vem hon ska konfrontera. Hon bestämmer sig för att försöka ta reda på vad som egentligen hände för sexton år sedan. För kan det vara så att Hannas pappa tog på sig skulden för någon annan?

Detta är den första av en serie böcker om Hanna Duncker som ska komma att kallas ”Ölandsbrotten”. Skickligt vävd intrig och mycket spännande. För fortsättning följer.

Min fars hemlighet

av Sara Blaedel


Originaltitel: Bedemandens datter

Förlaget Polaris, pocket 2020

Ilka Jensen får en dag ett brev där hon får veta att hon finns upptagen i sin fars testamente. Fadern övergav Ilka och modern när Ilka var sju år och nu är han död. Avsaknaden av sin far har följt Ilka i hela sitt liv och hon beslutar sig för att åka över till USA för att försöka förstå varför han lämnade dem. Resan kommer att gå till en liten stad i Wisconsin som heter Racine. Där drev fadern en begravningsbyrå och det är denna verksamhet som Ilka har ärvt. Tanken är att endast resa dit, skriva på papper och sen återvända till Danmark och sin egen fotostudio.

Men det visar sig lättare sagt än gjort för ofrivilligt dras hon in i faderns verksamhet samtidigt som hon försöker ta reda på varför han övergav modern och henne och hur han levt sitt liv. Och relationen till faderns amerikanska familj blir mycket ansträngd. Dessutom blir hon indragen i ett flera år gammalt mord på en ung flicka och en brutal misshandel. Faderns kollega, Artie, är till och från tillmötesgående och verkar vilja hjälpa Ilka i sin nya roll som ägare till begravningsbyrån. På frivillig basis arbetar även en nunna i verksamheten. Men Ilka har hela tiden känslan av att båda två döljer något. Så av de tre dagar hon avsatt till att stanna i staden innan hon åker hem, blir till slut veckor och när boken avslutas är Ilka fortfarande kvar i Racine.

Detta är första delen av en triologi om Ilka Jensen, som utspelar sig i den lilla staden Racine, som är beläget norr om Chicago.

Lättläst och till och från riktigt spännande.

Klubben

av Matilda Voss Gustavsson


Bonniers förlag, pocket 2020

Hösten 2017 exploderar nyheten om sexuella övergrepp som inträffat inom filmvärlden. Och den som aldrig hört talas om Harvey Weinstein innan får på ett avslöjande vis veta vem han är nu. Det är början på #metoo-rörelsen. Hemma på sitt kontor i DN-skrapan sitter Matilda Gustavsson och läser med förundran om Weinstein. Hon arbetar som kulturskribent på DN och får idén att det kanske skulle kunna gå att få ihop någon liten ”skandal” som hänt även här i Sverige. Hon erinrar sig att hon i juni 2009 hörde talas om Jean-Claude Arnault genom en gammal god vän från studietiden. Han berättade då om att Stockholms finaste kulturscen fanns i en gammal källare i Vasa-stan. Den drevs av Svenska Akademiens uppburna ledamot, Katarina Frostenson och hennes franske man Jean-Claude Arnault. Lokalen låg, som sagt, i en källare och gick under namnet Forum. Vännen berättade om unga flickor som kom och gick i klubben och om rykten som beskrevs som ”icke rumsrena”.

Så där började idén att granska denna fransman och hans affärer och Matilda Gustavsson trodde nog inte initialt att hennes undersökningar skulle bli så stora och rikskända. Inte heller att Svenska Akademien skulle vara så insyltade.

Med stigande förvåning läser jag om hur unga lovande konstnärer blir av med sina alster och duktiga musiker och poeter framträder på Forums scen – alla utan att få någon betalning. Matilda lyckas få kontakt med arton av Arnaults s k offer och det kommer fram att samtliga blivit sexuellt ofredade sedan mitten av 1990-talet. Men ingen hade polisanmält av olika anledningar.

Matilda publicerar en artikel i DN och till följd av att Arnault blir fälld påbörjar hon denna bok. Att bevisa en våldtäkt är svårt när ord står mot ord och när också inga vittnen finns. Arnault får, till mångas förvåning, två års fängelse, överklagar till Hovrätten och får ett halvår till. I ”bakvattnet” bli ju också Svenska Akademien granskad och dess ständiga sekreterare, Sara Danius, avsatt. 2018 utses ingen Nobelpristagare i litteratur. Hela den ”snaskiga” historien får man läsa om. Matilda Voss Gustavsson får Stora Journalistpriset för sin granskning.

Allt som skedde innanför dörrarna på Forum täckte nog inte media fullt ut och det var ju så mycket som hände i samband med #metoo också. Jag kan dock omöjligt låta bli att fråga mig själv vad jag skulle gjort med denna man om jag fått chansen.

Män ur mörkret

av Håkan Östlundh


Månpocket 2015

En måndagseftermiddag kommer Camilla Nordborg hem till Visby efter ett besök hos sin syster i Stockholm och finner sin man, Michael Nordborg, torterad, fastspänd vid en stol och död. Ett dygn senare hittas ytterligare en person död. Båda offren har en relation med företaget Finkalk och det har förekommit mycket skriverier och protester mot företaget som planerar att bryta ytterligare kalk i området norr om Visby.

Fredrik Broman är tillförordnad chef för Visby våldsenhet och finner det märkligt att inga som helst spår i form av bl a DNA går att finna på brottsplatserna. Han har bara ca 1 månad kvar som polis på Gotland och har, tillsammans med sin fru Ninni, köpt en bostadsrätt i Stockholm för att återvända dit. Ninni längtar tillbaka till Stockholm och Fredrik vill bo närmare sin gamle far. Detta är inte vad han hade önskat sig på sin sista tid på ön. När så ytterligare ett mord sker blir Fredrik och kollegan Sara tvungna att överge ”Finkalk-spåret” och gräva sig bakåt i tiden.

Jag har inte läst något av denne författare innan och detta var den sista och avslutande delen om kriminalpolisen Fredrik Broman. I ett rasande tempo får man följa händelseutvecklingen och detta var oerhört spännande och bladvändande.

Allt jag fått lära mig

Tara Westover


Originaltitel: Educated: A Memoir

Förlaget Natur & Kultur 2019, inbunden

Tara växer upp vid kanten av ett stort berg, Buck Peak, i Idaho. Hon växer upp som yngst med sex äldre syskon. Familjen är starkt troende mormoner och fadern styr dem alla med sin sjuka tro. Ingen av barnen kommer att få gå till skolan. Blir de sjuka eller skadade antas modern läka med örtavkok och tinkturer. Medicinvetenskapen är Djävulens redskap och skolan och utbildning likaså. En av bröderna verkar ha ärvt faderns misstro till världen och är utåtagerande och projicierar sin ilska på Tara. Trots detta stannar Tara kvar till dess att hon är sjutton år. Då har tre av bröderna redan flyttat ut för att skapa sig egna liv.

Detta är berättelsen om Tara när hon upptäcker upplevelsen av kunskap och utbildning. Hon är sjutton år då hon för första gången går in i en skolsal. Det är också berättelsen om hur en ung kvinna tvingas göra ett val mellan sin familj och friheten. En frihet som för de flesta är fullkomligt självklar. För det är okej att lära sig saker, det är okej att gå till doktorn när man är sjuk och det är okej att läsa andra böcker än Bibeln. Och det är okej att bära smala jeans och kroppsnära tröjor.

En alldeles otrolig historia som verkligen griper tag om mig.

Idag är Tara Westover författare. Hon doktorerade i idéhistoria 2014 i Cambridge.

Drönaren

av Unni Lindell


Originaltitel: Dronen

Piratförlaget, pocket 2020

Efter en brandolycka är kriminalinspektör Marian Dahle bortflyttad från aktiv tjänst och arbetar med cold case-fall. Hennes chef, Cato Isaksen, har bett henne titta närmare på ett knivmord som inträffade för fem år sedan då en ung kvinna våldtogs och mördades i ett tält. Tälten var uppsatt på en äng i ett grönområde utanför Oslo. Fallet löstes aldrig.

När så ytterligare ett knivmord inträffar på exakt samma plats som då, fem år tidigare, blir Marian indragen och börjar hitta paralleller med det första mordet. För fem år sedan hade delar av militären lokaler i närheten och i dagsläget finns ett företag som tillverkar drönare i dessa lokaler. När Marian och Cato besöker brottsplatsen både ser de och hör en drönare. När Marian frågar chefen för drönarfabriken säger han att de inte provat några drönare de senaste dagarna. Men vem kör drönaren då?

Jag tror jag läst samtliga Unni Lindells böcker och alla är bra. Men det här!!! Årets bästa kriminalroman i Norge och nominerad till Glasnyckeln i Skandinavien. Jag förstår det. Ett starkt psykologiskt drama som får läsaren på tårna.

En annan kvinnas man

av Gill Paul


Originaltitel: Another Woman´s Husband 

LB Förlag 2019

På ett sommarläger 1911 träffas Mary Kirk och Bessiewallis Warfield. Den senare kallas Wallis och kom att bli känd som Mrs Wallis Simpson. Den sommaren kom att bli början på en lång vänskap. När rykten börjar florera om Wallis och prinsen av Wales finns Mary där. När sedan Wallis gifter sig med prinsen och han abdikerar från kungatronen i England finns fortfarande Mary där. Efter abdikationen bosatte sig prinsen och Wallis i Paris i ett hus som kallades villa Windsor och Wallis fick titeln hertiginna av Wales.

Den 31 augusti 1997 befinner sig ett ungt par i Paris för en kärleksweekend. På vägen hem till hotellet kör deras taxi in i en tunnel och kommer som första bil fram till en bilolycka. Och de får se en skymt av en skadad kvinna i den kraschade bilen och får en chock. Det är prinsessan Diana. Alex, som den unga mannen heter är dokumentärfilmare och bli besatt av att ta reda på hur olyckan gått till. Alex får veta att Diana och Dodi besökt villa Windsor tidigare på dagen. Rachel, hans flickvän, driver en secondhandbutik i Brighton. Genom en kontakt i New York får hon möjlighet att köpa en klänning som sytts upp och burits av Wallis Simpson.

Växelvis får man i boken följa Alex och Rachel samt även Wallis och Mary. Fram träder bilden av Wallis Simpson som en kall beräknande kvinna som kan gå över lik för att framträda inför världen i fantastiska klädkreationer och smycken. Men också en kvinna som förmodligen innerst inne är olycklig och ensam och som dövar sin ensamhet med cocktailpartyn och resor med olika män. Och någonstans längst vägen där Wallis är Europas stjärna och när det framgår att både kung Edward och Wallis öppet visar sina nazistsympatier upphör Mary och hennes vänskap. Dom kom aldrig att träffas mer eller tala med varandra.

I efterorden skriver författaren att faktabeskrivningarna är till stora delar sanna men en del mindre händelser är fiktiva. Det har aldrig framkommit varför Diana och Dodi besökte villa Windsor den dagen den 31 augusti 1997 men mycket troligt handlar det om en tavla även om författaren själv säger att just den detaljen är ett påhitt. Otroligt intressant och fängslande.

Rävlystnad

av Solveig Vidarsdotter


Lind & Co, pocket 2020

Historien utspelar sig på en liten ort som heter Stora Blåsjön som ligger i Jämtland nära den norska gränsen. Största stad heter Strömsund som ligger i Norge.

Dit blir poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo kallade på Skärtorsdagen då man hittat en ung kvinna nergrävd i snön nära fjällhotellet. Kvinnan heter Noomi Bergman och visar sig vara en synnerligen initierad miljöaktivist som studerar i Stockholm men som kommit hem över Påskhelgen. Hennes kamp för fjällrävarnas överlevnad verkar gå helt emot vad många på orten vill. Många vill utveckla turismen, bygga stugby och bygga fler slalomnedfarter.

När så det drar in en kraftig snöstorm under Påskafton kommer polisarbetet av sig för att istället inkalla fjällräddningen och ge sig ut att leta efter personer som befinner sig på fjället i stormen.

Konsulten Fritz Angerer befinner sig på hotellet för att förbereda det sista inför markuppköpet till stugbyn. Han är där med sin dotter, Pernilla, som börjat tröttna på Stora Blåsjön och vill till Åre och kompisarna.  På Påskdagens morgon är Pernilla försvunnen och hittas drunknad i en vak i sjön.

Upplösningen kommer på de sista sidorna och visar sig gå tillbaka flera år i tiden.

Lättläst, spännande och oförutsägbart. Ingen dålig intrig men heller inte en bladvändare.

Vi mot er

av Fredrik Backman


Månpocket, 2018

Det här är fortsättningen på ”Björnstad”, som kom 2016. Det handlar om två små orter någonstans i norra Sverige och där rivaliteten mellan orternas ishockeylag genomsyrar båda historierna.

Men först får man en liten resumé vilket gör det lätt att komma in i berättelsen. Stjärnan i Björnstads hockeylag våldtog sportchefens dotter, Maya, och är tvungen att flytta från orten. Maya och hennes bästa vän, Ana, tillbringar i stort sett hela sommaren på en ö. Maya försöker läka och Ana försöker hjälpa. Björnstads hockey-lag hotas av konkurs och sportchefen tvingas ta hjälp av kommunalpolitiker för att rädda klubben. Men osämjan mellan de båda samhällena växer och det känns overkligt att det detta kan ske.

Ett och annat visdomsord skickar denne författare med oss men för övrigt tycker jag det är alldeles för mycket sentimentalitet och våldet får helt oproportionellt mycket plats. Historien blir seg. Boken ”Björnstad” tyckte jag var bra och det kunde slutat där.

Rotvälta

av Tove Alsterdal


Lind & Co, inbunden 2020

I Ådalen, en sommarkväll för tjugotre år sedan försvann Lina, en 16-årig ung flicka. Hon förmodades vara död men hennes kropp hittades aldrig. Efter ett lokalt tips anhåller man en fjortonårig pojke, Olof, och efter tre veckors intensiva förhör erkänner Olof att han strypt Lina och slängt henne i älven. Olof fick tillbringa sin uppväxt på ungdomsvårdsskola och nu tjugotre år senare återvänder han till Ådalen. Han har inte varit hemma på hela denna långa tid och har heller inte haft kontakt med vare sig sina föräldrar eller syster. Han kör upp till sitt barndomshem och finner sin far, Sven, knivmördad i duschen.

Eira Sjödin växte upp i Ådalen och är numera polis men har nu återvänt för att se till sin mor som börjar bli alltmer dement. Tillsammans med polisen i Sundsvall sätts hon på att utreda mordet på Sven. Utredningen kommer att tangera utredningen på Linas försvinnande.

När man får upplösningen på de sista fem sidorna är det bra och detta var nog det bästa och nervkittlande denna författare skrivit. Det är också den första boken i en serie som kommer att utspela sig i Ådalen, i de norrländska skogarna invid Ångermanälven.

Säg inget om Lydia

av Celeste Ng


Originaltitel: Everything I Never Told You

Bonniers Förlag, inbunden 2020

Ända sedan Marilyn var liten har hon önskat att utbilda sig till läkare. Hon är smart och hennes bästa ämne är fysik. Men på college träffar hon James, blir kär, blir med barn och gifter sig. Alla sina drömmar tvingas hon ge upp. Men när sonen, Nath, och dottern, Lydia är halvstora, gör Marilyn ett nytt försök att återuppta sina studier men blir än en gång med barn och dottern, Hannah, föds.

Lydia ska bli den som ska uppfylla Marilyns önskan att bli oberoende och hon matas med att hon ska infria moderns förväntningar och önskningar. Lydia blir Marilyns och James ögonsten. Men Lydia känner sig udda, hon blir mobbad i skolan, hon har inga vänner och väljer till slut ensamheten. Men det vet inte hennes föräldrar om. Storebrodern, Nath, vet och lillasyster, Hannah, vet. Båda växer upp med vetskapen om att de inte duger och att de alltid kommer i andra hand. All uppmärksamhet vänds mot Lydia. Hon är den som får hjälp med skolarbetet, de andra två får klara sig bäst de kan. När Nath får stipendium och kommer in på Harvard får han en klapp på axeln och hela den kvällen ägnas då åt Lydias underkända fysikprov. Hannah har lärt sig att inte synas och höras så hon sitter mest under köksbordet eller något annat bord i huset där hon gömmer sig.

Sakta håller Lydia på att kvävas av all uppmärksamhet och kärlek. Och en morgon kommer inte hon ner till frukosten. När sedan Lydia hittas drunknad i sjön som ligger i närheten av familjens hus rämnar hela familjens värld.

Det här var en oerhörd tragisk berättelse om utanförskap, längtan att passa in och hur föräldrars förväntan på ett barn blir till en dödsfälla. För kan man älska ett barn för mycket? Är det okej att projicera sitt eget misslyckande på ett barn? En historia som lämnade mig med en klump i magen, en liten tår i ögonvrån och en hel del att tänka på.

Detta är författares debut, den skrevs redan 2014, men kom ut på svenska 2020. Med boken ”Små eldar överallt” som utgavs 2019 kom hennes genombrott.

Hon som måste dö

av David Lagercrantz


Norstedts Förlag, storpocket 2020

En uteliggare hittas avliden i en park i Stockholm. Han hade setts irra runt vid Mariatorget, förvirrad och hörts prata osammanhängande. När mannen kommer in till rättsmedicin får rättsläkaren en känsla av att något inte stämmer och kontaktar då Mikael Blomkvist. Han blir motvilligt intresserad eftersom uteliggaren blir flera tillfällen hörts nämna Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister.

Efter mycket om och men lyckas Blomkvist till slut identifiera den döde mannen. Det visar sig vara en sherpa, dvs en bergsklättringsguide. Och sakta börjar Blomkvist nysta i en händelse som inträffade på Mount Everest 2008 och som också leder rakt in i den ryska underrättelseverksamheten.

Samtidigt har Lisbeth Salander påbörjat sin vendetta mot sin syster Camilla.

Det här var en kompakt och något förvirrande berättelse som jag faktiskt inte fick riktigt grepp om. Med ett rasande tempo beskrivs händelse på händelse. Upplösningen är brutal och overklig. Spännande visserligen, men det känns som om det sista har nu skrivits om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

Bränn alla mina brev

av Alex Schulman


Bookmark förlag, pocket 2019

Detta är en berättelse om en kärlekshistoria som börjar på Sigtunastiftelsen 1932. Där befinner sig i juni Sven Stolpe och hans hustru Karin. Där träffas Karin en ung Olof Lagercrantz och passion uppstår. Sven Stolpe, författarens morfar, är professor, författare, journalist, litteraturforskare och kritiker. Karin kommer att vilja skiljas från Sven men kan aldrig göra detta. Genom dödshot tvingas hon leva sitt liv med Sven, som är en svartsjuk galning som hon genom åren lär sig leva med. Olof Lagercrantz blir aldrig hennes. Och hon blir aldrig Olofs.

Alex Schulman har skrivit en bok baserat på Olofs dagboksanteckningar och brev till Karin. Hennes brev till Olof hittades aldrig och blev nog mycket riktigt brända precis som titeln säger. Mycket välskriven och gripande. Boken lämnade mig med en klump i magen. Förstår inte hur man kan lämna ut sitt morfar och mormor på detta sätt. Alex Schulman förklarar att han vill komma till rätta med sitt eget mörker och sin egen vrede. Det är helt okej att skriva för sin egen del om man tror det hjälper, men inte okej att delge hela världen detta.

Jag kan inte recensera böcker som grundar sig på icke fiktiva personer men jag kan recensera berättelsen. Och den är välskriven och mycket bra. Innehållet är ju fakta.

Betyg: 4 stjärnor för prosan

Innan molnen kommer

av Mari Jungstedt


Bonniers förlag, inbunden 2020

Lisa Hagel har helt oförutsett blivit lämnad av sin man, Axel, efter trettio års äktenskap. Hon köper ett renoveringsobjekt i en liten bergsby norr om Malaga på spanska sydkusten. Hon är lärare i spanska så språket kommer inte att bli något problem. Dessutom har hon en väninna som bor i Malaga så helt ensam kommer hon inte att bli. Medan hon påbörjar renoveringen av huset på egen hand anmäler hon sig till en danskurs i flamenco.

Samtidigt hittas en mycket känd och kontroversiell spansk åklagare nedanför en klippa i en bergsby i närheten av Malaga. Det konstateras ganska omedelbart att mannen blivit knuffad utför klippan och händelsen kommer att utredas som mord. Mordutredaren, Hector Correa, kommer att bli den som håller i utredningen. Han är änkeman och sörjer fortfarande sin hustru och hans barn tycker nu att det är dags att börja leva igen och ger honom en danskurs i flamenco. Och där träffas Lisa och Hector och ett visst intresse uppstår.

Snart inträffar ytterligare ett mord och Lisa blir, mot sin vilja, genom sina spanska språkkunskaper, indragen i mordutredningarna. Spåren som Hector följer leder till slut ända tillbaka till general Francos tid och Spaniens blodiga historia.

Det här var lättläst och lättsamt. Inte speciellt spännande och mycket förutsägbart. Det är också den första boken i författarens nya kriminalserie som utspelar sig på spanska solkusten.

Tritonus

av Kjell Westö


Bonniers förlag, inbunden 2020

Stjärndirigenten Thomas Brander med hela världen som sin arbetsplats börjar närma sig 60 års-strecket. Han känner sig oinspirerad och ser fram emot att varva ner. Han har köpt en tomt på en ö i finska skärgården och byggt en stor lyxvilla. Huset döper han till Casa Tritonus. Där ska han komma ifatt sig själv och läka en havererad kärleksrelation. Mot sin vilja påbörjar han en vänskapsrelation med sin granne. Grannen heter Reidar Lindell, är psykolog till yrket och ingår i ett cover-band. De spelar en sorts musik som Brander är helt ointresserad av. Lindell lever ensam i sitt hus intill Branders stora villa och efter fem år sörjer han fortfarande sin hustru, Madeleine, som dog i cancer.

Trots sina väsensskilda intressen uppstår en kärv vänskap och Brander inser att det är omöjligt att bo på en liten ö och i en liten ort utan att på något sätt umgås. Han dras ofrivilligt in i ortsbornas relationer. För ute i skärgården är man inte anonym utan man delar varandras glädje och sorg.

Den här berättelsen handlar om vänskap och människors olikheter. Försoning och gemenskap. För hur framgångsrik man än är så är man ensam när applåderna dör ut. Formidabelt skriven. Kanske författaren kunnat hoppa över alla musikaliska termer och klassiska musiktitlar men det förtar inte helheten och sammanhanget.

”Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet”

Familjen Lambs hemlighet

av Lisa Jewell


Originaltitel: The Family Upstairs

Printz Publishing, pocket 2020

Den elvaårige Henry Lamb bor tillsammans med sina föräldrar och sin lillasyster i ett stort och vackert hus i Chelsea i London. Familjens förmögenhet ärvde Henrys far. I samband med att pengarna tagit slut flyttar främmande människor in i huset. Först en avdankad kvinnlig popstjärna och hennes man. Senare en hel familj. Huset är ju stort och alla får ju plats men Henry anar oråd. För nu börjar det införas märkliga regler. Ingen får gå ut och barnen får undervisning i hemmet. Maten är knapphändig, kläder samlas in och lämnas iväg, t o m skor är förbjudna.

I nutid får den tjugofemåriga Libby Jones ett brev från en advokatbyrå där det meddelas att hon ärvt ett hus i Chelsea. Huset är värt många miljoner men är helt tomt och bär på en mörk historia. För tjugofem år sedan kallades polisen till detta hus och där hittade man tre döda människor på köksgolvet och på övervåningen i en trävagga från Harrods en liten bebis. I övrigt fanns det absolut ingenting i huset. Inga möbler, tavlor, lampor, kläder eller skor. Bara bebisen i sin vagga.

Man får växelvis följa Henrys berättelse vad som egentligen hände i huset på Cheyne Walk i Chelsea och Libbys känslor inför arvet.

Lisa Jewell berättar en fasansfull historia om hur en karismatisk och psykiskt sjuk man kan styra två familjer med våld och hot. Mycket spännande!

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.